Biserica armeneasca de la Dumbraveni

Data publicarii: 12 ian 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

In drum spre Medias, la un moment dat dau de un indicator spre orasul Dumbraveni. Sub indicator e reprezentata o biserica si se spune ca e monument istoric. Vazusem mai demult citeva poze cu o biserica pe care autorii o numeau armeneasca.

-    Hai sa intram la Dumbraveni!

Trecem calea ferata si apoi Tirnava Mare si ne vedem in oras. Mergem instinctiv si ajungem intre-o piata mare, cu parc iar pe una dintre laturi se afla o biserica inalta si frumoasa. Ne atrag atentia doua lucruri: primul este acela ca la unul din turnuri ii lipseste acoperisul, al doilea sunt statuile ce decoreaza edificiul pe exterior.Desi este o zi de duminica si e destul de devreme biserica o gasim goala. Totusi poarta mare este deschisa si putem inainta putin in interior pina la un grilaj metalic. Interiorul e frumos, bine conservat. Ne apucam sa numaram altarele, ies sapte la numaratoare.

Micul oras Dumbraveni din judetul Sibiu este mentionat documentar din 1332 dar sub denumirea Ebesfalva in limba maghiara, Epeschdorf in limba germana sau Ibasfalau in limba romana. In anul 1918 orasul isi schimba numele din Ibasfalau in Dumbraveni.Putina istorie( sursa: panoul informativ aflat in interiorul bisericii )
Biserica Armeano – Catolica din Dumbraveni se afla in piata principala a acestui oras si este monument istoric. A fost construita din banii dati de catre armenii stabiliti la sfirsitul secolului al XVII-lea in aceasta localitate.

Piatra de temelie  a bisericii a fost pusa la 22 iulie 1766. Constructia ei a durat aproape 17 ani, pina in 19 iulie 1783. Interiorul bisericii dimpreuna cu numeroasele altare a fost finalizat abia in 1791. cind, la 29 iunie, biserica a fost sfintita primid hramul Sfintei Elisabeta.

Biserica e construita in stil baroc pur din piatra de granit si din caramida. Lucrarile au fost conduse de maestrii constructori Chindea Francisc si Ibeslach Anton. Deasupra impunatoarei intrari in biserica se afla inscriptia urmatoare: Lui Dumnezeu si protectoarei sale Elisabeta a construit ginta armeana.In urma cutremurului de pamint din 1916 au fost aduse multe stricaciuni in interior si crapaturi in zidarie. Reparatiile au fost finalizate abia in 1924. In 1927 o puternica furtuna a dus la caderea turnului din dreapta si a luat si cea mai mare parte din acoperisul bisericii.

Altarele, sapte la numar, sunt pictate in stil neoclasic italian. Altarul principal ii este inchinat Sfintei Elisabeta.

Altarele laterale, incepind de la altarul principal spre dreapta sunt inchinate Maicii Domnului, Sfintului Rosariu, Sfintului Stefan-primul martir,  Sfintilor Parintii Ioachim si Ana, Sfintei Cruci si Maicii Indurerate, Sfintului Grigorie Iluminatorul Armeniei si ultimul, Sfintului Iosif.Cam atit cu istoria. Raminem cu regretul ca astazi nu putem inspecta in amanunt interiorul, dar asta ramine sa o facem cu o alta ocazie.Impresionant este si textul scris chiar linga intrare pe afisul creat de cei de la Ministerul Culturii: Noi, cei ce l-am iubit pe Dumnezeu, am construit aceasta biserica intre anii 1766 si 1791 cu sapte altare, o capela si trei vitralii pentru noi cei de astazi si pentru voi cei de maine.

Cum ajung la Dumbraveni:
Orasul se afla cam la jumatatea distantei dintre Sighisoara si Medias. Se poate ajunge atit pe sosea cit si pe calea ferata.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2020