Iazul de decantare Valea Șesii

Data publicării: 08 dec 2012

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

 Trebuie să vă avertizez din capul locului că urmează un jurnal trist. Acțiunea lui se va desfășura în jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii( sau Sesei dupa unele surse ) aflat în Muntiii Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lăsa imaginile să spună ce e de spus. Suntem 8: Ciprian, Oana, Familia Nuca, Ramona, Dl. Stoica, Costi.

 
  Dimineața pornim pe ruta Lupsa - Hădărău - fostul sat Geamăna. De la Hădărău se urcă pe un drum de țară cale de 4-5 km pînă ajungem la un pod. în vale pare a fi un lac, pe malul său cîteva case.

 
 La o privire mai atentă constatăm că de fapt lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. Urcăm pe pod unde găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva. Suntem în Munții Metaliferi aproape de Roșia Montană, glumim spunînd că pe acolo se transportă aurul.

 
 Bineînțeles că nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începînd  cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se întinde lacul e o adevărată zonă calamitată.

 
 Domnul Stoica s-a documentat ulterior acestei vizite și ne-a expus cîteva detalii:

îIazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis ( adica are un singur baraj ). Barajul, contruit din anrocamente, închide valea fiind construit între doi versanţi.Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.


Sterilul se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. în iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, în cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; într-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat. Dar nici nu am avut curaj sa mergem mai departe.

 
Apele limpezi ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau, cel mai simplu, fără costuri, fără jenă - spre un emisar (un rîu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, dar e drept că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.


În septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta  a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea că nu a fost respectată promisiunea de a se strămuta cimitirul. Sterilul a înghițit rînd pe rînd casele oamenilor, dealul pe care era construită biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arată că aici a fost odată o așezare omenească. Nămolul a ajuns acum la nivelul acoperișului.














 Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min înalță barajul an de an.







 
 Nămolul acesta este pe alocuri brăzdat de firicele înguste de apă. Peisajul e  ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. În fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.


 
 E trist să vezi cum nămolul ăsta a înghițit și continuă să înghită case, gospodării, livezi, garduri. E trist să vezi cum biserica satului, destul de impozantă de altfel, e sufocată de nămol și își duce în tăcere și demnitate ultimii ani de existență.


 
Cu toate astea fiecare dintre noi, dacă nu a spus, măcar odată a gîndit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. Într-adevar lacul ăsta cu este foarte fotogenic, dar...
 

Din fostul sat Geamăna au mai rămas doar cîteva case și o mînă de oameni care a refuzat să plece. Oare cum e să să vezi tot peisajul ăsta in fiecare zi? Și să mai ai în minte imaginea vechiului sat. Imaginea de mai sus am gasit-o pe Internet. Remarcați cit de sus se aflau biserica și cimitirul.

Iar dacă vreti să vedeti cît de frumoasă era pictura acestei biserici mergeti la acest link:

http://areyouready.ro/calatorii-in-romania/geamana-legenda-bisericii-scufundate/
 
Nu se poate ca atunci cînd vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se întîmpla în zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificînd niște sate. Numai că acela va fi mai întins decît acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.

Citez iarăși din Dl. Stoica:

După aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Şesii ne-am propus să ajungem pe halda de steril ce aparţine exploatării Roşia Poieni. Treaba asta nu ne-a iesit, am ajuns numai sub haldă din cauza neatenţiei, nehotărîrii şi mai ales a lipsei de timp.

 
Astfel am traversat partea de jos a haldei acolo unde au ajuns pietrele mai mari din sterilul depus şi împins pe haldă. Din fotografii reies două alte problemele asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape încărcate acid care contaminează apele de suprafaţă, eroziunea şi instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor învecinate.


Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pășit pe nisipuri instabile, am traversat pîraie de culoare verde. Am călătorit practic pe tarimuri nepămîntene.

Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va întîmpla asta?

Ca si concluzie: ar fi  bine ca oricare dintre noi sa treacă măcar odată și să vadă acest iaz de decantare, să traga niste învățăminte și să nu mai repete greșelile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text să arate articolul și pozele prietenilor, cunoscuților, să îl distribuie pe rețelele de socializare.

În Munţii Apuseni se găsesc 24 iazuri de decantare.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 117

  • Cip

    10 dec 2012 06:18:51

    Ca si completare : La baraj nu ai vizibilitate asupra unui sistem de epurare. Nu zic ca nu exista, pentru ca nici nu am coborat din masina. Apa, dupa baraj, se scurge pana in Aries. A fost interesanta reactia unor localnici intalniti in partea opusa desprinsa parca din reclamele RMGC... Dar despre asta intr-un alt episod.

  • Bogdan

    11 dec 2012 01:35:56

    Cip, iti multumesc pentru precizari. Intre timp am aflat ca nu exista nici sistem de epurare. Trebuie neaparat sa ne povestesti ce spuneau localnicii. Dupa aceasta vizita la iazul de decantare am fost de doua ori la Rosia Montana si in imprejurimi. Si da, cei mai multi oameni cu care am discutat vorbeau limbajul Gold Corporation. Ce imi placea foarte mult era faptul ca muncitorii de la Gold Corporation se uitau foarte urit la noi si mai ales la aparatul meu de fotografiat.

  • Bogdan

    20 dec 2012 14:25:13

    Postez ca si comentariu un mesaj primit de la D-nul FLorin Stoican:

    Iazul Valea Sesei, impreuna cu alte doua mai mici (Stefancei I si II) si haldele Geamana, constitue depozitele de steril ale carierei Rosia Poieni. E cel mai mare iaz din Europa (peste 130 mil. tone steril), al celei mai mari cariere europene.

    Am lucrat la el ca geolog in 2005-2006 in cadrul unui proiect de investigatii in vederea refacerii zonei. Am supervizat realizarea forajelor chiar in corpul barajului, plus alte studii. Atunci se punea problema inchiderii minei, intre timp pretul cupruluiu a crescut, mina s-a privatizat si activitatea s-a reluat, deci proiectul de refacere s-a pus in sertar.

    Acolo nu exista niciun fel de tratare a apelor, si dupa simpla decantare, apa se duce printr-un sistem de sonde inverse direct in Aries, unde la confluenta efectul e vizibil si cu ochiul liber. Practic, apa meteorica in contact cu sutele de milioane de tone de sulfuri metalice din halde si iazuri se descompun in principal in acid sulfuric si metale grele. Apa care trece pe sub halda si ajunge in iaz are pH intre 1,5 - 2, culorile sunt de la metale (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.).

    Singurul tratament care se face, care tine aciditatea sub control este la statia de flotatie a minei, unde se adauga var o data cu noroiul considerat steril ce se depoziteaza in iaz. Asta, alaturi de monitorizarea si alternarea zonelor de deversare (sitemul de sonde inverse) tine barajul in picioare, care altfel, fiind construit din calcar, ar fi dizolvat si dus la vale de apele acide. Paradoxal, iazul desi creste, atat timp cat mina functioneaza este in siguranta, insa daca s-ar opri activitatea, ar trebui continuata cel putin neutralizarea aciditatii si operarea sondelor inverse care tin departe apa de baraj.

    In zone Apuseni si Maramures, principalele zone afectate puternic de mineritul haotic si uneori fara rost, exista in jur de 300 hotspoturi (iazuri, halde, cariere, galerii subterane) care ar necesita masuri urgente de punere in siguranta si refacere a mediului, majoritatea pur si simplu parasite.

  • Laura

    09 ian 2013 04:02:25

    Eu mi-am facut studiul de caz de la doctorat pe Valea Sesii si intr-adevar apele sunt foarte acide si au concentratii foarte mari de metale grele. Ceea ce e mai rau e ca afecteaza calitatea apei din aval, care se varsa in Aries, distrugand flora si fauna. Am facut si o simulare de cedare a barajului si propagare a undei de steril cu apa, care indica efecte devastatoare.

  • Bianca Ghizdavu

    09 ian 2013 05:57:22

    Ar fi grozav dac ai putea s traduci in englez acest studiu si s-l transmiti initiatorilor programului End Ecocide in Europe http://endecocide.eu/

  • Bogdan

    09 ian 2013 11:58:28

    Laura: Se pare ca ai nervii tari daca ai reusit sa te tii de un astfel de studiu. Eu mai mult m-am enervat atunci cind am mers in jurul iaului de decantare.

    Bianca: E si asta o idee. Multumesc pentru sugestie.

  • Alin Ciula

    11 ian 2013 02:59:12

    Salut Bogdan, As dori sa-ti cer permisiunea sa preiau acest articol si comentarii pe blogul personal (bineinteles va fi mentionat acest lucru, ca este articolul tau cu link la blog). Ce parere ai? Multumesc, Alin

  • Bogdan

    11 ian 2013 11:08:52

    Alin, ti-am raspuns si prin mesaj privat, ai acceptul meu.

  • Cae Indru

    12 ian 2013 12:55:12

    Multumim pentru articol, pentru fotografii si pentru documentare ! Tot respectul nostru. Ii dam SHARE pe facebook.

  • Bogdan

    12 ian 2013 16:07:33

    Multumesc si eu pentru promovare. Asa ceva trebuie vazut, citit si mai ales vizitat fiindca impresia pe viu este mai puternica decit toate pozele si reportajele facute in zona.

  • Gicu Raduta

    17 ian 2013 03:01:25

    Un adevarat dezastru...nepasare...interese...adevarata crima !!!! Felicitari pentru initiativa si actiune!Pentru a spori sansele de reusita,ar trebui sa polarizezi in jurul tau,un grup de tineri cu abilitati si energii similare.Nu trebuie sa-mi raspunzi(nu este cazul),nu pentru asta am scris.Inca odata TE FELICIT,si sa te ajute Domnul in demersul tau,ca-i nevoie si de asa ceva. Cu stima si respest,Gh Raduta,Ploiesti

  • ANTONIO NYERJAK

    21 ian 2013 02:53:46

    Teribil!Si ceea ce e si mai teribil e faptul ca se incearca aruncarea de praf in ochi prin cele 1500-2000 de locuri de munca ce ar urma sa fie create(la Rosia Montaa)!Ei ne iau aurul pe nimic si lasa doar jale si tristete in urma,consecinte pe care pana si stranepotii nostri le vor suporta...

  • corneliuflorea

    21 ian 2013 11:24:54

    DRAGA DOMNULE BOGDAN ,

    am primit din ROMANIA reportajul si fotografiile anexate. O catastrofa ecologica revoltatoare. Sunt indignat. In vara lui 2012 am fost de doua ori la ROSIA MONTANA si am scris un eseu de 30 de pagini despre cea mai mare catastrofa ecologica care o pregateste RMGC . A fost publicat, raspandit si personal l-am prezentat in Romania si Statele Unite.

    Indignare generala. Plan: mediatizare, trimis la Ministeul Mediului. Din pacate este condus de Doamna Plumb, numele ei spune cine este si ce nu face - ea investeste banii sa ecolgizeze un lac din jurul Bucurestiului si simpozioane sterile - chemati-o la fata locului prin petitie cu semnaturi. Sa vina cu parlamentarul care va reprezinta. Trimiteti acest material la Brussels, la INSTITUTELE CULTURALE ROMANESTI DIN strainatate, iar eu va cer permisiunea sa-l raspandesc in comunitatile romanesti din Nord America. Sunteti tineri, este ROMANIA VOASTRA nu a parazitilor din Bucuresti si strainatate CE LASATI DVS URMASILOR MOTILOR ? In locul metalelor pretioase halde de cianura si dezastru ecologic !!

  • Bogdan

    21 ian 2013 14:11:14

    Antonio: Mare dreptate ai. Ce e mai trist e ca multi din oamenii din zona Rosia Montana sustin proiectul minier de dragul potentialului loc de munca. Insa nimeni nu se gindeste la ceea ce lasa in urma.

  • Bogdan

    21 ian 2013 14:13:49

    Domnule Corneliu: sunt de aceeasi parere cu dumneavoastra. De aceea am facut si acest reportaj, sa fie cunoscute situatii ca aceasta. Sa putem privi si spre viitorul din timpul si de dupa exploatari de acest gen. Si da, aveti permisiunea de a-l raspandi.

  • Elena Halmaciu

    22 ian 2013 12:35:33

    Buna tuturor. Eu locuiesc in Canada, insa imi plange sufletul cand vad asemenea dezastru.Am primit si eu acest link si mi-am luat \"inima in dinti\" trimitand un mesaj in engleza celor de la https://www.facebook.com/EndEcocideInEurope cerand ajutor in acest dezastru. Sper Bogdan ca nu e nici o suparare ca nu ti-am cerut intai consimtamantul, insa pe mine ma revolta de mult ceea ce se intampla in Romania si cu mina de aur din Rosia Montana, insa ceea ce tu ai postat aici ( neaflandu-ma in tara sa vad pe \"Viu\") ma revolta enorm de mult. DIn cauza asta am \"trecut direct la actiune\" intai, iar acum iti cer consimntamantul de-a posta oriunde am posibilitatea. Am rugat deja niste amici care au legaturi oficiale cu reprezentantul Romaniei in Canada, sa expuna situatia aratata de tine. Multumesc.

  • Bogdan

    22 ian 2013 13:13:29

    Elena, nu e nici o problema, e bine ca ai trecut direct la actiune. Adevarul trebuie facut cunoscut. Iti multumesc.

  • Mircea Popa

    24 ian 2013 04:11:29

    Este incredibil cat de putine comentarii pentru un subiect atat de important. Ce este, oare, de facut? Eu am sa transform reportajul intr-o prezentare si o sa o prezint studentilor mei, dar nu este suficient.

  • Tavken

    24 ian 2013 04:53:15

    http://9gag.com/gag/6409486SHARE IT TO THE WORLD - UNACCEPTABLE

  • Zsuzsanna Pal

    24 ian 2013 06:06:51

    Un raport foarte interesant si util! Multumim mult! E foarte trist ca oamenii raman nepasatori fata de asemenea dezastre.

  • Bogdan

    24 ian 2013 16:18:42

    Mircea Popa: Cred ca reportajul asta a strins cele mai multe comentarii din toate publicate pe site. Da, sunt putine avind in vedere cit de urita este problema relatata. Dar eu mai degraba prefer putine dar de calitate.

    Prin alte locuri lucrurile s-ar fi petrecut astfel: Cupru Min otraveste mediul de 30 de ani. 356 people like this.

    Iar de facut..eu cred ca doar o demonstratie in strada, de lunga durata, poate schimba ceva.

    Tavken: Multumesc pentru distributie pe 9gag.

    Zsuzsi: E adevarat si ce spui tu. Dar in zona oamanii chiar isi doresc astfel de exploatari miniere care genereaza asemenea dezastre.

  • Claudia Minela

    24 ian 2013 20:49:12

    am spus si repet: ignoranta ne va duce la pieire. romanului ii este mai comod sa vorbeasca pe la colturi, sa se lamenteze inutil in fata televizorului, decat sa intreprinda o actiune care sa rezolve mizeriile de care este nemultumit. si noi, aici, vorbim si ne aratam nemultumirea fara sa facem nimic. iesitul in strada nu rezolva mare lucru. materialul trebuie raspandit pe la diverse ziare care sa cerceteze acest fenomen, apoi transmis mai departe la tv si radio. cred ca exista si o protectie a mediului, ceva, nu stiu, nu ma pricep. cam asa vad eu rezolvarea.primul pas a fost facut- aparitia acestui articol si distribuirea lui. poate ca cineva care stie ce e de facut va reactiona. salut si sutin aceasta initiativa. felicitari! ave

  • Fox

    25 ian 2013 04:46:21

    De ce se exploram? De ce sa evoluam? De ce sa aducem venituri la bugetul de stat? Ce conteaza ca tot genul asta de oameni injura mai apoi ca nu se realizeaza nimic in tara asta? Ce ar trebui sa faca cei ca voi care, vezi Doamne, nu mai pot de grija altora? Ar trebui sa vegheze doar ca la finalitatea proiectului sunt respectate clauzele contractuale si se reface zona. In rest ar trebui sa nu mai planga pe cei care au primit bani pentru relocare. Aceia si rudele lor traiesc din salariile primite de la cei care ii angajeaza tocmai pentru astfel de proiecte. Dar e greu de inteles, din masina fiind si aceea cel mai probabil tot a unui angajator, drama de a nu avea un serviciu si beneficiile ce le pot aduce un loc de munca intr-un colt uitat de lume. Ce resusesc sa faca astfel de "frane" stranse in diverse asociatii obscure? Sa franeze fiecare tentaiva de dezvoltare a acestei tari! ca exemplu sa tina un Bucuresti in santier pentru ca au blocat in instanta ditamai proiectul rutier, si asta doar pentru ca stranuta fatada Pietei Matache daca era mutata 10m. Tot inainte conservatorilor. Din fericire lumea merge inainte si se dezvolta fie ca vreti, fie ca nu. Sa va fie rusine!

  • Ion Marin Almjan

    26 ian 2013 03:39:43

    Este cutremurtor ct de nesimțiți,ct de inconștienți, ct de dușmani ai țrii acesteia suntem!. Am meritat s fim alungați de pe acest teritoriu superb, dumnezeisec, care ar fi meritat o alt soart și un alt neam. N-aș fi crezut c voi ajunge s scriu aceste cuvinte despre neamul meu!

  • domnuspike

    26 ian 2013 04:45:40

    -curtea marial o s te mnnce -iar dac scapi, i cam sigur c o s ne mnnce canceru' p to' -altfel spus i mai pe romnete, de civa ani ncoace stm civa romni cot-la-cot mpotriva proiectului care va transforma ROIA MONTAN ntr-o sor geamn cu GEAMNA -la 6februarie ne vom strdui s aducem n agenda romnilor de pretutindeni mesajul acelui pmnt romnesc: http://www.facebook.com/events/474649569261490/?notif_t=plan_user_invited cu stim

  • Cristina

    26 ian 2013 06:40:20

    Ca si fotograf amator, prima reactie dupa ce am dat click pe articol a fost wow, ce poze cool! Dupa care am citit si m-am intristat... Exista undeva ceva material in engleza despre iazul respectiv? I-am dat si eu un share pe facebook, desi nu stiu la cat ajuta. Ceva ce mi-a trecut prin minte e ca probabil prin alte locuri, lucrurile s-ar fi facut ca la carte, i.e zona desertata, satul ras inainte de crearea lacului. Si atunci totul ar parea mult mai normal, just another industrial wasteland.

  • Bogdan

    26 ian 2013 07:08:49

    Cristina, vreau sa traduc acest material si in limba engleza. Deocamdata ma confrunt cu lipsa de timp liber insa o voi face. Dupa cum ziceam si in articol, lacul e tare fotogenic, insa ce se ascunde in spatele lui e tragic.

  • livia

    26 ian 2013 07:16:04

    CE FACETI DOMNILOR PARLAMENTARI? Ce fac oficialitatile locului aceluia? De ce lsati tARA s moar? Nu credeti c veti plti pentru aceasta PASIVITATE???

  • Bogdan

    26 ian 2013 10:31:50

    Niste reportaje facute de televiziuni din Romania pe tema aceasta gasiti aici:

    http://www.youtube.com/watch?v=wa_4IXLPz8o

    http://www.youtube.com/watch?v=t2jWjjf4vTg

    http://www.youtube.com/watch?v=rGKqxxGfyzQ

  • Cornelia Haymes

    26 ian 2013 14:51:53

    Acesti oameni care au luat hotaririle sa faca asta trebuiesc facuti responsabili si dusi in fatza justitiei. Este de necrezut ce se intimpla. Oamenii vor continua sa polueze palneta asta pina cind nu va mai face fatza sa ne susutina . Ne condamanm singur la extinctie si daca nu ne schimbam comportamentul si conceptiile , daca nu ne revaluam pe noi insine in curind vom ajunge la puntul de "no return" Uite aici sugerez ceva in care ati putea sa fiti interesati pentru ca vad ca sunteti oameni la care va pasa ... vezi "www.thevenusproject.com dupa ce citesti acest articol de mai jos. Multumesc ca iti pasa !

    http://grantjkidney.com/the-elite-solve-problems-by-destroying-views-and-cultures-that-differ-from-their-own-the-venus-project/

  • alexandru

    26 ian 2013 15:28:56

    te deranjeaza daca-l pun pe blogul meu? daca imi dai aceceptul tau o sa incerc sa-l pun si pe site-ul fjsc si fiind student la fac o sa incerc sa-l dau mai departe si poate cineva face vreun reportaj ca sa afle lumea cum sta treaba acolo.

  • Bogdan

    27 ian 2013 14:37:30

    Alexandru: Da, Il poti prelua cu conditia sa specifici sursa.Care este adresa blogului tau?

  • Bogdan

    01 feb 2013 03:07:15

    Cu site-ul meu se intimpla chestii ciudate de cind am publicat articolul asta. Toata luna ianuarie am fost sicanat in diverse moduri: erori de tot felul, ba nu mergea galeria cu poze, ba cica am depasit limita de banda( ceea ce nu s-a intimplat niciodata pina acum, si am 100GB ). Am purtat o gramada de conversatii cu cei care gazduiesc site-ul( astia sunt din America ), au reparat probleme doar pentru scurt timp. Totul a culminat cu inchiderea temporara a site-ului timp de 4 zile pe acest motiv.. Intr-o luna folosesc latime de banda de maxim 7GB. Acum site-ul este iarasi online, sa vedem pina cind.

  • Sandu catinean

    02 feb 2013 10:59:50

    La aurul din Muntii Apuseni

    La aurul din Muntii Apuseni
    S-au lcomit regi si popoare
    Stpni ai lumii s-au zbtut
    S scoat aurul la soare...

    Pzit-au muntii disperati
    Urmasii dacilor cei crunti
    S-si apere avutul sacru
    De prin vioagele din munti...

    Dar ri vicleni, cu ochi sticlosi
    Au dezvelit relicve sfinte
    Scotnd brtri si vechi cosoni
    De prin a dacilor morminte...

    Nici cei ce-n fruntea trii stau
    De-al nost popor nu se-ngrijesc
    Si vnd pe lucruri de nimic
    Comori din lutul romnesc...

    Dar cei din neamul nostru sfnt
    Ne vom ruga s se-mplineasc
    Al sarpelui blestem cumplit
    Ca furii-n veci s nimiceasc...

    Iar Decebal din naltul sacru
    S stie c mai sunt n munti
    Romni ce-n tara asta sfnt
    Nu-si uit de ai lor printi...

    Si nu se vnd pentru nimic
    Cu vise de mriri departe
    Mai bine stau cu sfintii lor
    S-i apere...pn la moarte...

    Sandu Ctinean din Bontida

  • Fox

    02 feb 2013 14:23:38

    Da, cu siguranta esti victima unui sabotaj. S-au unit toti interlopii sa te reduca la tacere... Parca sunt intr-un film ieftin in care omul rau vrea sa cucereasca pamantul si sa aduca omenirea in sclavie sau in pierzanie.. Dar voi, ingerii pazitori, forta binelui, fii ai razboinicului luminii din Pipera va veti opune si veti salva lumea. Poate in primul mesaj am fost cam dur dar tot este trist ca va irositi resursele si timpul atat de pretios pe o lupta inutila si care va macina. Si va auto pacaliti ca lupta voastra conteaza! VAX! Sunteti victimele propagandei cu incalzirea globala (ce tocmia a fost demostrata ca fiind o inselatorie, temperatura globala crescand in ultima perioada doar cu 0.01 grade. Si inca ceva.... puterea regenerativa a acestei este incomensurabila. Mai aplecati urechea si la cei care va demonstreaza contrariul a ce credeti. Nu mai cadeti in plasa celor care va folosesc pentru interesele lor. Traiti-va viata! Bucurati-va de cerul albastru, de vremea innorata si de potetcile muntilor pe care am vazut ca le petreceti. O sa vedeti ca o sa vi se para mult mai frumoase decat atunci cand va uitati la ele si in loc sa va faca sa zambiti voi ganditi \"Vai! ce trist ca vin Corporatiile Straine si vor sa ne fure si sa ne distruga tara\" Nu mai muriti de grija altora si chipurile de grija viitorului. Asa cum ati crescut voi o sa creasca si copiii actuali. Au fost calamitati mai mari, razboaie mondiale, si natura a invins. Treziti-va! Bucurati-va de viata care o aveti. Fiti fericiti!

  • Nicu Lazar

    03 feb 2013 05:26:16

    Excelenta prezentare a unei situatii de distrugere a mediului natural. Pacat ca nu devine preocupare a celor responsabili, la nivelul MINISTERULUI MEDIULUI. Fotografiile pot fi folosite pentru prezentari in scoli, in ideea educatiei ecologice a tinerilor.

  • adriana

    03 feb 2013 14:55:52

    ZGUDUITOR!!! singuri ne creem IADUL si lipsa noastra de actiune contribuie.Multe lucruri f. importante le cunoastem toti si cum actionam??? nu stim sa luam atitudini concrete de masa. DOAMNE apara-ne.

  • no name (the Hunter)

    04 feb 2013 03:23:21

    ... si scandalul cu gazele de sist abia incepe!!!

  • Viorel

    04 feb 2013 11:13:43

    Draga Fox,

    cred ca ar trebui ca in primul rand tu sa grija la modul in care tu insuti esti manipulat. Chiar trebuie sa facem dezvoltare de dragul dezvoltarii sau pentru a-i imbogatii pe cei care deja ne-au confiscat iremediabil resursele de orice natura ale tarii si care ne trateaza condescendent, aruncandu-ne in batjocura osciorul sansei de a fi sclavi pentru propriile noastre bogatii?

    Oare de ce noi trebuie sa dam efectiv pe gratis tot ce avem catre inalta poarta EU si spre USA in timp ce noi ne adancim in sclavie, in munca silnica pe bani zero, distrugandu-ne tara si sanatatea pentru generatii intregi in timp ce altii iau caimacul? De ce acest tratament ca pentru o colonie de mana a 7-ea pentru o tara in care atateia oameni au atata de oferit?

    Pentru ce atata dispret pentru noi, ca popor, din partea unora care nu inteleg absolut nimic despre noi?? Meritam cu mult mai mult decat ni se impune din exterior in mod arbitrar in aceste vremuri hidos de intunecate! Ai grija sa nu fi si tu instrumentul unor astfel de interese, care profita maximal de saracia si de disperarea in care am fost impinsi, de cercul vicios in care sintem tinuti, pentru a ne rapi si ultima seva de umanitate si demnitate. Ai grija, my friend, ai mare grija.

  • Bogdan

    05 feb 2013 16:42:22

    Poze legate de acest articol au aparut si pe un post tv din tirgoviste. Multumesc, Hanna.

    Emisiunea se poate vedea aici:

    http://www.columnatv.ro/tv/sa-fii-tanar-02022013/

    De asemenea pozele vor putea fi vazute la o calitate mai buna la Biblioteca Judeteana din Tirgoviste si in holul Bibliotecii din Baia Mare in cadrul evenimentului Ziua Rosiei Montane.

  • Adrian

    06 feb 2013 22:45:05

    Cu siguranta, ceea ce se intampla in zilele noastre cu fostele sau actualele iazuri de decantare ce apartin Cupru Min sau altor companii de stat, este un dezastru ecologic, acesta este termenul care trebuie folosit "dezastru ecologic". S-a facut exploatare a zacamintelor fara a se tine cont de mediu, s-a facut in Ungaria, Bulgaria, Romania si in orice alta tara care a fost sub sisteme comuniste. Se face cu siguranta si acum in Rusia, China si multe alte tari. S-au exploatat zacamintele sau inca se exploateaza cu profit maxim fara a se tine cont de mediu, fara a se tine cont de "termen mediu si lung", ce se intampla dupa ce terminam zacamantul, cum va arata mediul, cum conservam locul. Asta e ce s-a facut. Nu neaga nimeni. Realitatea se vede cu ochiul liber. Sunt zeci de astfel de mine in Romania.

    Ce facem? Statul ce poate sa faca? Cu siguranta mai mult dar cum bine stim statul e incapabil, e zero. Nu exista. Astfel de mine trebuiesc redechise si reecologizate, exploatate, valorificate si aduse la cele mai bune conditii de mediu, de fapt la normele de azi, care dupa cum stim sunt destul de stricte din cauza si a apartenentei tarii noastre la UE (UE intelegand mult mai bine ce inseamna mediul in comunitatea in care traim). Cum se poate face asta? Statul e zero, se imprumuta pentru as putea plati obligatiile cu salariile, pensiile si altele (putem vorbi de ce nu-si poate plati obligatiile: coruptie, interese si altele). Dar daca am stabilit ca statul e zero nu o sa mai vorbesc despre asta. Atunci ce putem face? Putem sa ramanem la stadiul in care suntem azi. Adica dezastru ecologic, stam si ne plangem, eventual facem cateva adunari de acestea "eco" si tipam, mai putem face niste poze frumoase, reusite cu iazurile de decantare, ca cele de mai de sus si cam atat.


    Si ne intoarcem de unde am plecat. Dezastru ecologic. Statul fiind zero nu are bani sa ecologizeze zonele, si cu siguranta e vorba de miliarde de euro pentru a aduce minele la normele de mediu de astazi. Si atunci ce putem face? Capitalul privat e singura solutie. Privatizarea a 50+1 a tuturor societatilor de stat care detin aceste mine (inteleg reticenta cetatenilor, ma aflu printre ei, vizavi de privatizare, s-a privatizat tot si s-a distrus, doar cateva privatizari stau ca si reusite, dacia renault, ford (fosta daewoo), dupa parerea mea si petrom e o reusita la momentul actual. Stiu subiectul e sensibil dar dupa parerea mea e un succes la momentul acesta si ma explic...aveam de ales in a pastra compania ca fiind de stat si sa fie acum in situatia oltchim, hidroelectica, posta romana, adica cam in faliment, si cam atat...sau sa fim in situatia de astazi in care petrom plateste taxe la stat, are un numar de angajati la care plateste taxe, deci alti bani pentru stat, plateste impozit pe profit, profitul il reinvesteste (o buna parte), compania fiind pe profit statul incaseaza redevente pe petrol si gaze (aici fiind o problema, statul fiind zero incaseaza 4% (redeventele trebuie aliniate la media europeana undeva la 45%) negociat pana in 2014, aici fiind caz grav de coruptie, dar cine sa ancheteze, e drept ar trebui un anchetat un parlament intreg, multi dintre ei fiind inca in parlament). Dupa parerea mea e o privatizare reusita pentru ca alternativa era faliment. ..deci nimic pentru buget ba din contra erau acoperite pierderile, asa se incaseaza bani si cred ca e de ordinul miliardelor. Urmeaza taxa pentru companiile energetice, deci din nou bani pentru stat)...

    Cateva idei:- s-a incercat privatizarea CupruMin, din fericire s-a reusit anularea ei, privatizarea s-a realizat unei firme de apartament, care urma sa o dea unei companii specializate, abia apoi, caz grav de coruptie al guvernuluide dinaintea lui Ponta. Privatizarea trebuie facuta din nou dar incredintata unei companii specializate si nu unei firme de aprt. Privatizarea poate fi un succes pentru ca se aduce capital privat, se angajeaza personal, si nu e putin, nu ca la Nokia, vin 2000 de oameni si asambleaza niste piese, salariile in domeniul minier, petrol si gaze sunt peste oricare medie, deci bani mai multi pentru bugetele de pensii si asigurari, un salariu de miner/geologi este cel putin dublu spre triplu al unui lucrator la Nokia, deci bani mai buni pentru oameni.

    Apropo noi oamenii trebuie sa ne asiguram un trai cat mai bun in timpul vietii noastre. Deci acum e nevoie. Nu peste 20 de ani, nici peste 10 ci acum deja s-a pierdut timp. Privatizarea va prelua zacamantul, deci profit pentru compania privata, procentele din compania infiintata revin statului, deci profit pentru stat, impozit pe profit, taxe si impozite pentru primarii locale, asigurari sociale si pensii platite. Si cel mai important se va prelua de catre privat toate obligatiile de mediu care decurg, adica aducerea la normele de mediu si mai ales exploatarea zacamantului la normele de azi. Adica imaginele de mai sus ar trebuie sa dispara. Deci pentru stat nu e decat castig. statul trebuie doar sa urmareasca iondeaproape indeplinirea si unde nu se intampla aplicate amenzi maxime si refacerea, adica alti bani pentru stat.

    Rosia Montana e o privatizare care starneste emotii si frustari printre cetateni. De ce? Pentru ca e de dimensiuni mari. Practic se vor taia 3-4 dealuri maricele de jur imprejur si se vor sapa si in pamant inca pe atat, practic vor ramane 4 cratere imense in loc, de dimensiunile unui sat maricel, dar atentie, Romania nu va pieri...Se vor folosi toate metodele la standardele de azi si intradevar se va forma in urma eexploatarii un iaz de decantare de dimensiunea barajului de la Bicaz. E impresionant. Dar hai sa vedem mai in profunzime. Statul are in jur de 20% plus redeventele pentru metale, care si astea trebuiesc aduse la nivelul UE ca doar suntem aici, preturile sunt la nivelul asta. Asta e in curtea statului, el trebuie sa faca asta, dar el fiind zero poate ar trebui sa schimbam demonstratiile cu eco si sa mergem sa-i dam jos. Asta e alta poveste. Rosia Montana e un loc poluat astazi. Am fost acolo in practica, apropo sunt ing geolog, este un loc poluat de zeci de ani.

    Compania trebuie sa rezolve obligatiile de mediu si le va face, e de datoria statului sa faca asta si noi ca cetateni sa-i dam jos daca nu. Acolo sunt si alte probleme, stramutarea caselor, distrugerea unor galerii romani si multe altele. Parerea mea daca statul aduce redeventele la nivelul UE, renegociaza inca 10% in plus eu cred ca trebuie dat drumul la proiect...cred ca putem recupera 60% din valoare+ ecologizarea zonei. E drept ramanem cu iazul de decantare, in procent de 20% cianuri, deci otrava. Dar putem valorifica investitia. Apropo au furat romanii aur de aici, ungurii, rusii e timpul sa luam si noi o parte. Astefl de cariere sunt in Canada, SUA, Finlanda si alte tari. Deci nu suntem singuri pe pamant. Se polueaza oricum pamantul ...nu putem fi numai saraci si eco, cel putin eu nu vreau sa fiu. Apropo industria miniera si petrol si gaze are potentialul de a asigura 1.5mil de locuri de munca. Va amintiti bine in anii 90 de mineriade, erau multi.

    Gazele de sist-o problema mai noua a societatii romanesti mai nou. Gazele de sist trebuie exploatate urgent. Se intampla in SUA, atentie SUA va deveni cel mai mare producator de gaze si titei spre sf anului 2013. Eco in SUA e mai puternic decat in Romania cu siguranta. Nu e atat de grav, nu vom muri. Se polueaza intradevar. Dar nu grav. Se polueaza in Sua, China (cel mai mare poluator probabil, abia asta e o problema pentru pamant), Rusia, Brazilia. Pentru a scoate gazele de sist se foreaza o sonda ca si cea normala de petrol, care se face la fel ca si acum 100 de ani, as spune mai ecologic acum, diferenta e ca se injecteaza un cocktail, un nume pompos, din 90% apa, nisip si chimicale, e adevarat aici e problema. Se injecteaza la adancimi in jur de 3000m. Cam asta fratilor...nu moare nimeni.

    Gazele de sist au facut ca in SUA costul gazelor sa scada de 3 ori, se produce energie din gaze, care sunt mai eco decat carbune si multe altele. Gaze ieftine, energie ieftina inseamna economie puternica, competitiva deci benificii foarte importante pentru stat, pentru mine. E drept putem vorbi de perversitatea politicienilor, respectiv a USL-ului. Ponta recent spune ca sustine gazele de sist desi inainte de alegeri era eco. Nu pot sa nu observam manipularea maselor, cea de la Barlad, cand era prim ministru sinistrul ARD-ist, cum au iesit sa protesteze. Acum nu e nimeni pe acolo la Barlad, au iesit plaiesii sa tipe, apropo sunt moldovean (puteti sa ma inhurati) si moldovenii barladeni au iesit la revolta. Doar manipulare. S a eliberat certificat de urbanism pentru zona Vaslui pentru explorare, nu a iesit nimeni sa tipe Vaslui, o zona lucie de saraca, trebuie locuri de munca, urgent. Se vede din avion manipularea. Asta e, cine vrea sa vada se poate vedea. In incheiere sunt de acord cu deschiderea tuturor minelor, gazelor de sist, petrol, si orice alte resurse are Romania, cu capital privat, cu respectarea normelor de mediu de azi si de peste ani.

    Exploatarea zacamintelor trebuie realizata cu respectarea si a duratei de viata a zacamantului, adica o exploatare cat mai indelungata a zacamantului, pentru a beneficia statul si capitalul uman, de bunastare cat mai mult timp. Daca toate astea se intampla Romania in anii 2020 (sper in timpul vietii mele) va deveni independenta energetic, cu beneficii mari petru economie. Atitidini ca cea de la Barlad, ca cea sa nu ne fure strainii, ca cea sa facem singuri, nu suntem in stare sa exploatam noi...nu cred ca e benefica pentru noi ca indivizi si nici ca si stat. Romania este poluata acum , cred cu tarie ca s-ar reduce poluarea daca s-ar exploata si ecologiza. Resursele trebuies exploatate, au fost mereu, vor fi in continuare e timpul sa si profitam de ale noastre. S-a pierdut prea mult timp...23 de ani e destul, un sfert de viata de om sanatos. Vreau bunastare in timpul vietii mele. Asta cred eu. (nu sunt spalat pe creier de asa zisa propaganda corporatista, nu-mi vand tara)

    ing geolog Adrian Damian

  • irina ionescu

    09 feb 2013 09:46:46

    Cred ca AFACEREA Rosia Montana este o fals prezentata. Populatia \"chemata\"sa-si exprime punctul de vedere este o utopie.Cetatenii in marea lor majoritate sunt preocupati de nevoile si ambitiile lor imediate, faptul ca undeva in muntii Apuseni se intampla nenorociri pe termen lung nu are cum sa-i miste.Din pacate pentru aceasta cauza descoperim interese foarte mari, nu de alta dar atunci cand urmeaza sa dai lovitura secolului arunci in lupta foarte multi bani, aparent, pentru ca pretul mitei este totusi foarte mic fata de beneficiu


    Se vorbeste de rezerva de aur si argint uriase, averea romanilor singurele lucruri la care omul de rand poate rezona. Rezolvarea, este din pacate numai la cei ce decid, la constiinta lor, daca termenul nu-i desuet, si evident la satelitii prin care nesajul pro Rosia Montana exploatare ajunge la populatie.Publicitatea facuta in favoarea exploatarii a generat multi bani in conturile televiziunilor si agentiilor de publicitate dar in final ne vindem tot pe 30 de arginti.\r\nDesigur, zacamintele trebuiesc exploatate, trebuie ca populatia acestei tari sa traiasca cu perspectiva si la fel de adevarat este si faptul ca suntem prea saraci ca sa ne putem permite sa refuzam orice ajutor, dar daca este asa macar sa ne vindem in avantaj, sa traiasca toti romanii nu numai unii, premiantii!

  • Nicolae

    10 feb 2013 02:17:10

    De ce nu ajunge acest mesaj si la ministrul mediului si la secretarii de stat ai acestuia? De ce nu ajunge la premier?\r\nDe ce nu ajunge la forurile competente europene sau mondiale?

  • Radulescu Aurelian

    10 feb 2013 11:00:51

    Imagini "apocaliptice" de-a dreptul, sensibilizeaza pe bunadreptate!...O biserica ingropata in slam de decantare, case distruse,livezi,paduri pasuni, cimitire ingropate, apa infectata. Cred insa, ca sa parafrazez pe regretatul O Paller, ca avem dreptul sa fim suparati, dar n-avem dreptul sa fim rai!...Depozitul acela de steril, este rezultatul multor ani de exploatare la Cuprumin-ul de astazi!...Inca din 79 daca nu ma-nsel. Ce se vede in fotografii si sensibilizeaza pana la oripilare privitorul, este consecinta disfunctionalitatii institutiilor de stat a caror menire este sa protejeze mediul inconjurator. Conform reglementarilor de oricand din Romania (mai ales cele de astazi), exista obligatia admistratorilor unor astfel de exploatari sa depuna garantii de mediu substantiale pentru cazuri de poluari care exced, exigentelor impuse prin Acordurile de mediu Avizele de Ape, Autorizatiile de Mediu si Autorizatiile de Gospodarire a Apelor.Ba mai mult, cand nu sunt satisfacute aceste exigente,exista posibilitatea legala de intrerupere a activitatii pana la intrarea in parametrii impusi si sistarea cu monoitorizarea post, a acestor depozite de slam de exploatare daca nu sunt indeplinite conditiile de mediu. Valorificarea resurselor naturale din Romania , nu trebuie impiedicata, trebuie eliminata insa "dezordinea" si haosul din administrarea tehnica durabila a acestor resurse.Poate cuprul de la acesta exploatare, a intrat deja in procesoare sau in componentele calculatoarelor si tehnologiei cu care noi putem aduce la cunostinta publicului larg, aceasta stare de lucruri. Nu cu emotie se pot trage concluziile optime, ci cu ratiune si echilibru, dupa inteleapta chibzuinta, cum spun romanii. Parerea mea este ca orice resursa naturala poate fi valorificata durabil inca (In sens Brundtland).Poate c-ar trebui consultate actele de reglementare ale acestei exploatari si-ale acestui depozit, de steril, cine si cum le-a emis,Planul de prevenire al poluarilor accidentale, exploatarea in caz de viituri , etc,etc.Apoi, nu cred ca la inceputul exploatarii, a fost proiectat iazul de decantare astfel incat sa-ngroape biserica, cimitirul si asezamantul acela izolat. Si aici cred ca este vorba despre nerespectarea tehnologiei si a planului de dezvoltare si probabil a mai multor exigente de mediu impuse.Sa tragi concluzia ca exploatarea resurselor ca atare, este "responsabila" de acest dezastru, cred ca este o concluzie pripita sub imperiul emotiei, insuficient argumentata si neproductiva, paradoxal dar chiar pentru sanatatea,siguranta sociala si stabilitatea economica a unei tari!...

  • Codruta Nedelcu

    11 feb 2013 17:22:04

    D-le Damian,

    e remarcabil ca macar ati semnat cu numele complet! Mesajul Dvs. (care m-a si hotarit sa comentez, initial imi promisesem sa nu ma bag in aceste discutii)probabil e "de buna credinta", doar ca "perspectiva" pe care o aveti e dintr-unghi putintel cam "stramb". Trebuie sa fiti COMPLET naiv (sa nu zic altfel) ca sa va imaginati ca un "privat" va respecta vreo "durata de viata" a vreunui zacamant! N-a facut-o nici macar STATUL, cu toate ca se STIA despre ce e vorba!

    Tin sa va reamintesc ca UNICUL scop al unei companii private este PROFITUL! NU protectia mediului, NU rezolvarea vreunei probleme sociale (astea sunt apanajele ONG-urilor "specializate") ci PROFITUL - eventual "problemele sociale" o preocupa ca sa ii ADUCA profit (din cauza asta multe companii desfasoara activitati in zone defavorizate, pentru ca sa NU plateasca impozite la fel ca altele sau sa primeasca subventii sau, profitand de disperarea oamenilor, sa dea salarii si sa plateasca chirii mai mici)!

    In NICI un caz n-o sa se apuce o companie sa scoata minereu la continuturi mici si medii (= "profit mic") numai ca vreun zacamant sa aiba "durata de viata" mai mare! O sa caute profitul MAXIM - si dupa aia isi pune palma-n fund - si-a plecat! CE "obligatie" are? e mama ranitilor? Nici macar nu are vreo "traditie" in zona, vreun "nume" de aparat / respectat samd....!!! Cat despre sintagma "mina ecologizata" - ma faceti sa rad! NU EXISTA (si e o aberatie terminologica) "mine ecologice" sau "ecologizate"!!!

    Cand ziceti "n-o sa moara nimeni" nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la bancul acela cu Ceausescu: "da' cu cianura ati incercat?" - numai ca de data asta situatia e PREA "plastica", daca ne gandim la "cianura", "Rosia Montana" samd...! Uneori NU "moartea" e cel mai rau lucru de pe lume - niste boli cronice si chinuitoare pot fi MULT mai rele!


    Ma opresc aici (as avea mult mai multe de spus despre cum functioneaza "mineritul" in Romania - dar nu mai vreau sa ma enervez degeaba, in plus, sunt CONVINSA ca, de fapt, stiti f. bine!), cu o singura remarca: daca as fi "investitor privat" n-as cumpara Rosia Poieni nici BATUTA!!! Nici macar daca mi-ar DA statul roman bani in loc sa imi ceara, nu m-as lega la cap cu asa ceva! Rosia Poieni ar trebui sa ramana ca si Mareata Exploatare din Calimani: moarta si ingropata! Asa cum, de fapt, era evident de la inceput ca va fi!

    Inginer geolog - Codruta Nedelcu

  • Codruta Nedelcu

    11 feb 2013 17:26:02

    Bogdan, in decembrie mai multe servere din SUA au fost "atacate" si unele s-au "reparat" mai greu. Au "suferit" si site-urile mele insa, din cate am inteles de la cel care le tzine, nu era un "atac directionat" ci ashaaa... mai "general"... Bine, poate se inseala - daca imi amintesc, maine am sa il intreb ce-si-cum si am sa-i explic de ce vreau mai multe detalii ;)

  • Petre Florea

    11 feb 2013 23:33:00

    Este tragic ca se intimpla asa ceva in Romania. Este insa vina noastra, in general - a romanilor care acceptam astfel de minerit si in special a celor care au lucrat sau lucreaza in aceste exploatari miniere. A da vina pe altcineva sau pe un sistem, comunist, este foarte usor... Se poate foarte simplu respecta legea, efectua o exploatare miniera responsabila. In mod sigur este posibil. Cred ca fiecare stim cum ... Oare coruptia trecuta si prezenta are ceva de a face cu starea aceasta de lucruri?

     Petre Florea Inginer Minier Jundee Operations, WA Australia

  • Adrian Vasilescu

    11 feb 2013 23:39:42

    E o tragedie. Dar stiti ceva ? Situatiile de genul sta nu pot fi schimbate. Cei care exploateaz minele (nu numai n Romnia, ci peste tot) nu numai c sunt mn-n mn cu guvernele trilor ci ei controleaz aceste guverne. Cuprul si aurul sunt materiale super-pretioase si pentru bunul mers al industriilor pe care le posed acesti POSEDATI, nu se vor da napoi de la nimic.

    Totul e doar o chestiune de timp, pn se distruge totul. Repet, ceea ce vedeti aici nu e un fapt izolat. Asemenea actiuni deliberate de distrugere sistematic a naturii si a conditiilor de viat ale oamenilor normali, au loc pretutindeni n lume. Sunt grupuri de oameni care protesteaz. Dar politia, armata, sub controlul acestor misei, sunt n stare de orice, pentru a-i ajuta pe nemernici s-si ating scopurile. E trist, dar adevrat.

  • stanel bulancea

    12 feb 2013 04:26:46

    Nu m-am asteptat si nici nu ma astept la o solutie buna din partea politicienilor, partea rea este ca doar ei decid cat si cum sa otraveasca pamantul acesta. Regretabil e faptul ca NOI nu avem reactie la asa ceva, privim cu indiferenta crezand ca nu-i treaba noastra. Cata vreme nu avem o tehnologie nepoluanta trebuiesc inchise aceste exploatari ! Cine poate initia un referendum national pe aceasta tema ?

  • Bogdan

    12 feb 2013 10:51:29

    Codruta,\r\n\r\nSe prea poate sa fi fost o pura coincidenta. Doar ca explicatiile celor care gazduiesc site-ul nu au fost prea convingatoare.

  • Cristian Badoiu

    12 feb 2013 14:55:05

    Situatia prezentata ma duce cu gandul la mina de cupru de la Moldova Noua. In conditiile cresterii pretului la cupru, am inteles ca si acolo s-a privatizat & re-deschis mina. Eu am fost acolo chiar inainte de a fi inchisa (in proprietatea statului fiind, inca). Si deja arata infiorator. Stie cineva de ce se mai intampla la Moldova Noua? Si, in aceeasi ordine de idei: posibil sa mai existe multe puncte din astea nevralgice, la nivelul intregii tari. Rosia Montana, Valea Sesii, Ciudanovita, Moldova Noua, Gura Haitii... aici nu vorbim de cazuri izolate. Oare cate mai sunt? Noi ("noi" cei din Romania, impreuna cu guvernele pe care le suportam / meritam) distrugem totul SISTEMATIC.

  • CARMEN

    12 feb 2013 17:54:49

    impresionant! ne mai vazut! sunt fara cuvinte!

  • cristi

    13 feb 2013 08:09:57

    FOX dragule, du-te si mai ia o doza de cianura ca poate asa te calmezi! Pe toti postacii RMGC va apuca disperarea cand vedeti ca o tara intreaga sarbatoreste Ziua Rosiei Montane, ca mii de romani se implica activa, voluntari, in actiuni contra voastra... Proiectul vostru mizerabil este pe moarte, iar RMGC-ul isi va lua talpasita curand! ROSIA MONTANA sa ne traiasca! caci daca ajunge ca Geamana, e vai de Apusenii nostri!

  • Liana Tautan

    13 feb 2013 17:18:59

    Nu am cuvinte sa ma exprim . Nu stiu prea multe despre situatie dar din ce am vazut in photo e inspaimintator. Este o solutie sau o shansa sa se opreasca ? Cine e responsabil ?

  • Cosmina Holobut

    13 feb 2013 17:53:48

    Buna ziua! Vacantele mele de vara au fost intotdeauna legate de Geamana. Bunicii mei, toti patru s-au nascut in acest sat! Varsta mea e legata de varsta acestui iaz de decantare si nu am cunoscut altfel satul, daca nu ca un pahar ce se tot umple. Din publicatiile aflate pe internet, am o concluzie simpla: o invitatie clara de a nu repeta greselile unei exploatari haotice. Si ca urmare e aratata doar o fata a acestui iaz, partea care apartine catunului Sasa.

    Insa, atentia ar trebui orientata si spre catunul Vinta, unde inca mai traiesc familii, care pentru a cumpara o paine roaga vecinii care au masina sau o aduc in spate, kilometrii buni. NU i-a obligat nimeni sa ramana acolo si iazul cand va atinge drumul de centura, nu ii va alunga, dar ei sunt oameni abadonati de autoritati si care nu au fost despagubiti asemeni celor care deja au abandonat obligatoriu satul. In general, sunt oameni in varsta, fara acces la medic sau alte servicii publice. Cei care au copii de varsta scolii se muta in timpul saptamanii, la Baia de Aries, pentru a nu isi chinui copiii cu mersul la scoala sau cu multe sacrificii se muta definitiv, care pe unde apuca sau are rude.

    Imaginati-va ce inseamna pentru bunicii mei, doar trei dintre ei, dezradacinarea la saptezeci de ani. In ultima vara in care am mers la Vinta, in satul Geamana, nu mi-am stapanit lacrimile cand am vazut salcia crescand in curtea bunicilor mei din vale, langa treptii casei. Din marul de vara, din fundul gardului de sub drum, am simtit ca furam mere dintr-un loc rupt din mine, caci acea livada e din primele imagini ale vietii mele. Toata lumea vorbeste de Biserica de la Sasa, care a fost lasata de paragina in calea nemiloasa a apei.

    Dar Biserica de la Vinta care e intreaga, la fel si cimitirul cu radacinile motilor ce au locuit acolo, de ce sa nu incercam sa o salvam piatra cu piatra? Construita spre sfarsitul secolului al XVII-lea, a vazut generatii nascandu-se si vietuind pasnic cu Natura binecuvantata de Dumnezeu. Printr-un simplu gest pe Google Maps se poate vedea cat de aproape e pericolul de a inghiti cu totul istoria acestui sat. Pamant este inca in sat si asa cei fugariti in lume ar putea avea un loc sa se regaseasca! Multumesc pentru toata atentia si rabdarea!

  • Sanda Maistorovici

    14 feb 2013 14:35:37

    Oare cat sa mai rabde Dumnezeu nesabuinta noastra, a oamenilor? cum putem sa ne batem joc asa de ceea ce a creat El atat de perfect? Ce se poate face? Unde sa ne plangem? Nu ne mai asculta nimeni cand goana tuturor este dupa averi lumesti!

  • Fox

    14 feb 2013 15:28:21

    Draga Cristi... iti multumesc pentru ca imi confirmi ce am zis chit ca Bogdan a ales sa cenzureze ultimul meu mesaj in care eram plin de argumente. Si am sa mai incerc o data. Din pacate marele defect al celor ce in naivitatea lor marseaza pentru cea ce ei considera "ecologie" cu actiuni extreme si limbaj pe masura. Vorbesti vorbe "dragule" Cristi. Nu noi suntem cei disperati, nu noi avem un limbaj de genul "sa mia luam o doza de cianura" nu noi ne legam cu lanturi si tipam isterici ca ne calca buldozerele care sunt pe proprietatea lor dobandita legal. Asa incat "dragule" Cristi i-ati limbajul de domnisorica masculina si adreseaza-l cui se lasa convins de el. Exista o proprietate, exista o lege, exista niste organisme create sa protejeze excesurile. Lasa isteriile si foloseste-le cu cap. Da! Institutiile statului trebuiesc observate si sanctionate cand gresesc sau isi fac treaba pe jumatate si exemple sunt destule. Dar de aici si pana a refuza tehnologia si progresul de teama unor copaci uscati este ... nici nu mai are rost sa zic. E ca si cum ai refuza construirea unui autoturism pe motiv ca polueaza si ai marsa pe ideea folosirii unei carute de lemn. Dar wow! ca sa vezi minune! Lemnul folosit pt caruta oare de unde provine? Si cam cate carute sunt construite pentru a egala durata de viata a unei masini? Deci cati copaci? Dar din pacate analogia s-ar putea sa fie prea complicata pentru tine "dragule" ...

  • Bogdan

    14 feb 2013 16:37:29

    Pentru cel care semneaza cu fox:

    Nu te-a cenzurat nimeni. De curind am introdus un filtru nou in ceea ce priveste verificarea adresei de email. Adica daca folosesti o adresa de mail care nu exista, mesajul nu mai ajunge nici in baza de date a site-ului si nici la mine. Poti trimite din nou mesajul folosind o adresa corecta de mail.

  • Adrian Pop

    16 feb 2013 10:08:17

    http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/7220-Romania-Gradina-Maicii-Domnului-Bogdan-Balaban-Iazul-de-decantare-Valea-Sesii

  • Lucia

    17 feb 2013 00:40:21

    Ce trist piesaj si ce tragic lucru! Oare cine ar trebui sa ia atitudine si sa apere aceasta tara de invadatori? Cum oare au facut dacii odinioara de au scos si prelucrat atata aur de au umplut si au imbogatit Europa dar nu au distrus deloc natura? Nu putem invata nimic de la ei desi cica am progresat?.Voi trimite acest mesaj mai departe, ceea ce ii sfatuiesc pe toti sa faca poate se va sesiza cineva!

  • Romeo Tarhon,red.-șef adj. ziarul Națiun

    17 feb 2013 01:27:25

    ntradevr trist, dureros de trist s vezi Natura ucis, s vezi un colț de rai al unui un picior mirific de plai necat n ml mlștinos și transformat n iad... Felicitri realizatorilor acestui itinerar al crimei mpotriva Țrii! Altur o poezie acestor strigte de durere n imagini:

    Sfrșitul nu-i aici
    A venit apocalipsa
    Nu de azi și nici de ieri,
    Nu cea care-n fel și chip s-a Profețit,
    nu cea din cer.

    Nu dezastre, catastrofe
    Ce din cnturi biblic vin,
    Din profeticele strofe
    Prevestind moarte și chin.

    Nu cutremure sinistre
    Și vulcani necruțtori,
    Din satanice registre
    De-nțelepți prezictori,
    Nu invazii infernale
    De demoni nepmnteni
    Pustiind totul n cale:
    Mici cu ochii mari, vicleni...
    Nu sfrșitul și-nceputul
    Altor timpuri fr timp
    Trdnd iar și iar srutul Zeului peste Olimp.

    Ci aici, la noi, acas,
    A-nceput sfrșitul tot,
    O durere dureroas
    Fr leac și antidot.

    Neducnd de moarte lips,
    De dezastre și dușmani,
    Suntem n apocalips
    De peste șaizeci de ani.
    Și de dou-trei decenii
    E prpd, blesteme cad
    Din coșmaruri și vedenii.
     
    Romnia e un iad!
    Așteptați n van profetul
    Ce minuni va svrși...
    Cnd se va sfrși poetul,
    Lumea chiar se va sfrși!

    Romeo Tarhon

  • GEORGESCU BONA MIRCEA

    17 feb 2013 02:47:18

    Sunt dezamagit in totalitate.Ma sperie faptul ca fac parte dintr-o astfel de specie de viata si mai ales, dintr-o astfel de natiune, care prefera sa se autoexecute din considerente materiale si care sa iubeasca "pozitia strutului", sau atitudinea "pupincuristului". Ne-am indepartat de Dumnezeu; nu mai stim ce este frumos, valoros ( altfel, decat distructiv ). Nu pot sa cred, ca "Protectia Mediului", la noi, este o institutie aproape inexistenta, 70% asfixiata de metode birocratice si ca nu putem vedea celelalte solutii de dezvoltare, cele sanatoase, care nu distrug, nu consuma spre epuizare, tot ce am primit de la Dumnezeu. Asa, meritam, oare ?

  • Nicolae M. Viorel

    17 feb 2013 04:56:24

    E bine sa stim....Insistenta cu care politicienii cocotati la virf "militeaza" pentru folosirea cianurilor si interesele unor firme , cel putin dubioase, ma unple de deznadejde si revolta. Multumim pentru ca ne dati o "avanpremiera" la ceea ce se poate intimpla si la Rosia sau altundeva. Viorel

  • Toma Gheorghe

    17 feb 2013 10:20:14

    Aceste lucruri sunt rezultatul indiferentei noastre in fata atacului permanent al goanei dupa profit, sau, a tezolvarii unor necesitati ale societatii. Mai sunt si rezultatul indiferentei noastre privind gasirea altor posibilitatii tehnologice de a rezolva astfel de probleme, alegand mai totdeauna calea cea mai usoare si mai ieftina. Trebuie sa ne mobilizam cu totii sa obligam pe cei care profita sa caute si sa gaseasca solutii nepoluante la aceste situatii. Ele sunt, deci trebuia gasite si aplicate.

  • Florin Boian

    17 feb 2013 14:08:40

    Pentru Cosmina: transmite bunicilor tai multa sanatate, sa le dea dumnezeu zile, sa te poti bucura de ei. Incearca sa ajungi cat mai des pe la ei. Dupa cum vorbesti cred ca numai sa te vada si sunt fericiti!\\r\\nPentru toti ceilalti: ganditi-va, este fumatul daunator oamenilor? Face ceva statul pentru asta? Face, 10% din incasarile la buget din accize pe tutun! Lasati-va fratilor de fumat, obligatii sa inchida fabricile de tigari, si asa se va rezolva prima bomba ecologica. Sta in putintele fiecaruia!

  • constantin neagoe

    18 feb 2013 11:39:11

    Dom' Valentin, cu toata dragostea iti spun. Mergeti la Parchet si la nasul cu acest FILM de "Oscar romanesc"

  • gurguiatu sandu

    18 feb 2013 13:56:22

    ancheta si condamnare la moarte ptr cei raspunzatori de dezastru

    sa iesim in strada ptr rosia montana !

  • Jenica Ttifan

    19 feb 2013 14:36:25

    Vreau sa multumesc tinerilor care au facut acest "filmulet" INGROZITOR al satului Geamana. O sa-l distribui tuturor cunoscutilor. Mesaj pentru FOX: dupa numele pe care ti l-ai ales este simplu de inteles cine esti si cu ce te ocupi. Jeguri de oameni ca si tine au adus la DEZASTRUL din Romania de astazi. Asa ca nu mai infecta cu mesajele tale acest site.

  • MARIA NEAGU

    20 feb 2013 04:36:45

    Degeaba, unii bine intentionati, se lupta cu morile de vant...fratilor nu putem face nimic, sa nimicim...spaga..infractiunile ce se fac , la fiecare guvern ales....caracatita, este prea mare cu tentacule prea multe..chiar daca cineva din guvern vrea sa faca ceva ...nu este lasat de ceilalti care au ajuns acolo sa se inbogateasca...ei nu vad in ochi de cat ...bani...bani....numai justitia divina, ii mai lecuieste pe unii, dar raman copii lor , sotiile lor, care din pacate nu au invatat nimic din lectiile de viata pe care i le da DUMNEZEU...Ecologie...???...a mai auzit cineva cuvantul asta pronuntat de guvernanti....se da acusi Legea ..padurilor unde le piermite sa taie copacii pe 10 ani inainte..sa vedeti atunci dezastre....dar tot cei saraci au satele acolo si vor simti furia naturii cand se v-a dezlantui...cei care vor taia padurile au case in alte tari...in concluzie...santem un popor distrus...de alesii nostri...DOAMNE AJUTA-NE CA MORMINTELE NOASTRE SA NU FIE INGHITITE DE NAMOL.....

  • Fox

    20 feb 2013 16:02:20

    Jenica.... nu cred ca vrei sa intri intr-un dialog cu mine, nu de alta dar nu cred ca esti in stare. In afara de abjectii (cauta in dictionar si vezi ce inseamna) nu ai fost in stare sa spui nimic. Felicitari. Poate data viitoare cand iti lasi degetele libere pui si mintea (se regaseste in partea superioara a corpului) la munca. Nu de alta dar ceilalti de aici au venit cu un mesaj in care incercau sa demonstreze ceva. Nu este obligatoriu sa fie toti de acord ca nu suntem la un congres de aplaudaci aici. Ideile si solutiile se nasc din dezbateri. Cei care tine fac doar atmosfera dar cam atat. Mesaje extremiste de genul "condamnare la moarte celor raspunzatori de dezastru" sau lamentari de genul "vai mormintele noastre o sa fie inghitite de namol" (ca sa vezi de parca nu din namol ne-am nascut!) nu exprima decat lipsa de solutii si idei. Vrei sa fi de ajutor? Vegheaza ca institutiile statului sa nu faca excese, baga-te cand doi vagabonzi agreseaza o femeie pe strada, claxoneaza cand din cauza unui ministru politistul opreste circulatia ca sa treaca tovarasul! Dar e mai simplu sa te lamentezi pe un forum anonim, sa traversezi pe trotuarul celalalt cand vezi agresiunea sau sa injuri in masina cu geamurile inchise. Curajoasa mica! Mrrrr! :)

  • Coroiu Vasile

    21 feb 2013 02:15:59

    INIMAGINABIL !!!

  • Tudor

    21 feb 2013 16:01:27

    Cred ca postarea fotografiilor pe google maps (Panoramio) ar trebui sa fie suficienta pentru a asigura o disponibilitate mai buna. O pagina de FB la fel. Sa vedem cine face pe urma plangere in US sa fie date jos acele fotografii, ca au sediu pe acelasi continent, nu? Domnule/Doamna Fox, din namolul cu chimicale v-ati nascut dumneavoastra, probabil, altii spera ca din lucruri mai putin toxice. In spiritul logicii dumneavoastra va recomand sa va mutati intr-o pestera cu sulf mult si fara oxigen, cateva zile macar, ca si acolo exista viata - niste paianjeni cel putin. Problema semnalata cu namolul nu se refera strict la "niste pamant" ci unul care contine mai multe chimicale, toxice. O sa ne spuneti pe urma poate ca azotul, acela din cianuri (CN) se gaseste si in aer si asta in proportie de vreo 70% (!). Eu zic ca e demna de fosta emisiune Mitica ce a debutat cu una similara despre hidrogen care se afla si in unele bombe si in apa. PS: eu mut "caprele de parcare" ca sa-mi pot parca masina in Bucuresti intr-un cartier destul de select, unde stau cei care ii finanteaza pe politicienii despre care vorbeati, chem chiar si politia sa le explice (acelor finantatori) ca ocupa spatiul public in mod abuziv, asa ca daca lansati o actiune de protest, cu niste baze legale, sa stiti ca ma inscriu!

  • David Boris

    23 feb 2013 13:54:54

    Un avertisment de luat in seama! Am retinut urmatoarea remarca: Nmolul acesta este pe alocuri brzdat de firicele nguste de ap. Peisajul e ireal, pe alocuri ai senzația c ești pe alt planet. n fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.\\\\r\\\\nIn cazul iazurilor ce ar apare prin aplicarea proiectului \\\\\\\"Rosia Poieni\\\\\\\" vom avea de aface CHIAR cu CIANURI. Nu este o gluma si cum, in general, scurgerile din iazuri de ape, asa zis, limpezite, sunt practic de neinlaturat, pericolul devine enorm.\\\\r\\\\nSa nu ne asumam riscul!

  • Adorjni Alpr

    25 feb 2013 05:47:33

    mi amintete la lacul de acumulare Bezid. i acolo s-a disprut un sat, din care a rmas vizibil numai un vrf a unei bisericii. Totui aici se ntmpl ceva diavolic mpotriva naturii. n primul rnd cred c obiective astea nici nu ar exista dac recolectarea i refolosirea materialelor ar funciona un pic mai efectiv.

  • mihail niculae popescu

    03 mar 2013 10:50:37

    CEVA NU MERGE , MACAR SA LASAM TARA ASTA MOSTENIRE COPIILOR NOSTRII . DOAMNE AJUTA !\r\n

  • Giura Daniela

    06 mar 2013 23:34:01

    Este cumplit ceea ce se petrece dar nu numai aici .Este un haos total in tara asta dar suntem neputinciosi in fata acestor dezastre.Poate multi dorim sa actionam cu cate ceva dar nu stim cum? Cele mai mari dileme: Cine? Unde?Cand? si Cum? Cum sa rezolvam ?Lumea se zbate cu saracia cu nevoile suntem mai rau ca in timpul razboiului..

  • GHITA BORTES

    07 mar 2013 16:44:19

    TOATE EXPLOATARILE MINIERE DE PE ACEASTA PLANETA FOLOSESC ASEMENEA DECANTOARE PENTRU DEPOZITAREA STERILULUI.LA NOI PROBLEMA CEA MARE ESTE CA ACESTE STERILURI NU SINT EPURATE PENTRU ELIMINAREA CIANURI SI FLOTANORULUI FOLOSIT IN UZINILE DE PREPARATIE.........SLABA PREOCUPARE SI LIPSA DE INTERES A GUVERNELOR SI LIDERILOR LOCALI SINT VINOVATI PENTRU ACESTE ZONE DIN MUNTI APUSENI

  • Costin Mihail Gheorghiu

    08 mar 2013 04:16:36

    Iata adevaratele probleme care sunt ascunse si tinute deoparte prin false conflicte interetnice, prin promovarea tuturor scandalurilor cu conotatie sexuala, a crimelor, a violurilor etc. Ajung la concluzia ca suntem o natiune usor de manipulat de puteri interne cu puternice influente externe sa ne distrugem tara sa ne-o vindem pe nimica si sa luam calea bajeniei. Pacat ca nu avem suficient sange in vene pentru o "revolutie islandeza"sa terminam odata cu toti jefuitorii si sa redevenim stapani in tara noastra

  • suciu dan

    17 mar 2013 05:42:53

    asemenea dezastre se afla in in apropierea orasului Baia Mare

  • Anonim

    17 mar 2013 08:28:09

    numeni nu reactioneaza decat daca ne ducem cu masinile, incarcam fiecare in saci de plastic cat putem namol si il decantam in birourile min. de mediu , direct pe mesele lor, poate asa au sa reactioneze cumva...

  • Bogdan

    17 mar 2013 14:59:35

    Dan: Imi poti spune mai exact unde se afla aceste locuri? Stiu ca pe linga Baia Mare au fost exploatari miniere si nu ma mir sa aud de existenta unor probleme similare.

    Anonim: excelenta ideea, mi-ar place sa o vad pusa in practica.

  • Calin

    20 mar 2013 11:28:57

    @Petre Florea se poate face o exploatare miniera moderna, responsabila, care sa respecte toate normele de mediu ale UE, cele mai stricte din lume, insa asemenea proiecte se tot amana ani la randul, probabil din lenea celor de la Guvern...

  • elena

    20 mar 2013 13:46:14

    trebuie facu ceva sa se reduca aceasta poluare.. oricum asta a fost in urma exploatarii conduse de stat. acum suntem in UE si sunt alte norme, sunt impuse limite ale concentratiei de cianura, deci nu se va mai ajunge aici

  • Flaviu

    20 mar 2013 14:08:37

    am trimis si celor de la Antena 3 pe Facebook link-ul asta(sper ca e ok)

  • Bogdan

    20 mar 2013 15:18:00

    Da, Flaviu, este in regula, iti multumesc.

    Elena si Calin: Exploatarea de la Rosia Poieni functioneaza si acum chiar daca suntem in UE.

  • ina

    20 mar 2013 15:43:47

    e inadmisibil ce s-a intamplat acolo si la fel de neconceput e si faptul ca nu s-au luat masuri sa se rezolve situatia. Totusi nu cred ca asta inseamna sa nu se mai faca minerit. Daca se poate proteja mediul, daca se poate folosi o tehnologie moderna si se pot respecta noile norme, atunci s-ar putea face

  • ina

    20 mar 2013 15:57:20

    @elena: daca regulile sunt incalcate, statul trebuie sa ia masurile necesare, sa sanctioneze nu sa lase lucrurile la voia intamplarii. dincolo de asta, zona are nevoie de investitii

  • Calin

    20 mar 2013 16:21:15

    @Bogdan tocmai asta mi se pare absurd, ca minerit care nu respecta nicio norma se face in continuare la fel ca in anii '70, dar proiecte facute conform normelor europene si cu cele mai noi tehnologii, alea stau in ceva sertar din ceva minister

  • Dem

    23 mar 2013 07:38:19

    Felicitri tinerilor care au realizat prezentarea. n Romnia, exist tehnologii premiate naional i internaional, recunoscute i funcionale n multe locuri pe planet, purtnd marca "Pancuantic" Tehnologia depolurii aerului este prioritate mondial i este integral romneasc. Tehnologia depolurii apelor i neutralizarea nmolurilor fiind n stand by, din lips de fonduri. Apelurile repetate la Ministerul Mediului - inclusiv Rovana Plumb, au rmas fr rspuns. Evident, nu se dorete ca realizrile romneti s mai fie “romneti” ci s fie preluate i valorificate de ctre asasinii economici ai Romniei. Acele iazuri sunt adevrate mine de aur. Extracia metalelor din aceste nmoluri este ns nerentabil n prezent, i cum Romnia este groapa de gunoi a Europei, este explicabil. Ba, poate aici se mai aduc i deverseaz i din alte ri, doar sunt attea precedente. Este posibil ca acestea s fie recuperate prin tehnologiile (exist deja) “made n Romania”, de ctre tineri ca voi. Romnia este a tinerilor iar ei vor trebui s o preia de la iresponsabilii actuali, crora nu le pas de viitorul copiilor lor. Gsii mai multe folosind cuvintul cheie pancuantic, care nu este comercial, reclam sau servind alte interese

  • Ibanescu marius-Mihai

    27 mar 2013 03:34:49

    Suntem o tara in care multi de tot - comentam... carcotim...vrem sa fim inspectori...controlori... Actiuni ferme, preventive, sistemice, eficace si eficiente mai putine...

  • ina

    27 mar 2013 05:30:03

    @calin: cam asa, s-au tot aprobat niste proiecte miniere care nici macar n-au ajuns in atentia publicului si nu s-au dezbatut, iar asta care e arhidiscutat, a primit si avize sta si asteapta de ani buni o decizie de la mediu

  • Bogdan

    28 mar 2013 02:20:15

    Ina, am nevoie de niste lamuriri legate de comentariul tau: 1. Imi poti spune concret, daca stii mai multe, care sunt concret acele "proiecte care are nici macar n-au ajuns in atentia publicului si nu s-au dezbatut"? 2. Care e proiectul "asta care e arhidiscutat, a primit si avize sta si asteapta de ani buni o decizie de la mediu" ? Textul de mai sus este despre exploatarea de la Rosia Poieni care merge inainte, nu stiu daca cu sau fara avize. Iti multumesc anticipat.

  • dragos

    05 apr 2013 01:10:57

    cateva detalii si o poveste cu biserica de la Geamana:

    http://areyouready.ro/calatorii-in-romania/geamana-legenda-bisericii-scufundate/

  • Tibanu Maximus

    05 apr 2013 12:44:47

    Intr-un stat democratic in care majoritatea doarme, guvernul nu poate decat reprezenta vointa majoritatii... Din pacate Fox are dreptate in multe privinte...civiliaztia umana este nesustenabila si se bazeaza pe consum de resurse. toate speciile au aceeasi traiectorie: consuma resursele pe care le are la dispozizitie apoi dispar. tehnologia pt problmele civilizatiei este ca si analgezicul pt durerea de cap. un tratament simptomatic si nici decum al cauzei.

    tehnocratii spera ca avensul tehnologic sa te scape de poblemele actuale si in acelsi timp va face fata si problemelor cauzate tocmai de acest avans. sutem o specie pe fuga, care distrugem totul in calea noastra pentru a nu fi ajunsi de distrugrea pe care o lasam in urma noastra.

    Fox, nu te mai luaa de unii care nu iti pot face fata. si nu uita de biasul confirmarii: crezi ca tu ii esti imun ?

    In ce priveste exemplul tau cu caruta si masina - it is a logical fallacy :) Fa un life cycle assesment la caruta si apoi la o masina. Apoi fa un assesemt cate de energy intesive sunt cele doua tehnologi pe cele doua aspecte:

    1)capacitate de transport pe pasager si pe nr de km parcursi.

    2)metoda de fabricatie .

    O sa aflii ca defapt masina necesita mai multa energie pt a fi produsa( sa cosntruiesti mine pt otel, sonde pt petrolul folosit in cauciucuri, plastic, vopsele si combustibil, statii de epurare pt apele reziudale etc) si a functiona comparativ cu o caruta. abia daca 10% din totalul productiei mondiale de energie vine din surse regenerabile. pt restul de 90% ardem combustibil fosil care tot din copaci provine.

    Copacul este cea mai eficienta forma de stocare a energiei din lume. capteaza energie solara si o stocheaza sub forma de masa lemnoasa. in conditii potrivite aceasta se transforma in hidrocarburi. toate formele de stocare a energiei inventate de om pierd eneergia stocata o data cu trecerea timpuli. in cazul masei lemnoase - hidrocarburi - ea creste)ca sa dam o nota mai vulgara conversatiei pot enunta: copaci pot planta cati vreau dar seminte de BMW inca nu s-au inventat :))) si da Fox...ai dreptate nimeni nu face nimic in tara asta si in multe alte tari pt ca ''it is in our best interest not to do anything''. si asta nu se va schimba prea curand.

    ''Intr-un stat democratic in care majoritatea doarme, guvernul nu poate decat reprezent vointa majoritatii...'' Pofitizi in scaunul electic sa va odihniti... somn usor

  • Sebi

    11 apr 2013 11:58:50

    Intr-o tara de gunoaie la ce v-ati fi asteptat? Am ajuns sa fiu surprins doar cand se mai intampla si lucruri bune. Subiectul face parte din banalul cotidian. Felicitari celor care s-au ocupat de articol! Pentru ca voi sunteti diferiti. Inca va mai pasa!

  • erika giurgiu

    14 apr 2013 03:20:32

    Ma doare sufletul sa vad cum permit autoritatile sa ne distruga frumusetile tarii si implicit sanatatea. Este inca o dovada ca nu suntem in stare sa ne conducem si sa ne ocrotim TARA.

  • Valentin

    19 apr 2013 01:28:54

    E greu sa vezi un asemenea peisaj dezolant. Mai ales pentru cei care au trait candva acolo. Tatal meu a fost preot in frumoasa biserica care isi traieste cu demnitate, asa cum s-a spus, ultimele zile, timp de sapte ani. In acea vreme, lumea era cu adevarat minunata!

  • hamnibal anteporcas

    01 mai 2013 13:44:39

    Am luat la cunostinta de aceste imagini cu o deosebita tristete. Am facut si eu la rndu-mi tot ce am putut. am distribuit reportajul vostru in toate grupurile in care sunt cooptat. Cu deosebita stima.

  • Rodica Flaidar

    03 mai 2013 16:03:38

    Natura, mediul inconjurator, nu pot fi distruse pentru inbogatire. Sunt irecuperabile si simtim deja modificarile climatice cu efecte negative grave.Va apreciez pentru informatiile de fata si eu nu sunt pentru exploatarea metalelor din zona Rosia Montana, folosind tehnologii de extragere similare.

  • Andrei

    30 mai 2013 16:25:56

    Bun. A organizat cineva un protest la Bucuresti pentru toate bombele ecologice? Ce naiba stati?

  • Motz

    01 iun 2013 05:51:26

    @Fox - Imi pare rau ca traiesc in aceeasi tara cu nemernici ca tine. In afara de faptul ca este foarte posibil sa le mananci celor de la RMGC din palma, nu vad nici un alt motiv sa ai asemenea replici. Sper sa fii nevoit sa-ti campezi copiii (desi unul ca tine nu merita sa aiba asa ceva) macar 2-3 zile pe malul unui astfel de lac. Dupa aceea discutam, mai inteligentule. fara sa punem la socoteala ca sunt convins ca nu ai vazut in viata ta muntii Apueseni.

  • Motz

    01 iun 2013 06:03:55

    @FOX - Eu claxonez politistul, incerc sa salvez femeia si nu ma ascund dupa monitor, iar ceea ce spun este ceea ce simt, adica, exact ce nu-mi place. pe de alta parte, tu, avand scoala multa, dupa cum clamezi, spui multe, dar din pacate nu spui nimic. bati campii cu patos si la final nimic din ceea ce ai spus nu ramane in memoria clor ce au incercat sa citeasca. Ai sa spui ca sunt prost. iti multumesc. Dar sunt un prost fericit, care nu are nevoie sa spuna altora cat de inteligent este pentru a fi apreciat. Pe cand tu, o faci in permanenta. Dar avand in vedere ca elefantul din frigider nu are nici o legatura cu inteligenta ta sau a mea, o sa-l las acolo si astept ca cineva sa-l scoata. Dixit. \r\nPS: pare interesant sa vorbesti ca sa spui?

  • Prostu' satului

    21 iun 2013 12:42:48

    @Motz. Nu stiu pe ce te bazezi - tu si alti cativa - cand il suspectati pe Fox de inteligenta, pregatire intelectuala superioara si alte minunatii de-astea. Eu insa cred ca i-am descoperit adevarata identitate. Este EBA. Dovada e intr-unul din mesajele sale de mai sus (14 feb 2013 15:28:21), unde face vorbire de niste excesuri ;-)

  • Radu Mititean

    21 iun 2013 15:43:20

    A saracit bugetul de PR al promotorilor proiectelor de tip RM, GdS, Certej etc.? Ca de obicei postacii veneau in haita, pe cand acum l-au lasat singur pe bietul ”Fox”?

  • Gea

    26 iun 2013 18:01:13

    Este o rusine infinita ceea ce se intampla in aceasta tara. Democratie nu exista decat haos cu masca democratica ce prosteste si confuzioneaza constiintele slabe. Dupa lovitura de stat din decembrie 1989 s-a pus la punct un plan diabolic de transformare a Romaniei intr-o colonie si intr-un poligon de experimentare pentru cele mai nocive procedee in ce priveste alimentatia. S-a distrus industria, agricultura, flota tot ce a mai ramas, iar acum se privatizeaza tot ce a mai ramas ca sursa statala de energie. Transformarea Romaniei intr-o colonie si intr-o pubela a Europei cu concursul ticalos al guvernelor postdecembriste continua la o turatie inalta. Cand tara aceasta care e un paradis va muri, poate atunci postmortem va avea cineva constiinta situatiei tragice in care delasarea, lenea, lasitatea si prostia au impins-o. Oamenii acestei tari nu se gandesc nici macar la copii lor si la mostenirea ce le-o lasa.

  • Bozdog Constantin

    04 iul 2013 13:24:37

    Inca un pas spre apocalipsa care oricum va veni, doar ca noi o mai si grabim...Si e doar un pas, din multii care se fac

  • Voiculet Adrian

    12 aug 2013 11:17:11

    CIND INTERESELE DECLARATIVE ALE GUVERNANTILOR,CATRE NOI,CARE NE CONSIDERAM OAMENI DE BUNI SIMT,SE MANIFESTA DOAR DIN MANDAT IN MANDAT SI IN REST MACELARESC LA PROPIU SI LA FIGURAT ORICE, CE LE POATE ADUCE CISTIGURI ,INDIFERENT CE SACRIFICA. SUNT OAMENI CARE SERVESC DOAR INTERESUL CISTIGULUI,SACRIFICIND ORICE.

  • ANGHEL ION

    08 sep 2013 06:35:33

    da cu privire la acest material este trist si putini oameni au intiativa si aceea sunt blamati si cu diferite etichete.cit priveste pe localnici sunt capabili de ori ce datorita faptilui ca nu mai au cu ce trai? mai marii imperiului otoman de la bruxeless au decis sa acceptam aceste mizerii acei localnici au fost pacaliti cu un loc de munca prin reclame tv iar romanul a fost invatat sa ai rezolve cineva problemele si daca ai spui negru pe alb te injura trist dar adevarat si adevarul doare si minciuna triumfa in romania!!!si cu toate astea bine ca mai sut oameni sa ia intiativa mult succes DUMNEZEU SA VA AJUTE

  • anca oprea

    10 sep 2013 05:49:16

    Dumnezeu sa va ajute pe voi, cei care ati postat materialul si sa ne ajute la toti! Uite ca s ar putea sa fie bine pentru toti, cel putin din ce se aude pina azi! Dar ce ne facem cu Certej ul, unde s a aprobat inceperea lucrarilor????? Ce ne facem, fratilor???? Cit timp mai exista oameni de bine ca voi, nu e pierduta orice speranta pentru natiunea asta! Sa ne traiti!\r\n

  • anca oprea

    10 sep 2013 05:54:04

    NU folosirii cianurilor pentru ca tara asta nu e a mea, nu e a voastra, ci a urmasilor urmasilor nostri, in vecii vecilor!

  • Florina Stefan

    11 sep 2013 15:45:24

    Oameni buni...eu m-am ingrozit! Spuneti-mi cu ce as putea sa ajut si o fac cum pot eu mai bine!

  • mircea

    22 sep 2013 18:24:34

    Foarte buna idee sa aratam adevarul adevarat. Sa nu lasam tara sa fie cumparata si distrusa de straini.

  • Mircea Micu

    26 oct 2013 06:23:18

    Mina de la Rosia Poieni, a carei iaz il vedem a functionat pe acest principiu si cu acest tip de iaz de decantare de mai bine de 30-40 ani. Asa se obtine cuprul necesar ca noi sa putem vedea ceea ce vedem, ca noi sa avem aparat foto, calculatoare si tablete, ca noi sa avem electricitate, ca noi sa avem confortul pe care il avem in ziua de azi. Industria de orice fel inseamna poluare, extragerea metalelor inseamna poluare. Putem sa acceptam asta si anumite riscuri care sunt sau nu sunt tinute sub control sau putem sa traim in pesteri si sa ne incalzim cu vreascuri si sa citim la lumanare. Din pacate trebuie sa sacrificam anumite zone pt ca noi sa ne bucuram de tot ceea ce depinde de industrie. Imi cer scuze daca sunt cinic dar n-ati vrea voi sa nu mai calatoriti cu avionul pt ca acesta polueaza f mult, n-ati vrea sa nu mai mergeti cu masinile proprii pt ca aceste polueaza f mult si sunt executate din metale, metale care pt a putea fi produse este nevoie de ceea ce vedem in imagini, n-ati dori cumva sa dormiti imbracati pt ca pacura, carbunele chiar si gazele produc poluare mai mult sau mai putin, direct sau indirect. Atat timp cat aceste lucruri sunt tinute sub control si nu au fost raportate imbolnaviri, atat timp cat aceasta industrie ne ajuta insasi sa ne producem si sa transportam hrana zilnica, ne ajuta sa supravietuim in zilele noastre. Daca Romania ar renunta la aceasta industrie inseamna ca alta tara va trebui sa produca ceea ce se producea la noi, strict in aceleasi conditii sau in conditii asemanatoare. Dar poate omenirea ar trebui sa renunte definitiv la poluare si sa ne hranim ca in epoca de piatra si apoi sa va vad pe voi cu ce idei veniti pt a hrani 7 miliarde de locuitori. Astept solutii! Nu ma supar daca voi fi injurat.

  • valentin cocan

    17 ian 2014 16:47:41

    este f.interesant ce se vede in poze cred ca este de vizitat si pt. turisti ,dna udrea o fii fost cu base ...?faceau un turism de viitor ! As dorii sa se exploateze cu toate normele de reducerea poluarii ,,succes" !

  • HARAPCIANU ECATERINA

    20 ian 2014 13:20:11

    voi face un apel la primaria comunei mele pentru ca si com in care traiesc este vizata pentru inceperea exploatarii gazelor de sist de a organiza o excursie la ROSIA MONTANA pentru a vedea pe viu ce se poate intimpla daca careva dintre locuitorii nostri accepa ca pe paminturile lor sa inceapa forarile..sper sa inteleaga toat lumea cit rau putem face pamintului nostru..si sa nu ne distrugem singuri VIATA..

  • Dan Codat

    08 mar 2015 18:26:09

    INCREDIBIL ! Neam nebun care isi distruge singur tara si, automat, se distruge si pe el, insa e inconstient de acest lucru, nu-si da seama.Sa speram..., altceva mai bun, din pacate, nu mai avem ce face.

  • sorin

    04 iun 2016 12:21:07

    Domnule Mircea Micu asa este, nu avem cum sa hraim 7 miliarde de locuitor deci haideti sa transformam intreaga ROMANIE intro groapa de gunoi RADIOACTIVA si pana la urma de cand are ROMANIA 7 MILIARDE DE LOCUITORI? Care Tara din intreaga UNIUNE EUROPEANA ar fi acceptat o astfel de otravire ca cele 7 MILIARDE DE LOCUITORI sa aiba toate cele enumerate mai sus de dumneavoastra?

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024