Anglia: Cambridge si Oxford

Data publicării: 21 nov 2016

In jurnalul ce urmeaza am sa va prezint doua locuri cu adevarat speciale. Este vorba de doua orase cu o bogata traditie universitara care aduna cei mai buni studenti din lume: Cambridge si Oxford.


Desi la noi in Romania se vorbeste mai mult despre Oxford, in topul mondial al universitatilor, de ani buni, universitatea din Cambridge o depaseste pe cea din Oxford.


Noi am fost gazduiti de prietena noastra Mio, care sta chiar linga Cambridge asadar am avut ocazia de a-l vedea mult mai bine.


Primul contact cu Cambridge-ul a fost unul non-conformist si a avut loc...pe apa! De-a lungul riului Cam, care traverseaza parcuri si curti ce apartin colegiilor din oras te poti plimba cu niste barci interesante.


Poti inchiria o barca si un barcagiu care insa nu visleste, ci impinge barca cu ajutorul unei prajini. In timp ce mergi pe riu ti se povesteste cam totul despre istoria acestui loc. Barcagiul sta in picioare si trebuie neaparat sa fie un maestru intr-ale echilibrului.


Barcile se pot inchiria si fara barcagiu, lucru pe care nu il recomand. Am vazut grupuri de teribilisti care nu si-au calculat bine traiectoriile si inaltimile podurilor si care mai aveau putin si o sfirseau in apa.


Rind pe rind trecem pe sub cele mai faimoase poduri din Cambridge. Sa le luam pe rind:

 


Padul Matematic a fost construit din lemn in 1749 de catre James Essex cel Tanar folosind tirfoane adica suruburi cu cap patrat. A fost refacut in anii 1866 si 1905.


Podul Kitchen dateaza din 1709 si a fost construit dintr-un singur bloc de piatra.

 


Puntea Suspinelor este un pod acoperit cu virfuri ascutite si creneluri construit in 1831 care face legatura intre doua curti ce apartine colegiului St. John’s.


Podul Claire dateaza din 1639 si este cel mai vechi pod din Cambridge.

 

Istoria Universitatii


Când învăţaţii laici au sosit aici de la Oxford în 1209, de-a lungul râului Cam existau deja mai multe case monahale si lăcase de învătătură. Disputele de ordin religios şi anumite conflicte izbucnite între învăţaţi şi orăşenii din Oxford i-au determinat pe cei dintâi să se mute aici. La început, studenţii de la Cambridge - majoritatea adolescenţi - au locuit în oraş, fiecare alegându-si un meditator.


În 1284, Peterhouse, cel mai vechi si mai mic dintre colegiile din Cambridge, a fost înfiinţat pentru a-i reuni pe profesori şi pe studenţi în aceeasi comunitate. In secolele care au urmat, zeci de colegii au beneficiat de patronatul academicienilor, ordinelor religioase şi ai oamenilor înstăriţi care sperau că astfel îsi plăteau biletul de acces în rai, dar şi al sindicatelor şi breslelor meşteşugăreşti.


Structura colegiilor din Cambridge era identică cu cea de la Oxford, cu săli de lucru, sală de mese sau cantină, capelă, dormitoare, toate înşirate într-un dreptunghi deschis, dupa un model monastic foarte sic. Nu lipseau nici obisnuitelele infruntări de tipul orasean - sutana inevitabile de vreme ce privilegiatii si sărăcii locuiau unii lingă altii. Atunci când tăranii s-au răsculat la Cambridge în 1381, unele colegii fost jefuite şi au existat şi câteva tentative de incendiere. După ce lucrurile s-au linistit, cinci localnici au fost spânzuraţi.


După Reformă, Cambridge a devenit unul dintre nucleele gândirii protestante. Arhiepiscopul Cranmer (Colegilu iezuit), episcopii Latimer (Clare) şi Ridley (Pembroke) au fost educaţi aici. Un secol mai târziu, Oliver Cromwell (Sidney Sussex) a devenit membru al parlamentului reprezentând Cambridge-ul. Universitatea si-a menţinut tonul radical şi poziţia de avangardă in domeniul educatiei şi al cercetării. James Watson şi Francis Crick au descoperit aici structura codului genetic (ADN), iar Ernest Rutherford a reusit diviziunea atomului în laboratorul Cavendish.


Dar hai sa vedem cum arata Cambridgeul de fapt. Dupa ce ne strecuram pe citeva stradute ajungem in King’s Parade, piata centrala a orasului in mijlocul ei se afla interesanta Biserica St. Mary, construita in secolul XV.


In apropiere se gaseste Colegiul Gonvile & Caius, infiintat in 1348, cu cele trei Porti ale Modestiei, Virtutii si Onoarei reprezentand etapele drumului spre implinire. Din pacate nu putem intra in curtile si parcurile colegiilor. Se pare ca este o perioada de examene si accesul este permis doar pentru profesori si studenti.


Apoi mergem drept inainte pe Trinity Street, avand Trinity College pe partea stinga. Acesta a fost infiintat in 1546; poarta de acces este strajuita de statuia lui Henric al VIII-lea. Statuia tine in mana piciorul unui scaun, sceptrul original fiind Inlocuit de un student farsor sau de un portar din secolul al XIX-lea. Great Court este scena unei curse foarte cunoscute, in care studentii incearca sa inconjoare perimetrul in timp ce orologiul bate ora 12. In aceasta curte Isaac Newton a calculat viteza sunetului batind din picior si cronometrind ecoul.

 


Tinind in contiunuare Trinity Street ajungem la Round Church. Nava circulara a bisericii o imita intrutotul pe cea de la Biserica Sfintului Mormant din Ierusalim.


Prin oras sunt tot felul de locuri interesante, incarcate de povesti. Unul dintre ele este Colegiul Magdelene. O cladire din cadrul sau adaposteste biblioteca lui Samuel Papys, cuprinzind faimosul sau jurnal scris in secolul XVII cu abrevieri. In secolul XIX studentii au avut nevoie de trei ani pentru a descifra codul. Ulterior acesta a fost descoperit intr-una din cartile din biblioteca. Asadar glumind un pic, aici poate s-a pus bazele criptarii datelor, mesajelor, tehnica folosita foarte des astazi in informatica.


O alta cladire emblematica este cea a colegiului St. John’s, insitutie fondata de Tudori. Aici a studiat poetul William Wordworth care a scris despre anii petrecuti la Cambridge in citeva dintre poemele sale, sintetizind foarte bine o imagine valabila chiar si astazi.


Capela King’s College are ziduri albe sprijinite de contraforturi. Este una dintre cele mai celebre biserici din lume. An de an, de aici se transmite in direct la radio si televiziune slujba de Craciun a celor noua pilde. Constructia a inceput 1446 si a fost finalizata abia in 1515. Este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura gotica perpendiculara. Poate fi vizitat gratis in fiecare zi la ora 17:30 cind are loc o scurta ceremonie religioasa.


Bineinteles ca unde exista un King’s College este loc si pentru Queen’s College, unul dintre cele mai frumoase colegii din Cambridge avind gradini din perioada Tudorilor.


Peterhouse este cel mai mic si cel colegiu din oras si a fost infiintat in 1284. Inca se pastreaza sala din secolul XIII. Poetul Thomas Grey este unul dintre cei mai faimosi studenti de aici. Dar nu neaparat pentru avengura operei sale ci pentru fobia sa legata de foc. Aceasta era tinta numeroaselor farse ce sa faceau pe seama sa.


Colegiul Corpus Christi a fost infiintat in 1352 cu scopul de a oferi oamenilor talentati dar de conditie sociala umila sansa la o educatie suficienta.

 

 


Si pentru sfirsit am lasat cireasa de pe tort, Muzeul Fitzwilliam, unul dintre cele mai frumoase muzee din Europa, dupa cum il lauda locuitorii din Cambridge. Am petrecut inauntru citeva ore bune chiar daca de afara cladirea muzeului nu pare a fi foarte mare. Galeriile inferioare gazduiesc colectii de exponate clasice, ceramica englezeasca si numeroase manuscrise din Evul Mediu.


Galeriile Superioare contin tablouri semnate de pictori celebri ca Tizian, Ian Halls, Picaso si multi alti maestri.


In Cambridge am mai remarcat o multime de parcuri, de locuri unde te poti incarca cu energie. Si sa nu ii uitam pe cel care practica sportul numit canotaj. In fiecare an la Londra exista o cursa traditionala pe Tamisa intre doua echipaje de 8+1 repezentind cele doua universitati. Rivalitatea intre ele este exprimata si in acest mod. Prima cursa a avut loc in 1829 iar din 1856 aceasta se tine anual. Pina la data publicarii acestui articol s-au tinut 162 de curse oficiale: Cambridge a cistigat 82, Oxford 79, iar una din curse s-a incheiat la egalitate.



Oxford


Spre deosebire de Cambridge, Oxfordul este un oras mai mare, mai aglomerat, parca mai apropiat de viata agitata a secolului in care traim. Totusi atmosfera creata de arhitectura medievala, cu clopotnite ce se inalta peste centrele vechi de invatatura, cu peluzele impecabil ingrijite, cu gradinile strajuite de arcade, cu riul ce strabate orasul, este una numai buna pentru un oras universitar. Partea veche, centrala, poarta numele de Orasul Dulce.


Universitatea din Oxford este cel mai vechi lacas de invatatura al Marii Britanii. Inceputurile sale se afla in anul 1167 cind savavantii englezi absolventi ai Universitatii din Paris s-au stabilit aici sub protectia regelui Henric la II-lea.


Primele colegii au fost fondate de ordinele religioase in timpul secolelor urmatoare. Acestea au fost dispuse dupa un plan monastic: o capela si o sala de mese faceau parte dintr-un paralelipiped, cu camerele absolventilor dispuse in jurul acesteia. Asa cum sunt chiliile calugarilor.


Studentii din anii mai mari locuiau in exterior. Acestia erau departe de modelul monahal, betiile, scandalurile si confruntarile frecvente cu locuitorii orasului erau la ordinea zilei. Cu toate astea, influenta lor colectiva a fost remarcabila, foarte multi absolventi de Oxford( ca si de Cambridge ) ocupind pozitii cheie in Biserica, in politica, in administratie, in viata academica. Aceasta situatie se mentine si astazi desi se spune ca o diploma “Oxbridge” nu mai are aceeasi greutate si valoare sociala.


O plimbare pe jos prin Oxford iti aduce in fata ochilor o mare concentrare de arhitectura si academica. Ca si la Cambridge am nimerit tot in perioada examenelor asa ca intrarea in curtile colegiilor nu era permisa decit studentilor si profesorilor.


Plimbarea noastra a inceput pe strada Pietonala Magdalen care era plina de restaurante si magazine. La intersectia acesteia cu cea mai importanta artera din Oxford, The High, se afla Turnul Carfax. Acesta a fost o parte a bisericii Sf. Martin. Astazi este cel mai popular loc de unde poi admira orasul de la inaltime contra unei sume destul de consistente. Turnul are 99 de trepte si 23m inaltime.


Putin mai jos, pe strada Aldate’s se gaseste cladirea Primariei din oras, iar linga ea se afla Muzeul Oxford, care ne ajuta sa ne facem o impresie legata de istoria orasului incepind inca din vremea romanilor.


Nu departe se gasteste Christ Church College cunoscut sub denumirea de Casa si datind de la 1525 cind a fost fondat de cardinalul Wolsey. Capela colegiului este si catedrala orasului, o cladire saxona cu naos si camera pentru cor normande si cu bolte in stilul secolului XV.


Una dintre intrarile in acest colegiu poarta denumirea de Tom Tower. Acesta este faimos pentru ca Great Tom, asa cum e numit clopotul din el dadea stingerea la ora 21:05 pentru studentii din ultimul an. Insa astazi acestia il ignora.


Linga Christ Church College se gaseste o pajiste intinsa, probabil un loc de relaxare pentru studenti. Se pare ca la Oxford exista o traditie studenteasca care se desfasoara la absolvire. Proaspatul absolvent e stropit din cap si pina in picioare cu vopsea de diferite culori iar apoi merge insotit de prietenii sai prin centrul orasului.


Ajungem apoi linga riul Cherwell unde te poti plimba cu barca impinsa de prajina ca si la Cambridge. Insa traseul nu e nici pe departe atit de pitoresc.






Revenim in bulevardul The High si ne oprim la Gradina Botanica a Universitatii. Fondata in 1621, aceasta a fost prima gradina botanica din Marea Britanie dedicata studiului stiintifica al plantelor. In orice anotimp ai vizita-o, intotdeauna o vei gasi frumoasa si atragatoare.

















 


Peste drum de Gradina Botanica se gaseste Magdalen College fondat in 1458. Pe cladirea acestui colegiu se gasesc o gramada de gargui grotesti.


Mergem inapoi catre centru pe strada High si o luam pe strada pietruita Merton. Bineinteles ca si aici se gaseste un colegiu. Acesta se numeste Merton si a fost infiintat in 1264 de catre Lordul Cancelar al Angliei.


In interiorul sau se gaseste Mob Quad, cea mai veche biblioteca din Anglia aflata inca in uz. Aceasta gazduieste Astrolab un manual de astronomie apartinind lui Geoffrey Chauncer.


Trecem apoi pe linga Offrey College si ajungem din nou in The High. Vizitam biserica medievala St. Mary the Virgin, biserica oficiala a universitatii. Simpla, austera, dar eleganta.


Apoi o luam catre Queens College o cladire interesanta plina si ea cu gargui. Cladirea a fost construita de Nicolas Hawksmoor. Capela insa a fost proiectata de celebrul arhitect Christoffer Wren, cel care a proiectat si cunoscuta catedrala St. Paul din Londra.


Trecem pe linga New College, fondat in 1379 de episcopul de Winchester pentru a forma preoti. Colegiul are o frumoasa cladire in forma de dreptunghi, gradini si capela. In capela exista o scena a nasterii domnului pictata de Sir Reynolds si un chip al lui St. James pictat de El Greco.


La Oxford exista o punte a suspinelor, copie fidela a celei din Venetia. In apropiere se gaseste Teatrul Sheldonian, primul proiect al lui Christofer Wren, construit in 1669. Cu balustrada si acoperis verde este in prezent folosit pentru ceremonii de absolvire si concerte. Pe tavanul ei este pictata o scena in care Arta si Stiinta alunga Ignoranta si Gelozia.


Henric al VIII-lea a fosndat in 1438 All Souls College pentru a comemora mortii cazut intr-una din bataliile sale. Aici nu exista studenti in ultimul an, exista doar colegi.

 

 


Nu departe se gaseste Bodleian Library. Aceasta biblioteca primeste cite o copie din fiecare carte ce apare in Marea Britanie. Astazi gazduieste peste 6 milioane de volume. Raritatile sunt expuse in vechea aula a universitatii, numita Divinity Schoole, ce dateaza din secolul XV.


Peste drum se gaseste Raddcliffe Camera o caldire excentrica, circulara, in stil italian cu cupola si hublou, folosita ca si sala de lectura a universitatii. A fost construita intre 1734 si 1749.


Plimbarea noastra in Oxford se termina intr-un pub de pe George Street unde savuram o bere buna si cite ceva de mincare.




Cele doua orase universitare, Cambridge si Oxford merita cu siguranta vizitate insa o realizare mult mai mare de atit ar fi sa studiezi si sa fi absolvent al acestor universitati.

 

 
 
 
 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024