Parîng: refugii agățate, căldări roșii și coaste rusești

Data publicării: 16 apr 2014

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

In 2013, de Sfinta Marie plecam intr-o excursie ceva mai deosebita pentru noi in Muntii Paring. Traseul a fost o premiera pentru toti. Excursia a durat trei zile.

La start s-au prezentat urmatorii:

din Brasov: Jean, Alin, Dorin, Leo, Bogdan
din Cluj: Zsolt

De dimineata am plecat cu masina catre Cabana Groapa Seaca, locul de start si sosire al turei noastre. Am intrat din Valea Oltului pe la Voineasa si Obirsia Lotrului, apoi am mers catre Petrosani. Drumul dupa Obirsia Lotrului nu e deloc grozav, are citeva portiuni neasfaltate, iar cele asfaltate sunt cam pline de gropi. Cu toate astea, cu atentie si rabdare se poate merge si cu o masina cu garda joasa si incarcata la maximum asa cum avem noi.

Ziua 1: Cabana Groapa Seaca - Refugiul Agatat - Zanoaga Stinii

La Cabana Groapa Seaca facem jonctiunea cu Zsolt si plecam la drum in jurul orei 16:00. Coborim vreo doua serpentine pina ajungem la Cotul Jietului. De acolo facem stinga pe un drum forestier. Peste putin timp se desprinde o carare ce duce catre Lacul Cirja, marcaj cruce galbena.

Noi tinem in continuare drumul forestier pe marcaj punct rosu. Cam dupa o ora suntem la capatul sau unde se afla si o amenajare hidrotehnica. De acolo incepem un urcus mai zdravan prin padure. Rucsacii grei si voluminosi ne obliga sa ne oprim de citeva ori.


La un moment dat trecem pe o punte un piriu care curge nervos la vale creind caderi de ape fotogenice. De aici in citeva minute suntem la Refugiul Agatat. Pina acum vazusem refugiul doar in poze. Ce pot spune e faptul ca isi merita numele: undeva pe un bolovan imens a fost construit acest adapost. Pentru a intra in el e nevoie sa urci o scara de lemn lunga de vreo 4 metri.

Refugiul se afla intr-o stare acceptabila, se poate folosi cu incredere atunci cind ai nevoie de adapost. Linga refugiu este o stina. Mergem sa vorbim cu cei de acolo. Acestia ne sfatuiesc sa punem cortul linga Lacul Zanoaga Stinii si ne indica o poteca ciobanesca ce scurteaza drumul. Le multumim, facem o scurta sedinta tehnica si plecam catre locul de campare. Ne inscriem pe o poteca ce merge pe malul unui piriu.

Aici ne intilnim cu oile ce coboara din munte si trebuie sa le acordam prioritate. Ciobanul in schimb e unul cum nu am mai vazut: cu geaca de goretex si aparat foto la git! El ne confirma faptul ca suntem pe drumul cel bun si ne sfatuieste si el sa punem tabara linga Zanoaga Stinii findca linga Lacul Rosiile locuri bune de cort sunt putine.

Un ultim efort si ajunge linga Zanoaga Stinii( 1910 metri altitudine, 1,5 metri adincimea maxima.). Vremea nu e generoasa, sunt multi nori si ceata care rareori ne lasa sa admiram vreun virf sau vreo portiune de creasta.


Punem corturile si stam la povesti insa nu foarte mult. Ziua urmatoare avem drum lung si ne asteapta cu citeva necunoscute legate de traseu.

Ziua 2: Zanoaga Stinii - Caldarea Rosiile - Saua Gruiu - Vf. Paringul Mare - Saua Gruiu - Vf. Gruiu - Saua Piatra Taiata - Lacul Calcescu

Necunoscutele erau legate de modul in care vom ajunge in creasta. Pe harta noastra punctul rosu se oprea la Lacul Rosiile, iar peretii stincosi din jur nu ne lasau sa ghicim pe unde am putea face urcarea.

Informatiile salvatoare vin insa de la acelasi cioban cu geaca de goretex. L-am intilnit intimplator cind am fost sa iau apa de la un izvor. El mi-a spus ca exista marcaj de citiva ani intre Lacul Mindra si Saua Gruiu.

Vremea in aceasta zi este ceva mai buna, vizibilitatea s-a imbunatatit considerabil. Din fericire nu e foarte cald. Dimineata zabovim un pic cam mult insa nu ne grabim foarte tare. Vremea pare a fi stabila si ideala pentru urcat pe munte.Lacul Lung si Lacul Rosiile

Ne punem in miscare si urcam o mica panta. Asta doar ca sa avem unde face prima pauza. Ne aflam pe malul lacului Rosiile, cel mai mare din caldare( altitudine 1989m, adincime maxima 17.5m, suprafata 3,76ha). Lacul, cunoscut si sub numele de Taul fara Fund, este inconjurat cu bolovani mari si aduce cumva cu lacurile din Retezat. Insa parca e altfel pentru ca pietrele nu au pe ele acel muschi de coloare verde sau, daca il au, cantitatea e mult mai mica.

De aici incolo drumul ne poarta peste acesti bolovani catre Lacul Lung(altitudine 2005m, adincime maxima 3 m  ) aflat pe o treapta superioara. Aici ne incurcam un pic si pierdem poteca insa vedem marcajul undeva mai jos. Coborim si revenim in normal. Ajungem si la Lacul Mindra aflat la 2150 de metri altitudine, cu o adincime maxima de 8.5 metri.Lacul MindraUrcus catre Saua Gruiu

Pe malul sau sunt citeva locuri de cort, toate ocupate. De aici ne asteapta o urcare abrupta pina in Saua Gruiu. Tragem aer in piept si incepem sa urcam sustinut. Transpiram serios dar ajungem cu bine in creasta. Aici este vint asa ca trebuie sa ne imbracam.

Din Saua Gruiu vom face o deviatie de la traseu urmind sa urcam Vf. Paringul Mare(2519m) cunoscut in zona si sub numele de Mindra.

Zsolt ne spune ca el nu mai urca pe Paringul Mare, preferind sa se odihneasca. Asadar lasam in grija lui bagajele si plecam catre virf. Facem o gramada de pauze si o gramada de poze cu toate lacurile din Caldarea Rosiile. Cu toate astea cam in 20-30 de minute toata lumea e pe Paringul Mare pe care il gasim surprinzator de aglomerat.Poza de virfMomai linga Paringul Mare

Stam destul de putin, facem citeva poze de virf si de acolo coborim din nou in Saua Gruiu. Il luam pe Zsolt si plecam mai departe urcind catre Vf. Gruiu pe care insa aveam sa il ocolim. Peisajul este incintator: peste tot e plin de lacuri si creste.Lacurile din Caldarea Rosiile

Dupa virful Gruiu tinem creasta matematica pina pe Vf. Piclesa si apoi pina pe Vf. Lesu. De aici vom petrece ceva timp cu ochii spre o alta vale glaciara, valea Gheresu, dominata de lacul cu acelasi nume.

Din Vf. Lesu coborim puternic pina in Saua Gheresu de unde ne asteapta o urcare ceva mai dulce pina in Saua Piatra Taiata. Pentru mine bucata asta de la Paringul Mare si pina in Saua Piatra Taiata a fost o noutate.

Coborim pe serpentine pina aproape de lacul Zanoaga Mare( altitudine 2030m, adincime maxima 2m). Pina la Lacul Calcescu nu exista marcaj ci doar o poteca extrem de bine conturata. Incepem sa dam si de surse de apa. Pina la urma renuntam sa coborim pina la lac si ne putem tabara undeva deasupra lui.

Lacul Calcescu este probabil cel mai cunoscut lac din Paring. Are o suprafata de 3,2ha, se afla la 1930 de metri altitudine si are adincimea maxima de 10 metri. Zona in care se afla e absolut superba, cu virfuri, pereti de stinca, jnepeni si poieni.

A fost cea mai lunga zi din aceasta excursie. Concluzia lui Zsolt a fost ca noua, astora de la Brasov, ne cam lipsesc kilometrii de la bord si din cauza asta mergem atit de mult.

Ziua 3: Lacul Calcescu - Saua Piatra Taiata - Coasta lui Rus - Vf. Gauri - Vf. Pietrii - Saua Huluzu - Cabana Groapa Seaca.

Lacul Zanoaga

Ziua a treia debuteaza ideal. Pe cer nu e nici un nor e cald si placut. Dimineata e optimista, vremea buna ne inveseleste si ne da energie pentru ceea ce va urma. Stringem corturile si plecam din nou catre Saua Piatra Taiata. Linga Lacul Zanoaga Mare e un grup mare de turisti.Pauza in Saua Piatra Taiata

Ajungem la serpentine le urcam si ajungem in sa uzi leoarca. De data asta nu neaparat de la efort si de la caldura. Concluzia a fost urmatoarea: ce noroc pe noi ca nu a fost asa cald in ziua precedenta. Un traseu lung pe caldura cu siguranta ne-ar fi stors de energie.

Din sa urcam in Virful Coasta lui Rus, un superb loc de belvedere catre creasta Paringului. Admiram toate virfurile importante: Mija, Cirja, Stoenita, Gemanarea, Paringul Mare, Gruiu, Lesu, Setea Mare, Mohoru.

Am uitat sa precizez ca de aici am schimbat marcajul. Urmam o banda albastra care este rara si veche. Deocamdata nu avem unde ne rataci, tinem mereu creasta. Ajungem la Vf. Gauri unde ne intimpina o turma de oi. Privelistea de pe virf e incintatoare, mai ales catre Lacul Gauri.in zona Vf. Gauri

De asemenea putem privi si ceea ce urmeaza, identificam in teren Saua Huluzu. Dupa virful Gauri mai tinem o perioada creasta pina ajungem la o mare de jnepeni. Aici, surprinzator, marcajul e mai bun si mai des si ne coboara pe un vilcel. Pe la mijlocul vilcelului dam de niste tufe de afine numai bune de mincat ceea ce ne intirzie considerabil.Dupa ce ne asiguram ca nu a mai ramas prin zona nici o afina pornim la vale, incuram traseul un pic in marea de jnepeni insa la un moment dat gasim marcajul si nu il mai pierdem.


Poteca devine mai domoala, nu ne mai pune genunchii la incercare. Ajungem in Saua Huluzu si poposim pe malul unui lac al carui nume nu e trecut pe harta. Suntem intimpinati de citiva magarusi simpatici si blinzi.Aici facem ultimul popas lenevind un pic la soare. De aici si pina la Cabana Groapa Seaca indicatorul ne spune ca am avea o ora si jumatate. Trebuie sa schimbam marcajul, vom trece pe punct albastru. Banda albastra merge inainte pe creasta pina in Pasul Groapa Seaca.

De aici intram in padure si dupa ceva timp ajungem intr-o poiana unde sunt mai multe stine. Linga ele sunt depozitate materiale de constructie moderne. Mai jos de stina incepe un drum forestier, pe care incepem insa sa urcam usor. La un moment dat Jean zareste o poteca prin padure ce pare a scurta serpentinele si o ia inainte. Mergem pe poteca o vreme insa aceasta dispare dimpreuna cu Jean. Balaurim putin dar ajungem tot in drum unde refacem echipa. De aici mai avem putin pina la drumul asfaltat. Inca doi kilometri si inchidem circuitul la Cabana Groapa Seaca unde sarbatorim succesul acestei excursii printr-o masa copioasa.

Tura asta, inedita pentru mine, a deschis gustul pentru alte trasee din Muntii Paring. Imi doresc acum sa ajung de la Cabana Groapa Seaca la Lacul Verde si Lacul Cirja si sa cobor inapoi prin caldarea Rosiile, de exemplu. E o tema de gindire si de pus in practica in vara ce urmeaza.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Eduard Munteanu

    16 apr 2014 06:33:18

    Frumoase locuri pe unde in buna parte am fost si eu cu multi an in urma. Imi doresc sa revin si ideea de traseu propusa pentru vara asta de tine Bogdan suna bine!

  • alin rosmalin

    16 apr 2014 07:14:55

    da superba tura ...

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022