Serbia: Novi Sad si Petrovaradin

Data publicarii: 05 mai 2014

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Novi Sad este capitala provinciei Voivodina si un mare centru industrial si cultural. Orasul mai este cunoscut ca Atena Sârbeasca si este al doilea mare oras din Serbia.
.
In cadrul populatiei orasului se afla si 860 de români . Novi Sad este situat la granita dintre regiunile Backa si Srem, pe malurile Dunarii si Canalului Tisa-Dunare, lânga pantele nordice ale muntelui Fruska Gora.

 

Numele Novi Sad înseamna "plantatii noi", în limba sârba. Aceasta este o traducere a cuvântului latin "Neoplanta", numele dat de Maria Tereza orasului. Ca un loc de întâlnire a culturilor si al popoarelor, Novi Sad, a ajuns sa aiba mai multe nume diferite în diferite limbi.

 

Ne-am indreptat catre Novi Sad intr-o dimineata frumoasa de toamna. Am iesit cu greu din Belgrad si am mers pe un drum national care era presarat, ca si la noi, cu tot felul de localitati. In Serbia viteza standard pentru autovehicule este de 80 km/h in afara localitatilor si 40 de km/h.

Am ajuns asadar mergind mai incet pe un drum aflat in mare parte de-a lungul Dunarii. Am traversat fluviul pe un pod mare si ne-am gasit un loc de parcare undeva aproape de centru.

Citisem despre Novi Sad ca ar gazdui un muzeu al jucariilor. Nu am mai vazut niciodata ceva asemanator. In fine, gasim adresa si constatam cu tristete ca muzeul nu mai exista..Sau ca urmeaza sa isi schimbe gazda.

Asadar tot ce putem face este sa ne plimbam prin centru. Principala alee de promenada a orasului se numeste Zmaj Jovina. Aici sunt multe magazine si terase.


Strada se termina in Piata Liberatii( Trg Sloboda) unde se afla doua  cladiri importante ale orasului. Cea mai impunatoare este catedrala inchinata Fecioarei Maria, biserica de rit greco-catolic.


Cealalta cladire importanta din Piata Libertatii este primaria orasului.Palatul Episcopal

Tot in zona centrala, dar in partea opusa Pietei Libertatii se afla si catedrala ortodoxa Sfintul Gheorghe.Iar linga ea se gaseste Palatul Episcopal.Catedrala Sf. GheorgheCatedrala Sf. Gheorghe in interior

Zona Centrala e redusa ca si suprafata iar iesirea din ea este extrem de brutala. Ai parasit zona pietonala, dai dintr-o data de trepidatia si zgomotul orasului modern.Cetatea petrovaradin vazuta de pe pod

La Novi Sad mai avem inca un obiectiv de vazut. De fapt nu e in oras ci trebuie sa trecem inapoi Dunarea pina in orasul de pe celalalt mal, Petrovaradin, ce gazduieste o frumoasa cetate.Cormorani la popas pe un fost picior de podParadoxal, desi nu se afla in oras, Ceatatea Petrovaradin este considerata emblema orasului. Cetatea are o întindere mare, si multe tuneluri subterane care se viziteaza, dar doar în compania unui ghid deoarece labirintul subteran este o provocare si pentru cei mai orientati turisti.


Un alt simbol ciudat al orasului din incinta cetatii este ceasul invers, limba mare indicând orele si limba mica minutele folosit pe vremuri de pescari pentru a fi observat cu usurinta de la departare.


Cetatea Petrovaradin este construita pe un deal aflat deasupra dunarii, iar privelistea pe care turistii o pot admira din turnurile acesteia este incredibila. În plus, pot fi vizitate si catacombele cetatii, care s-au pastrat în stare perfecta. Temperatura este extrem de scazuta acolo si în timpul verii, ventilatia perfecta a catacombelor fiind recunoscuta de specialisti.


Tot în interiorul cetatii au fost amenajate numeroase terase, unde poti savura un suc sau o bere în timp ce admiri Dunarea si întregul oras. Aici se gasesc si magazinele de suveniruri si un muzeu dedicat istoriei Novi Sadului. De asemenea, fortareata adaposteste în fiecare vara unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica din Europa, Exit, în cadrul caruia concerteaza artisti de talie internationala.

Faleza de pe malul Dunarii este din nou un obiectiv de neratat. Sârbii au amenajat acolo un monument emotionant dedicat victimelor Holocaustului.

Nu putem incheia relatarea despre Novi Sad fara sa vorbim despre Fruska Gora, un munte aflat in vecinatatea orasului declarat astazi Parc National. Pe teritoriul acestui munte se afla o seama de manastiri vechi, saisprezece la numar. Din aceasta cauza Frska Gora si-a cistigat si supranumele de Athos Sirbesc.

 

 

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Eduard Munteanu

    06 mai 2014 02:14:34

    Am fost si eu acum cativa ani la Novi Sad, frumos, felicitari pentru reportaj.

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021