Biserica fortificată de la Hărman

Data publicării: 11 apr 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Dacă nu ai ce face într-o zi şi îţi doreşti să te destinzi în câteva locuri frumoase poţi găsi, foarte aproape de Braşov, nişte locuri interesante: Sânpetru, Hărman, Prejmer.

Astăzi vă voi povesti despre Hărman. Fortificaţiile de aici se afla într-o stare foarte bună, contrar marii majorităţi a monumentelor de acest fel. Saşii ce se ocupă de întreţinerea bisericii au făcut o treabă excelentă. Locul este curat, frumos, primitor.


Mi-au palcut foarte mult scările exterioare din lemn. Ce m-aş mai fi urcat pe ele.. Şi florile. Şi zidurile cu contraforturi. Şi băncile simple din interior. Şi clopotul. Şi orga. Şi portalul. Şi....


Puţină istorie( sursă: tabloul informativ aflat la intrarea în biserică )
Biserica evanghelică din Hărman este unul dintre monumentele recunoscute de Ministerul Culturii din România.


Biserica, cu hramul Sf. Nicolae, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea  şi concepută în stil romanic ca o clădire bazilicală cu corul  pătrat şi absida semicirculară în partea inferioară, poligonal refăcută în partea superioară, a suferit în secolul XV transformări în stil gotic. Turnul de vest, cu  6 etaje puternice, înglobat în sistemul bisericii este amintit încă din 1290. Acoperişul actual, cu cele 4 turnuleţe, este mai nou. În 1593 biserica e incendiată iar în 1595 s-a ridicat bolta actuală a navei principale.


Dispozitivul de apărare a cetăţii bisericeşti constă dintr-o cortină de ziduri aproape circulară şi 5 bastioane cărora li s-a adăugat ulterior unul octogonal. Cetatea din jurul bisericii a fost construită treptat în secolele XV-XVI.

Intrarea se face printr-un hol lung, boltit, înzestrat cu zăbrele culisante fiind aparat de un bastion.


Navele bisericii sunt despărţite prin stâlpi dreptunghiulari. Arcul de triumf semicircular este aşezat pe stâlpi cu capiteluri având motive cu frunză din romanicul târziu, ca şi bolta în cruci a corului. Nava centrală a fost tăvănită. În pod s-au găsit urme ale unor ferestre rotunde patrulobe care denotă, ca şi o serie de alte forme, influenta șantierelor cisterciene de la Prejmer şi Cîrța.


Materialul constă în piatră brută şi piatră de râu precum şi( în fazele ulterioare ale clădirilor ) cărămidă.

În incinta cetăţii se află o capelă funerară cu picturi murale din secolul XV. Se observă apostolul Pavel( cu spada ) şi Iacob ( cu toiagul şi pălăria de pelerin ), încoronarea Mariei de către Sf. Treime, Iisus pe cruce, Naşterea, Raiul, Judecata de Apoi.


Altarul şi orgă în stil baroc datează din secolul XVIII.

Programul de vizitare este următorul: de marţi până duminică între orele 12 - 14. Taxa: 2 lei.

Cum ajungem la Harman:
Urmăm şoseaua Braşov - Sfântu Gheorghe şi ne oprim în prima localitate de după Braşov.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024