Muntii Metaliferi: Detunatele si cariera de cupru Rosia-Poieni

Data publicării: 10 ian 2013

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

În Munții Metaliferi există niște locuri cu denumire interesanta: Detunatele. Acestea reprezintă două formațiuni stîncoase de origine vulcanică care se remarcă prin prezența coloanelor de bazalt în formă de prismă hexagonala.

Detunata Golală şi Detunata Flocoasă (24 respectiv 5 hectare suprafaţă) formeaza o rezervaţie geologică unica la noi. Detunata Flocoasă îşi datorează numele pădurii dese de molid ce o acoperă. Detunata Golală are si o porţiune lipsită de paduri.

Detunatele sunt marea atracţie turistică a regiunii. Ele au forma unor cocoaşe si sunt situate în apropierea localităţii Bucium - Şasa, judetul Alba.

Am fost în zona Detunatelor de două ori. Prima dată am urcat doar pînă la Detunata Goală. Apoi am revenit pentru o tură mai lungă, ceva mai elaborată, cu plecare și sosire în Bucium - Șasa.

Lăsăm mașina în centrul satului Bucium - Șasa chiar lîngă un panou verde pe care se află scrise cîteva cuvinte despre Detunate, aflat în fața bisericii. Traseul pornește fix prin cimitirul satului și e marcat cu o cruce roșie. Urcăm prin cimitir cîteva serpentine însoțiti de un cățeluș care pare a ști foarte bine drumul. După ce ieșim din cimitir dăm de un drum larg care merge tot la deal.


Urcăm conștiincios și ajungem lîngă o gospodărie numită Popas Fefeleaga. Numele nu este întîmplător și este legat de nuvela €œFefeleagaî scrisă de Ion Agarbiceanu. Cine nu a citit-o sau cine a citit-o si vrea sa si-o reaminteasca poate găsi aici, la pagina 52:

http://www.scribd.com/doc/27625951/7/FEFELEAGA

Omul care are grijă acest loc este Baciul Vetelau,  chiar strănepotul personajului din nuvelă. El a creat un mic popas, unde se poate dormi și la cort și în camere și în fîn, unde ți se oferă cîte ceva de mîncat și de băut. Ba mai mult ne spune că are și Internet. Cîinii săi de pază se numesc Băsescu și Boc.

Mica sa afacere  e vizibilă și pe internet:

http://popasulfefeleaga.blogspot.ro/

Și are și pagină de Facebook:

http://www.facebook.com/pages/Popasul-Fefeleaga/179764962156963

De la Popassul Fefeleaga se urcă în continuare tot pe un drum străjuit de brazi. De pe drum se poate admira Detunata Flocoasă, dar și Detunata Goală.


Ajungem într-un loc cu izvor, loc de unde baciul Vetelau și-a făcut captare de apă. De acolo trecem pe un marcaj punct roșu și urmăm instrucțiunile Baciului. El ne-a spus că la un moment dat vom găsi o trecere ca pe o punte. De acolo nu trebuie să mai urmăm marcajul ci să mergem către dreapta mergînd o porțiune paralela cu pietrele.


Pietrele de fapt sunt coloane de bazalt căzute. în cîteva minute vedem de jos Detunata Goala. E o splendoare. Stînca este formată din coloane de bazalt și este ușor surplombata și partial împădurită.. Stăm cîteva minute și admirăm apoi plecăm mai departe pășind pe pietre. Ramona își aduce aminte de Retezat.


Revenim în marcaj și începem să urcăm tare pe o potecă îngustă. Ajungem pe o creastă îngustă și într-un loc avem un punct de belvedere înspre valea Arieșului. înaintăm pînă ajungem la capătul potecii dar și la baza unor coloane de bazalt. Acestea trebuie escaladate preț de 2-3m pînă să ajungem chiar pe creastă, să călărim Detunata Goală. Locul e incredibil de aerian pentru altitudinea la care se află.

Se deschid priveliști largi cu porțiuni din Munții Metaliferi dar și Bihor sau Muntele Mare. Peisajul este însă dominat de o imensă halda de steril rezultată în urma exploatării miniere de suprafață de la Roșia Poieni. Este următoarea noastră țintă.

Cîinele nostru suflă greu, îi atîrna limba afară. Ramona, fire miloasă, îi dă să bea apă din palmă. Iar cățelul nu refuză.

După cîteva poze și o descatarare pe care am prelungit-o mergînd cumva paralel cu poteca coborîm și ajungem într-o mică poieniță aflată undeva la baza stîncii. Aici am găsit un drumeag ce pare a merge în direcția bună. Mai încolo găsim și marcaj. Mergem o perioadă pe acest drum care devine  din ce în ce mai clar. Marcajul e rar dar asta nu ne deranjează. La un moment dat, într-o poiană din dreapta zărim un foișor de observație. Părăsim drumul și marcajul și mergem pînă la el.


Urcăm și ne bucurăm de cîteva minute de liniște la cîțiva metri de sol. Privim puțin și drumul de întoarcere spre satul Valea Sesii și examinăm cele mai bune locuri pe unde am putea coborî.

Nu ne-am mai întors la marcaj imediat fiindcă am găsit un drum care merge paralel cu cel pe care îl urmasem noi. Mai apoi cele doua drumuri s-au și unit. La un moment dat traseul face o curbă de 90 de grade înspre stinga urmînd o culme care ne duce spre satul Jurcuiesti.

Ne oprim pentru o pauză de masă. Deși e sfîrșit de noiembrie e cald și ne bucurăm de cîteva momente de leneveală.


Tinem in continuare culmea avind mai tot timpul in vizor halda de steril. Dupa un timp peisajul se deschide oferind o vedere catre iazul de decantare Valea Sesii( Sesei ), cel cu biserica asfixiata de namoale. Trist peisaj.


Ajungem intr-o sa in care parasim drumul de culme si mergem pe un alt drum, de-a coasta, tinind mereu directia haldei de steril. Ajungem la o intersectie. In vale se vede satul Poieni. Noi tintim mereu culmea si incepem sa urcam niste serpentine pe un drum de piatra. Mergem o bucata si pare-se ca urcam pe halda de steril. Nu ne dam seama prea bine fiindca trecem printr-un loc impadurit si cu hatisuri. Dupa aceea iesim intr-o zona mai prietenoasa, unde nu mai este padure. Se vad niste cladiri care apartin celor de la Cupru Min.

Urcam prin dreapta un deal destul de abrupt. Pun in functiune gps-ul de la telefon pentru ca de acasa imi schitasem pe google maps un traseu. Suntem pe drumul cel bun. Urcam abrupt gasim o poteca, apoi dam iar intr-un drum. Ocolim un maldar de steril si ajungem in sfarsit sa vedem si o parte a carierei. Suntem undeva deasupra exploatarii.


Cum nu suntem pe deplin multumiti, cautam o cale de a ajunge chiar pe buza carierei. Pentru asta facem dreapta, dam intr-o poteca si coborim lin pina intr-un loc mai plat. Inca 50 de metri si suntem pe marginea haului.


Cariera e spectaculoasa si impresionanta. Exploatarea a inceput in 1978. S-a sapat in trepte aproape circular cale de multe zeci de metri. Jos se lucreaza de zor. Se incarca niste basculante gigantice care merg incet facind un zgomot sinistru. De aici de sus basculantele par  foarte mici.

Revenim iarasi pe drum si o luam inapoi. Trecem pe linga intersectia cu satul Poieni, ajungem intr-un virf de deal unde drumul coboara agale catre Jurcuiesti. Drumul prin sat e noroios si pare ca ar vrea sa urce si sa tina coama.

Intilnim o sateanca. Ea ne invita sa mergem pe poteca prin gradina ei. Ne spune ca drumul e lung si ca se pierde timp. Incepem si coborim dupa indicatiile ei. La un momentdat poteca se termina, si pe oriunde am cobori trebuie sa mergem prin padure. Pina la urma gasim ceva ce seamana a poteca. Aceasta ne duce pina in vale unde exista un parau mic si mocirlos care pe masura ce coborim se tot mareste. Clar, asta nu e poteca folosita de localnici.

Observam ca mai sus pare a fi o poiana. In lipsa de alte idei urcam abrupt pret de citeva minute si intr-adevar dam de o poiana. In citeva minute suntem pe un drum care merge o perioada paralel cu valea oferindu-ne ultimele privelisti din ziua de azi. Am ajuns la civilizatie.

Drumul nostru cobori dupa ceva timp la drumul principal care merge pe linga riu. Cam dupa o jumatate de ora ajungem in Bucium - Sasa, incheind circuitul.

Catelul care ne-a insotit e luat in primire de stapanii sai. Acestia ne spun ca acesta urca la Detunate de cite ori are ocazia si ca in timp si-a capatat porecla de Cainele Detunatelor.

Seara am petrecut-o la Pensiunea Baciul Stefan din Bucium - Poieni, o cabana frumoasa, bine intretinuta cu tot ceea ce este nevoie. O recomand cu toata caldura.

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 6

 • Stoica Dumitru

  10 ian 2013 15:18:32

  Te felicit,Bogdan,pentru perseverenta!Ai revenit in aceste locuri(si chiar repede)asa cum ti-ai propus la prima vizita.Dar ai schimbat un membru al grupului!Tare as fi vrut sa va insotesc!Nu mi-a ramas decat sa parcurg traseul prin intermediul fotografiilor tale si sa sper ca poate vreo data...

 • Bogdan

  12 ian 2013 01:57:48

  Imi pare rau ca lucrurile nu au decurs astfel incit sa puteti fi alaturi de noi. Mie mi-ar place sa revin in zona mai ales ca am mai descoperit si alte locuri interesante: poiana cu narcise de la Negrileasa si Vulcanul de linga Bajeni.

 • Smaranda

  12 ian 2013 05:29:42

  Am fost si eu de mai multe ori la Detunate, cu grupuri de copii in tabere, iar o data cu sotul meu, cand, luandu-ne dupa explicatiile unui localnic pentru a ajunge la Rosia Montana, care ne-a dat ca reper niste \\\\\\\"brazi rosii\\\\\\\", ne-am ratacit si ne-am trezit, fara de voie, in cariera de la Rosia Poieni. Este intr-adevar impresionanta. La popasul Fefeleaga ne-am delectat cu placinte. bulz si bere, iar izvorului cu pricina cica ii zice \\\\\\\"izvorul de gheata\\\\\\\" (vara, pe o caldura torida, mi-au inghetat dintii cu apa lui!). Locurile sunt extrem de pitoresti si merita explorate!

 • Bogdan

  12 ian 2013 16:04:47

  De acord cu dumneavoastra. Eu am avut chiar o obsesie in ajunge sa vad cariera, dupa incercarea esuata din excursia la iazul de decantare valea Sesii. Locurile au o frumuseste aparte, eu deja ma gindesc la urmatoarea excursie in zona.

 • Rory Vasilache

  14 ian 2013 15:23:41

  minunte locuri! am petrecut si eu pe aceste locuri o vacanta de vis!

 • popa virgil

  10 feb 2014 08:14:00

  am lucrat timp de 5 luni in bucium. am cun oameni,obiceiuri,locuri! nu am cuvinte pt a descrie frumusetea! dar stiu doar ca daca d-zeu a creat raiul,acolo este

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023