Racos - Castelul Bethlen si Coloanele de Bazalt

Data publicării: 15 mar 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Racos este un sat, la prima vedere putin insemnat din judetul Brasov. Pentru a ajunge aici cu masina e nevoie de rabdare si pricepere caci infrastructura a avut mult de suferit. Am incercat ambele drumuri de acces si il recomand pe cel ce duce prin satul Bogata. Varianta mai scurta, cea prin Rupea e foarte avariata.
O alta varianta de a ajunge aici e trenul.

Ce e de vazut la Racos:
1. Coloanele de bazalt
2. Castelul Bethlen
3. Cariera de zgura( Vulcanul )

Castelul Bethlen
In Racos exista urmele unui vechi castel( vorba poetului). Din cite ne dam seama in ultimii ani au fost efectuate ceva lucrari de reabilitare, insa ca orice lucru bun ce se intimpla in Romania, nu au fost duse la buna sfirsit si, mai rau, nici macar nu mai sunt in desfasurare. Toate intrarile oficiale sunt inchise ori batute in cuie. I



nsa gasim pe undeva o bresa si intram in curtea interioara. Nu am avut curajul sa colindam prin cladiri, inauntru pare a fi destul moloz. Ne-am multumit a privi turnul de la intrare( aduce a turn de biserica si ma inreb daca pe aici a existat cindva si biserica fortificata ) si are pe el stema familiei Bethlen deasupra intrarii. Admiram si cele 2 turnuri cilindrice ale caror ferestre inca lipsesc.



Resedintã nobiliarã fortificatã, de micã amploare, construitã în stilul Renasterii transilvãnene, în anul 1664. Incintã fortificatã de plan pãtrat, cu bastioane circulare la colturi si turn pãtrat de intrare, tipicã arhitecturii militare medievale târzii, anterioarã castelului de pe latura de sud.Dupã construirea castelului, sistemul de fortificatii este completat cu o semiincintã cu bastioane panã( conform CIMEC ).

Coloanele de bazalt
O localnica ne indruma spre coloanele de bazalt. Exista si marcaj banda galbena pina acolo. Intram in incinta unei cariere. Pustiu. Nici macar caini. Admiram din mers citeva excavatoare apoi ajungem la cariera propriu-zisa. Trecem pe linga 2 cladiri dezafectate si incepenm sa zarim coloanele. La inceput citeva coloane de dimensiuni reduse isi fac loc priviirii printre bolovani si zgura. Ajungem la o rascruce de drumuri si, inspirati, o luam spre dreapra pina la coloanele cele mari.



Am ajuns la ele la apus de soare, iar lumina blinda le face si mai impozante. Zona e imprejmuita cu un gard simplu de lemn. Se vede treaba ca zona nu prea e frecventata daca e sa judecam lipsa potecii intre drum si rezervatie.



Dar iata ce aflam:
Avem in fata un monument al naturii ( si al omului care a facut cariere pe aici ) aflat la 528m altitudine si care este rezultatul ultimelor manifestari vulcanice din Carpatii Orientali. Aceasta rezervatie a fost pusa sub protectie de catre Academia Romana si reprezinta o superba scurgere de lava.Ea expune vederii o sectiune transversala, specifica scurgerilor de lava care prezinta in zonele marginale sisteme de fisuri aproape paralele cu suprafata curgerii, iar in partea mediana, o serie de coloane poligonale.

Astfel de structuri sunt rezultatul racirii diferentiate a magmei, care in partea centrala a curgerii conserva mai bine temperatura si permite o racire de lunga durata reflectata de fisura poligonala, perpendiculara pe suprafata curgerii.(informatiile tehnice sunt preluate de pe cele doua panouri de informare aflate la intrarea in rezervatie si care se afla, surprinzator intr-o stare excelenta.)



Hoinarim apoi in dreapta coloanelor, pe fundul carierei. Avem parte de un apus superb. Urcam apoi pe un platou mare, intersectie de drumuri de cariera. Coborim intr-un crater si dam de altul. Multe pietre si multa-multa zgura. Ramona e de parere sa parcurgem zona pe sus. Asa facem si cred ca e mai bine in conditiile de date pentru ca deja suntem destul de murdari pe bocanci si pantaloni. Interesant, ca intotdeauna pesisajul vazut de sus.

Se inopteaza si din pacate nu mai avem vreme sa vedem si vulcanul. Ceea ce inseamna o viitoare vizita in zona.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 6

  • Medi O.

    20 mar 2011 15:25:44

    Descrierea dvs. m-a incantat si mi-a redesteptat nostalgia unor vremuri trecute .Locurile acestea imi sunt foarte dragi. Am copilarit in incinta castelului unde bunicul meu se ingrijea de vitele de prasila ale satului. Pe vremea aceea, acum 60 de ani, doua incaperi erau locuibile. 


    Nu va pot spune ce efect putenic a avut experienta asupra imaginatiei unui copil. Am trait penntru o vreme intr-o poveste. Din pacate rudele mele din sat au murit si Racos a devenit pentru mine o indepartata si scumpa amintire. Va mulumesc ca ati redesteptat-o.

  • elena C

    27 mar 2011 01:17:08

    Am fost ieri la coloanele de bazalt si din pacate nu mai exista nici gardul nici panoul de arie protejata. Prima data am trecut pe langa ele crezand ca nu sunt ceea ce cautam, dar am intrebat niste localnici aflati in zona si ne-au spus ca sunt singurele. Pacat ca nu se pastreaza nimic in tara noastra.

  • Bogdan

    27 mar 2011 06:38:01

    Elena, sunt de acord cu tine. Disparitia gardului si a panoului nu ma mira, ai vazut cam de "fauna" e prin zona. Coloane de bazalt sunt cam in trei locuri insa cele mai spectaculoase sunt cele din pozele de mai sus.

  • Laura M

    05 sep 2013 05:45:38

    Am fost ieri la Racos. Drumul este asfaltat si chiar foarte bun (vorbesc despre drumul care se face la dreapta din soseaua Brasov-Sighisoara) aproape pana la vulcan (numai ultimele sute de metri se parcurg pe drum neasfaltat). Nu am reusit sa gasim coloanele de bazalt, mai ales ca era deja tarziu, dar am intrat in curtea castelului (la putin timp dupa ce am parcat masina a venit o mamaita cu cheia si ne-a deschis poarta), iar sotul chiar a urcat in turn pentru poze. Din pacate nu exista indicatoare nici spre vulcan, nici spre coloane si am pierdut mult timp pana am gasit locul. A meritat insa din plin, vulcanul in lumina soarelui la apus a fost absolut spectaculos.

  • Mantarau Raluca

    28 oct 2015 15:03:14

    Cam slabute comentarile si descrierea ... as putea sa descru mai bn coloanele caci locuiesc in Racos

  • Bogdan

    02 nov 2015 06:31:26

    Raluca, daca poti descrie mai bine coloanele fa-o. Si daca doresti pot publica descrierea ta pe acest site. Din partea mea exista toata deschiderea.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024