Biserica Fortificată de la Miercurea Sibiului
Data publicării: 25 mai 2010
Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii
Mergem spre intrare, găsim o uşă mică şi o sonerie. Sunăm, dar nu avem succes. Ne mai plimbam pe lângă ziduri. Cititm câteva inscripţii de pe ziduri. Aflăm că biserica - cetate evanghelică de la Miercurea Sibiului a fost renovată în două rânduri, în 1877 şi între 1980 şi 1982. Suntem abordaţi de un domn în vârstă, slab cu părul alb, care ne întreabă dacă dorim să vedem biserica.
- Cum să nu?
Domnul se prezintă, aflăm că îl cheamă Hutter şi ne invită în înăuntru. Intrăm pe un gang pe lângă clădirea şcolii. Domnul Hutter şi familia dânsului locuiesc chiar în interiorul cetăţii, într-un loc plin de verdeaţă şi linişte. Înăuntru facem cunoştinţă cu cei doi nepoţi, micul şi simpaticul Edi( sper că am reţinut bine ) şi sora lui mai mare Luise. Ei ne vor însoţi înăuntru.
Domnul Hutter este foarte supărat pe ciorile ce fac larmă în jurul turnului bisericii. Luise ne spune că învaţă la o şcoală germană din satul Apold. Bunicul e mândru de nepoata sa :
- Vorbeşte bine germana dar săseşte nu cred că va vorbi niciodată, spune el.
Intrăm în biserică pe o uşa laterală. Puţinii saşi de la Miercurea Sibiului fac treabă bună şi întreţin biserica impecabil. Altarul este simplu şi are ca element central scena crucificării. Amvonul este de un alb imaculat şi este foarte bine îngrijit.
Pe perete, între amvon şi altar se află un obiect asemănător unui sigiliu din piatră. Tot pe perete găsim obinuitele liste cu numele celor ce au murit în razboaile mondiale şi numărul caselor în care au locuit. Deasupra lor, coroane proaspete. Băncile sunt şi ele în bună stare. În spate e un balcon de lemn unde este poziţionată orga. Aflăm că este în perfectă stare de funcţionare dar din păcate nu mai este nimeni care să ştie să cânte la ea. Domnul Hutter ne face şi o mică demonstraţie; în ochii lui citim faptul că îi era dor să mai audă sunetul acestei orgi.
Putina istorie
Localitatea Miercurea Sibiului este menţionată documentar pentru prima oară la 1290. Din această perioadă datează o biserică veche, romanică despre care se spune că are un turn în partea de vest. Din acest monument s-au păstrat planul şi turnul, precum şi cele patru perechi de stîlpi. într-o a doua etapă au fost înălţate zidurile navelor laterale, din faza respectivă datînd şi portalul gotic din sud. Ultima perioadă de construcţie este cea în care biserica a fost alungită spre est şi au fost construite tribunele laterale şi bolţile.
In jurul bisericii exista un zid înalt de forma ovală pe a cărui latură interioară se afla drumuri de strajă și depozite de cereale.
Cetatea din jurul bisericii se compunea dintr-o incintă de ziduri cu două galerii de acces suprapuse, cea inferioară fiind plasată deasupra cămărilor boltite executate din cărămidă. În partea de sud se păstrează turnul de apărare al porţii.
Cum ajung la Miercurea Sibiului:
Localitatea se afla la aproximativ 60km de Sibiu şi la 20km de Sebeş pe drumul european E68. Pentru a o vizita sunaţi cu încredere la poarta cetăţii şi întrebaţi de domnul Hutter.
Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi
- Distribuie pe retelele sociale
Comentarii: 2
-
Bacalov Vladimir
19 aug 2013 15:45:19
Am vizitat cetatea in citeva rinduri.Prima data prin 1944.Observatii: Camarile din zidul cetatii nu erau numai pentru cereale, ci, mai ales pentru afumaturile din porc. Le tineau acolo, ca in cazul unor navaliri straine, sa le aiba la indemina, ca si ei, sasii, se retrageau tot acolo. Cit despre distanta dintre Miercurea si Sibiu, aceasta e de 35 km. Ar fi interesant de aflat daca dl.Hutter este cumva descendent al intemeietorul sectei huteritilor. A fost un serial la National Geographic\\r\\n
-
ion duguleanu
12 sep 2013 23:41:26
Sunt magistrat pensionar și scriu o lucrare consacrată sediilor instanțelor, fie ele în funcțiune sau desființate. În Miercurea Sibiului a existato judecătorie până în anul 1952.Dacă mă poate ajuta cineva cu o imagine a fostului sediu al acesteia și cu câteva date despre acea clădire. Mulțumesc încă de acum pentru sprijin.Ion Duguleanu