Biserica fortificată de la Dacia

Data publicării: 14 sep 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Dacia este un mic sat aflat la câţiva kilometrii de Rupea, spre Făgăraş. Aici se găseşte, în spatele unor ziduri groase o frumoasă biserică fortificată. Custodele este domnul Schmidt, un tânăr de 48 de ani aşa cum se prezintă.

Ne deschide cu amabilitate poarta cetăţii şi ne invită înăuntru exprimându-şi dezamăgirea pentru faptul că este şantier în interiorul curțţii şi că din această cauză aceasta nu este prea îngrijită. De asemenea, curtea şcolii din Dacia dă tot în interiorul cetăţii fapt care îl nemulţumeşte fiindcă fortificaţiile devine teren de fotbal pentru copii. Din cauza asta a renunţat să mai pună flori. Spune că îi este ruşine să ne primească în acest loc fiindcă nu e aranjat cum trebuie.

Dar noi ne bucurăm şi aşa. Biserica este bine conservată pe interior. Au fost ceva probleme cu o ciupercă ce deteriora lemnul. Problema a fost rezolvată din fericire prin înlocuirea podelei de lemn cu dale de piatră şi înălţarea stâlpilor ce susţin galeria pe stâlpi metalici.


Biserica de la Dacia este simplă, bine întreţinută, fără să aibe elemente spectaculoase.

Puţină istorie( sursă: site-ul rupea-cohalm.ro )
Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea şi a fost refăcută în 1500 şi în 1852.


În secolul al XIV-lea se construieşte o bazilică pe pilaştri cu trei nave, fără turn. Navele laterale sunt demolate şi "bolta-arcadă" a navei centrale este zidită, la fel peretele superior al bisericii. Corul şi nava sunt prevăzute cu un coridor de apărare. Corul primeşte o deschidere de 5/8, contraforturile corului sunt legate prin bolăa. În spate sunt aşezate gurile de smoală, deasupra cărora se ridică un etaj de apărare. În 1517, deasupra navei centrale este ridicată o boltă cilindrică dreaptă cu luneta la bolţi.


Ea e decorată cu o plasă de nervuri în formă de stea. În 1676 biserica este deteriorată în urma unui incendiu. În 1845 construcţia e prelungită spre vest. Lungimea ei se modifică acum la 38,5 metri, lăţimea fiind de 10,8 metri. Etajul de apărare de deasupra sălii şi bolta dintre contraforturi sunt demolate. Tot atunci sunt construite un "ieşind" înspre sud şi încăperea pentru foalele orgii.


Cu prilejul fortificării bisericii se zideşte un turn-clopotniță. În 1738 turnul-clopotniță se prăbuşeşte din cauza unui cutremur, iar în 1763 acesta este reconstruit. În 1802 turnul se dărâmă din nou, din cauza devastatorului cutremur din acel an, iar între 1842-1848 se adăugă prin construcţie turnul actual al bisericii din Dacia, din cărămidă, la faţada vestică. La săparea fundaţiei pentru turnul-clopotniță, au fost descoperite, la 2 metri adâncime: o inscripţie de piatră şi resturi ale unei şosele romane.

Biserica este înconjurată de un zid de incinta pătrat (62 x 62 metri) de 4 metri înălţime, cu patru turnuri de secţiune pătrată în colţuri, construite din piatră de carieră şi piatră de râu. În secolul al XV-lea a fost construit un zid de incintă, în formă de patrulater neregulat, cu laturile cuprinse între 64 şi 73 m.

 
Pe mijlocul laturii de nord al incintei se înalță al cincilea turn cu acoperiş cu pantă spre interior. Bastioanele au două niveluri şi deschideri pentru trageri la parter şi etaj. Incinta a avut iniţial un drum de strajă. Se mai păstrează lăcaşuri în zid ale bârnelor din structura de lemn. Incinta datează probabil din secolul al XVI-lea şi a suferit uşoare modificări în secolul al XVI-lea (1587) şi după 1862, când a fost dărâmat un bastion unde a funcţionat vechea şcoală.

Cum ajung la Dacia:
Din drumul naţional ce leagă orașele Braşov şi Sighişoara se desprinde, în oraşul Rupea, o şosea care duce la Dacia, e vorba de 6 km.
La Dacia se poate ajunge şi din Făgăraş, urmând drumul către Rupea.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024