Bulgaria: Sapte Lacuri din Rila

Data publicării: 23 dec 2015

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Dupa cele 4 zile petrecute in Muntii Pirin ne-am mutat mai la nord, mai aproape de casa, in Muntii Rila. Am mers cu masina pe ruta Bansko - Blagoevgrad - Sapareva Banya - Panichiste.

Am oprit in micul orasel Sapareva Banya, cunoscut pentru apele termale si pentru gaiserul din oras. L-am gasit dupa citeva eforturi. Acum se afla intr-un parc. Locul este amenajat excesiv, ceea ce pune la indoiala autenticitatea acestui gaiser.

De aici urcam pe un drum de munte spre Panichiste gu gindul de a inopta la Cabana Pionerska. Ne miscam insa foarte bine si ajungem la finalul drumului, la baza unei statii de telescaun. Din fericire telescaunul inca e in orele de functionare asa ca schimbam rapid planul.Ne facem in graba citeva bagaje si urcam cu telescaunul in jur de 500m diferenta de nivel la cabana Rilski Ezera la 2100m altitudine. Biletul costa 10 leva.Drumul pe cablu a fost chiar placut, s-a urcat agale fara nu stiu ce pante, pe parcursul a 2km. Foarte aproape de statia superioara a telescaunului se gaseste Cabana Rilski Ezera. Sau mai bine zis hotelul.

Suntem cazati intr-o camera mare pentru care platim in jur de 20 de leva de persoana. Avem si dus( nu in camera, undeva pe hol, si Wifi ). La toate astea se adauga si micul dejun.Seara mergem la o plimbare scurta in jurul cabanei. Facem poze si admiram o zona stincoasa aflata undeva mai departe.

Ziua urmatoare o incepem in sala de mese unde gustam ceea ce ne pregatisera gazdele bulgare. Apoi ne luam rucsacii in spate, predam camera si pornim sa facem circuitul celor 7 lacuri.


Incepem sa urcam destul de usor si nu dupa mult timp vedem si primul lac, numit Lacul Dolnoto sau Lacul de Jos, situat la o altitudine de 2095 de metri. Apa din toate celelalte lacuri ajunge in acest lac. Dar si el este curgator, de aici incolo se formeaza riul Dzherman.Poteca trece pe deasupra acestui lac si suntem usor surprinsi cind ne trezim pe malul celui de-al doilea. Acesta se numeste Lacul Ribnoto sau Lacul Pestele. El este cel mai putin adinc dintre cele sapte, doar 2,5 m. Pe malul sau este amplasata Cabana Celor 7 Lacuri(2185m).

La o privire mai atenta este evident ca are balta peste.

Reluam urcarea dar iarasi ne oprim relativ repede fiindca ne intilnim cu Lacul Trilistnika sau Lacul Trifoiu. Se numeşte astfel datorită formelor crenelate ale malurilor sale aflate la altitudinea de 2216m.Urmatorul lac, Bliznaka sau Geamanul, are cea mai mare suprafata dintre cele sapte lacuri. Se intinde pe o arie ce depaseste 9 hectare. Adincimea este 27m, iar altitudinea 2242m.

O luam din loc si de data asta mergem un pic mai mult. De jos vedem o intersectie de trasee. Cind ajungem la ea deja ne aflam pe malul celui de-al cincelea lac, Babreka sau Rinichiul. Acesta are cele mai abrupte maluri si are forma unui rinichi uman. Dar acest lucru il puteti constata doar atunci cind il priviti de undeva mai de sus. Cristi cauta( si gaseste ) un geocache pe malul sau. Adincimea acestui lac este de 28m.De aici incolo urmeaza o parte abrupta. Plecam tare insa entuziasmul ne dispare la prima panta serioasa. De aici revenim la ritmul normal.Si asa ajungem in fata celei mai spectaculoase privelisti din aceasta zi. In fata noastra este al saselea lac, Lacul Okoto sau Lacul Ochiul. Acesta are o forma aproape ovala,  e situat la 2440 m altitudine si este cel mai adanc lac din acest complex glaciar cu 37,5 m.

Insa nu toate astea m-au impresionat ci peisajul polar al sau. Pe malul lacului si in apa sunt imense bucati de zapada si gheata. Daca faci abstractie de peisajul din jur iti poti inchipui ca te afli undeva in zona cercului polar. Mai lipsesc doar focile si ursii cei albi.

M-am simtit extraordinar de bine aici.

Mai avem de dat un asalt pina la ultimul lac. Urcam iarasi abrupt pe serpentine. Surpriza mare pe capul nostru cind vedem la lucru niste muncitori care reparau o portiune de poteca. Da, ati citit bine.Ne pregatim sa facem o poza de grup. Din urma ne ajunge un bulgar care se ofera sa ne faca el poza. Tipul se bucura cind aude ca suntem din Romania. Ne spune ca a fugit din Bulgaria in 1989 si acum traieste la Londra. Desi e nascut foarte aproape de cele sapte lacuri, la Dupnica, este pentru prima data cind vine aici. Facem o poza si cu el.Reluam urcarea si vedem si al saptelea lac, cel care incheie suita. Acesta se numeste Salzata sau Lacrima si este cel mai inalt lac al Muntilor Rila, situat la 2535 m altitudine. Se numeste asa datorita apei sale cristaline ce permite observarea fundului lacului prin cei 4 m adancime.Linga acest lac se gasete un virf marcat cu o gramada de momai. Bulgarul care ne-a facut poza ne indeamna sa adaugam pietre la momai si sa ne punem cite o dorinta. Traditia locala spune ca aceasta se va indeplini daca vom contribui la inaltarea momailor de pietre.

De pe virf privelistea e coplesitoare. Se vad cele 6 lacuri mai de jos, iar in spatele nostru, daca intoarcem capul, zarim Lacul Lacrima. Traim iarasi un moment de bucurie inaltator. Doamnelor si Domnilor, cele 7 Lacuri din Rila:

Dupa indelungi momente de mobilizare o luam din loc. Coborim iarasi pe linga Lacul Okoto si revedem peisajul desprins din zona polara. Apoi continuam coborirea pian linga Lacul Babreka unde schimbam traseul. Dorinta noastra este sa ne indreptam spre Cabana Skakavitsa, iar de va fi vreme, vom merge si pina la cascada omonima.Dupa ce trecem de lac peisajul devine anost, plictisitor chiar. Ca sa alungam monotonia incepem sa povestim tot felul de lucruri.

Poteca merge pe o culme domoala si putin spectaculoasa. Se coboara usor pina intrarea in padure. De acolo, dupa citeva serpentine poposim in fata cabanei Skakavitza.Mincam cite ceva, bem o bere. Ne interesam cit de mult se face pina la cascada. Cabanierul ne da un raspuns incurajator. Asadar, impreuna cu Cristi si Dl. Stoica ne indreptam spre cascada. Drumul e mult mai scurt decit ne inchipuiam iar satisfactia pe masura.

Revenim la cabana si cautam drumul catre Pionerska. marcajele sunt foarte rare, mai ales in ultima parte insa ajungem cu bine la drumul de asfalt. Merg cu Cristi sa recuperam masina.

Spre seara ne mutam in statiunea Borovets, tot la poalele Muntilor Rila. Gasim o cazare bulgareasca tipica, ieftina si buna. Hotel Flora, 10 leva de persoana, camera cu de toate. La un moment dat o pana de curent ne scoate din camera. Statiunea e aproape pustie.

La final recapitularea:
Traseu:
cu telescaunul: Cabana Pionerska - Cabana Rilski Ezera
Cabana Rilski Ezera - Cele 7 Lacuri - Cabana Skakavitsa - Telescaun
Durata: 8 ore

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022