În Munții Baiului pe Culmea Zamora

Data publicării: 06 feb 2012

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Profitând de vremea însorită şi lipsită de precipitaţii din toamnă lui 2011 am hotărât să facem o tură mai uşoară în Munţii Baiului, cu plecare şi întoarcere la Buşteni. De ce Buşteni? Pentru că aici, la Căminul Alpin urma să se desfăşoare Festivalul Alpin 2011, un eveniment ce a concentrat o serie de proiecţii foto care au făcut toţi banii.

Au trecut ani de zile de când am nu am mai abordat un traseu cu plecare din Buşteni. Acesta fapt s-a produs în principal din cauza aglomeraţiei căci Bucegii şi Munţii Baiului au rămas la fel de frumoşi precum mi-i aminteam. Deşi traseul mi-e la îndemână şi e aproape de casă, nu l-am mai făcut până acum.


Gunoiul de la periferia staţiunii Buşteni şi Munţii Bucegi

Traseul de urcare urma să ţină Culmea Zamora. Pentru intrarea în traseu am studiat hrata oraşului Buşteni de pe Google Maps şi am decis că soluţia optimă e următoarea: vom merge cu maşina până în Cartierul Zamora, mai exact până pe strada 1 Septembrie şi de acolo vom merge pe drumul forestier cât vom putea de sus.


Zis şi făcut. Ne echipăm şi plecăm la drum. Acesta nu ne supune la cine ştie ce efort pentru că merge prin pădure aproape paralel cu cartierul Zamora. Nu avem marcaj dar nu ar trebui să ne facem probleme fiindcă pare destul de circulat şi e chiar mai bun decât unele străzi din oraşe. La un moment dat drumul coteşte tare la dreapta. Aici e un loc deschis care permite observarea abruptului estic al Bucegilor cu Crucea de pe Caraiman, Valea Albă şi Coștila în prim plan.


Puţin mai sus e un fel de căbănuţă dar şi o intersecţie de unde vine şi un marcaj cruce roşie; care pe harta mea nu există. De aici în sus intrăm în pădure. Suntem depăşiţi de nişte domni cu drujbe şi cu jeep. Noi mergem însă cu răbdare şi încet încet câştigăm altitudine.

Îi ajungem iară pe domnii cu jeepul care acum au pus drujbele la treabă. Pe drum sunt câteva izvoare, ceea ce e de reţinut în cazul în care se doreşte vreo tură mai lungă.


Urmează o porţiune mai abruptă unde transpirăm serios. În urma noastră vine o căruţă cu cai, obosiţi şi ei.Buuun. După câteva serpentine ieşim în golul alpin şi dăm de o construcţie părăsită şi degradată. În caz de nevoie totuşi încă poate fi folosită ca adăpost. Marcajul ţine drumul forestier care urca uşor cumva pe curba de nivel. Noi însă îl părăsim şi urcăm pe creasta din stânga pe care o parcurgem matematic.

Se porneşte vântul şi de aceea căutăm un loc mai ferit unde să putem mânca. Ne continuăm apoi traseul cu urcări coborâri scurte. La un moment dat ne întâlnim iarăşi cu drumul forestier dar nu stăm prea mult pe el.


O luăm tot pe creasta biciuiţi de un vânt rece către vârful Zamora. Ajungem într-un punct înalt de unde se coboară relativ mult ca mai apoi să înceapă asaltul final către vârful Zamora.


Începe să se vadă bine în depărtări, bucăţi din Postavaru, din Piatra Mare, ca să nu mai zic de Bucegi. De asemenea se vede şi muchia de la Piscul Câinelui pe care urcasem cu un an în urmă însoţindu-i pe prietenii din Galaţi.


Aici facem o pauză lungă şi hotărâm să coborâm ca să ajungem la timp la Festivalul Alpin. Şi bine am făcut fiindcă deşi urma să fim acolo cam cu o jumătate de oră înainte de începere, sala era aproape plină.


Coborâm în mare parte pe acelaşi traseu însă tăind uneori serpentinene prin pădure. A fost lume puţină în Munţii Baiului astăzi ceea ce nu ne-a deranjat, ci ne-a oferit posibilitatea de a petrece ceva timp cu noi şi cu gândurile noastre.

Seara a fost un adevărat regal pentru iubitorii muntelui. La Căminul Alpin, timp de aproape 7 ore ne-am plimbat prin diverse părţi ale lumii, de la Kilimanjaro în Himalaia, din Carpaţi în Alpi, din Alaska în Caucaz.
Ne-au încântat cu poveştile lor Nușa Enache, Alex Glăvan, Dinu Mititeanu, Marian Anghel, Vasile Cipcigan, Ovidiu Raţiu, Teodor Tulpan, Adrian Andone, Saşa Koncz şi Sorin Nichiforiuc.

Cea mai impresionantă proiecţie a fost cea legată de Maratonul Marilor Pereţi prezentată de Zsolt Torok. Dincolo de performanţele lui Zsolt şi ale celorlalţi alpiniştilor romani( soţia Minerva, Janos Torok zis Joe Indianu şi Cristian Țecu ) care l-au însoţit, am rămas foarte impresionat de modestia şi bunul simţ pe care l-au arătat. Băieţi, mult succes în viitoarele proiecte legate de Marele Alpinism!

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Andrei Raftopol

    06 feb 2012 10:10:47

    Daca vrei sa vezi Bucegii, trebuie sa mergi in Baiului! Pe-acolo imi toceam si eu bocancii in anii 90

  • Bogdan

    07 feb 2012 02:04:24

    De acord cu tine, Andrei, Bucegii se vad foarte bine din Muntii Baiului. Numai ca Bucegii inseamna si altceva decit abruptul estic, sunt atitea alte locuri interesante.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024