Muntii Persani, Cetatea Crizbav

Data publicării: 16 feb 2016

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Traditionala excursie de Craciun a avut in 2015 in Muntii Persani. Traseul a fost nou, inedit si neasteptat de spectaculos. Sincer, ma asteptam la mers mult prin padure si cam atit. Ne-am strins multi: Noemi, Denisa, Larisa, Ramona, Maria, Csabi, Leo, tatal meu si cu mine.

Intram in traseu pe la Rotbav( linga Feldioara, a nu se confunda cu Rodbav de linga Fagaras). Asadar, dupa biserica fortificata facem stinga, dam de primele marcaje punct rosu, iesim din sat si mergem pe drum forstier inca 6km pina la liziera padurii. Acolo sunt si citeva panouri informative. Lasam masinile in apropiere si plecam pe jos pe un drum forestier.

Nici nu incepem bine si ne si taie calea o caprioara. Continuam pe drumul forestier pina ajungem la o intersectie de drumuri. Aproape este si un adapost vinatoresc ce se observa cu usurinta din poteca.

Aici trecem apa si facem stinga. Trebuie sa fim atenti fiindca imediat trebuie urcat pe o coama. Marcajul nu e chiar evident, mai degraba iti vine sa mergi pe vale. Urcusul pina pe coama nu e lung insa e foarte alunecos. Facem ceva eforturi si pina la urma toata lumea ajunge cu bine.

Ceea ce ne asteapta este o frumoasa si ingusta coama stincoasa dar si impadurita. Urcam cu mare placere mai ales ca padurea e mai rara. Ne oprim in zona unor asa-zise babe, unde cele doua gemene Larisa si Denisa se urca fara ezitare.

Poteca va continua apoi cu citeva schimbari de directie, toate bine semnalizate. Peisajul este in mare la fel, se merge tot pe cite o muchie ingusta. Incepe sa se vada si ceea ce a mai ramas din cetaea Crizbav, adica un turn.

La final avem de urcat o panta serioasa la sfirsitul careia se gaseste un drum forestier aflat in stare exceptionala. Urcam mai intai pe un virf aflat in apropiere. Acolo gasim un platou mic si dragut iar dupa el e o prapastie considerabila. Surprinzator pentru niste muntii cu altitudine mica.

Coborim de pe acest virf inapoi in drum si inainte de a tine poteca spre cetate facem o pauza de masa. De data asa, fiind a doua zi de Craciun, fiecare vine cu tot felul de bunatati asa ca macar de data nu trebuie sa servim conserve, supe la plic sau alte chestii pe care le luam de obicei in excursiile pe munte.

Mai avem citeva minute de coborire pina la Cetatea Crizvav. Cind sa trecem la ea avem o surpriza. Gasim punte destul de ingusta de lemn pusa intre doua stinci. Nu stim daca traversarea ei se poate face in siguranta insa nici nu avem chef de experimente. Ocolim zona, trebuie un pic de descatarare si apoi de catarare.

Cel mai amuzant e modul in care facem trecerea cu Maria. Ordinea este urmatoarea: ma catar, iau copilul, se catara si Ramona, ii dau copilul. Peste citiva pasi ajungem la cetate. Aici se gaseste un loc de belvedere foarte bun insa astazi vizibilitatea lasa de dorit.

Cetatea a fost asezata intr-un punct strategic deosebit. Este plasata pe o stinca mare si e inconjurata aproape peste tot de prapastii. Ai senzatia ca te aflii undeva la mare altitudine.

Si acum cite ceva despre satul Crizbav si Cetatea Crizbav:

Primele atestări comunei datează din perioada romană. Cetatea Crizbav, despre care specialiştii apreciază că a fost construită de romani după ocuparea Daciei, dar atestările documentare certe provin din anul 1335.

Localitatea a fost întemeiată în sec. XIV şi s-a concentrat în jurul cetatii construite de Ladislau cel Sfant, regele Ungariei in anul 1080. Cetatea a fost reparată de aristocratul secui Mihály Nemes în anii 1200. Crizbav este renumit pentru rascoalele sasesti din anii 1324, respectiv 1332.

Cetatea a fost utilizata pe post de loc de observatie in scopuri militare.

Parasim cetatea si ne intoarcem la drumul forestier. Eu si Leo vom merge sa recuperam masinile, restul grupului va merge pe drumul forestier spre Crizbav unde urmeaza sa fie recuperati de noi. Teoretic ei aveau de urmat marcajul cruce albastra.

Impreuna cu Leo mergem tare si coborim repede. Pe drumul forestier ne ia la intrebari un tip de la Ocolul Silvic, care banauieste ca suntem cautatori de comori. No, asta da idee!!! De fapt el era deranjat de faptul ca i-am fi deranjat animalele fiindca in ziua urmatoare trebuia se se organizeze in zona o partida de vinatoare.

Lucrurile nu au mers chiar cum ne asteptam, grupul mai numeros nu a mai gasit marcajul de la un moment dat si a coborit probabil pe un alt drum pina la Crizbav. Pina la urma totul s-a terminat cu bine si am ramas cu frumoasa amintire dupa acest traseu.

Recapitulare:
Rotbav( Liziera padurii ) - Cetatea Crizbav si retur
Marcaj: punct rosu
Durata: 6 ore

 

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022