Biserica fortificata de la Daia, judetul Mures

Data publicarii: 27 sep 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

In drumurile noastre pe la bisericile fortificate din Ardeal, am ajuns, bineinteles in zona Sighisoarei. De la Apold un drum neasfaltat de 8km ne duce intr-un sat uitat de lume si de vremuri. De departe se vede un turn de biserica foarte asemanator cu cel al bisericilor ortodoxe.

Mergem cu masina pe ulitele satului pina linga acest turn. Spre surpriza noastra, turnul e solitar si in spatele lui nu e nici o biserica. Coborim sa cercetam si ne apuca risul. Pe partea cealalta de drum sunt niste ziduri inalte de cetate. Se vede si acoperisul bisericii care este de tip sala si evident fara turn.Cetatea pare locuita si un grup de copii de pe strada ne indeamna sa intram in incinta si sa ne adresam la casa fostului paznic al cetatii.
Deschidem poarta si suntem intimpinati de ...un porc! Pe trepte era un topor si citeva lemne taiate. Dezordine, cit cuprinde. Asta nu e un semn bun. Strigam insistam si pina la urma iese o tiganta dimpreuna cu trei copiii murdari.

-    Sigur ca da, puteti sa vedeti biserica! Sasii ne-au zis sa nu mai lasam pe nimeni sa intre dar eu va las.

Intrarea produce un oarecare soc in rindul nostru insa nu la fel de puternic ca la Dobirca. Biserica nu e devastata ca si acolo insa a fost pur si simplu abandonata.

Geamurile sunt sparte.Altar nu mai exista. In locul lui e doar o cruce de lemn lucrata rudimentar. Oare pe unde o fi ajuns..

Orga lipseste de asemenea. Era situata in spatele altarului. Cine stie pe la care centru de fier vechi or fi tuburile ei..

Amvonul in schimb este la locul lui. Coroana pictata in lemn de deasupra lui este bine conservata.

Si vine si o raza de speranta. Galeriile de lemn si mai ales pictura de pe ele sunt in stare foarte buna. Oare cum au scapat? Probabil salvarea lor inseamna demontarea si montarea intr-o alta biserica. Cetatea de aici e parasita constructiile se afla in voia sortii. Turnul de peste drum, ce se vedea falnic de la departare este si el intr-o stare avansata de degradare. Pare o fantoma, o relicva a trecutului ce cu ultimele puteri se incapatineaza sa existe.

Putina istorie( sursa: pagina primariei comunei Apold, judetul Mures: http://www.e-primarii.ro/primaria-apold/ )

Biserica evanghelică din Daia, cu hramul Sfānta Fecioară Maria, a fost construită pe la mijlocul secolului al XV-lea. Este de tip sală şi aparţine stilistic goticului tārziu central-european. Edificiul iniţial măsura īn lungime 18 metri, avānd lăţimea maximă la nivelul corului de 9 metri, iar lăţimea la nivelul sălii propriu-zise, sub turnul de la intrare, de 7 metri. Turnul vestic iniţial avea īnsă să se prăbuşească la īnceputul secolului următor. Absida altarului este de formă pentagonală. Contraforţii, care ritmează la exterior cu cāmpul peretelui pe cor şi pe absida estică, nu sunt masivi şi par să aibă mai degrabă un rol plastic, decāt unul constructiv.Biserica a fost prevăzută, probabil īncă de la construirea ei, cu o incintă de apărare din piatră. Zidul are guri de tragere īn ambrazură, destinate utilizării īn scopuri defensive. Data terminării construcţiei poate fi estimată ca fiind anul 1447. O inscripţie de pe cheia de boltă a corului, īn formă de roză, face referire la această dată.

Astăzi, intrarea principală īn biserică se face printr-un portal sub forma arhitectonică a unei aedicule. Această construcţie este diferită din punct de vedere morfo-stilistic de corpul propriu-zis al lăcaşului de cult şi este ulterioară secolului al XV-lea.

Faţada vestica are doi pilaştri pătraţi īn secţiune transversală şi semiangajaţi pe colţurile faţadei, iar partea superioară a intrării are forma unui arc īn plin centru, construit din bolţari din piatră īn blocaj. Alţi doi pilaştri, de dimensiuni mai reduse, dar similari formal, susţin arcada. Partea superioară a faţadei este īncheiată de un fronton triunghiular. Sistemul de boltire este cel specific stilului gotic, respectiv cu travee, īncheiată īn partea superioară de bolta īn cruce ogivală. Ferestrele bisericii sunt lucrate īn ambrazură, atāt cele īncheiate cu arcadă semicirculară, cāt şi cele care prezintă la partea superioară arcul frānt gotic.Turnul clopotniţă din din Daia este construit de meşterul Josef Karl Melischek, acelaşi care a lucrat la īnălţarea bisericii dinsatul vecin Şaeş. Cu totul atipic, turnul a fost construit aparte de corpul bisericii, nefiind parte integrantă construcţie, de care se deosebeşte radical din punct de vedere stilistic. Astfel, edificiul poate fi īncadrat īn barocul central şi est-european. Pe verticală prezintă trei nivele, la care se adaugă acoperişul īncheiat cu o lanternă poligonală. Plastica exterioară este dominată de pilaştrii semiangajaţi şi dublaţi, amplasaţi pe ambele părţi ale celor patru colţuri. La primul nivel, locul pilaştrilor este ţinut de benzi verticale īn rustică. Partea superioară a fiecărui nivel este marcată de o cornişă puternic reliefată. Fiecare dintre cele patru feţe prezintă, la toate nivelurile, ferestre. La etajul median, acestea sunt amplasate īn nişe semicirculare īn secţiune, avānd īn faţă cāte o mică balustradă de metal.

Biserica adăpostea numeroase obiecte vechi, cu valoare istorică şi artistică incontestabilă: vasul de botez data din anul 1440. Altarul bisericii evanghelice din Daia este puţin cunoscut de istoricii de artă. A fost plasat īn secolul al XVIII-lea. Cea mai timpurie, dar plauzibilă datare este anul 1708, dată avansată de Roth. Altarul a fost aurit īn 1799 şi renovat īn 1904.Trebuie amintite, de asemenea, cāteva piese vechi de mobilier. Astfel, un scaun din cor datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Băncile din lemn pictate, din cor, datează din 1777, după cum indică o altă inscripţie.

Orga cu 22 de registre sonore a fost construită īn anul 1792. Meşterul său este constructorul şi organistul Samuel Joseph Matz, aceasta fiind amplasată, īn mod tipic, deasupra altarului.

Īn anii 1974-1976, edificiul a cunoscut o renovare totală, care a inclus noul turn. Lucrările au fost efectuate īn urma unui efort considerabil al comunităţii săseşti evanghelice, sub īndrumarea predicatorului şi a curatorului din acei ani, Egon Eisenburger şi Georg Schuster.


 
Trebuie precizat, de asemenea, faptul că, īncă de la construcţia bisericii, după toate probabilităţile, parohia Daia a avut o casă parohială. Vechea casă este īncă īn picioare. Casa parohială nouă a fost edificată prin efortul comunităţii īn perioada 1782-1786, fiind menită a īnlocui vechea clădire cu această destinaţie, considerată de credincioşi necorespunzătoare statutului preoţesc. Aceasta prezintă o curte largă şi o grădină mare, ocupānd īn total o suprafaţă de două hectare.

Documentele spun ca primul preot a slujit in lacasul de la Daia in anul 1301 si se numea Hermann. Ultimul preot evanghelic a fost Michael Schuster care a tinut slujbele intre anii 1991 si 1992.

Cum ajung la Daia:
Satul Daia din judetul Mures se afla in preajma Sighisoarei si face parte din comuna Apold. Pentru a ajunge aici urmati din Sighisoara drumul spre Agnita pina in comuna Apold, unde exista de asemenea o biserica-cetate.  De acolo mai sunt 8km pe drum asfaltat pina la Daia.

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 9

 • Alex Klein

  04 ian 2012 13:19:56

  Nota bene!! Orga nu e la fier vechi ! ! E in judetul Cluj. A fost transferata imediat dupa plecarea sasilor, in primavara lui 1990, daca-mi aduc bine aminte.

 • Bogdan

  05 ian 2012 13:07:01

  Asta e chiar o veste buna. Macar a ramas ceva intact din aceasta biserica. Unde se gaseste, unde anume in judetul Cluj?

 • gunnesch

  18 ian 2012 16:54:32

  Thank you very much! This was my mother's family's church.

 • Bogdan

  19 ian 2012 01:18:11

  You're welcome! I am happy to see messages from people who lived in the old Saxon villages.

 • manuel

  14 sep 2014 13:28:29

  Este lipsa de responsabilitate din pattea conduceri comunei!!

 • pintea georgeta

  03 ian 2015 06:03:04

  LA MULTI ANI ! 2015 este un an cu unele vesti bune privind sat Daia ,ASOCIATIA SPERANTA GEMINA ,are ca proiect deschiderea unui camin de batrani,in fosta cladire a Sfatului Popular ,costruita in anul 1892 ,unde numele familiei hanbalistului Gunnesch este mentionat in interiorul cladirii cu functiile avute .Dorim sa devina realitate in cursul lunii iunie 2015. LA MULTI ANI !

 • Alexandru Mihailescu

  05 sep 2015 09:30:28

  Orga de la Daia este renovată și excelent pusa in valoare Ć®n biserica catolică din Cluj-Mănăștur, după cum se poate vedea din fotografie http://orgeldatei.evang.ro/organ/picture/medium/397/0

 • Karl Vosch

  07 oct 2015 10:53:14

  Si cu ce ajuta un camin privat o comunitate cu atatea probleme? E pentru batranii din sat sau pentru cei cu bani? N-am mai fost personal in daia din anii 80, dar stiu ca sunt probleme si to stul e intr-o stare avansata de degradare.

 • Muresan Gheorghe

  02 dec 2016 04:41:32

  Am lucrat in Apold si Daia in anii '70, cĆ¢nd Ć®ncă satele erau pline de sași harnici. Din satul Daia Ć®mi amintesc fam Fogorascher (tatăl foarte bun tĆ¢mplar, unul din băieți tractorist la Gostat si apoi primarul com. Apold), fam Rimner, fam Schuster (Schuster, șofer de autobuz, un bărbat de 2 metri Ć®nălțime si cu Ć®ncălțăminte nr 48), fam Gunnesch si mulți alții...

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021