Biserica fortificată și cetatea de la Codlea

Data publicării: 18 sep 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

De multe ori am trecut prin Codlea, Zeiden în limba germană, la volanul maşinii sau cu trenul. De fiecare dată atenţia mi-a fost atrasă de  de o biserică( asta credeam că e ) cu turn înalt şi impunător. Apoi am observat că de lângă turn pornesc ziduri înalte şi groase. Între timp centrul oraşului a fost refăcut punând în evidenţă zidurile de cetate. Dar oare cum e interiorul?


Am făcut câteva vizite special pentru a vedea cetatea însă am avut ghinionul să o găsesc închisă. Iar cei pe care i-am întrebat cum aş putea să o vizitez nu mi-au putut da informaţii utilizabile. La Criț, cu prilejul acelui Laudatio dedicat lui Haydn, am avut deosebita plăcere să dialoghez cu un domn care este membru al corului bisericii evanghelice din Codlea şi am luat de la dânsul un număr de telefon. Nu a fost nevoie să îl folosesc pentru că la ultima vizită am găsit cetatea deschisă, nimerind chiar într-un moment de pauză între slujbele ţinute în limba germană şi respectiv maghiară.

Am avut însoţitor o doamnă care ne spune că de 16 ani are în grijă cetatea. Intrăm printr-un gang larg aflat lângă turnul de care vă povesteam la început. Aveam să constatăm că turnul respectiv nu aparţinea bisericii, aşa cum bănuiam, ci era separat de aceasta.

Interiorul cetăţii e foarte frumos şi liniştitor. Biserica, puţin înaltă şi al cărei exterior nu surprinde cu nimic spectaculos, este înconjurată de verdeaţă şi arbori înalţi şi bătrâni. Pe interiorul zidurilor există cămări pentru provizii, suprapuse pe două rânduri, aşa cum am mai întâlnit la Prejmer și Hărman, de exemplu.


În faţa bisericii se află un monument dedicat eroilor primului război mondial. Celor ce s-au stins în cel de-al doilea război mondial li s-au dedicat câteva plăcuţe de marmură aşezate pe zidul exterior al bisericii.


Am intrat în biserica prin cor. Ceea ce impresionează din start este în mod cert tavanul casetat. Rămâi fără cuvinte privindu-l. Multe casete sunt pictate şi în fiecare casetă este un sul scurt de lemn îndreptat în jos.

Remarcabile sunt şi cele două balcoane înalte şi abrupte, nivelul cel mai înalt fiind destul de aproape de tavan. În jos atârnă două candelabre din lemn pictate în nuanţe de albastru şi roşu. Pe centrul tavanului există un octogon pictat cu motive de stea.


Orga este o altă bijuterie a acestei biserici. Decoraţiunile sunt de o rară frumuseţe, culorile dominante sunt tot roşul şi albastru pictate pe lemn dar şi auriul, în partea superioară. Pedalierul şi claviaturile sunt din lemn ceea ce sporeşte o notă de mister. Orga este funcţională şi aflu că din când în când se mai ţin aici concerte.

Băncuțele sunt acoperite cu material vişiniu. Amvonul e frumos decorat şi se asortează frumos cu altarul.


Doamna-custode ne întreabă dacă vrem să urcăm şi în turn.
- Cum să nu? Putem să ratăm noi aşa ceva?

Şi ni se deschide turnul clopotniţă. Clopotele sunt acţionate electric şi din ce se vede turnul e în stare bună. Scările din lemn se situează pe interiorul laturilor şi sunt solide, balustradele de asemenea. Din păcate asta e o raritate pe la bisericile fortificate. De sus e o panoramă foarte frumoasă asupra oraşului. Sunt impresionante cele 4 clopote, două dintre ele având mari dimensiuni.

Reveniţi pe pământ nu ne îndurăm să plecăm şi petrecem încă multă vreme în cetate. Aflăm că în fiecare duminică se ţin două slujbe, una în limba germană, de la ora 10, iar una în limba maghiară, de la ora 13.

Puţină istorie( sursă: panoul informativ din interiorul cetăţii şi şi site-ul info-codlea.ro )
Biserica evanghelică din Codlea aparţine categoriei bisericilor cetăţi dim Țara Bârsei în care clădirea nefortificată a bisericii este înconjurată de mai multe rânduri de ziduri cu turnuri şi sunt cu apă. Biserica-cetate era astfel organizată astfel încât chiar şi în timpul unui asediu se continua activitatea comunităţii în şcoala, atelierele şi parohia amenajate în interior.

Din impozanta structură de apărare a Bisericii Fortificate de la Codlea s-a păstrat doar zidul din interior cu patru turnuri de apărare. Caracteristic e faptul că turnul-clopotniță e amenajat în vechiul Turn al Fierarilor aflat deasupra porţii de odinioară. Astfel, biserica de la Codlea e singura biserică fără turn din Tara Bârsei.



Clădirea bisericii, poartă semnele transformărilor ce au avut loc de-a lungul secolelor. Ştim că a fost construită în a doua parte a secolului XIII în stil romanic de către populaţia săsească din Codlea de confesiune romano-catolică în acel timp. Din această perioadă s-a păstrat doar portalul vestic cu capiteluri pictate şi probabil pinionul de deasupra lui cu zidărie netencuită.

În secolul XV, simultan cu construirea fortificaţiilor exterioare a fost transformată într-o biserică-sala gotică. Caracteristic acestei perioade sunt ferestrele şi structura de plasă în formă de stea a bolţii din corul bisericii, precum şi portalul sudic. Până la o întrerupere în sud-est( unde a fost amplasata primăria) zidul înconjurător, înalt de 8-10m, s-a păstrat foarte bine. Zidul interior este căptuşit, ca şi în alte comune ale Ţării Bârsei cu cămări pentru provizii, dispuse în două rânduri suprapuse.


Iniţial cetatea era înconjurată de 3 rânduri de ziduri. Un zid exterior mai mic delimita un "Zwinger", lat de 3 m, păstrat numai în partea vestică. Pe aceste ziduri s-a construit mai târziu, în partea sudică un Kasino(localul Clubului de Societate din Codlea). Colţul vestic, triunghiular şi împins înspre exterior forma o curte cu fântâna înconjurată de ziduri şi în acelaşi timp, o curticică pentru preot. Cel de-al treilea rând de ziduri începea de la această curticică şi înconjura în vest un șanț cu apă, astupat în 1836.

Altarul
Vechiul altar, care a stat până în 1904 în biserică a fost vândut parohiei evanghelice maghiare din Krebsbach (Crizbav). Altarul neo-gotic, sfinţit în 1904 a fost donat de asociaţia evanghelică a femeilor şi construit în Braşov de meşterul Johann Barthel, originar din Vulcan. Stranele din cor din 1724 respectiv 1840 au fost dedicate amintirii celor dispăruţi. Amvonul a fost realizat în 1841 de ţăranii codleni, Andreas şi Johann Plajer.


Orga
Din moştenirea contelui saşilor, Sachs von Harteneck comunitatea a cumpărat orga în anul 1709. Ea a fost montată iniţial în cor, în spatele altarului. În 1783, constructorul de orgi Johann Prause din Silezia realizează o nouă orgă, folosind-o pe cea veche. În 1867 şi 1897 i se face o revizie minuţioasă, iar între 1980-1986 este supusă unei reparaţii generale de către Hermann Binder. În modelul baroc de azi se afla 2000 de tuburi, 2 claviaturi din lemn, pedalier din lemn şi 28 registre. Orga se număra printre cele mai preţioase instrumente muzicale din Transilvania. Astăzi orga se afla în balconul de pe partea vestică.



Balconul
În partea nordică se afla balconul cu 2 etaje din lemn (Empore) aşa zisul "Knechtsglater", construit în anul 1702 şi reînnoit în 1724 şi 1840. În 1907 sala este dotată cu strane noi. La iniţiativa asociaţiei femeilor se introduce în 1929 încălzirea electrică.

Tavanul
Probabil cel mai specaculos element al bisericii este tavanul renascentist al navei cu 252 de casete pictate în anul 1702, fiecare din ele reprezentând transformări ale rozei lui Luther (Lutherrose) şi având în mijloc câte un fus de lemn, orientat în jos. Medalionul octogonal aflat în mijlocul tavanului cuprinde 12 casete şi poartă inscripţia autorului, data realizării şi data renovării. Johannes Stolz, Thomas Fayt, Simion Playger şi Thomas Gross au relizat această operă de artă; ea va fi restaurată în 1959 de pictorul Eduard Morres.
 



Clopotniţă
Clopotniţă, cu cele 4 clopote se afla la sud-est de biserică. În 1794 turnul primeşte un vârf de acoperiş în forma unei cepe, în stil baroc. Turnul a fost avariat în timpul cutremurului din 1802, iar între 1803-1804 legat cu fier. La picioarele turnului s-a aplicat o bază de tuf, ajungând până la 5 m. În anul 1892 clopotniţă primeşte acoperişul de azi cu ferestrele sale neo-gotice, o nouă scară de intrare în turn şi un paratrăznet. Ceasul din turn este menţionat prima dată în 1744, în 1906 este instalat un mecanism de ceasornic electric cu un ecran luminat.

Până în 1892, biserica a avut 3 clopote, cel mai mare (1800 kg) din anul 1430 s-a spart în 1725 şi a fost turnat din nou, clopotul mijlociu a fost avariat la asediul din 1612 şi a fost turnat din nou în 1622 în timp ce, cel mai mic provine din anul 1477.

Cele patru clopote au fost înlocuite de alte 4 clopote noi ( 2013 kg, 964 kg, 593 kg şi 188 kg ). Trei dintre acestea au trebuit predate în 1916, în timpul primului război mondial, armatei maghiare spre a fi topite, parohiei rămânându-i numai cel de-al doilea (ca mărime) clopot. În 1923 sunt comandate 3 clopote noi.


În decembrie 1977 a fost montat un mecanism electric de bătut clopotele care funcţionează şi astăzi.

Turnurile
Apărarea turnurilor din Codlea a revenit, după obiceiul breslelor din târg: ţesători, fierari, dogari, cismari şi rotari.
Cetatea avea patru turnuri, dintre care s-au păstrat azi numai trei: turnul ţesătorilor, turnul dogarilor şi turnul fierarilor, transformat în clopotniţă. Cel de-al patrulea turn, cel al rotarilor, a fost demolat la 1900.

Turnul ţesătorilor, aflat în partea nord-vestică şi cu 4 etaje poate fi identificat datorită coroanei cu creneluri şi datorită acoperişului în formă de pupitru, descendent înspre interiorul cetăţii. În partea nord-estică se află turnul dogarilor, tot cu un acoperiş orientat spre interior.


Reforma religioasă iniţiată în Germania de Dr. Martin Luther în anul 1517 s-a răspândit şi la Braşov, iar după aceea în tot Ardealul. Conform adunării districtuale bisericeşti a Ţării Bârsei, începând din noiembrie 1542 slujbele s-au celebrat în limba germană( dialectul săsesc ) pe principiile confesiunii augustane( 1530 ).

În perioada 1972-1982 au loc ample lucrări de restaurare. Pe rând s-a realizat restaurarea zidurilor, a turnului dogarilor şi a turnului ţesătorilor şi în sfârşit între iulie-noiembrie 1982 renovarea cuprinzătoare a clopotniţei.

Cum ajung la Codlea:
Oraşul se află foarte aproape de Braşov, 15 km. Se poate ajunge cu maşina pe DN1 urmând direcţia Sibiu. De asemenea se poate ajunge şi cu trenul, Codlea este o gară între Braşov şi Făgăraş în care opresc toate trenurile.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 3

  • ionica

    25 mar 2012 15:48:05

    superr-buna descrierea , tine-o tot asa!

  • sekes elisabeta

    17 iul 2013 06:03:19

    as dori si un raspuns e minunata biserica din codlea minunat nui cuvint de zis dar e o problema cu ajutoare primite oare de cei nui corect nimeni in lume asta nici macar cei care lucreaza la biserica AM PRIMIT ASTAZ UN TELEFON DATA DE 17;07.2013 DE LA O SOSAICA ZICE MIE AM PRIMIT BANI DE LA BISERICA 100 LEI CA PRIMESTE NU MAI PERSOANE SINGURE SI SA NU SPUNE LA NIMENI AM FOST LA BISERICA MARE ERA MIRARE AM PRIMIT RASPUNS NU MAI CITEVA PERSOANE PRIMESTE EU NU DAR DE CE SUNT SINGURA AM VIRSTA INTREB CIND VA SATURATI ODATA CU TOTUL DOMNIPOR DELA BISERICA NASOL SI NUI CORECT

  • Huzau viorica

    14 mai 2015 08:48:06

    Va scriu din Austria, lucrez si locuiesc aici momentan ,sunt din Satu-mare.Va rog sa promovati mai mult aceste locuri minunate,ar merge foarte multi austrieci in vizita acolo, ei nu stiu cum sa ajunga, si daca au locuri de cazare acolo la Codlea.Va rog sa informati lumea mai mult , si mai ales pe internet ,chiar si cu imagini video, sau fotografii.Poate luati legatura cu Agentii de Turism, care au propriul autocar, si organizat,marcate fiind toate locurilefrumoase si in limba germana.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024