Grecia la superlativ: Meteora

Data publicării: 04 oct 2017

Meteora este fara indoiala unul dintre cele mai incredibile locuri din lume. Numele sau inseamna Stinci in aer, descriere simpla dar foarte graitoare. Din cimpia Tesaliei se ridica mai multe stinci de calcar. Par a fi fost fiecare lucrata cu mare grija. Acestea s-au format in urma cu aproximativ 30 de milioane de ani pe un fund de mare, fiind rezultatul actiunii apei asupra calcarului. Cind marea s-a retras, ele au ramas asa cum le vedem si azi.

Inainte de a va povesti ce si cum este la Meteora trebuie sa va dau citeva detalii tehnice. Noi am venit de pe urmatoarea ruta: Megalo Papingo - Ioannina - Metsovo. Dupa ce am parasit autostrada am tot coborit pe un drum superb croit pe coasta de munte.

Ne-am cazat la Hotel Panorama, in satul Kakoplevri, aflat cala 12 km de Meteora. Asta din ratiuni finaciare, fiindca in localitatile apropiate de Meteora(Kastraki si Kalampaka) preturile la cazare o luasera razna. Hotelul era chiar fain, iar personalul deosebit de amabil.

Trebuie sa va asteptati ca la Meteora sa gasiti aglomeratie asa ca sfatul meu este sa plecati in explorarea manastirilor cit se poate de dimineata. Ceea ce am facut si noi.

Stincile izolate de la Meteora au fost evident percepute ca fiind ideale pentru sihastrie. Se spune ca primul om care a ales sa se izoleze de lume aici este un oarecare Barnabas. El a ales sa se mute intr-o pestera din aceste stinci in anul 985. Apoi aici s-a dezvoltat o adevarata colonie de sihastri, ca sa zic asa. In 1336 a fost infiintata aici o manastire, astazi cunoscuta sub numele de Marele Meteor.

Bazele acestei manastiri au fost puse de calugarul, devenit apoi sfint, Atanasie, pe un virf de stinca aflat la altitudinea de 534m. Atanasie a venit aici de la muntele Athos de unde a fost izgonit. Astazi inca se mai poate vedea in afara manastirii pestera sa de sihastru.

Au urmat alti calugari si alte manastiri, pina cind se ajunsese la 24. Astazi mai exista 13 manastiri. Dintre acestea pot fi vizitate 6. Dar in fiecare zi, prin rotatie, una dintre aceste 6 manastiri este inchisa. Practic, daca ai la dispozitie doar o zi poti vedea lejer cele 5 manastiri deschise.

Mai jos iata programul de vizitare al manastirilor:

Manstirea Sf Stefan: zilnic ( inchis luni) : 9.00-13.30 si 15.20-17.30

Manastirea Marele Meteor : zilnic ( inchis marti ): 9.00-17.00

Manastirea Roussanou: zilnic 9.00-18.00 ( inchis miercuri )

Manastirea Sfintei Treimi : zilnic 9.00-17.00

Manastirea Sf Varlaam : zilnic ( inchis vineri): 9.00- 16.00
Manastirea Sf Nicolas Anapafsas zilnic ( inchis vineri): 9.00-15.30

Pentru ultimele modificari folositi si acest link:
https://www.visitmeteora.travel/en/monasteries-visiting-hours

Intrarea la fiecare dintre aceste manastiri costa 3 euro de persoana. Peste tot sunteti rugati sa aveti o tinuta decenta. Meteora este considerata loc sfint de catre ortodocsi, cel mai important din Grecia dupa Muntele Athos.

Alte mănăstiri nelocuite și care acum sunt ruine din complexul monahal Meteora:
– Mănăstirea Sfântului Gheorghe Mandilas
– Mănăstirea Adorării Lanțului Sfântului Petru
– Mănăstirea Sfântului Dumitru
– Mănăstirea Sfântului Nicolae a lui Batova sau Kofina
– Mănăstirea Sfântului Duh
– Mănăstirea Sfinților Apostoli
– Mănăstirile Sfântului Grigore și Sfântului Anton
– Mănăstirea Atotputernicului
– Mănăstirea Întâmpinării Domnului
– Mănăstirea Maicii Domnului Vechi
– Mănăstirea lui Ioan Prodromul sau Deschizătorul de Drumuri
– Mănăstirea Cea mai înaltă sau a Caligrafilor
– Mănăstirea Sfântului Modestiu
– Schitul lui Doubiani

Este un mister cum au contruit calugarii manastirii in virfl unor pietre atit de netede. Abia relativ curind au fost taiate poteci in stinca pentru a oferi oamenilor acces in siguranta. Pe vremuri se urca la manastiri cu ajutorul unor plase trase prin scripeti. Si astazi se mai foloseste aceasta metoda de transport insa numai pentru diverse obiecte.

Oricum ar fi fost facute, ceea ce s-a construit la Meteora este absolut uimitor. Cel mai usor este sa vizitezi manastirile cu masina. Mai exista si posibilitatea de a urca cu autobuzul din Kalampaka.

Noi am fost cu masina noastra si am vizitat manastirile pur si simplu in ordinea in care le-am intilnit. Am intrat pe la Kasstraki urmind drumul printre stinci. Am sa enumar pe scurt manastirile vizitate, fara a intra in detalii.

Prima manastire vazuta a fost manastirea Sf Nicolae Anaparfas. Este cea mai de jos manastire insa ca sa o vizitezi e nevoie sa urci o panta sanatoasa.Stânca pe care se află este îngustă și de aceea construcția a fost făcută pe înălțime. La primul etaj se găsește biserica și trapeza, iar la al doilea etaj chiliile călugărilor. Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas se află puțin mai departe față de celelalte, fiind mai cea mai aproape de Kastraki.

La intrare suntem serviti cu rahat. A fost foarte bun si foarte diferit de ceea ce se gaseste la noi.

A doua manastire ce s-a ivit in calea noastra a fost Manastirea Rousanou. Cum am nimerit intr-o zi de miercuri, era inchisa.

Manastirea Roussanou se află pe o stâncă verticală și abruptă, între mănăstirile Varlaam și Sfânta Treime. Suprafața ei este mică și până în anul 1897 accesul se făcea pe scări de sfoară. Din anul 1936, vizitatorii pășesc pe două poduri solide pentru a ajunge la mănăstire. Biserica are hramul Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, este frumos pictată și adăpostește moaște ale sfinților, icoane, cruci. Aici se mai cinstește și Sfânta Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor.

Later edit:
După mai mulți ani am ajuns din nou la Meteora. De data asta am găsit mănăstirea deschisă. Cu ocazia asta am descoperit că la Roussanou poți ajunge și de sus și de jos. Are două căi de acces care te pun la efort. Noi am preferat să coborîm pînă la mănăstire. Ea e situată pe o stîncă cu suprafață redusă. Iar ca să intri ai de urcat niște trepte și de trecut două poduri.

De pe pod poți observa curtea interioară care este o bijuterie. Este atent aranjată, cu o mulțime de flori. Iar cel mai impresionant e să vezi de sus o cruce malteză făcută numai din flori.

Pătrundem în biserică și în muzeul aferent. Aici am văzut un desen în care erau evidențiate toate cele 24 de mănăstiri ce existau odată la Meteora. Mi s-a părut cu adevărat un cîștig să văd aproximativ pe unde încăpuseră atîtea biserici.

De asemenea peisajul văzut de aici de sus este încîntător. Biserica de la Roussanou este simplă, micuță, plăcută.

Si urmand drumul ne-am apropiat de una din manastirile mari de la Meteora, Sfantul Varlaam. Ea este situată pe o stâncă impozantă, dar cu o suprafață mai mică, la o înălțime de 373 m.

Fotografii mai jos: 

 

Astăzi, 129 de trepte conduc vizitatorii până la intrare. Există și o plasă pe care călugării o mai folosesc pentru a urca alimente sau materiale. În afară de naosul principal, la Mănăstirea Varlaam există și o bisericuță cu hramul Trei Ierarhi. De asemenea, mai pot fi vizitate vechea Trapeză, Azilul de Bătrâni, Spitalul, Bisericuța Sfinților fără de Arginți.

Pina aici totul a decurs cu bune, nu a fost ingramadeala. Foarte aproape de Manastirea Varlaam este Marele Meteor. Nici nu am mai luat masina, am mers pe jos de la Varlaam. La Marele Meteor a inceput insa nebunia. Era plin de autocare si de masini. Lume multa, din toate colturile pamantului. Ne inarmam cu rabdare sub un soare ucigator.

Ca sa urci trebuie sa stai la coada fiindca undeva trecerea se face printr-un tunel in care nu incape decit o persoana. Oricum sa stai in tunelul ala a fost o adevarata binecuvintare pe caldurile alea.

Marele Meteor se mai numeste si Manastirea Schimbarea la Fata. Este construită pe o stâncă spectaculoasă, la 613 m deasupra nivelului mării, fiind cea mai mare. Pentru a ajunge acolo trebuie să urcați 115 trepte destul de abrupte, dar priveliștea merită cu siguranță efortul. Până în anul 1923, accesul se făcea pe scări, cu sfoara sau cu plasa.

Ulterior, s-au construit tuneluri în stâncă și trepte pentru vizitatori. Marele Meteor este una dintre cele mai vizitate mănăstiri. Încă din parcare, comercianții vă vor atrage cu obiecte religioase, cărți și DVD-uri cu informații despre întregul complex monahal. Chiar și sus în interior există un magazin cu multe produse și suveniruri. Vinzatorii vorbesc chiar si romaneste.

Oferta este variată, aveți de unde alege. Biserica se află chiar în centrul clădirilor și are o lungime de 42 m și o înălțime de 24 m. În complex există și un muzeu, în locul fostei trapeze, care adăpostește obiecte prețioase, printre care: icoane, cruci, epitafuri, potire sfinte, evanghelii. Patrimoniul mănăstirii cuprinde și o bibliotecă cu peste 600 de manuscrise, volume vechi.

Nu stiu cum se face dar de la manastirea asta mi-am dorit sa plec cit mai repede. Asta chiar daca este cea mai importanta si cea mai frumoasa. Din pacate este si cea mai aglomerata iar toata vinzoleala de acolo te face sa uiti unde esti.

Plecam spre Manastirea Sfinta Treime. Pe drum oprim la doua locuri de belvedere foarte spectaculoase de unde putem fotografia toate manastirile vazute pina acum. La care se adauga si cea pe care urma sa o vedem.

Manastirea Sfinta Treime a fost de departe preferata mea. Se gaseste intr-un loc atit de izolat si de salbatic incit se pare ca descurajeaza hoardele de turisti. Ca sa ajungi la ea trebuie sa cobori abrupt citeva serpentine, pe un drum de piatra. Si dupa ce s-a terminat coborirea ai de urcat consistent pe o scara mestesugit proiectata pina sus, unde este manastirea. Aici am gasit ceea ce nu era la Marele Meteor: liniste. Aici m-am simtit mai aproape de Dumnezeu.

Se spune că aceasta este a treia ca vechime din întreg complexul monahal și că a durat 70 de ani până au fost urcate materialele și apoi a început construcția. Se înalță pe o stâncă maiestuoasă și 140 de trepte îndrumă turiștii către intrare. Cuprinde două biserici mai mici. Sus, stânca are o suprafață de 1000 mp și înglobează chiliile, bucătăria, trapeza, puțin pământ arabil. Din Mănăstirea Sfânta Treime priveliștea este superbă în toate părțile, fiind vizibile mănăstirile Sfântul Ștefan, Varlaam și Marele Meteor, dar și orașul Kalambaka. Cred ca aici am petrecut cel mai mult timp.

Ultima manastire vizitata a fost Sfintul Stefan. Insa nu am vazut-o din prima incercare fiindca am nimerit in perioada prinzului, cind era inchisa. Asa ca am coborit in Kalambaka pe un drum superb si ne-am plimbat putin in oras unde am si mincat. Apoi am revenit la manastire pe acelasi drum frumos. Din fericire nu am prins nici aici aaglomeratie. Impresia mea este ca multe din autocare ocolesc aceste ultime doua manastiri.Suprafața stâncii pe care este construită Manastirea Sf. Stefan are 7500 m: e ca o o cetate mare. Accesul se face pe un pod de 8 m lugime, practic aici e simgura manastire unde nu trebuie sa urci decit citeva trepte. Aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri de la Meteora. De asemenea, în biserică, în momentul de față, există capul Sfântului Haralambie. Muzeul lăcașului de cult cuprinde: manuscrise, veșminte brodate cu fir de aur, sculpturi, evanghelii. Mănăstirea Sfântului Ștefan este singura din cele șase unde viețuiesc călugărițe.

Un articol foarte bine detaliat si docmentat despre Meteora gasiti aici:
http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirile-la-meteora-67483.html

La final zic doar atit: Meteora este o destinatie ce trebuie inclusa neaparat in agenda cind mergi in Grecia.

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Vlad

    05 oct 2017 05:50:36

    Frumos. Este si pe lista noastra. Sa vedem cand ajungem... si cine stie, poate chiar impreuna :)

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022