Rezervatia bio-geologica Cascada "La Chisatoare"

Data publicării: 06 iul 2010

Iarna trecuta am mers pentru prima data la Moeciu de Sus. Pe drum observat mai sus de Cheile Gradistei un loc unde apa a inghetat formind niste coloane de gheata in culori interesante. Din pacate pentru mine accesul pina la ele este barat de un riu de munte care e mai tot timpul nervos si care se numeste Turcu.


Asadar tot ce ramine de facut este sa le admiram de la distanta, lucru foarte bun tinind cont ca zona este invadata in fiecare saptamina de cocalari si pitipoance care isi fac mindrii poze cu telefonul.


Mai tirziu am aflat ca locul este declarat rezervatie bio-geologica si ca poarta un nume extrem de sugestiv si amuzant dat de vreun localnic mucalit: La Chisatoare. Cred ca a fost numit asa datorita zgomotului facut de suvoaiele subtiri de apa.


Este vorba de un fenomen carstic de suprafata, unic in zona, favorizat de depunerile de carbonat de calciu sub forma de travertin constind in mai multe firisoare de ape care cad, mai intai pe o zona acoperita de vegetatie; Vegetatia se termina brusc fiind inlocuita de un perete stincos iar firisoarele de apa si se preling pe perete, fie cad cu putere de pe surplomba.


Apa de ploaie, dupa ce starbate solul devine acida si poate dizolva calcarele. In urma acestor actiuni nu rezulta intotdeauna fenomele carstice mai cunoscute( pesteri, chei etc. )  ci si depuneri de carbonat de calciu sub forma de travertin favorizate de pulverizarea apei provocata de cascada.


Merita sa va opriti pentru citeva minute pentru a va bucura de acest peisaj deosebit, mai ales in timpul iernii.Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 4

 • Diana

  03 ian 2012 06:10:02

  acum se poate ajunge chiar langa deoarece s-a construit un pod din lemn pentru a putea traversa de partea cealalta a raului.

 • Bogdan

  03 ian 2012 07:24:12

  Am trecut recent pe acolo si am vazut ca s-a instalat acel pod de lemn. Nu cred ca e o idee prea buna fiindca exista in orice moment pericolul prabusirii coloanelor de gheata, mai ales ca in ultimii ani avem ierni blande. Sper ca turistii sa fie civilizati si sa nu distruga locul..

 • andreea

  30 apr 2012 10:37:13

  nu ca as avea o parere rea despre romani, dar mai bine nu se construia podul (parerea mea), ca sigur se va gasi cineva sa strice minunea asta de cascada.poate nu rau intentionat, dar din ignoranta. eu ador cascada asta,dar din pacate am vazut-o numai vara... drum bun drumetilor si sa aiba grija de natura!

 • bogdan

  15 mai 2012 05:40:15

  Tocmai vor sa le distruga, facand acolo un parc de distractii. Cred ca ar trebui sa ne mobilizam cu totii impotriva mafiotilor locali...

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023