Râpa Roșie

Data publicării: 21 dec 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Am aflat în urmă cu ceva timp că în zona Sebesului ar exista o rezervaţie naturală cu totul deosebită. Numele ei este Râpa Roșie. Despre ce este vorba de fapt: avem de-a face cu un versant roşiatic format din argilă, nisip şi pietriş, destul de înalt, în care apa a săpat zeci de rigole lăsând în urma ei o serie de formaţiuni ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de culoare roşiatică.


Zona este total neexploatată din punct de vedere turistic, aş putea spune că e chiar părăsită. Colina se află pe malul drept al Secașului, cam la 4km de Sebeş( aşa indică kilometrajul maşinii ). Nu mai există decât o tablă ruginită, aproape de rezervaţie în care se spune sumar că în vecinătate se află o zonă protejată. Drumul de pământ care duce până aproape de Râpa Rosie începe să fie năpădit de iarbă semn că zona nu este mai deloc circulată.


Pentru observare există două variante, noi le-am folosit cu succes pe ambele.

Mai întâi am coborât pe o potecă clară, nemarcată, am dat de un pârâiaş. L-am traversat şi am urcat mai apoi la baza pereţilor. De aici practic îţi dai seama că dimensiunile Râpei Roşii sunt mai impresionante decât par văzute de la depărtare.


De aceea e nevoie de o anumită precauţie când faceţi vizita pe aici. Atenţie la denivelări şi la solul roşu care este friabil şi destul de alunecos. Nu vă apropiaţi prea tare de pereţii verticali. Senzaţia mea a fost că urmează ca de undeva de sus urmează să cadă pietre sau să se prăbuşească vreo coloană.


Am observat apoi câteva puncte de belvedere aflate pe dealul din faţa noastră.

În căutarea unei alte perspective asupra acestei minunăţii, revenim la locul de intrare în rezervaţie şi urcăm pe o muchie domoală. Pe măsură ce câştigăm înălţime peisajul devine tot mai spectaculos. Cu această ocazie observăm şi formaţiunile create în partea de sus a colinei, formaţiuni care de jos nu pot fi observate. Mulţi compară acest ansamblu cu o uriaşă orgă alcătuită dintr-un număr mare tuburi.


Senzaţia pe care o am este aceeaşi pe care am avut-o vizitând şi Grădina Zmeilor, că mă aflu într-un loc sacru.

Râpa Rosie a fost declarată monument al naturii în 1950 şi este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de aprohimativ10 hectare. Fenomenul este unic în România, se spune că forme asemănătoare ar mai exista în Munţii Tirolului şi în Marele Canion. Pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 şi 100 m. Dealul se găseşte la o altitudine de aproximativ 500m şi găzduieşte şi câteva plante rare.


Uneori în zona Râpei Roşii se practică zborul cu parapanta alteori rezervaţia devine decor pentru cei ce practică aeromodelismul.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024