Biserici fortificate

Prima biserica fortificata vazuta a fost cea de la Harman, undeva in jurul datei de 1 mai 2008. Am colindat si voi mai colinda satele in cautarea zidurilor ce rezista sute de ani, stirnind priviri curioase printre satenii care se intreaba oare ce caut aici si de ce am batut atita drum. Am avut prilejul de a intilni si de a vorbi cu oameni simpli insa plini de umor si intelepciune.

Muntele, calatoriile

Peisajele, locurile deosebite m-au atras intotdeauna. Si deşi in ţara noastră există multe astfel de locuri minunate acestea nu se află intotdeauna la indemina oricui. Am incercat să explorez tot felul de zone, am fost in diferite oraşe, sate, staţiuni, peşteri, ocne, munţi. Cel mai mult Insă m-a atras muntele. Aici ţi se oferă un altfel de distracţie, ceva ce conţine o combinatie intre sport, muzică, bucătărie, armată, explorare. Pe munte am cunoscut oameni deosebiţi, am legat şi consolidat prietenii. Se pare că am o genă de călător in mine. Pot să spun că prin ţară am umblat destul de mult, acoperind in special partea Ardealului. Cu toate acestea mai sunt multe de văzut şi sper ca in anii ce vor veni să descopăr locuri noi. in vara anului 2002 am sacrificat obişnuita "campanie" de pe unul din munţii noştri pentru o vizită prin ţări străine. In timp ce amicii mei de drumeţii cutreierau Apusenii eu umblam prin locuri pe care le văzusem doar in vederi sau la televizor : Viena, Paris, Nisa, Roma, Florenţa, Veneţia şi iarăşi Viena. N-aş; putea spune unde este mai frumos.

Sportul

Singurele sporturi pe care le-am practicat in mod organizat au fost tenisul in şahul. Dar se pare că destinul meu nu este să ajung sportiv. Aceste două sporturi acum le practic foarte rar din lipsă de parteneri. I?n schimb ceva mai des joc fotbal, iar uneori patinez. Nevoia de mişcare este insă satisfăcută de drumeţiile pe munte si mai nou de bicicleta.

Cititul

Cititul este o pasiune mai veche căreia , din păcate, in ultima perioadă i-am alocat destul de putin timp. Am citit romane clasice, piese de teatru, poezii. Preferaţii mei sunt scriitorii ruşi Dostoievski şi Tolstoi. Fără a fi un specialist in domeniu pot recomanda cărtile care mi-au plăcut cel mai mult:
Dostoievski - Crimă si pedepsă
Dostoievski - Fratii Karamazov
Dostoievski - Demonii
Tolstoi - Anna Karenina
Tolstoi - Invierea
Blaga - Poezii
V.Voiculescu - Zahei Orbul
Caragiale - O scrisoare pierdută
Valeriu Anania - Amintirile peregrinului Apter

Spaţiul publicistic romanesc nu imi poate oferi ceva pe gustul meu, cu o singură şi notabilă excepţie : revista Dilema Veche.

Computerul si informatica

Această pasiune este oarecum de dată mai recentă mai exact de cnd am avut primul computer. Era un 486DX2 la 66MHz. Pe el am invăţat multe lucruri, pe el am făcut primele programe, la el am testat primele jocuri.  A urmat apoi un computer de care sunt foarte mindru şi nu pentru că ar fi foarte performant (K6-II la 500Mhz) ci pentru că l-am cumpărat, in anul 2000, din banii munciţi in timpul studenţiei. A fost şi rămine una din realizările mele...pe plan material.

Fotografia

Pasiunea pentru fotografie este strins legata de calatoriile pe care le fac. Locurile deosebite, situatiile inedite in care ajungi trebuiesc imortalizate neaparat. Galeria foto a acestui site stă drept marturie.

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024