Trovantii de la Ulmetu

Data publicarii: 31 oct 2012

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

 După tura de remarcare din Munții Penteleu prietenul nostru gălățean Gabi Galantu ne-a promis că ne va duce īntr-un alt loc deosebit din Munții Buzăului. Vom vedea trovantii de la Ulmetu, un tarim interesant și misterios unde s-au aciuat niste bolovani impresionanti.

Plecăm de la canton Cernatu pe ruta cunoscută Varlaam - Nehoiu - Măgura. Īn satul măgură facem stingă pe un drum tare neprietenos care ne lasă la Ulmetu. Lăsăm mașinile īn sat și īl urmăm pe Gabi. Avem de mers cam 45 de minute.

La īnceput ieșim din sat, sau așa credeam noi, remarcind cīțiva trovanti mici pe līngă ultimele case. Urcăm mai susținut un deal și dăm iarăși de case. Dacă nu īl aveam cu noi pe Gabi cu greu am fi nimerit locul fiindcă sunt mai multe intersecții și trebuie să știi exact pe care uliță să o iei.Ieșim īn sfārșit din sat pe un drum pe marginea caruia se afla o fintina cu cumpănă. Intrăm īntr-o poiană străjuită de un arbore bătrīn cu  brațe multe ce are aspect de candelabru.Vedem și primii trovanti Majoritatea au forme semisferice semănīnd cumva cu navele spațiale din filmele SF.. Despre ei se spun tot felul de lucruri:
- că īn timp īși modifică pozițiile cu 1-2 metri,
- că aduc spor și noroc dacă sunt puși līngă case,
- că au o anume energie care o pot transmite omului
- că sunt de fapt fragmente provenite de pe alte planete fiindcă structură lor geologică este complet diferită de tot ceea ce există īn munții Buzăului.

Primul care testează capacitățile energetice ale trovantilor este Costi, care se pune la īncărcat. Acești trovanti din poiană sunt īnsă doar o introducere la ceea ce avea să urmeze.Intrăm iarăși īn pădure și mergem pe niște poteci mai mult sau mai puțin clare urcīnd o culme. Aici se află trovanti de mari dimensiuni. Am testat la rīndul meu treaba cu transferul de energie ținīnd palmele( cam īnghețate ) pe unul din trovanti timp de 1 minut. Inițial nu am simțit nimic deosebit dar peste 5 minute palmele īmi ardeau.Costi cred că a empatizat cel mai bine cu acești trovanti fiindcă de fiecare data cīnd avea ocazia se punea la īncărcat. Urcăm pe această culme și descoperim din ce īn ce mai mulți trovanti, forme din ce īn ce mai ciudate.Cireașa de pe tort este o formațiune masivă, cam de vreo 5m lungime care pare că efectiv a fost trīntită de cineva acolo rupundu-se īntr-un loc. De sus vin doi turiști care ne īntreabă mai īn glumă mai īn serios dacă ne plac OZN-urile astea. Ne plac, cum să nu, eu cel puțin n-am mai văzut pīnă acum ceva asemănător.Urcăm pe culme pīnă la ultimul trovant. Acesta a fost timp de citeva momente incarcat cu suprasarcina.Coborirea urmează să o facem pe un alt drum, ținīnd cīt se poate culmea. Mai jos surprizele sunt și mai interesante.Trovantii capătă forme impresionante iar eroziunea a format īntr-un loc arce. Īn plus putem observa de sus satul Ulmetu.Copii se cățăra pe trovanti sunt foarte īncīntați de ceea ce văd. Urmează lungi sesiuni foto.Cum toate lucrurile frumoase au și un final trebuie să plecăm spre mașini și să ne grăbim fiindcă ne amenință ploaia. Găsim o poteca de coborīre destul de clară printr-un fel de lăstăriș și ajungem īn poiană străjuită de copacul-candelabru. De aici știm să ne īntoarcem și īn curīnd ajungem la mașini.

Aici o īntīlnim pe Diana Gavrilă, ghid turistic extrem de pasionat tot ce īnseamnă Munții Buzăului. Vizita noastră aici i se datoareaza īn mare parte fiindcă ea l-a dus pe Gabi prima oară la trovanti.Diana este autoarea unui blog numit Munții Buzăului - īntre mister și realitate.Ce se poate spune in incheiere? Lumea trovantilor de la Ulmetu rămāne īncă necunoscută, aprinzind imaginația celor ce īi călca hotarul. Cei ce au cercetat-o nu au reusit să explice stiintific formarea lor. Si poate ca tocmai lipsa unei astfel de explicații face trovantii și mai interesanti.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 5

 • Edmunte

  01 nov 2012 03:27:11

  O tura plina de energie!

 • al.c

  01 nov 2012 05:02:31

  Apeciez demersul dv. si va urmaresc pe toate traseele.

 • Claudia

  01 nov 2012 05:49:52

  Foarte interesanti si trovantii de aici (ii stiam doar pe cei din judetul Valcea) si foarte reusite fotografiile.

 • bradu cornel

  08 nov 2012 11:10:25

  Interesant!

 • TOADER Calu

  22 apr 2014 10:11:21

  Porțiunea de teren din apropierea ( jud. Buzću ) acolo unde se regćsesc acele FORME neindentificate putem afirma ,fćrć a geși cć ; Porțiunea de teren cu pricina e considerat ca , fiind un ” ALTAR ” īn mini ( maxi ) de pe ” TERRA ”. Și cum īn ALTAR Nu ! are voie ori ce ființć omeniascć sć intre. Īn Altarul TROVANȚILOR ,ființa omeneascć intrć ,Dar Nu ! are capacitatea de-a ,indentifica obiectele din teren .

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2020