Biserica-cetate de la Viscri

Data publicării: 07 dec 2008

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Ca satele din Ardeal oferă privelişti şi surprize de ordin cultural nu e o noutate pentru nimeni. Că marea masă a concetăţenilor noştri nu acorda atenţia cuvenită şi nu cunosc geografia locală este un alt crud adevăr. În ultima vreme am început să descopăr locuri noi de pe la noi de prin judeţ dar am mai fugit şi pe la vecinii din Covasna şi Sibiu.

Astăzi, 7 decembrie 2008, am ajuns la Viscri, un vechi sat săsesc, ce se găseşte în judeţul Braşov, în zona Rupea. Satul e vestit prin biserica fortificată despre care se spune că este una dintre cele mai vechi din Transilvania, primele vestigii datând din secolul XII. Atestarea documentară datează însă din secolul XIV.

 


Cum ajungem la Viscri?

Există două posibilităţi:
- Din drumul ce leagă Brașovul de Sighişoara, în localitatea Buneşti, se desprinde un drum asfaltat, recent renovat, care la capătul a 9km ne aduce la Viscri.
- Din drumul ce leagă Brașovul de Sighişoara, în Rupea, se desprinde un drum care duce în satul Dacia ( 6km ). De la Dacia la Viscri sunt 7 km care însă trebuiesc parcurşi pe un drum de pământ aflat în stare proastă actualmente.

Satul Viscri este un sat tipic săsesc, cu case frumoase, multe dintre ele vopsite în nuanţe de albastru, cu porţi înalte şi uliţe largi. Din păcate acum în sat mai vieţuiesc doar 26 de saşi. Restul populaţiei e completată de români şi ţigani, aceştia din urmă fiind majoritari.

 

 

Am găsit satul pustiu. Nici măcar magazinul nu era deschis. Am plecat spre biserică pe o stradă pietruită şi tare mă temeam că nu voi reuşi se intru în cetate. Însă văd pe o casă o placă pe care scie Punct de Informare Turistică. Intru şi dau de o săsoaică simpatică. Răsuflu uşurat: am noroc! Voi intra în biserica fortificată de la Viscri!

Doamna deschide poarta cetăţii. Intrarea este taxată cu 2 lei. Iată ce e de vizitat în interiorul cetăţii:

Biserica

 


- Turnul bisericii, de aici putem admira împrejurimile de la înălţime


- Muzeul etnografic


- unul dintre bastioane

 


- Turnul Slăninei


De asemenea e interesant de văzut şi cimitirul aflat în afara fortificaţiilor.

 

În Viscri se practică agroturismul ecologic. Mi se spune că turiştii se pot caza în vechi case săseşti, având mobilier săsesc autentic dar care însă sunt lipsite de televizor sau apă curentă. Cu alte cuvinte cei ce vor să retrăiască în atmosfera de altădată au toate condiţiile.

Închei cu o informație utilă pentru cei ce găsesc biserica închisă: pe custozii cetăţii îi găsiţi la Centrul de Informare Turistică sau la casa de la nr. 141.

Bun venit la Viscri!

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024