Noutati privind diverse obiective din țară
Data publicării: 29 sep 2008
Anul ăsta, forţat de împrejurări, a trebuit să iau ultima parte de concediu în septembrie. Mi-am propus un periplu prin ţară, cu maşina de data asta. Vremea a fost posomorâtă, pe parcursul celor 9 zile de călătorie nu ne-am putut bucura de lumină şi căldura soarelui.
Mi-am propus să fac un rezumat cu câteva informaţii legate de locurile pe care le-am văzut.
Mausoleul Câmpulung, Câmpulung, jud. Argeş
Tarif: 2 lei
Rezervaţia Trovantilor Costeşti, jud. Vâlcea
E practic o grădină cu..trovanți! Se află înainte de intrarea în localitatea Costeşti pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Tg. Jiu. Mai nou e amenajat aici chiar şi un spaţiu de parcare.
Intrarea este liberă.
Peştera Liliecilor, Bistriţa, Jud. Vâlcea
Taxa de vizitare 2 lei. Înainte de a urca la peşteră întrebaţi măicuţele de la Mănăstirea Bistriţa, ca nu cumva să o găsiţi închisă.
Peştera Ursului, Bistriţa, jud. Vâlcea
Intrarea e liberă. Din Cheile Bistriţei se desprinde o potecă spre portalul cel impresionant al peşterii. Pe diferite porţiuni ale potecii există cabluri întrucât drumul e tare alunecos.
Peştera Polovragi, jud Gorj
Program: zilnic 10-16
Tarif :4 lei
Taxa foto: 5 lei
Din satul Polovragi se desprinde un drum care străbate Cheile Oltețului. Cam la 2km de sat se află intrarea în peşteră.
Peştera Muierilor, Baia de Fier, jud Gorj
Program: zilnic 10-19
Tarif: 5 lei
Taxa foto: 5 lei
Rezervaţia de Zimbri Silvuț - Haţeg
Din drumul ce leagă Hategul de Călan, chiar în vârful dealului din apropierea Hagetului se desprinde un drum prin pădure. La capătul celor 2 km începe rezervaţia propriu - zisă. După încă 500m ajungem la zimbrii. Acum la Haţeg sunt 5 zimbrii dintre care 2 pui.
Tarif: 2 lei
Arboretum - Simeria, jud, Hunedoara
Arboretumul Simeria aduna o veche şi valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice şi autohtone. Rezervaţie dendrologică şi peisageră cu valoare de unicat pentru patrimoniul naţional, Arboretumul Simeria a fost creat la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureşului.
Program de vizitare:
Tarif: 2 lei
Deva
Elevatorul Deva Tarif 8 lei. Pe dealul cetăţii se poate urca şi pe jos. Noi am ales elevatorul, trăieşti nişte senzaţii interesante în el.
Cetatea Deva e în şantier.
Muzeul este şi el în renovare.
Peştera Urşilor, Chișcău, Jud. Bihor
Cum ajungem: Pe drumul ce leagă Deva de Oradea, în localitatea Sudrigiu găsim un indicator spre Chișcău şi Pietroasa. Traversăm satul Chișcău la capătul lui găsindu-se Peştera Urşilor.
Program de vizitare : zilnic 10-17
Tarif: 10 lei
Taxa foto: 15 lei
Peştera Meziad, jud. Bihor
Cum ajungem: Pe drumul ce leagă Deva de Oradea, în centrul oraşului Beiuş găsim un indicator spre Aleşd şi Borod. În satul Remetea există indicator spre satul Meziad. Traversăm întreaga localitate (Meziad) iar apoi, după 5km de drum forestier ajungem la fosta Cabană Meziad. De acolo nu se mai poate merge cu maşina. După încă un 1km de mers pe drum forestier se află Peştera Meziad. Vizitarea ei este permisă doar însoţit de custodele peşterii care are şi lanterne pentru vizitatori.
Program de vizitare: zilnic 9-13 - 14-17
Tarif: 5 lei
Muzeul Etnografic Flutur - Chișcău, jud. Bihor
Traversând satul Chișcău la un moment dat îmi atrag atenţia câteva vechi maşini agricole aflate, ca la expoziţie pe marginea drumului. Încetinesc şi descopăr intrarea la Muzeul Etnografic Flutur. Ce am găsit aici e greu de enumerat. Soţii Flutur au adunat o serie de obiecte, mai mult sau mai puţin tradiţionale şi le-au expus în propria curte. Nu se cere taxa, cei care vor să doneze ceva bani pentru muzeu au la dispoziţie o cutiuţă aflată în incinta muzeului.
La Băile Felix am găsit cazare cu 50 lei pentru o cameră cu două paturi.
La Băile 1 Mai e de văzut Rezervaţia Naturală Pârâul Petea, cunoscută şi sub numele de Lacul cu Nuferi. Rațe multe, piţigoi şi..mulţi nuferi!
Grădina Botanică Jibou, jud. Sălaj
Surpriză de proporţii. Surpriză plăcută. Şi se întâmplă în România! Grădina Botanică Grigore Fati din Jibou a fost recent renovată iar cei de acolo nu s-au rezumat doar la atât. Au amenajat un acvariu, o încăpere ce imită atmosfera Amazoniei şi un spaţiu pentru cerbi, căprioare şi porci mistreţi. De asemenea este în pregătire o vastă Grădină Japoneză care, privită de pe un loc mai înalt este extrem de spectaculoasă. Cu toate că vremea a fost foarte închisă şi cu toate că norii s-au scuturat tot timpul, am stat câteva ore bune aici.
Program de vizitare: 9 - 17
Tarif: 4 lei
Grădina Zmeilor, Gîlgăul Almaşului, jud. Sălaj
De la Jibou la Gîlgăul Almaşului sunt cam 10km. Se merge pe drumul către Dej apoi se face o bifurcaţie spre Hida. Mai punem câte o întrebare şi ajungem cu bine la Grădina Zmeilor. Plouă cu găleata. Grădina cu Zmei e impresionantă. În fapt este ceea ce a mai rămas dintr-un fost fund de mare alcătuit din roci vulcanice.
- Distribuie pe retelele sociale