In Muntii Baiului pe Culmea Zamora

Data publicării: 06 feb 2012

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Profitind de vremea insorita si lipsita de precipitatii din toamna lui 2011 am hotarit sa facem o tura mai usoara in Muntii Baiului, cu plecare si intoarcere la Busteni. De ce Busteni? Pentru ca aici, la Caminul Alpin urma sa se desfasoare Festivalul Alpin 2011, un eveniment ce a concentrat o serie de proiectii foto care au facut toti banii.

Au trecut ani de zile de cind am nu am mai abordat un traseu cu plecare din Busteni. Acesta fapt s-a produs in principal din cauza aglomeratiei caci Bucegii si Muntii Baiului au ramas la fel de frumosi precum mi-i aminteam. Desi traseul mi-e la indemana si e aproape de casa nu l-am mai facut pina acum.


Gunoiul de la periferia statiunii Busteni si Muntii Bucegi

Traseul de urcare urma sa tina Culmea Zamora. Pentru intrarea in traseu am studiat hrata orasului Busteni de pe Google Maps si am decis ca solutia optima e urmatoarea: vom merge cu masina pina in Cartierul Zamora, mai exact pina pe strada 1 Septembrie si de acolo vom merge pe drumul forestier cit vom  putea de sus.


Zis si facut. Ne echipam si plecam la drum. Acesta nu ne supune la cine stie ce effort pentru ca merge prin padure aproape parallel cu cartierul Zamora. Nu avem marcaj dar nu ar trebui sa ne facem probleme fiindca pare destul de circulat si e chiar mai bun decit unele strazi din orase. La un moment dat drumul coteste tare la dreapta. Aici e un loc deschis care permite observarea abruptului estic al Bucegilor cu Crucea de pe Caraiman, Valea Alba si Costila in prim plan.


Putin mai sus e un fel de cabanuta dar si o intersectie de unde vine si un marcaj cruce rosie; care pe harta mea nu exista. De aici in sus intram in padure. Suntem depasiti de niste domni cu drujbe si cu jeep. Noi mergem insa cu rabdare si incet incet cistigam altitudine.


Ii ajungem iara pe domnii cu jeepul care acum au pus drujbele la treaba.  Pe drum sunt citeva izvoare, ceea ce e de retinut in cazul in care se doreste vreo tura mai lunga.Urmeaza o portiune mai abrupta unde transpiram serios. In urma noastra vine o caruta cu cai, obositi si ei.Buuun. Dupa citeva serpentine iesim in golul alpin si dam de o constructie parasita si degradata. In caz de nevoie totusi inca poate fi folosita ca adapost. Marcajul tine drumul forestier care urca usor cumva pe curba de nivel. Noi insa il parasim si urcam pe creasta din stinga pe care o parcurgem matematic.


Se porneste vintul si de aceea cautam un loc mai ferit unde sa putem minca. Ne continuam apoi traseul cu urcari coboriri scurte. La un moment dat ne intilnim iarasi cu drumul forestier dar nu stam prea mult pe el.


O luam tot pe creasta biciuiti de un vint rece catre virful Zamora. Ajungem intr-un punct inalt de unde se coboara relativ mult ca mai apoi sa inceapa asaltul final catre virful Zamora.


Incepe sa se vada bine in departari, bucati din Postavaru, din Piatra Mare, ca sa nu mai zic de Bucegi. De asemenea se vede si muchia de la Piscul Cainelui pe care urcasem cu un an in urma insotindu-i pe prietenii din Galati.


Aici facem o pauza lunga si hotarim sa coborim ca sa ajungem la timp la Festivalul Alpin. Si bine am facut fiindca desi urma sa fim acolo cam cu o jumatate de ora inainte de incepere, sala era aproape plina.


Coborim in mare parte pe acelasi traseu insa taind uneori serpentinene prin padure. A fost lume putina in Muntii Baiului astazi ceea ce nu ne-a deranjat, ci ne-a oferit posibilitatea de a petrece ceva timp cu noi si cu gindurile noastre.

Seara a fost un adevarat regal pentru iubitorii muntelui. La Caminul Alpin, timp de aproape 7 ore ne-am plimbat prin diverse parti ale lumii, de la Kilimanjaro in Himalaia, din Carpati in Alpi, din Alaska in Caucaz.
Ne-au incintat cu povestile lor Nusa Enache, Alex Glavan, Dinu Mititeanu, Marian Anghel, Vasile Cipcigan, Ovidiu Ratiu, Teodor Tulpan, Adrian Andone, Sasa Koncz si Sorin Nichiforiuc.


Cea mai impresionanta proiectie a fost cea legata de Maratonul Marilor Pereti prezentata de Zsolt Torok. Dincolo de performantele lui Zsolt si al celorlalti alpinistilor romani( sotia Minerva, Janos Torok zis Joe Indianu si Cristian Tzecu  ) care l-au insotit, am ramas foarte impresionat de modestia si bunul simt pe care l-au aratat. Baieti, mult succes in viitoarele proiecte legate de Marele Alpinism!

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Andrei Raftopol

    06 feb 2012 10:10:47

    Daca vrei sa vezi Bucegii, trebuie sa mergi in Baiului! Pe-acolo imi toceam si eu bocancii in anii 90

  • Bogdan

    07 feb 2012 02:04:24

    De acord cu tine, Andrei, Bucegii se vad foarte bine din Muntii Baiului. Numai ca Bucegii inseamna si altceva decit abruptul estic, sunt atitea alte locuri interesante.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023