Bulgaria: Muntii Rodopi, Arbanasi, Hotnitsa

Data publicării: 29 dec 2015

Excursia in Muntii Rodopi a fost un binemeritat bonus dupa tot ceea ce a insemnat mers pe munte in Bulgaria. La finalul zilei in Muntii Rila ne-am confruntat cu o situatie pe care o intilnesti mai rar: datorita vremii bune aveam o zi si jumatate pentru noi hoinareli.

Am cautat o destinatie cu cabana care sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie la o oarecare altitudine, sa se poate ajunge cu masina si sa aiba un traseu in preajma. Am ales Cabana Dobra Voda, alegere care s-a dovedit inspirata. Cazare 10 BGN/pat.

Asadar plecam pe traseul Borovets - Samokov - Pazardjik - Cabana Dobra Voda. Am oprit pentru masa in Pazardjik, un oras mai mare, unde am gasit un local cu mincare ieftina si buna , cu Wifi si cu chelneri ce stiu si limba engleza.

Apoi urcam cu masina pe un drum ingust si sinuos pina la Cabana Dobra Voda( in traducere Apa buna ). Nu ne prea intelegem cu oamenii de acolo nici cu engleza mea, nici cu rusa lui Cristi. Dar pina la urma gasim o doamna care vorbeste foarte bine germana.Cu ajutorul ei vorbim cu cabaniera. Primim o camera cu 6 paturi, faina curata. Tot ce avem nevoie. Seara o petrecem la terasa cabanei testind toate berile locale disponibile. Mie  cel mai mult mi-a placut Shumenska. Am gasit oameni faini si amabili in acest loc.

Dimineata am urcat cu masina pina intr-un pas. Nu stiu cum se numeste, singurele repere sunt niste indicatoare rutiere( Peshtera 12km, Sv. Konstantin 6km, Pazardjik 23km ).Aici lasam masina si pornim pe un traseu. Primele sute de metri mergem pe asfalt, apoi pe drum forestier. Traseul nu are nimic spectaculos, se merge prin padure, prin poieni, exista marcaj relativ bun dar trebuie ca uneori sa fi atent si la GPS.Urcam. coborim usor si la un moment dat zarim printre copaci imensul Lac Batak. Marcajul ne va duce in final chiar pe malul sau.

Exista si o localitate cu numele Batak, iar aceasta are importanta istorica.  Este un simbol al martiriului și sacrificiului in numele libertății. Numele Batak este asociat cu revolta din  21 aprilie 1876 cind locuitorii săi au inceput lupta pentru independenta.

Revolta a fost repede inabusita de otomani care au ucis rapid 5000 de suflete. Cei care au rămas în viață în Batak au salutat armata rusă eliberatoare in ianuarie 1878.Revenind subiect, lacul de baraj Batak, se intinde pe o suprafata imensa. Pe maulurile sale sunt citeva statiuni. Se practica sporturi nautice, pescuit, ciclism. Apele sale sunt folosite pentru a produce curent electric.Mergem pe malul lacului cind pe pamant, cind pe asfalt, pina aproape de barajul propriu-zis. In drum intilnim cea mai amuzanta inscriptie vazuta in Bulgaria.


Incepem apoi sa urcam spre pasul unde am lasat masina. Vremea se incalzeste si incepem sa resimtim efortul pe acesti ultimi kilometri. Mergem pe asfalt, prin padure si incercam sa cautam locurile cu umbra.

Ajungem pe rind in pas si ne bucuram de racoarea unei fintinite amenajate acolo.

Punem bagajele in masina si ne indreptam spre urmatoarea destinatie, Veliko Tirnovo, aflata cam la 300km departare.

Acolo am gasit o cazare foarte buna la pensiunea Guesthouse Diel(10 leva pe noapte de persoana, mic dejun inclus, gazda vorbeste foarte bine engleza ) aflata aproape de centru. Seara am vizitat orasul si ne-am bucurat de celebrul spectacol cu lumini ce se desfasoara pe zidurile cetatii Tsaravets.

Arbanasi

Ultima zi in Bulgaria a fost dedicata vizitarii unui sat foarte pitoresc. Aacesta se numeste Arbanassi si se afla la 5km de Veliko Tirnovo. Arbanassi este cunoscut drept satul de piatra fiindca cele mai multe case si garduri sunt construite din piatra.

Ca sa ajungi la Arbanassi e nevoie sa urci cu masina un drum cu multe curbe, Practic satul se afla deasupra lui Veliko Tarnovo.Prima data vizitam Manastirea Sf. Nicolae, o manastire ce mi s-a parut saraca, asa cum sunt cele mai multe din Bulgaria. Manastirea este veche si a avut o istorie zbuciumata. A ars de 3 ori( prima data in 1339 ), a fost jefuita de nenumarate ori, a fost abandonata si rezidita. Mănăstirea păstrează unul dintre puținele apartamente regale din Bulgaria cu bunurile originale ale familiei regale. In toate toate mănăstirile ortodoxe exista un astfel de apartament, insa cele mai multe dintre ele au fost distruse și jefuite în timpul comunismului.Apoi am mers spre Palatul Arbanassi, o fosta resedinta de vara a ultimului presedinte comunist bulgar Todor Zhivkov. Acum este hotel si bar. Panorama vazuta din preajma acestui palat este deosebita.Mergem apoi in centru, vizitam citeva magazine de suveniruri. Suntem ademeniti pe la tot felul de terase si restaurante. Dar scopul nostru este sa vizitam un monunent UNESCO, Biserica Nasterii Domnului, cea mai veche din Arbanasi. Trebuie neaparat vazuta pentru fiorul de inceput de crestinism transmis de mica si modesta constructie, pentru nenumaratele scene pictate pe pereti.Un articol foarte bun despre aceasta biserica gasiti aici:
http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-nasterii-domnului-arbanasi-98451.html

Revenim la masina si plecam spre Veliko unde ne oprim la o scurta sesiune de shopping. iau ceva cadouri specifice iar apoi plecam spre casa.


Cascada Hotnitsa

Dar undeva deviem de la drumul nostru spre a vedea Cascada Hotnitsa. Pentru mine era a doua oara cind ma aflu aici. Despre ce este vorba: pe riul Hotnitsa se  formeaza citeva lacuri mici care curg dintr-unul in altul prin cascade. Ce mai mare este cea finala, unde caderea de apa masoara  cam 20m.

Drumul de masina ne lasa aproape de cascada cea mare si de ultimul lac. Se poate urca pe niste scari de lemn cam subrede pina deasupra ei, mai apoi puteti continua, tot pe podete si scari, pina la ultimul lac. De acolo se urca abrupt pe un mal stincos si se poate face un circuit prin padure care in final de lasa tot la cascada cea mare.Tot acest complex de la Hotnitsa este agreabil mai ales primavara cind volumul de apa este crescut. Apele lacurilor au o culoare verzuie, foarte relaxanta. Pe unele site-uri si romanesti si bulgaresti. Hotnitsa este comparata cu Plitvice insa, credeti-ma pe cuvint, comparatia e exagerata rau. Se spune ca Hotmitsa este paradisul Bulgariei insa am vazut locuri mult mai frumoase, cum e zona Tevno Ezero.

Si ca dovada cititi articolul de aici:
http://bogdanbalaban.ro/?action=articole_full&id=391

Aici se termina cele zece zile petrecute in Bulgaria. A fost o experienta frumoasa pe care sper sa o mai repet, mai ales ca mai am idei pentru alte trasee.

 

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022