De la Șirnea la Fundata pe la Vama Giuvala

Data publicării: 19 dec 2023

A venit toamna cu avantajele și dezavantajele sale. Culori de toate feluri dar zile mai scurte și mai reci. Într-un din aceste zile am ales un traseu ce te poartă de la Șirnea la Fundata prin zona fostei Vămi Giuvala. Acesta este un fost punct de control de trecere a frontierei între Ardeal și Țara Românească.

Traseul este unul tematic și este dotat cu un marcaj nestandard: omuleț verde. El ocolește practic o culme înaltă și împădurită.

Ne strîngem pentru această tură 8 persoane: Maria, Ramona, Teodora, Elena, Eva, Dio, George și Bogdan.

Traseul este unul în circuit și poate fi început în mai multe locuri. Noi am ales intrarea dinspre Șirnea, într-o curbă strînsă unde există și loc de parcat suficient.

Începem urcarea. Copiii sunt tot cu ochii după omuleți verzi și fac concurs care îi vede primul. Urcăm puțin apoi mergem pe plat pînă într-o zonă cu case.

La prima intersecție ținem dreapta, pe drumul de sus care se îndreaptă spre pădure. Aproape de ultima casă găsim o troiță frumoasă și bine întreținută. Apoi intrăm în pădure și începem să urcăm ușor pășind peste frunze de toate culorile. Apare și un marcaj bandă roșie. Acesta este marcajul de creastă ala Carpaților Meridionali și face legătura, în această porțiune, între Munții Făgărașului, Piatra Craiului, Leaota și Bucegi.

Ajungem apoi într-o poiană mare. Marcajul e cam rar, sunt poteci și potecuțe ceea ce ar putea părea derutant. În primă fază ne orientăm după zgomot, mai sus e șoseaua națională din Pasul Rucăr - Bran.

Prin poiană e un pîrîiaș pe care îl traversăm și continuăm urcarea ușoară. Găsim și un izvor amenajat.

Mai sus de el bîjbîim puțin că e o intersecție unde lipsește marcajul dar pînă la urmă ne ținem după sunetul mașinilor de pe șosea. Urcăm un pic și ajungem într-un soi de pas. De aici vedem șoseaua. Coborîm puțin și ne întîlnim cu un marcaj bandă roșie.
Puțin mai jos ne oprim lîngă o poartă tradițională. Marcajul merge în continuare așa că o deschidem, intrăm și o închidem în urma noastră. Drumul merge printre niște case. Locul poartă numele de Crucea Pajurei.

Ajungem în scurt timp lîngă șosea și mergem cîteva sute de metri de-a lungul ei. Undeva dăm de o poartă deschisă ce duce la o casă. De fapt de aici începe un drum. Direcția pe care trebuie să o urmăm nu e semnalizată deloc, dar cumva, la simț, înțelegem că pe aici trebuie să continuăm. Alternativa ar fi fost o lungă coborîre pe lîngă șoseaua națională.

În fine, o luăm la vale pe un drum cu serpentine care devine din ce în mai îngust, pînă se transformă în potecă. El străbate mai multe poieni care au un farmec aparte în coloritul acesta de toamnă.

În ultima poiană facem o pauză lungă. Prilej de poze, joacă și alergare pentru copiii.

Aici se termină și poteca. Destul de abrupt, la un gard de sârmă ghimpată. Intrăm în pădure și ne așteaptă o coborîre abruptă. Totuși pentru mai multă siguranță o luăm spre dreapta și o vreme coborîm pe un picior. Apoi poteca ne scoate pe un tăpșan iar de acolo e evident pe unde trebuie să coborâm.Mai ales că regăsim și marcajul și vedem și mașinile, mici, undeva mai jos.

Încheiem tura mult mai repede decît îmi imaginam.

Traseu: Șirnea - Rogoazele - Podul Găvenii - - Șirnea
Marcaj: omuleț verde
Durata: 2 ore și trei sferturi
Track GPS: https://www.strava.com/activities/10126624061

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024