Lebedele de pe Lacul Pîngărați

Data publicării: 06 feb 2017

De curând am vizitat câteva obiective din judeţul Neamţ. Mergând cu maşina, am remarcat pe Lacul Pângăraţi o mulţime de păsări. Şi când zic o mulţime să vă gândiţi la ordinul sutelor. De ceva vreme Lacul Pângăraţi a devenit loc de iernat pentru lebede şi numeroase alte specii de păsări de apă. Lebedele vin aici de câţiva ani, migrând dinspre nord unde iernile sunt mai aspre. Pe mai multe lacuri din zonă, ferite de vânt şi cu suprafaţa neîngheţată complet, ele găsesc condiţii excelente pentru a ierna. De obiciei lebedele rămân pe lac până în luna martie când migraţia le poartă înapoi spre nord.


Ocrotite de lege şi declarate monumente ale naturii, lebedele de iarnă, aşa cum sunt numite în popor, au devenit atracţia trecătorilor şi a vizitatorilor, care nu vor să plece mai departe fără a poposi câteva clipe pentru a le admira şi a le face o fotografie. Din acest motiv, pentru turişti s-au amenajat pe malul lacului Pângăraţi câteva locuri de popas de unde pot admira numeroasele specii de păsări care trăiesc aici.


Oamenii locului s-au obişnuit cu ele şi le ocrotesc. Fenomenul este explicat de specialişti prin modificările climatice care au avut loc în ultimii ani, în special din cauza încălzirii globale.


Alături de lebede mai iernează aici următoarele specii de păsări de apă: raţa mare, raţa sunătoare, corcodel mic, corcodel cu gât negru, corcodel cu gât roşu, ferestraş mare, ferestraş moţat, ferestraş mic, raţă sunătoare şi raţă moţată. În scopul cunoaşterii şi protejării acestor specii s-au demarat mai multe proiecte la nivel judeţean de conservare a zonei.

 




































 

Deşi poate că lebedele par prietenoase şi deşi se pot apropia mult de oameni, vă sfătuiesc să nu încercaţi să le atingeţi. Mulţumiţi-vă să le priviţi şi atât.

Atunci când am fost noi, un tip a ţinut cu tot dinadinsul să prindă o lebădă. Pasărea i-a dat rapid o lecţie: s-a căcat pe el!

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024