Biserica fortificata de la Iacobeni

Data publicarii: 03 mai 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Urmeaza probabil una dintre cele mai triste povesti cu biserici fortificate, cea de la Iacobeni, judetul Sibiu. Si spun ca este trista deoarece spiritul vechilor biserici fortificate sasesti a fost grav si ireversibil avariat.

Domnul profesor Marcel Nemeti de la Dealul Frumos ne sfatuise sa ocolim acest loc, fiindca, spunea el, a fost transformat intr-un kisch de catre un preot olandez. Noi, copiii neascultatori, ne zicem ca n-o fi chiar asa de rau si ca nu face sa ne lasam influentati de cine stie ce conflicte de ordin local.

Primul soc este la poarta bisericii. Usa eleganta, fier forjat, sonerie electrica, camera de luat vederi. Intr-o cladire parasita, cu geamuri sparte, care banuim a fi fost odata scoala, niste copii se joaca zgomotos.


Suntem intimpinati de un adolescent care ne conduce tacut in interiorul cetatii. Drumul nostru trece printre statuete albastre cu ingerasi, lei si alte cele. Intram in cetate si inima incepe sa ne mai vina la loc. Nu prea mult, fiindca vedem o scara noua, acoperita cu gresie, cu balustrade metalice pe lateral, care duce la o o usa prin care se intra, banuiesc, in altar.

Trecem si peste acest amanunt. Inainte de intrarea in biserica avem un stilp plin cu sageti indicatoare catre diverse obiective din cetate. Un lucru bun, dar insolit este acela de a gasi in interiorul cetatii o toaleta. O bila alba!

Gazda noastra intra si aprinde luminile. Intram si noi si raminem fara grai ca surpriza e maxima: biserica e scaldata intr-o luminca mov, asemanatoare cu neoanele din discoteca. Pe pereti, in partea de jos sunt picturi recente. Podeaua este acoperita cu gresie. Bancile de lemn sunt mici, confortabile si stralucesc de curatenie in lumina violeta.


Singurele obiecte autentice din aceasta biserica sunt galeria veche de lemn, pictata, ramasa stinghera in aceasta atmosfera si probabil orga, aflata deasupra altarului.Prea multe nu doresc sa mai comentez, sper ca imaginile surprinse sa va ajute sa va formati o opinie cit mai obiectiva.


Am iesit si am dat un tur al curtii. Am gasit scara ce duce in turn si am urcat doar pina la primul nivel. Am renuntat sa mergem pina sus fiindca se insera. Turnul este solid, si foarte inalt, ulterior am citit ca are peste 20m. Este bine conservat si pastreaza toate amenajarile originale. Se urca mai intai pe trepte de piatra pina la primul nivel, apoi pe scari de lemn.

Ca si concluzie si fapt pozitiv: e bine ca exista cineva care se ocupa de biserica.Putina istorie:

Satul Iacobeni( in germana Jakobsdorf - Satul lui Iacob ) este atestat documentar din anul 1309. Se spune ca la acea vreme existau aici 75 de gospodarii. Biserica dateaza tot din aceasta perioada fiind construita pe locul uneia mai vechi, de origine romanica.

Initial corul şi nava au avut aceeaşi �nălţime. Mai t�rziu nava a fost acoperită cu o boltă gotică �n reţea, cu nervuri din teracotă. �ntre cor şi navă se află un arc triumfal gotic cu finisare foarte simplă. Corul e prevăzut cu o boltă �n cruce şi absida pentagonală cu o boltă �n reţea lucrate rudimentar. Aceste elemente indică o vechime mai mare faţă de restul construcţiei.

Turnul-donjon din capătul de vest al sălii a fost construit �n secolul al XV-lea. Are 26 de metri inaltime iar zidurile lui au 3 metri grosime. Urcusul in turn se face mai intai pe scările de piatră care urcă prin interiorul zidului de vest şi duc către cel de al doilea nivel al turnului-donjon, unde se păstra p�nă nu demult slănina. Turnul este prevazut cu numeroase metereze pentru arcaşi. Ultimele nivele sunt mai inlte decit sala si adapostesc un drum de straja sustinut de birne de lemn si trei clopote turnate la inceputul secolului XX.

Nava şi corul au suferit si ele modificari: astfel a aparut un nou etaj de apărare cu metereze, sprijinit pe arcuri de apărare, care se desfăsoară �ntre cele 18 contraforturi aflate de o parte si de alta a bisericii. �ntre cele 18 arcade se află maşiculiurile prin care se turna smoală fierbinte sau apă clocotită asupra atacatorilor. Acoperişul a fost refăcut şi el �n anul 1602, dupa cum atesta un inscris aflat pe una dintre birne..

Deasupra sacristiei a fost construit un turn, �nalt de cinci niveluri şi cu un drum de strajă placat cu sc�nduri. Pentru ca pereţii sacristiei să nu cedeze sub greutatea lui, aceasta a fost considata la bază. �n turn se intra cu ajutorul unei scari mobile din lemn direct la nivelul al doilea.
�n 1784, pe peretele de nord au fost prinse tribune cu tăblii pictate, lărgite apoi �n 1805, care se sprijină pe coloane şi console de lemn.

Biserica este �nconjurată de ziduri care descriu un poligon neregulat, care in exterior se sprijina pe contraforturi. Turnul porţii are două niveluri, un drum de strajă cu parapet şi o intrare care se bloca printr-o hersă.. Se mai păstrează un turn �n locul de unde porneşte panta dealului, cu trei uşi suprapuse pe latura lui de nord şi cu o fereastră la nivelul al doilea şi al treilea.

Cum ajung la Iacobeni:
Din soseaua ce leaga Agnita de Sighisoara se desprinde un drum asfalat si aflat in stare buna( noiembrie 2009 ) care la capatul a 2km ajunge in satul Iacobeni. Pentru a vizita cetatea si biserica sunati cu incredere la poarta.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021