Trovantii de la Ulmetu

Data publicării: 31 oct 2012

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

 După tura de remarcare din Munții Penteleu prietenul nostru gălățean Gabi Galantu ne-a promis că ne va duce într-un alt loc deosebit din Munții Buzăului. Vom vedea trovantii de la Ulmetu, un tarim interesant și misterios unde s-au aciuat niste bolovani impresionanti.

Plecăm de la canton Cernatu pe ruta cunoscută Varlaam - Nehoiu - Măgura. în satul măgură facem stingă pe un drum tare neprietenos care ne lasă la Ulmetu. Lăsăm mașinile în sat și îl urmăm pe Gabi. Avem de mers cam 45 de minute.

La început ieșim din sat, sau așa credeam noi, remarcind cîțiva trovanti mici pe lîngă ultimele case. Urcăm mai susținut un deal și dăm iarăși de case. Dacă nu îl aveam cu noi pe Gabi cu greu am fi nimerit locul fiindcă sunt mai multe intersecții și trebuie să știi exact pe care uliță să o iei.


Ieșim în sfîrșit din sat pe un drum pe marginea caruia se afla o fintina cu cumpănă. Intrăm într-o poiană străjuită de un arbore bătrîn cu  brațe multe ce are aspect de candelabru.


Vedem și primii trovanti Majoritatea au forme semisferice semănînd cumva cu navele spațiale din filmele SF.. Despre ei se spun tot felul de lucruri:
- că în timp își modifică pozițiile cu 1-2 metri,
- că aduc spor și noroc dacă sunt puși lîngă case,
- că au o anume energie care o pot transmite omului
- că sunt de fapt fragmente provenite de pe alte planete fiindcă structură lor geologică este complet diferită de tot ceea ce există în munții Buzăului.

Primul care testează capacitățile energetice ale trovantilor este Costi, care se pune la încărcat. Acești trovanti din poiană sunt însă doar o introducere la ceea ce avea să urmeze.


Intrăm iarăși în pădure și mergem pe niște poteci mai mult sau mai puțin clare urcînd o culme. Aici se află trovanti de mari dimensiuni. Am testat la rîndul meu treaba cu transferul de energie ținînd palmele( cam înghețate ) pe unul din trovanti timp de 1 minut. Inițial nu am simțit nimic deosebit dar peste 5 minute palmele îmi ardeau.


Costi cred că a empatizat cel mai bine cu acești trovanti fiindcă de fiecare data cînd avea ocazia se punea la încărcat. Urcăm pe această culme și descoperim din ce în ce mai mulți trovanti, forme din ce în ce mai ciudate.


Cireașa de pe tort este o formațiune masivă, cam de vreo 5m lungime care pare că efectiv a fost trîntită de cineva acolo rupundu-se într-un loc. De sus vin doi turiști care ne întreabă mai în glumă mai în serios dacă ne plac OZN-urile astea. Ne plac, cum să nu, eu cel puțin n-am mai văzut pînă acum ceva asemănător.


Urcăm pe culme pînă la ultimul trovant. Acesta a fost timp de citeva momente incarcat cu suprasarcina.


Coborirea urmează să o facem pe un alt drum, ținînd cît se poate culmea. Mai jos surprizele sunt și mai interesante.


Trovantii capătă forme impresionante iar eroziunea a format într-un loc arce. în plus putem observa de sus satul Ulmetu.


Copii se cățăra pe trovanti sunt foarte încîntați de ceea ce văd. Urmează lungi sesiuni foto.


Cum toate lucrurile frumoase au și un final trebuie să plecăm spre mașini și să ne grăbim fiindcă ne amenință ploaia. Găsim o poteca de coborîre destul de clară printr-un fel de lăstăriș și ajungem în poiană străjuită de copacul-candelabru. De aici știm să ne întoarcem și în curînd ajungem la mașini.

Aici o întîlnim pe Diana Gavrilă, ghid turistic extrem de pasionat tot ce înseamnă Munții Buzăului. Vizita noastră aici i se datoareaza în mare parte fiindcă ea l-a dus pe Gabi prima oară la trovanti.Diana este autoarea unui blog numit Munții Buzăului - între mister și realitate.


Ce se poate spune in incheiere? Lumea trovantilor de la Ulmetu rămîne încă necunoscută, aprinzind imaginația celor ce îi călca hotarul. Cei ce au cercetat-o nu au reusit să explice stiintific formarea lor. Si poate ca tocmai lipsa unei astfel de explicații face trovantii și mai interesanti.

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 5

 • Edmunte

  01 nov 2012 03:27:11

  O tura plina de energie!

 • al.c

  01 nov 2012 05:02:31

  Apeciez demersul dv. si va urmaresc pe toate traseele.

 • Claudia

  01 nov 2012 05:49:52

  Foarte interesanti si trovantii de aici (ii stiam doar pe cei din judetul Valcea) si foarte reusite fotografiile.

 • bradu cornel

  08 nov 2012 11:10:25

  Interesant!

 • TOADER Calu

  22 apr 2014 10:11:21

  Porțiunea de teren din apropierea ( jud. Buzu ) acolo unde se regsesc acele FORME neindentificate putem afirma ,fr a geși c ; Porțiunea de teren cu pricina e considerat ca , fiind un ” ALTAR ” n mini ( maxi ) de pe ” TERRA ”. Și cum n ALTAR Nu ! are voie ori ce ființ omeniasc s intre. n Altarul TROVANȚILOR ,ființa omeneasc intr ,Dar Nu ! are capacitatea de-a ,indentifica obiectele din teren .

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023