Biserica fortificată de la Prejmer

Data publicării: 14 apr 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Din ciclul Biserici Fortificate sau ce au lăsat saşii în urma lor pe meleagurile ardeleneşti urmează povestea Prejmerului. Aici găsim o cetate albă, puternică, frumoasă, cu încăperi nenumărate, biserică precum şi un mic muzeu.

Prejmerul este încă un loc liniştit, simpla prezenţă în interiorul cetăţii s-a dovedit foarte relaxantă pentru mine. Toate grijile şi gândurile au rămas să mă aştepte, pentru mai bine de o oră, undeva în afara zidurilor înalte şi groase.


Puţină istorie( sursă: tablorile informative aflate în cetate ):
Cetatea de la Prejmer a fost construită în secolele XV-XVI în jurul bisericii din localitate ale cărei începuturi sunt puse în legătură cu stăpânirea cavalerilor teutoni în Țara Bârsei ( 1211 - 1225 ). Este considerată cea mai puternică fortificaţie ţărănească din Transilvania Medievală.


În anul 1240 biserica şi domeniul său revin călugărilor cistercieni. Ridicată în secolul XIII în formele goticului timpuriu, biserica păstrează planul în formă de cruce cu turn octogonal pe careu, bolţi oglivale şi capele laterale ce flanchează absida principală de formă poligonală.


Ferestrele polilobe şi cornişa pe console şi croşetele ce îi decorează exteriorul sunt elemente specifice goticului cistercian care atestă influența şantierului de la Cîrța. Între 1512 - 1515 biserica suferă modificări, aripa de vest fiind prelungită şi acoperită cu o boltă în plasă.


În interiorul bisericii se păstrează un valoros altar poliptic pe tema patimilor Domnului, datând de la mijlocul de secol al XV-lea.


Cetatea inelară cu dublă incintă prevăzută cu turnuri, șanț de apărare şi o amplă barbacană în dreptul intrării, a fost modificată şi extinsă în etape până în secolul XVIII.  La interior zidurile sunt căptuşite cu încăperi de refugiu dispuse pe mai multe nivele destinate să adăpostească populaţia satului în caz de asediu.


Localitatea, atestata documentar la 1240, este organizată în jurul pieţei în care se află biserica-cetate şi păstrează aspectul istoric al străzilor, structura şi decoraţia caselor de locuit constuite între secolele XVII şi XX.


În 1520 Prejmerul era cea mai mare aşezare rurală din Țara Bârsei, în 1556 parcelarul fiind definitivat. Aşezarea păstrează valori etnologice şi istorice care ilustrează un habitat uman specific localităţilor multietnice.

Alte elemente:

Sistemul de apărare al porții
În partea sudică a cetăţii a fost instlat un puternic sistem de apărare a zonei de intrare. La mijlocul unui coridor boltit, lung de peste 30m, se află un grilaj de lemn de stejar cu aplicații din fier. În trecut intrarea a fost apărată de mai multe astfel de grilaje culisante şi porţi din lemn de stejar.


Curtea brutarilor
Între barbacana şi turnul de sud-vest  a fost ridicat un zid înalt, delimitând o incintă numită Curtea Brutarilor, denumire ce aminteşte de existenţa unei brutării în acea parte a cetăţii.

Țcoala
În incinta fortificaţiei există şi un loc având destinaţia unei şcoli. Aici s-a predat în timpul asediilor şi în vremuri de primejdie. Primii dascăli sunt menţionaţi în 1460 şi 1556. Sala de clasa e decorată cu fresce de secol XVIII şi a fost folosită până în 1853 când în centrul comunei s-a construit o şcoală nouă cu trei etaje. Mobilierul şcolar expus este de dată mai recentă. Avem băncile, tabla, numărătoarea, şi undeva, pitit stă Sf. Nicolae, marele făcător de vânătăi.


Drumul de strajă
Drumul de strajă se afla la o înălţime de 10m, iar lungimea sa măsoară în jur de 800m La acest nivel al zidului de apărare există un număr însemnat de breşe prentru tragere şi jgheaburi de turnare a apei clocotite.


Mi-a făcut mare plăcere să străbat coridorul lung străbătut pe alocuri de raze de lumină. Atenţie la scări!


Mica Orgă a Morții
O atracţie deosebită a ansamblului de apărare este Mica Orga a Morţii, o scândură groasă, pivotând în jurul unui ax din fier şi înzestrată în ambele părţi cu câte cinci ţevi de tragere. Concomitent cu o serie de trageri cealaltă serie de arme putea fi încărcată direct pe gura ţevii astfel încât, prin rotirea rapidă a scândurii, să se obţină foc continuu. Ingenioşi locuitorii cetăţii. Însă nu e cazul să îi invidiem căci ei se aflau mai mereu în calea turcilor, Prejmerul fiind prima localitate importanta întâlnită după pătrunderea în Ardeal prin zonă Buzăului.

Cetatea
Zidurile de centură au înălţimea cuprinsă între 12 şi 14m, la baza având o grosime de până la 5m. În interior se află peste 270 de cămări de refugiu şi provizii aşezate pe două până la patru nivele. Aşadar complexul putea adăposti un număr însemnat de persoane.


Începând din 1993 acoperişurile deteriorate au fost înnoite iar camerele asanate. De asemenea au fost amenajate expoziţii permanente. Spaţiul a fost amenajat la iniţiativa Fundaţiei Saşilor Transilvăneni sub directa îngrijire a muzeografului Dr. Volker Wollmann care a conceput aproape toate compartimentele muzeale din cetate.

Muzeul
Din categoria expoziţiilor permanente amintim şcoala, câteva interioare tradiţionale săseşti, războaie de ţesut( aduse din satul Gârbova, jud. Alba ), unelte specifice rotarului şi dogarului ( aduse de la Beia, jud. Braşov ),  unelte folosite de şelar şi curelar( aduse de la Alţîna, jud. Sibiu ), unelte folosite în viticultură şi pomicultură, un atelier de fierărie( aduse de la Tatarlaua, jud. Alba în 1992 ), unelte pentru prelucrarea cânepii( aduse din jud. Braşov).


Biserica fortificată din Prejmer a fost inclusă în anul 1999 în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO alături de bisericile fortificate de la Valea Viilor şi Biertan ( jud. Sibiu ), Câlnic (jud. Albă), Dârjiu (jud. Harghita), Saschiz ( jud. Mureş) şi Viscri( jud. Braşov).

Întreţinerea acestui monument se face în prezent doar ajutorul donaţiilor. În prezent funcţionarea întregului complex este susţinută financiar de Fundaţia Saşilor Transilvăneni şi de către familia Habermann. Orice sprijin venit din parte vizitatorilor este bine venit.


Program de vizitare
Vara(între 1 mai si 31 octombrie )
de Marți pînă Vineri: 9 - 17
Simbata 9 - 15
Duminică și Luni: închis

Iarna(intre 1 noimbrie si 30 aprilie )
de Marti pînă Sîmbată 9 - 15
Duminică și Luni: închis


Cum ajungem la Prejmer:
Localitatea se afla pe drumul ce leagă Brașovul de Buzău cam la 15km de Braşov.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024