Tatra: pe Rysy

Data publicarii: 29 aug 2012

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Ultima noastră zi īn Slovacia pentru mine a reprezentat īmplinirea unui vis: acela de a urca īn Munții Tatra. Aflasem de mic faptul că Munții Carpați nu īncep și nu se termină īn Romānia, ci traversează partea de sud-est a URSS pīnă īn Cehoslovacia și Polonia. Īntre timp URSS-ul a devenit istorie, cehii și slovacii s-au despărțit după căderea comunismnului, Polonia a scăpat și ea de comunism și, pīnă acum, și de criză. Īnsă virfurile cele mai īnalte din Carpați au rămas tot īn Masivul Tatra.

Inițial plănuiam mai multe ieșiri īn Tatra pe mai multe trasee. Diverse probleme ivite la fața locului și vremea rea ne-au silit să rămānem doar cu o singură zi. Dar ce zi! Scopul nostru era să ajungem pe vīrful Rysy.

Traseul īncepe īn zona numită Visoke Tatry, līngă stația unui trenuleț electric numit Popradske Pleso( adică Lacul Poprad ).Doar că pīnă la Lacul Poprad īnsă mai avem de mers. Traversăm calea ferată și mergem pe un drum de asfalt. Īn stīnga și īn dreapta pădurea a fost rasă și de undeva īncă se mai aude zgomot de drujbă. Nici slovacii ăștia nu se poartă mai frumos cu pădurea..

Mergem pe drumul de asfalt cam 45 de minute pīnă găsim o bifurcație de trasee. La dreapta, pe banda galbenă se merge la Simbolic Cintorin( Cimitirul Simbolic ). Puțin mai sus ne intersectăm cu un traseu care vine de la Strbke Pleso, un alt lac celebru din Tatra.

Noi īnsă ne vedem de drumul nostru. Peste cīteva minute ajungem la o altă intersecție aflată chiar līngă Lacul Poprad. De aici vom părăsi asfaltul și īncepem să urcăm pe o vale. Atmosfera e destul de apăsătoare, nori grei apasă pe crestele zimțate ale Tatrei.Poteca aceasta pe care mergem nu e o potecă obișnuită. Se vede că a fost cumva amenajată, adică niște oemeni au pus niste pietroaie pe drum. De multe ori ai senzația că urci niște trepte.

La prima vedere această vale din Tatra mă duce cu gīndul la Munții Retezat: pīraie limpezi și repezi, bolovăni mari peste tot, știm că trebuie să vedem și niște lacuri.Dar pīnă acolo mai avem de urcat pe niște serpentine largi. La un moment dat schimbăm marcajul, o luăm pe o bandă roșie care ne urcă undeva spre dreapta. După ce ieșim din jnepeni vedem o cascadă. Poteca trece chiar pe la baza ei.Mai e puțin și ajungem īntr-o căldare glaciară. Dăm de limbi de zăpada. Pășim și vedem că ne ține, aveam ceva emoții fiindcă nu aveam bocanci și parazăpezi ci doar niște papuci de trekking cu talpă vibram.Se văd și lacurile Velke Zabie și Mala Zabie, situate īntr-o frumoasă căldare glaciară. Limba de zăpada se prelungește de pe uscat și intră cīțiva metri și īn apa. E din ce īn ce mai frig. Īn fața noastră sunt turiști care urcă pe serpentine un perete. Mai vedem o cascadă. Se pare că drumul ne va urca undeva deasupra ei.După ce parcurgem relativ repede căldarea cu cele două lacuri Zabie īncepe o porțiune ceva mai tehnică.Există cabluri dar și un fel de trepte de metal prinse īn stīncă. Rolul lor nu īmi e destul de clar, dar bănuiesc că trebuie să prevină alunecarea atunci cīnd este gheață.Poteca e tare aeriană īn această porțiune, merge o bucată pe buza unei prăpăstii. Cīștigam altitudine și vedem mai bine lacurile. Urcăm susținut și īn sfārșit se vede și cabana. Dar pīnă la ea trebuie să urcăm pe o limbă de zăpada și să trecem pe sub o poartă făcută din stegulețe cu mantre nepaleze.Urcarea e solicitantă și ne tetsteaza răbdarea și mușchii. Cel puțin pe ai mei.Ajungem și la poarta cu stegulețe și trecem pe sub ea. Sentimentul e că ai trece cumva o linie de sosire īnsă cu toții știm că mai avem de mers.īnainte de a ajunge la cabană găsim o păpușă cu coasă ce simbolizează moartea. Suntem avertizați că ne pinadeste.Cabana se numește oficial și complete Chata Pod Rysmy( īn traducere aproximativă, cabana de sub vīrful Rysy ) și este situată la altitudinea de 2250m, fiind cea mai de sus cabană din Tatra Īnaltă. Cabană a fost construită īn 1932 iar īn 1977 i s-a mai adăugat īncă un nivel. Aprovizionarea se face, ca și la multe cabane de la noi, cu spatele.

Aproape de intrarea īn cabană e un afiș cu niște bărboși pe care scrie ce va de genul: Nu intrați, tabără de antrenament Al-Qaida.Totuși ne luăm inima īn dinți și intrăm. Īn cabană e cald și bine, lume multă. Chelnerii pregătesc niște beri aburinde cu guler de spună regulamentar. Stăm cīteva minute și ne īncălzim. Apoi ne pregătim de asaltul final. Deasupra cabanei este o șa. Mai avem de parcurs o lungă bucată de zăpada pīnă acolo īnsă suntem īncurajați de faptul că vremea dă semne de īmbunătățire.Peisajul din șa este īntr-adevăr extraordinar. Practic am ajuns pe o creastă. Īn dreapta este un vīrf īnalt pe care se poate ajunge cu atenție dar și cu ceva aprobări. Părăsirea traseelor marcate este strict interzisă īn Slovacia cu excepția celor care sunt practicanți de alpinism.Noi facem un popas mai lung pentru a admira două lacuri aflate īn căldarea de sub noi dar și nenumărate picioare de munte, unul mai frumos decīt celelalte. Lacurile se numesc Zmzle și Tazke.
Tatra Īnaltă este un masiv solid și extrem de compact. Aproape de noi se află și vīrful Gerlacovski Stit( 2665m ) cel mai īnalt din Carpați, care īnsă nu se lasă văzut și īși ține permanent o căciulă de nori.

Tatra Īnaltă are 10 vīrfuri care depășesc 2600 de metri īnsă acestea sunt accesibile doar alpiniștilor. Pe cel de-al treilea vīrf al Carpaților, Lomnlicky Știț( 2633m ) se poate ajunge cu o telecabină, īnsă biletele sunt cam scumpe.Continuăm urcarea pe niște serpentine īncă amenajate. Remarc o piatră care stă pe un bolovan īntr-un echilibru perfect. Mai sus dăm de o mică șa. De aici īncolo nu mai există amenajări. Se merge pe o zonă ușor expusă. Mai īntāi se coboară ca apoi să se facă urcarea finală și dreaptă spre Vīrful Rysy.Ultimele 10-15 minute au fost cele mai frumoase din toată excursia fiindcă din cīnd īn cīnd mai trebuia să ne cățărăm. Am observat că de regulă cīnd mă apropi de un obiectiv aflat pe munte prind viteză. Așa a fost și aici. Și eu și Adi am luat-o la deal fără să ne mai uităm după marcaje. Ne-am trezit pe creastă iar īn partea opusă era un hău de toată frumusețea. Ne aflăm la doar cīțiva metri de Rysy și pentru a-l atinge a trebuit să coborīm puțin fiindcă drumul īn linie dreaptă era destul de dificil.

Ajungem și pe Rysy, placa de pe vīrf ne anunța că ne aflăm la o altitudine de 2499,6m! Cītă precizie.

Vīrful Rysy are o poveste interesantă din două motive:

1. Este cel mai īnalt vīrf din..Polonia. Da, practic pe acești ultimi metri am trecut granița dinspre Slovacia īnspre Polonia. Traseul nostru de fapt continua īn Polonia pīnă īn celebra stațiune de schi Zakopane.

2. Vīrful Rysy este cel mai īnalt vīrf din Tatra Īnaltă accebil pe jos, pe potecă. Omologul său slovac, din acest punct de vedere, este Vīrful Krivan( 2494m ).Poza de virf: Bogdan, Adrian, Claudia si Ramona

Telefoanele īncep ne ureze bun venit īn Polonia, dar cine mai are timp de ele. Din fericire atmosfera s-a mai limpezit și vedem puțin și continuarea traseului. E superb,se străbate o creastă īngustă sunt porțiuni cu lanțuri, poteca e tare aeriană.

Dedesubt există un lac, līngă lac cabană. Poteci felurite pe văi și pe creste se strecoară prin munți. E absolut minunat. Nu īți mai vine să pleci de acolo.Și īntr-adevăr, am stat destul de mult timp acolo pe pietre privind īn toate părțile, am făcut poze și celorlalți turiști. Am īnceput, pe parcurs ce ceată se īndepărta să identificăm noi lacuri( Czmy Staw, Vysne Bjelovodske Zabie, Morzkie) și noi poteci. Ce mult mi-ar place să merg  și pe alte trasee, dar din păcate e timpul scurt iar meleagurile astea sunt departe.Īncepem coborirea exact pe același traseu ca și la urcare. Pe prima porțiune trebuie să fim foarte atenți fiindcă e cam abrupt īnsă lucurile se calmează īn momentul īn care poteca merge pe curbă de nivel.De aici știm ce e de făcut, știm cum e traseul. Coborīm pe zăpadă pīnă la cabană, apoi mergem puțin pe uscat, după care urmează o noua porție de coborīt prin zăpada.Ajungem īn zona de lanțuri unde observ un bolovan fixat cu un fel de piron. Ce au mai muncit oamenii ăștia. Pe drum urcă cīțiva inși care duc īn spate butoaie de bere la cabană.Īncercam să mărim pasul și deși oboseala e mare ajungem destul de repede la Lacul Poprad. Aici deviem puțin de la traseul de urcare pentru a vedea lacul și a vizita Cimitirul Simbolic.

Intersectie de trasee

Dar să le luăm pe rīnd. Lacul Poprad e situat la o altitudinde de aproximativ 1500m, ocupă o suprafață destul de mare, 6,88 hectare. Adīncimea maximă este de 17 metri. Este mărginit de pădure īntr-o parte dar și de pereți stīncoși și īnalți de cealaltă. Pe malul său se află o frumoasă cabană. Dacă te apropii de apa poți vedea pești mărișori īnotīnd.Facem o tură de lac. Ne oprim īn fața unei cruci colorate care ne anunța că ne apropiem de Cimitirul Simbolic. Dar ce este acet cimitir simbolic?

Este un loc special amenajat aflat la 1525 metri altitudine īn memoria turiștilor și alpiniștilor care au murit īn Munții Tatra. Există peste 60 de cruci din lemn pictate dar mai ales multe plăcuțe( īn jur de 160 ) pe care sunt scrise numele celor ce au murit pe munte. Am văzut nume din țări diferite, nu doar cehe și slovace.Īntr-un loc mai īnalt există o capelă mică asemănătoare cu cele de pe la noi.Plăcuțele și crucile au fost adunate de pe īntreaga arie a Munților Tatra Īnaltă și aduse aici. Ideea acestui cimitir simbolic i-a aparținut lui Otakar ș tA”fl. Acesta, īmpreună cu soția să și cīțiva prieteni au fost cei care au realizat acest cimitir īntre anii 1936 și 1940. La intrare există următorul motto: O amintire pe cei morți și un averisment pentru cei vii.

Ciudată senzație. Să te știi cumva aproape de cei care iubesc muntele ca și ține dar care poate au avut mai puțin noroc..Odihnească-se īn pace!Revenim īn marcaj, trecem peste rīul care curge din Lacul Poprad și ajungem din nou la asfalt. De aici avem de mărșăluit cam o oră pīnă la mașină. Aproape de stația de tramvai ne atrag atenția niște trunchiuri de copaci pe care cineva a sculptat cīteva fețe.Aceasta a fost prima aventură a noastră īn Tatra. Eu am fost foarte īncīntat și sper să revin pentru o tură unde să fie loc de mai mult munte dar și de vizitat castele și cetăți pe care le-am īntīlnit mai apoi pe drum.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 6

 • Paul Brinzei

  29 aug 2012 14:50:30

  Salut, am fost in 2010 pe acelasi traseu. era prin iunie si era mult mai multa zapada. Teoretic traseul era inchis insa s-a deschis special cu o saptamana mai devreme pentru ca era ultimul in care cabana mai putea fi vizitata asa cum era ea din 197... Cel de-al doilea etaj si aspectul pe care l-ati vazut voie sunt recente. dupa iunie 2010. Ma bucur ca v-a placut eu am amintiri frumoase de pe acolo si m-as intoarce oricand.

 • Calin S.

  30 aug 2012 09:49:17

  Si eu am trecut prin Slovacia si polonia mult prea repede sa am timp de o tura..am renuntat complet mai ales cand vremea proasta nu a permis urcarea. Noroc ca prin tura voastra am vazut acum cam ce-am pierdut..si rau imi pare! Bravo, e spuerb!

 • Bogdan

  30 aug 2012 15:55:49

  Paul: Locurile sunt frumoase si mi-au ramas la suflet. Sigur ca as mai merge acolo.

  Calin: Sper sa reusesti si tu sa urci pe citeva din traseele de Tatra. Dupa cum ai vazut, chiar merita.

 • gheorghe muresan

  31 aug 2012 04:50:08

  salut felicitari pt tura minunata. Astfe de TR-uri ne indeamna si pe noi sa mergem. Pot fi micul impuls necesar de a urni un mecanism dstul de complicat care sfarseste in a ne duce si pe noi acolo. Asa cum am ajuns acum doua saptamani pe Moldoveanu...Dintr-un mic impuls al unor amici cu prietenie Gh Muresan Gotech Gotech Ro

 • Adrian Stir

  31 aug 2012 14:20:06

  Tura asta a fost superba, o incantare pentru suflet: peisaje de iti taiau respiratia, o panorama superba spre Poprad de pe Rysy, traseul frumos amenajat, oameni civilizati si cu respect pentru natura, dificultate medie spre usoara, cateva bucati de catarat, putin "ski" pe portiunile cu zapada :). Imi doresc sa revin in Tatra si sa mai fac cateva trasee.

 • Posta Nicolae

  30 iun 2013 11:08:43

  Buna ziua, Vreau sa ajung in toamna si pe Rysy si pe Gerlach. Se poate cu popas la cabana ? Cam cat e cazarea la cabana ? E obligatoriu de luat ghid pentru Rysy ? Nicolae Posta Targoviste 0724277068

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2020