Biserica fortificată de la Daia, judetul Mures

Data publicării: 27 sep 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

În drumurile noastre pe la bisericile fortificate din Ardeal, am ajuns, bineînţeles în zona Sighișoarei. De la Apold un drum neasfaltat de 8km ne duce într-un sat uitat de lume şi de vremuri. De departe se vede un turn de biserică foarte asemănător cu cel al bisericilor ortodoxe.

Mergem cu maşina pe uliţele satului până lângă acest turn. Spre surpriza noastră, turnul e solitar şi în spatele lui nu e nici o biserică. Coborâm să cercetăm şi ne apuca râsul. Pe partea cealaltă de drum sunt nişte ziduri înalte de cetate. Se vede şi acoperişul bisericii care este de tip sală şi evident fără turn.


Cetatea pare locuită şi un grup de copii de pe strada ne îndeamnă să intrăm în incintă şi să ne adresăm la casa fostului paznic al cetăţii.
Deschidem poarta şi suntem întâmpinaţi de ...un porc! Pe trepte era un topor şi câteva lemne tăiate. Dezordine, cât cuprinde. Ăsta nu e un semn bun. Strigăm, insistăm şi până la urma iese o țigancă dimpreună cu trei copii murdari.

- Sigur că da, puteţi să vedeţi biserica! Saşii ne-au zis să nu mai lăsam pe nimeni să intre dar eu vă las.

Intrarea produce un oarecare şoc în rândul nostru însă. nu la fel de puternic ca la Dobîrca. Biserica nu e devastată ca şi acolo însă a fost pur şi simplu abandonată.

Geamurile sunt sparte.


Altar nu mai exisăa. În locul lui e doar o cruce de lemn lucrată rudimentar. Oare pe unde o fi ajuns..

Orga lipseşte de asemenea. Era situată în spatele altarului. Cu ajutorul cititorilor acestui articol am aflat că a fost renovată și excelent pusă in valoare în biserica catolică din Cluj-Mănăștur.

Amvonul în schimb este la locul lui. Coroana pictată în lemn de deasupra lui este bine conservată.

Şi vine şi o rază de speranţă. Galeriile de lemn şi mai ales pictura de pe ele sunt în stare foarte bună. Oare cum au scăpat? Probabil salvarea lor înseamnă demontarea şi montarea într-o altă biserică. Cetatea de aici e părăsită, construcţiile se afla în voia sorţii. Turnul de peste drum, ce se vedea falnic de la depărtare este şi el într-o stare avansată de degradare. Pare o fantomă, o relicvă a trecutului ce cu ultimele puteri se încăpăţânează să existe.

Puţină istorie( sursă: pagina primăriei comunei Apold, judeţul Mureş: http://www.e-primarii.ro/primaria-apold/ )

Biserica evanghelică din Daia, cu hramul Sfînta Fecioară Maria, a fost construită pe la mijlocul secolului al XV-lea. Este de tip sală şi aparţine stilistic goticului tîrziu central-european. Edificiul iniţial măsura în lungime 18 metri, avînd lăţimea maximă la nivelul corului de 9 metri, iar lăţimea la nivelul sălii propriu-zise, sub turnul de la intrare, de 7 metri. Turnul vestic iniţial avea însă să se prăbuşească la începutul secolului următor. Absida altarului este de formă pentagonală. Contraforţii, care ritmează la exterior cu cîmpul peretelui pe cor şi pe absida estică, nu sunt masivi şi par să aibă mai degrabă un rol plastic, decît unul constructiv.


Biserica a fost prevăzută, probabil încă de la construirea ei, cu o incintă de apărare din piatră. Zidul are guri de tragere în ambrazură, destinate utilizării în scopuri defensive. Data terminării construcţiei poate fi estimată ca fiind anul 1447. O inscripţie de pe cheia de boltă a corului, în formă de roză, face referire la această dată.

Astăzi, intrarea principală în biserică se face printr-un portal sub forma arhitectonică a unei aedicule. Această construcţie este diferită din punct de vedere morfo-stilistic de corpul propriu-zis al lăcaşului de cult şi este ulterioară secolului al XV-lea.

Faţada vestica are doi pilaştri pătraţi în secţiune transversală şi semiangajaţi pe colţurile faţadei, iar partea superioară a intrării are forma unui arc în plin centru, construit din bolţari din piatră în blocaj. Alţi doi pilaştri, de dimensiuni mai reduse, dar similari formal, susţin arcada. Partea superioară a faţadei este încheiată de un fronton triunghiular. Sistemul de boltire este cel specific stilului gotic, respectiv cu travee, încheiată în partea superioară de bolta în cruce ogivală. Ferestrele bisericii sunt lucrate în ambrazură, atît cele încheiate cu arcadă semicirculară, cît şi cele care prezintă la partea superioară arcul frînt gotic.


Turnul clopotniţă din din Daia este construit de meşterul Josef Karl Melischek, acelaşi care a lucrat la înălţarea bisericii dinsatul vecin Şaeş. Cu totul atipic, turnul a fost construit aparte de corpul bisericii, nefiind parte integrantă construcţie, de care se deosebeşte radical din punct de vedere stilistic. Astfel, edificiul poate fi încadrat în barocul central şi est-european. Pe verticală prezintă trei nivele, la care se adaugă acoperişul încheiat cu o lanternă poligonală. Plastica exterioară este dominată de pilaştrii semiangajaţi şi dublaţi, amplasaţi pe ambele părţi ale celor patru colţuri. La primul nivel, locul pilaştrilor este ţinut de benzi verticale în rustică. Partea superioară a fiecărui nivel este marcată de o cornişă puternic reliefată. Fiecare dintre cele patru feţe prezintă, la toate nivelurile, ferestre. La etajul median, acestea sunt amplasate în nişe semicirculare în secţiune, avînd în faţă cîte o mică balustradă de metal.

Biserica adăpostea numeroase obiecte vechi, cu valoare istorică şi artistică incontestabilă: vasul de botez data din anul 1440. Altarul bisericii evanghelice din Daia este puţin cunoscut de istoricii de artă. A fost plasat în secolul al XVIII-lea. Cea mai timpurie, dar plauzibilă datare este anul 1708, dată avansată de Roth. Altarul a fost aurit în 1799 şi renovat în 1904.


Trebuie amintite, de asemenea, cîteva piese vechi de mobilier. Astfel, un scaun din cor datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Băncile din lemn pictate, din cor, datează din 1777, după cum indică o altă inscripţie.

Orga cu 22 de registre sonore a fost construită în anul 1792. Meşterul său este constructorul şi organistul Samuel Joseph Matz, aceasta fiind amplasată, în mod tipic, deasupra altarului.

În anii 1974-1976, edificiul a cunoscut o renovare totală, care a inclus noul turn. Lucrările au fost efectuate în urma unui efort considerabil al comunităţii săseşti evanghelice, sub îndrumarea predicatorului şi a curatorului din acei ani, Egon Eisenburger şi Georg Schuster.

 
Trebuie precizat, de asemenea, faptul că, încă de la construcţia bisericii, după toate probabilităţile, parohia Daia a avut o casă parohială. Vechea casă este încă în picioare. Casa parohială nouă a fost edificată prin efortul comunităţii în perioada 1782-1786, fiind menită a înlocui vechea clădire cu această destinaţie, considerată de credincioşi necorespunzătoare statutului preoţesc. Aceasta prezintă o curte largă şi o grădină mare, ocupînd în total o suprafaţă de două hectare.

Documentele spun că primul preot a slujit în lăcaşul de la Daia în anul 1301 şi se numea Hermann. Ultimul preot evanghelic a fost Michael Schuster care a ţinut slujbele între anii 1991 şi 1992.

Cum ajung la Daia:
Satul Daia din judeţul Mureş se afla în preajma Sighișoarei şi face parte din comuna Apold. Pentru a ajunge aici urmaţi din Sighişoara drumul spre Agnita până în comuna Apold, unde există de asemenea o biserica-cetate. De acolo mai sunt 8km pe drum asfaltat până la Daia.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 9

  • Alex Klein

    04 ian 2012 13:19:56

    Nota bene!! Orga nu e la fier vechi ! ! E in judetul Cluj. A fost transferata imediat dupa plecarea sasilor, in primavara lui 1990, daca-mi aduc bine aminte.

  • Bogdan

    05 ian 2012 13:07:01

    Asta e chiar o veste buna. Macar a ramas ceva intact din aceasta biserica. Unde se gaseste, unde anume in judetul Cluj?

  • gunnesch

    18 ian 2012 16:54:32

    Thank you very much! This was my mother's family's church.

  • Bogdan

    19 ian 2012 01:18:11

    You're welcome! I am happy to see messages from people who lived in the old Saxon villages.

  • manuel

    14 sep 2014 13:28:29

    Este lipsa de responsabilitate din pattea conduceri comunei!!

  • pintea georgeta

    03 ian 2015 06:03:04

    LA MULTI ANI ! 2015 este un an cu unele vesti bune privind sat Daia ,ASOCIATIA SPERANTA GEMINA ,are ca proiect deschiderea unui camin de batrani,in fosta cladire a Sfatului Popular ,costruita in anul 1892 ,unde numele familiei hanbalistului Gunnesch este mentionat in interiorul cladirii cu functiile avute .Dorim sa devina realitate in cursul lunii iunie 2015. LA MULTI ANI !

  • Alexandru Mihailescu

    05 sep 2015 09:30:28

    Orga de la Daia este renovată și excelent pusa in valoare în biserica catolică din Cluj-Mănăștur, după cum se poate vedea din fotografie http://orgeldatei.evang.ro/organ/picture/medium/397/0

  • Karl Vosch

    07 oct 2015 10:53:14

    Si cu ce ajuta un camin privat o comunitate cu atatea probleme? E pentru batranii din sat sau pentru cei cu bani? N-am mai fost personal in daia din anii 80, dar stiu ca sunt probleme si to stul e intr-o stare avansata de degradare.

  • Muresan Gheorghe

    02 dec 2016 04:41:32

    Am lucrat in Apold si Daia in anii '70, când încă satele erau pline de sași harnici. Din satul Daia îmi amintesc fam Fogorascher (tatăl foarte bun tâmplar, unul din băieți tractorist la Gostat si apoi primarul com. Apold), fam Rimner, fam Schuster (Schuster, șofer de autobuz, un bărbat de 2 metri înălțime si cu încălțăminte nr 48), fam Gunnesch si mulți alții...

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024