Serbia: Novi Sad și Petrovaradin

Data publicării: 05 mai 2014

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Novi Sad este capitala provinciei Voivodina şi un mare centru industrial şi cultural. Oraşul mai este cunoscut ca Atena Sârbeasca şi este al doilea mare oraş din Serbia.

În cadrul populaţiei oraşului se află şi 860 de români . Novi Sad este situat la graniţa dintre regiunile Backa şi Srem, pe malurile Dunării şi Canalului Tisa-Dunare, lângă pantele nordice ale muntelui Fruska Gora.

Numele Novi Sad înseamnă "plantaţii noi", în limba sârbă. Aceasta este o traducere a cuvântului latin "Neoplanta", numele dat de Maria Tereza oraşului. Ca un loc de întâlnire a culturilor şi al popoarelor, Novi Sad, a ajuns să aibă mai multe nume diferite în diferite limbi.

Ne-am îndreptat către Novi Sad într-o dimineaţă frumoasă de toamnă. Am ieşit cu greu din Belgrad şi am mers pe un drum naţional care era presărat, ca şi la noi, cu tot felul de localităţi. În Serbia viteza standard pentru autovehicule este de 80 km/h în afara localităţilor şi 40 de km/h în interiorul lor.

Am ajuns aşadar mergând mai încet pe un drum aflat în mare parte de-a lungul Dunării. Am traversat fluviul pe un pod mare şi ne-am găsit un loc de parcare undeva aproape de centru.

Citisem despre Novi Sad că ar găzdui un muzeu al jucăriilor. Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător. În fine, găsim adresa şi constatam cu tristeţe că muzeul nu mai există. Sau că urmează să îşi schimbe gazda.

Aşadar tot ce putem face este să ne plimbăm prin centru. Principala alee de promenadă a oraşului se numeşte Zmaj Jovina. Aici sunt multe magazine şi terase.






Stradă se termină în Piaţa Liberaţii( Trg Sloboda) unde se află două  clădiri importante ale oraşului. Cea mai impunătoare este catedrala închinată Fecioarei Maria, biserică de rit greco-catolic.


Cealaltă clădire importantă din Piaţa Libertăţii este primăria oraşului.



Palatul Episcopal

Tot în zona centrală, dar în partea opusă Pieţei Libertăţii se află şi catedrala ortodoxă Sfântul Gheorghe. Iar lângă ea se găseşte Palatul Episcopal.



Catedrala Sf. Gheorghe

Catedrala Sf. Gheorghe în interior

Zona Centrală e redusă ca suprafaţă iar ieşirea din ea este extrem de brutală. Ai părăsit zona pietonală, dai dintr-o dată de trepidaţia şi zgomotul oraşului modern.

 
Cetatea Petrovaradin văzută de pe pod

La Novi Sad mai avem încă un obiectiv de văzut. De fapt nu e în oraş ci trebuie să trecem înapoi Dunărea până în oraşul de pe celălalt mal, Petrovaradin, ce găzduieşte o frumoasă cetate.

 
Cormorani la popas pe un fost picior de pod

Paradoxal, deşi nu se află în oraş, Cetatea Petrovaradin este considerată emblema oraşului. Cetatea are o întindere mare şi multe tuneluri subterane care se vizitează, dar doar în compania unui ghid deoarece labirintul subteran este o provocare şi pentru cei mai orientaţi turişti.


Un alt simbol ciudat al oraşului din incinta cetăţii este ceasul invers, limba mare indicând orele şi limba mică minutele folosit pe vremuri de pescari pentru a fi observat cu uşurinţă de la depărtare.

Cetatea Petrovaradin este construită pe un deal aflat deasupra Dunării, iar priveliştea pe care turiştii o pot admira din turnurile acesteia este incredibilă. În plus, pot fi vizitate şi catacombele cetăţii, care s-au păstrat în stare perfectă. Temperatura este extrem de scăzută acolo şi în timpul verii, ventilaţia perfectă a catacombelor fiind recunoscută de specialişti.


Tot în interiorul cetăţii au fost amenajate numeroase terase, unde poţi savura un suc sau o bere în timp ce admiri Dunărea şi întregul oraş. Aici se găsesc şi magazinele de suveniruri şi un muzeu dedicat istoriei Novi Sadului. De asemenea, fortăreaţa adăposteşte în fiecare vară unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, Exit, în cadrul căruia concertează artişti de talie internaţională.

Faleza de pe malul Dunării este din nou un obiectiv de neratat. Sârbii au amenajat acolo un monument emoţionant dedicat victimelor Holocaustului.

Nu putem încheia relatarea despre Novi Sad fără să vorbim despre Fruska Gora, un munte aflat în vecinătatea oraşului declarat astăzi Parc Naţional. Pe teritoriul acestui munte se afla o seamă de mănăstiri vechi, şaisprezece la număr. Din această cauză Frska Gora şi-a câştigat şi supranumele de Athos Sârbesc.
 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Eduard Munteanu

    06 mai 2014 02:14:34

    Am fost si eu acum cativa ani la Novi Sad, frumos, felicitari pentru reportaj.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024