Parîngul și furtuna - 1999

Data publicarii: 05 ian 2006

Suntem tot in vara lui 1999. Dupa tura cea frumoasa din Bucegi hotarim ca ar fi cazul sa mergem undeva mai departe. Si am zis sa facem Paringul. Formatia este urmatoarea: Loli, Dan Herghelegiu, Ovi, Manu si eu. 5 baieti cucuieti. Cu o zi inainte am hotarit ca e cazul sa imi iau si eu un rucsac ca lumea. Am cumparat un Nootka de 80l pe care il am si acum. Aditional m-am doata si cu izopren. Tot la capitolul echipament sa mentionam ca suntem cu 3 corturi: cel vu tevi al lui Manu, iglu-ul lui Loli si cortul mic de bagaje.  
 

Prima zi e zi de stat in tren..sau cam asa ne gindeam noi...Ne intilnim in gara Brasov si ne imbarcam in acceleratul de Arad. Ne instalam confortabil si asteptam sa treaca timpul. Facem o carte, mai citim ziare. Citim si articolele din revista Muntii Carpatii dedicate Paringului si studiem hartile din care nu pricepem insa mare lucru. In fine ajungem la Simeria unde trebuie sa schimbam trenul. Intre cele 2 trenuri incercam o Timisoareana iar apoi atentam la berea locala, Hategana careia ii pastrez o amintire foarte frumoasa. Vine si trenul nostru. Ne ingramadim bagajele in capatul vagonului ca e cam aglomerat.  
 

Ajungem in Petrosani pe la ora 21. Se insereaza. Manu si Loli cauta o masina care sa ne duca pina la poale si gasesc un microbuz care ne va duce pina la Cabana Rusu. Intre timp eu si Ovidiu asiguram stocul de Palinca de Bihor. Ne punem in microbuz si cam in 45 minute suntem la Rusu. Fetele de la cabana ne spun ca putem campa dar sa ne trezim pe la 6 si sa stringem corturile ca sa nu aiba probleme cu patronul. Daca vedem ca e asa hotarim sa cautam loc de campare. E un pic cam aiurea pentru ca deja e noapte. Frontala am doar eu. Urcam printre copaci si iesim intr-o poiana. gasim un loc mai drept si ne apucam de treaba. Cuiele se incapatineaza sa intre in pamint. Dar pina la urma le convingem..A doua zi aveam sa aflam si de ce...Stind noi dmineata in cort auzim niste voci:"ia uite,ba, si la astia, si-au pus corturile in mijlocul drumului!!!". Erau cei ce isi duceau caii la pascut. Am iesit si intr-adevar aveau dreptate. Pusesem corturile pe un soi de drumeag.  
 

Stringem repede corturile ca sa nu mai rida nimeni de noi si o luam la picior spre cabanele IEFS. Mergem pe o poteca situata de-a lungul telescaunului. Putem vedea si altitudinea la care suntem caci pe fiecare stilp e trecuta altitudinea. Ajungem si la IEFS. Lumea era in pregatiri ca peste vreo doua saptamini venea celebra eclipsa totala de soare de la 11 august 1999. Peisajul era superb. Zi insorita..munti peste tot. Hotarim sa mergem la Lacul Mija. Urcam pe traseul de creasta. Ocolim Paringul Mic si ajungem la locul in care drumurile se despart. Acest fapt este marcat intr-un mod cu totul original: scris pe jos, cu pietre si cu sageti tot din pietre.  
 

Coborim la Mija.
Mergem sa vedem lacul. E o vreme atit de frumoasa! Lacul e curat si e strajuit de o ultima limba de zapada. Apoi facem o sedinta. Manu si Loli sunt de parere ca ar trebui sa dormim in creasta:asadar ar trebui sa urcam si sa ne continuam drumul pe creasta. Eu si Ovi ne opunem vehement acestei idei. Pina la urma hotarim sa raminem la Mija. Punem corturile. Manu si Loli trag o tura pe nemarcate. Ovi , Danut si eu mergem din nou la lac unde va avea loc faza excursiei.  
 

Paringul e un munte unic asa cum e orice munte. Seamana pe undeva cu muntii de pietre ai Retezatului insa creasta are o altfel de consistenta. Sa revin la poveste: Am ajuns la lac. Eu m-am asezat pe un pietroi de pal si mi-am bagat picioarele in apa rece. Dan si Ovi se plimba prin lac. Si-au suflecat pantalonii si umbla de colo colo. Ovi se apuca sa scoata bolovani de fundul lacului pe care ii arunca inspre Danut. La un moment dat Dan e stropit putin..se dezechilibreaza..apoi pare ca se redereseaza..dupa care plonjeaza in apa imbracat!!!Risete pe capul nostru. Danut iese din lac. Apa curge de peste tot. Ajungem la cort si Danut se schimba: il luase putin frigul ca incepuse sa se insereze. Manu si Loli se intorc si ei din expeditie. Le povestim si lor faza si rid cu pofta.  
 

E seara. Stam la obisnuita noastra sueta de linga cort. Si deodata incepe ploaia. Ne bagam in graba in corturi. Incepe sa tune. Apare si primul fulger. Dorm in cort cu Manu, partenerul meu de cort multi ani. Manu ma atentioneaza ca fulgera iar noi suntem in cortul cu tevi. Mai fulgera odata. Hotarim sa cerem azil politic in cortul vecin. Unde suntem primiti. Asadar suntem 5 oameni intr-un cort de trei. Afara e urgie. Tunetele si fulgere sunt continue. Nu am mai trait niciodata asa ceva. Bineinteles ca nimeni nu doarme..dar nici nu spune nimic. La un moment dat unul din bete cedeaza. Loli iese in plina urgie sa prinda cortul mai bine. Se intoarce bine udat..noroc ca i-am dat geaca mea de ploaie...Spre dimineata concertul se potoleste. Insa incepe un vint puternic. Iesim afara si surpriza majora: totul e uscat. Vintul a uscat totul. Nici nu ai zice ca a plouat. Facem inventarul pagubelor:nu sunt prea mari. Batul rupt, citiva saci de dormit udati. Bagajele sunt ok, in cortul cu tevi nu a intrat apa si vintul nu l-a doborit.Ne mai facem de treaba pe linga cort. Ziua nu e prea limpede..Pe la prinz stringem tot si hotarim sa ne retragem la IEFS pentru ca in pustietatea de la Mija nu e de stat. Asadar facem cale intoarsa la IEFS si ne instalam corturile.  
 

Paringul Mare sau Mindra, asa cum este numit de localnicii momarlani, este obiectivul nostru azi. Vremea nu e chiar ideala. Racoare si ceva ceata. O pornim la drum. Primul obiectiv este Vf. Cirja. Avem doar un rucsac cu merinde si haine asa ca inaintam repede. Pe virf prindem din urma alti doi turisti: un fost miner ce isi cinstruieste cabana in zona IEFS si varul sau din Tg. Mures. Facem poze si ii cooptam si pe ei la grupul nostru. Parcurgem creasta si mai atingem citeva virfuri( Stoenita, Gemanarea) pina la PAringul Mare. Pentru unii dintre noi la acea ora acesta era recordul de inaltime la vremea aceea. Facem poze admiram printr-o saprtura a cetii Lacul Mindra. Stam de vorba cu niste Ciobani ce stapinesc niste oi marcate cu vopsea rosie. SI aici vine faza zilei: Loli intreaba ciobanii cu cea mai mare candoare cum se face ca toate oile s-au nascut cu pata aia rosie? :)))Si dai si rizi...  
 

Parcurgem drumul de intoarcere. facem popas si mincam cite ceva. Avem norocul sa vedem o turma de capre negre: am numarat 14. Sunt grabite spre vale. In departare se vede releul de la IEFS un excelent reper pe timp de noapte si citeodata pe ceata. Ajungem dupa amiaza la corturi. Spre seara eu cu Ovi merg la O bere. Ceilalti trei fac o urcare pina in Paringul Mic. Ii urmarim cu privirea de pe terasa unde stam de aceasta data in compania a doua Golden Brau.  
 

E ultima noapte a noastra in Paring..Admiram Cirja pentru a nu stiu cita oara. Stam ling corturi si dupa patania cu furtuna Ovi hotaraste ca e vremea sa ne dotam cu un paratraznet. Gaseste prin padure un fier lung si ii striga lui Dan, aflat in cort sa il tina: Dan scoate afara mina si apuca fierul fara sa se uite..Iarasi ridem. Stam pina tirziu la povesti. Adormim insa ne trezesc niste tunete din departare..Ploaia ne uda corturile putin. E dimineatza. Impachetam si coborim la baza telescaunului si avem bafta de o ocazie pina in Petrosani: un camion care transporta mobila. Urcam rucsacii in Camion si ne gasim loc care pe unde. Dam prelata la o parte ca sa admiram peisajul impreuna cu gazdele noastre...AJungem in Petrosani. Directia tren. Directia Simeria. Legatura noastra e tirziu in noapte. Asa ca hotarim sa vizitam micul si cochetul orasel. Si il vizitam asa de bine ca la un moment dat ne trezim ca am iesit din el. Gasim pe acolo un dud si facem degustarile. Ne intoarcem la gara si mergem la Restaurant la o Hategana. Incepe din nou furtuna. Incomparabila cu ce am trait pe munte. La nu moment dat un tunet puternic intrerupe curentul in restaurant. Dar pana nu dureaza mult. Ne terminam berile si urcam in tren. La 6 dimineata suntem la Sibiu. Lasam bagajul la gara si vizitam orasul. Pe la 12 avem tren spre Brasov.

Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022