Plimbare prin Covasna

Data publicării: 16 aug 2008

Forţat de ultima accidentare a trebuit să renunţ de tot la ieşirile pe munte. După aproape 2 săptămâni de stat în casa hotărăsc că e timpul să mai ies pe afară. Dar unde? Păi trebuie să se poată ajunge cu maşina ( Slavă Domnului, pot conduce! ) să fie relativ aproape, să nu fie greu că deocamdată nu prea am voie să stau în picioare şi să merg prea mult.

Ia să dăm noi o fugă până la vecinii de judeţ, să vedem câteva lucruri prin judeţul Covasna. Caut pe net însă apelez şi la Irina pentru sfaturi diverse.

Să vedem ce a ieşit.

Am ieşit din Braşov pe la Sânpetru. De data asta avem baftă şi găsim deschis la Biserica Fortificată. Doamna care e custode e o săsoică simpatică şi vorbăreaţă care ne spune lucruri interesante despre biserică şi despre viaţa saşilor de dinainte şi de după Revoluţie. Acum comunitatea de saşi din Sânpetru e micuţă dar saşii ştiu să îşi facă viaţa frumoasă. Au întâlniri, mese,serbări. Intrarea costă 2 lei.

Plecăm din Sînpetru spre Hărman şi de acolo direcţia Sfîntu Gheorghe pe un drum care îmi era necunoscut până acum, respectiv prin Podu Olt şi Ilieni. Ne oprim în faţa Muzeului Naţional Secuiesc.

Muzeul Naţional Secuiesc
Puțină istorie:
Cserei Janos și soția sa, Zathureczky Emilia, şi-au donat colecţia proprie locuitorilor din Trei Scaune, Miercurea Ciuc şi Odorhei, aceasta fiind expusă în Sfîntu Gheorghe. Aşa s-a născut prima colecţie a Muzeului Naţional Secuiesc. Secţiile de istorie, etnografie, arheologie şi ştiinţe ale naturii stau la dispoziţia Dvs. Spatiul de expunere este foarte bine amenajat si intretinut, bine iluminat, iar circuitul prin toate salile cladirii este bine marcat cu săgeți. Personalul este foarte amabil.
Merită să mergeti.
Intrarea este 5 lei.

Prin centru
Am lasat masina linga parc bucurindu-ne apoi de umbra copacilor si de atmosfera relaxata de acolo. Copiii se distrau cel mai bine. Ne plimbam agale prin parc. Vedem cladirile oficiale, vedem doar de afara Galeria de Arta. Ne mai atrag atentia cladirea Bibliotecii Judetene, cea a teatrului Tamasi Aron ( cel de-al treilea teatru permanent din Ardeal, dupa cele din Cluj si Dej ) si cea a liceului Miko.

Vizitam si catedrala ortodoxa,  impresionanta prin dimensiuni, prin coloane sale, prin  picturi si�atmosfera. Inauntru are loc un botez asa ca nu zavobim prea mult.

Biserica fortificată reformată
A fost construită la sfîrşitul secolului XIV, în stil gotic. Turnul a fost reconstruit după cutremurul din 1802. Biserica se găsește pe drumul dintre Sfîntu Gheorghe și Șugaș Băi. Se situează pe o colină în spatele ei, în afara fortificațiilor găsindu-se și un vast și îngrijit cimitir. Nu se percepe taxă.

Băile Şugaş
Se află la doar 8 km distanţă de Sfîntu Gheorghe. Aici găsiţi mofetă, izvoare de apă minerală şi balneară, iarna pîrtia de schi cu teleschi vă stă la dispoziţie. Drumul pînă aici e tare frumos, se merge prin padure. Accesul în zonă e taxat cu 3 lei de autoturism. Nu veţi găsi aici lucruri senzaţionale. Staţiunea e foarte mică, există doar câteva clădiri. E un loc foarte bun pentru cei ce preferă să se relaxeze în zone liniştite străjuite de păduri. Iarna se poate schia.

Arcuş, Valea Crişului, Cîlnic
Localitatea Arcuş este situată la 4 km de Sfîntu Gheorghe. Aici în primul rînd trebuie vizitat castelul construit în stil neobaroc şi parcul cu statui şi diferite specii de copaci ce-l înconjoară. Acest castel găzduieşte anual evenimente culturale precum întîlniri ale scriitorilor sau concerte.

Program de vizitare a castelului: Luni-Vineri 9-14:30. Preţ 2 lei.

Parcul este deschis tot timpul pentru vizitatori. E un loc tare frumos şi liniştit

Tot aici se află şi biserica fortificată ce datează din secolul al XVII-lea şi pe poarta căreia se află stema unitariană. Din păcate era închisă. Însă am admirat zidurile şi biserica din exterior.

În Valea Crișului ar fi de văzut deocamdată doar cele două biserici. Fostul conac al grofului Kalnoky nu se poate vizita încă. Cădirea şcolii din localiate, care iniţial a fost mânăstire este de asemenea interesantă.

În localitatea Câlnic se pot vizita biserica unitariană construită în anul 1674 şi turnul cu clopote din 1781. Acesta din urmă este construit integral din lemn, fără a se folosi cuie de fier.

Pe Dealul dintre Valea Crișului şi Câlnic se găsesc ruinele unei foste biserici gotice despre care se spune că ar fi aparţinut călugărilor roşii.


Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024