Ripa Rosie

Data publicarii: 21 dec 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Am aflat in urma cu ceva timp ca in zona Sebesului ar exista o rezervatie naturala cu totul deosebita. Numele ei este Ripa Rosie. Despre ce este vorba de fapt: avem de-a face cu un versant rosiatic format din argila, nisip si pietris, destul de inalt, in care apa a sapat zeci de rigole lasind in urma ei o serie de formatiuni ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de culoare rosiatica.Zona este total neexploatata din punct de vedere turistic, as putea spune ca e chiar parasita. Colina se afla pe malul drept al Secasului, cam la 4km de Sebes( asa indica kilometrajul masinii ). Nu mai exista decit o tabla ruginita, aproape de rezervatie in care se spune sumar ca in vecinatate se afla o zona protejata. Drumul de pamint care duce pina aproape de Ripa Rosie incepe sa fie napadit de iarba semn ca zona nu este mai deloc circulata.Pentru observare exista doua variante, noi le-am folosit cu succes pe ambele.

Mai intai am coborit pe o poteca clara, nemarcata am dat de un paraias. L-am traversat si am urcat mai apoi la baza peretilor. De aici practic iti dai seama ca dimensiunile Ripei Rosii sunt mai impresionante decit par vazute de la departare.De aceea e nevoie de o anumita precautie cind faceti vizita pe aici. Atentie la denivelari si la solul rosu care este friabil si destul de alunecos. Nu va apropiati prea tare de peretii verticali. Senzatia mea a fost ca urmeaza ca de undeva de sus urmeaza sa cada pietre sau sa se prabuseasca vreo coloana.Am observat apoi citeva puncte de belvedere aflate pe dealul din fata noastra.

In cautarea unei alte perspective asupra acestei minunatii, revenim la locul de intrare in rezervatie si urcam pe o muchie domoala. Pe masura ce cistigam inaltime peisajul devine tot mai spectaculos. Cu aceasta ocazie observam si formatiunile create in partea de sus a colinei, formatiuni care de jos nu pot fi observate. Multi compara acest ansamblu cu o uriasa orga alcatuita dintr-un numar mare tuburi.Senzatia pe care o am este aceeasi pe care am avut-o vizitind si Gradina Zmeilor, ca ma aflu intr-un loc sacru.

Rapa Rosie a fost declarata monument al naturii in 1950 si este o rezervatie geologica cu o suprafata de aprohimativ10 hectare. Fenomenul este unic in Romania, se spune ca forme asemanatoare ar mai exista in Muntii Tirolului si in Marele Canion.  Peretii sai au inaltimi cuprinse intre 80 si 100 m. Dealul se gaseste la o altitudine de aproximativ 500m si gazduieste si citeva plante rare.Uneori in zona Ripei Rosii se practica zborul cu parapanta alteori rezervatia devine decor pentru cei ce practica aeromodelismul.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021