Vulcanii noroiosi

Data publicării: 15 nov 2011

Vulcanii noroiosi sunt un obiectiv turistic de prim rang al Romaniei.De mici aflam povestea noroiului impins de gaze la suprafata ce creaza un peisaj selenar. In Romania exista mai multe locuri in care a aparut acest fenomen, insa cele mai ample si mai faimoase sunt in Judetul Buzau.

Aici exista trei rezervatii: Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele de la Beciu. Le-am vizitat doar pe primele doua.

Asadar sa o luam pe rind.
Ce este un vulcan noroios:
Vulcanii noroiosi sunt niste formatiuni create de gazele naturale care urca spre suprafata de la mii de metri adncime si care trec printr-un sol argilos, n combinaie cu apa din pnza freatic. Gazele mping spre suprafat apa amestecat cu argil. Nmolul format de acestea iese la suprafa si, n acele locuri, se usuc n contact cu aerul, formnd niste structuri conice asemntoare unor vulcani. Nmolul iesit la suprafat este rece, deoarece vine din straturile de argil.

Unde gasim vulcani noroiosi:
Pe glob se cunosc peste 1000 de vulcani noroiosi. n Europa, pe continent, sunt foarte puini vulcani noroiosi. Se cunosc astfel de fenomene in Azerbaidjan, mai multi exist ns sub mri, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din Marea Caspic si Marea Barents. n afara Europei, fenomene similare se pot observa n Siberia, in Australia, in insula Trinidad din Caraibe si in Indonezia.


Vulcani noroiosi in Romania:
n Romnia, cel mai important areal se afla in judeul Buzu, in apropierea comunei Berca. Declarata inca din anul 1924 monument al naturii, zona Pclele Mari - Pclele Mici este unul din putinele locuri din Europa in care pot fi vazuti vulcani noroiosi.

In Romania au mai fost semnalate citeva locuri in care se produce acest fenomen: Hasag( mie nu a stiut sa imi spuna nimeni unde sunt ) si Bazna( judetul Sibiu ), la Homorod( judetul Brasov ), dar si pe alte dealuri ale Transilvaniei.


Vulcanii noroiosi de la Paclele Micii:

Drumul de la Berca pina la Piclele Mici este extrem de bine semnalizat, practic nu te poti pierde. Linga vulcani este amenajata o parcare, exista si o pensiune. Se plateste taxa de intrare de 2 lei.

- Va rog sa nu fumati in vecinatatea vulcanilor, ne spune custodele Rezervatiei, un domn foarte amabil.
- Oricum nu fumam deloc..

Vremea e relativ inchisa si din fericire locul e destul de aerisit. E bine sa ajungi cit mai de dimineata, trag eu concluzia.Pina sa ajungem la primul crater avem de strabatut o distanta de circa 60-70 de metri pe o suprafata desprinsa parca din alta lume: un sol crapat, avind o textura care te duce cu gindul la desert.

Vulcanii de aici ocupa suprafete foarte intinse, iar pe acestea apar mai multe cratere secundare si limbi lungi de noroi, adesea amestecat cu suvite de titei.Doar cativa copaci reusesc sa supravietuiasca insa destul de departe de cratere pe aceste terenuri sterpe, inundate de noroi si acoperite de un strat gros de namol solidificat.

Totusi pe acest taram neprimitor traiesc doua plante foarte rare: Nitraria schoberi si Obione verrucifera - dupa denumirea lor stiintifica. Sunt plante care se dezvolta intr-un mediu sarat, si care au nevoie de saruri pentru hrana, protejarea prin lege a acestora fiind unul dintre motivele pentru care zona Pclelor Mici a fost declarata rezervatie naturala.Vulcanii au plamadit un peisaj interesant, in continua schimbare. Noroiul amestecat cu apa au format tot felul de rigole.

Ajungem si la primul con. Din fericire avem parte de citeva minute in care suntem doar noi si il putem asculta si fotografia in liniste. Bule mai mari sau mai mici vin din cind in cind la suprafata bolborind ceva pe limba lor, a vulcanilor. Conurile unde iese noroiul la supafata sunt mici ca intindere. In schimb, arealul creat de norioi si de scurgerile acestuia este impresionant. Poate de aia poarta denumirea de Paclelele Mari.Pe mine m-a fascinat mai mult in locul asta suprafata aceasta desertica. De aceeea am coborit si am urcat diverse..hai sa le spunem movile, am sarit peste rigole.

Am vizitat pina la urma toate craterele insa locul a inceput sa se aglomereze si de aceea am plecat putin mai repede decit mi-as fi dorit.


La iesire cer informatii despre cum se ajunge la Paclele Mari. E usor de identificat locul, caci mi se arata un deal pe care e scris in stil hollywoodian Vulcanii Noroiosi.

- Acolo e mai dificil, imi spune custodele, e de urcat un deal, nu se poate ajunge cu masina.

Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari:

Merg tot cu masina pina la o alta parcare. De aici, dupa citeva zeci de metri intram pe Aleea Vulcanilor, un drum frumos amenajat, pietruit, cu trepte, dar deocamdata neterminat.Urcatul dealului e joaca de copii pentru cineva care e obisnuit sa mearga pe munte si sa urce sustinut ore intregi. Deasupra inscriptiei realizate din pietre este un trepied mare, de metal care marcheaza un virf, cel mai inalt din zona. Noi ne departam de acest semn si ajungem intr-o alta zona cu vulcani noroiosi. Dar asta e..altfel.In zona Pclelor Mari, pe o suprafata de aproape 10 hectare, se afla cei mai multi dintre vulcanii noroiosi, de forme extrem de variate, dar de dimensiuni relativ reduse.

Aici pot fi vazuti vulcani deja formati, cu cratere in forma unor trunchiuri de con, avand inaltimea intre 2 si 8 metri, iar in varf - mici lacuri de..hai sa ii spunem lava rece, mai exact un amestec de pamant si apa. Aceasta pare sa clocotesca, scotand bulbuci provocati de gaze.Aspectul lor e foarte interesant: unii seamana cu niste balti, altii par a fi numai noroi si scot citeodata sunete ca un pocnet ce sperie turistii, altii izvorasc prin niste gauri mici avind diametrul asemanator unei mingi de tenis.Noroiul adus din straturile din adancuri este impins continuu de gazele naturale spre gura vulcanilor, de unde se prelinge pe versantii acestora, sub forma unor paraiase. Aceste mici rauri negricioase se usuca treptat construind zi de zi un alt pesiaj. In acelasi timp, se formeaza noi cratere, care au la inceput marimea de doar citiva centimetrii.

Zi de zi, noroiul impins de gaze face ca aceste cratere sa se mareasca, intinzandu-se unele catre celelalte, pana se unesc intre ele, dand nastere astfel unor guri de vulcani cu diametre de 2 - 3 metri.Vulcanul cel mai important pare sa erupt puternic mai de curind creind o limba de lava neagra care seamana foarte bine cu cea a vulcanilor..clasici. Daca prin tot acest noroi s-ar vedea portiuni cu roci incadescente ai zice ca vulcanii s-au reactivat in Romania.

Am petrecut si aici foarte mult timp alergind de la o gura la alta, urmarind miscarea lenta sau energica, dupa caz, a noroiului curgator.Epilog:
Fenomenul Vulcanilor Noroiosi merita observat si studiat. Locuri cum sunt acestea trebuiesc in primul rind respectate si lasate sa isi urmeze cursul natural. Cind veniti la ei asigurati-va sa nu lasati nici un fel de urma.


Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 11

 • cezar partheniu

  15 nov 2011 08:26:25

  Salut. Probabil ca ai remarcat raspunsurile dure de pe alpinet. Intr-adevar e vorba de o confuzie. Drumul asfaltat duce pana la Paclele Mici, zona declarata rezervatie naturala la care intrarea este de doi lei si langa care este pensiunea amintita. Paclele Mari sunt cele de mai jos (in sud) si acolo intr-adevar nu se paote ajunge cu masina. Pentru Vulcanii/Paclele de la Beciu se merge spre satul omonim (spre nord fata de Paclele Mici si din centru se urca dreapta vreo 2 km pe un drum forestier). Spun toate astea din experienta de doua ture in zona (dintre care una de cercetare a zonei Berca-Lopatari-Alunis). Zona este foarte faina si merita oricand vizitata cu respect pentru Natura. Cu bine, Cezar Partheniu

 • Stoica Dumitru

  15 nov 2011 11:01:06

  Ai reusit,draga Bogdane,sa adugi pe lista noastra un obiectiv nou de vizitat!Multumim pentru articol!

 • roman codrin

  15 nov 2011 15:14:09

  daca te intereseaza vulcani noroiosi din hasag iti pot da coordonatele gps

 • Bogdan

  16 nov 2011 01:25:17

  Cezar: da, am avut tot felul de reactii. Am modificat textul, cu corecturile necesare. La Piclele de la Beciu nu mi-am propus sa ajung atunci din lipsa de timp. Din ce am vazut din poze sunt mai putini spectaculosi insa au avantajul de a nu fi aglomerati. Doru: Multumesc, poate mergem impreuna. Codrin: Sigur ca ma intereseaza. Astept coordonatele GPS.

 • Razvan

  25 nov 2011 07:35:46

  Roman. Te rog sa ne dai tuturor datele despre vulcanii noroiosi din Hasag. Locuiesc langa Sighisoara si e mai aproape decat Buzau. Am auzit ca pe vremuri erau si la Saschiz, dar ca au fost distrusi. Stie cineva de locatii altor vulcani in Transilvania?

 • Barbu Gheorghe

  03 dec 2011 22:26:10

  l ntreb pe Rzvan unde locuieste si de unde are informaia, c, la Saschiz au fost vulcani noroisi? Se poate informa la Satul Archita, com.Mureni.

 • Barbu Gheorghe

  03 dec 2011 22:27:55

  Fascinant.

 • Barbu Gheorghe

  03 dec 2011 22:30:47

  l ntreb pe Rzvan,de unde are informaii despre vulcani noroiosi la Saschiz? Mergi la Archita si ntreab despre vulcani.

 • http://www.linknews.ro/blogs/

  03 iun 2012 08:42:17

  Foarte frumos articol felicitari.

  Stima

 • musca andreea

  13 feb 2014 11:45:28

  foarte frumos. fascinant.

 • mosteanu doru

  23 iun 2015 22:26:29

  da am fost de doua ori in aceste locuri interesante si cu un aspect destul de selenar dar indicatoare de dirijare catre cele 2 obiective sint destul de rare aproape lipsesc drumul este intro stare proasta tacsa nu este mare egzista si citeva panouri care iti descriu citeva amanunte legate de fauna si animalele care traiesc in zona singurul lucru care iti incalzeste sufletul si ochii este ,....daca sinteti curiosi mergeti si dumneavoastra sa stiti ca merita chinul drumului pina acolo oare bulgarii sau unguri ce ar fi facut cu un astfel de obiectiv turistic aveti grija in zona mai sint si alte obiective turistice cum ar fi sarata monteor sau mina de petrol lacu siriului si altele sinteti curiosi cautatile si le povestim drum bun

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022