Slovenia la apogeu: BLED

Data publicării: 19 mai 2014

Dimineata este cetoasa in Kranjnska Gora, si nici prognoza nu e incurajatoare pentru a incerca o excursie pe munte care chiar sa merite. De aceea ne planuim sa petrecem ziua in jurul Lacului Bled.


Ne urcam in masina si dupa vreo 20 de minute suntem la poarta Castelului Bled. Vazut din exterior castelul seamana cu Castelul Bran de la noi. Este situat pe un loc inalt aflat chiar deasupra lacului Bled.Platim intrarea si parundem in interiorul zidurilor. Ceata este atit de groasa incit nu vedem nici macar lacul cu celebra lui insulita.

Castelul Bled este cel mai vechi castel din Slovenia fiind mentionat intr-un document din anul 1011. De asemenea este foarte bine aranjat si intretinut.Inauntru se poate vizita un foarte interesant muzeu al tipografiei, o crama de vinuri si o capela. De asemenea privelistea vazuta din piata cetatii ar trebui iti ia respiratia. Dar asta urma sa o aflam ceva mai tirziu pentru ca deocamdata putem admira doar ceata de foarte aproape.

Pentru inceput intram in citeva incaperi ale castelului in care ni se explica modul de viata al locuitorilor de pe aici.Apoi mergem la capela. Aceasta e foarte bine intretinuta si pare autentica.Dragonul, un simbol des intilnit in SloveniaCapela vazuta din Piata Mare

Bineinteles ca nu ratam ocazia de a vedea si tipografia. Aici colectia este mai mare decit cea de la Muzeul Primei Scoli Romanesti din Brasov.Cocheta dar si scumpa statiune Bled


Cind revenim in Piata Mare vedem cu surprindere ca ceata incepe sa se risipeasca iar soarele face mari eforturi pentru a strapunge norii. Atmosfera e cam hipnotica, incepe sa se vada si lacul si dealurile din jur. Ba mai mult zarim si insulita de pe lac.

Coborim apoi prin statiune. Cautam un birou Turist Info unde aflam ce mai e interesant de vazut in zona. In prima faza ne vom opri asupra Canionului Vintgar apoi vom merge intr-un punct de belvedere frumos aflat deasupra lacului. De asemenea cerem informatii despre cum putem face o tura pe munte. Doamna de acolo ne indica o cabana unde putem sta si ne arata cum putem ajunge cu masina relativ aproape de ea.Dar sa o luam pe rind: mica statiune Bled are o biserica interesanta pe care o vizitam rapid. E alba are un acoperis colorat si este si ea aproape de lac si de castel.

Dupa aceea plecam cale de vreo 7-8 km si ne oprim la intrarea in Canionul Vintgar, unul dintre cele mai frumoase si mai pitoresti puncte de atractie din Slovenia. Aici este amenajat un traseu ce merge de-a lungul unui riu cu ape verzui si repezi care se grabesc tare undeva catre vale.Stilul de amenajare este identic cu cel intilnit in Austria in canioanele Lichstensteinklamm si Kitzlochklamm. Adica poduri, punti si balustrade de lemn construite direct pe peretii de stinca deasupra riului Radova. Bineinteles, se ofera o siguranta deplina celor ce merg pe acolo.Plimbarea este agreabila, nu exista nici un fel de dificultati de ordin tehnic. De cum platesti intrarea intri in paine ca sa zic asa. Se trece riul imediat pe un pod, apoi se continua frumos pe podete trecindu-se apa de citeva ori.La un moment dat amenajarile dispar iar traseul continua pe o poteca ce tine partea dreapta a riului. Undeva mai jos intilnim un viaduct care traverseaza canionul. Pare a fi de cale ferata. Sub el se afla o cascada de citiva metri amenajata insa de mina omului.


Cascada um


Continuam pe poteca, apar din nou balustrade. Zgomotul apei se intensifica si in curind aveam sa aflam si de ce. Valea se deschide si canionul se termina cu o cascada de 26 de metri, numita um.In jurul cascadei se poate face un fel de circuit astfel incit sa o poti privi si de sus, de pe un podet, dar si de jos, de la baza ei. Ultima parte e cam noroioasa dar nu regretam nimic. Parcurgem inapoi cei 1600 de metri ai canionului exact pe acelasi traseu pe care am venit. Acum atmosfera e mai prietenoasa fiindca soarele e sus si razele sale pot patrunde in canion.

Vremea s-a imbunatatit semnificativ si e timpul pentru a face un tur de lac. Gasim soseaua potrivita cu ajutorul gps-ului si mergem incet pina gasim o parcare si de aici o luam pe jos. Scopul nostru este acum sa urcam pe Mala Osoijnica, un punct de belvedere superb aflat chiar deasupra Lacului Bled.De ce e Bled-ul frumos

Gasim intrarea in traseu, marcajul e aproximativ dar nu ne speriem. Prima parte se urca abrupt prin padure. Apoi la un moment dat ajungem la o intersectie de poteci. In dreapta e un drum nemarcat dar in mod cert folosit. Urcam pe el si dupa doua serpentine suntem la un loc de popas. De pe o bancuta admiram Bledul cu tot ceea ce are el mai bun: castelul, lacul, insulita si muntii din jur. Un loc minunat. Suntem aproape de Italia si banuim ca unele creste montane apartin de aceasta tara.

Plecam mai departe. Pe drum ne intilnim cu doi tineri italieni. Ei se spun ca au urcat pe o alta parte, pe unde a fost rau si periculos. Ne sfatuiesc sa mergem pe Mala Osoijnica dar sa ne intoarcem pe acelasi drum. Noi le recomandam locul de belvedere pe care tocmai il parasisem.Urcam iarasi din greu ajungem la niste intersectii de trasee. Gresim un pic dar tot raul e spre bine fiindca dam de un alt punct de belvedere care nu da inspre lac dar care e la fel de frumos.Gasim si drumul cel bun. Poteca merge pe deasupra unui loc abrupt dar in final ne aduce chiar pe Mala Osoijnica. Ei bine, a meritat efortul. Cu virf si indesat. Ca sa caracterizez intr-un singur cuvint: MI-NU-NAT!Scara

Nu i-am ascultat pe italieni si am plecat la vale pe unde au urcat ei. E adevarat poteca e cam alunecoasa insa noi avem in picioare incaltari de munte. La un moment dat linga o stinca se vad niste trepte. E o scara lunga de metal ce coboara abrupt si pe undeva face un fel de curba de nu i se vede finalul. Coborim cu grija si nu patim nimic. Apoi o luam la vale si dam in drumul principal unde ne intilnim din nou cu italienii. O perioada mergem impreuna cu ei schimbind opinii si impresii.Ne apropiem de insulita de pe Lacul Bled. Ca sa ajungi la ea este o mica avetura. Accesul catre insulita se face doar cu niste barci cu visle. Din cauza aceasta, in functie de locul in care te afli, o astfel de excursie poate dura ceva mai mult timp. In plus pauza pe insula este de 30 de minute. Noi renuntam fiindca e octombrie si se intuneca repede iar noi mai vroiam sa mergem si pina in Pasul Vrsic in aceasta zi.Dar sa va spun cite ceva despre aceasta insulita. Iar ceea ce va povestesc este din ceea ce am mai citit la fata locului:

Pe a fost construita doar o mica bisericuta. Ca sa ajungi la ea este nevoie sa urci 99 de trepte. Bisericuta dateaza din secolul X, pe parcursul anilor i s-au adus, fireste, diverse imbunatatiri. Ce e interesant e ca vizitatorii pot trage clopotul bisericii. Bineinteles contra cost. Neaparat trebuie sa iti pui o dorinta, tragi clopotul si dorinta se va indeplini.

Turnul cu clopotnita care cam 50 de m si domina intreaga priveliste oferita de insula. Legenda spune ca,  in urma cu multe sute de ani , un print ce locuia in castelul Bled ar fi fost ucis de niste talhari care l-au aruncat apoi in lac. Pentru a-i cinsti memoria, tanara lui sotie hotaraste sa topeasca toate obiectele din aur si argint aflate in castel si astfel din pretiosul metal obtinut sa fie turnat un clopot . Dorinta vaduvei era ca acesta sa fie amplasat in capela de pe insula. Insa o furtuna puternica iscata din senin rastoarna barca pe care se afla clopotul  iar cei responsabili de aducerea lui isi gasesc si ei sfarsitul in adancul apelor. Indurerata, tanara vaduva se hotaraste sa-si imparta averea saracilor  si sa se retraga pentru totdeauna intr-o manastire. Impresionat de hotararile femeii,  episcopul din acea vreme cere el insusi turnarea unui clopot care va fi dus apoi pe insula Bled.Barcute cu visle in drum catre insulita

In amintirea acestor intamplari demult trecute, in fiecare noapte de Craciun, pe malul Bledului, se organizeaza The Sunken Bell, un impresionant spectacol ce reprezinta o punere in scena a legendei de mai sus.

Ne-am mai plimbat o vreme pe malul lacului si am parasit frumoasa statiune. Bledul merita cu prisosinta vizitat. Prin zona sunt mai multe lucruri de vazut si de vizitat, depide de ceea ce iti place si mai ales de citi bani ai. Spre exemplu vara se poate face plaja, te poti plimba cu mocanita spre Lacul Boninj, poti merge la parcul de aventuri, poti face excursii in Parcul National Triglav aflat in apropiere. Intr-un cuvint, nu prea ai cum sa te plictisesti.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Eduard Munteanu

    20 mai 2014 01:58:12

    Minunate locuri, multumim Bogdan!

  • Bogdan

    23 mai 2014 03:42:01

    Cu placere. Mergeti si voi sa le vedeti.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023