Locuri faine din Bulgaria, episodul 1

Data publicarii: 04 iul 2018

Despre Bulgaria am tot scis in ultimii ani. La inceput am mers acolo cu ceva reticenta, poate sub influenta povestilor din presa care spuneau ca bulgarii sunt niste balauri pusi pe jefuit romani. Povestile sunt intotdeauna partial adevarate.

Dincolo de asta am descoperit o tara foarte interesanta plina de lucruri si de locuri pe care noi in Romania nu le avem. Astazi am sa va povestesc despre citeva dintre acestea.

Nikolovo Lipnik Park

Asa cum probabil intuiti, este vorba de un parc. Se poate ajunge usor din Romania este la 15km de Ruse, la marginea satului si lacului Nikolovo. In fapt este vorba un parc amenajat intr-o padure insa in zilele noastre locul pare sa fi fost abandonat de autoritati. De aceea se afla intr-o stare de degradare.

Pe vremuri existau citeva locuri de joaca pentru copii, foisoare, lacuri, poduri, statui, fantani arteziene. Acum mai gasiti citeva cabanute, o mica gradina zoologica, niste lacuri amenajate foarte interesant, cu traversari cel putin originale. Ce este de retinut este faptul ca la intrarea in parc exista o parcare incapatoare si ca accesul este gratuit.Linga parc este un mare lac de acumulare care este folosit pentru antrenamente de canotaj.

Mormantul tracic de la Svestari

Ei bine asta este un monument de prima mina cu care bulgarii se mindresc. De ceva vreme a fost inclus in patrimoniul Mondial UNESCO.

In zona exista, ca si in Dobrogea noastra, asa numitii tumuli, niste movile de pamant pe un loc plat. Bulgarii i-au excavat  iar in 1982 au gasit acest mormant tracic exceptional. Le-a atras atentia o structură de piatră cu totul deosebită. Studiile au scos la iveală o minunăție, un loc de veci al unui conducător de origine geto-dacă.  A fost datat in secolele 4-3 înainte de Hristos.

Intrarea costa 10 leva si se intra numai insotit de ghid care cunoaste evident limba bulgara dar si o engleza foarte aproximativa.

Usa de la intrare este si ea de mare efect. Este masiva, confectionata din metal si se deschide lent si incet ca la celebrul indemn Sesam deschide-te! Incinta este climatizata si monitorizata permanent. Apoi se trece printr-un hol mic in care au mai fost expuse obiecte gasite in zona.

E de admirat și construcția de beton care a fost ridicată pentru a proteja mormantul. Pe afară a fost din nou pus pământ, pentru a avea aspectul inițial de movilă. Iar ca să vă dați seama de amploarea și respectul acordat proiectului, „sarcofagul” de beton de deasupra mormântului a fost construit în afara acestui loc și a fost mutat pe șine în poziția in care se gaseste astazi.
Construcția antică are cinci metri înălțime, șapte metri lungime, iar zidurile sunt groase de un metru. Avem trei camere: o antecameră, camera mortuară în față și în dreapta o cameră secundară. Când regele era îngropat, își lua caii preferați în lumea de dincolo. Unul a fost descoperit în stânga intrării, doi în antecameră și trei în încăperea laterală.

Trecând mica antecameră, am fi dat în camera principală. O poartă uriașă sculptată în piatră cu protectoarea Meduză deasupra ușii ar fi stat în fața mormântului regelui; i-ar fi oferit protecție de privirile oamenilor de rând. Această poartă este mutată astăzi în afara camerei de veci.

Două paturi mortuare sunt aici, cel al conducatorului și al soției lui. Deși nu e sigur, soția e posibil să fi fost sacrificată pentru a-și însoți consortul pe lumea cealaltă. 

În stânga, dreapta și deasupra mormântului regal găsim zece reprezentări feminine ce tin mainile in sus: patru în față, trei pe fiecare laterală. Insa nu toate sunt finalizate semn ca decesul a survenit pe neasteptate, iar înmormântarea a fost făcută în grabă. Aşa a păţit si mult mai celebrul Tutankhamon, care a murit foarte tânăr şi cu toate că era atât de bogat, tot a fost îngropat într-o hrubă.

Deasupra mormântului exista și un desen neterminat. Reprezinta o procesiune prin care regele devine zeu nemuritor. Călare, primește coroana de aur de la Zeița Mamă (e însoțită de patru femei purtătoare de daruri și cununi (unii sustin ca ar putea reprezenta elementele naturii: aer, apă, pământ, foc).

După ce veți fi vizitat tumulul, puteți urma aleea care ocolește alți doi tumuli din apropiere. Unul dintre morminte este distrus, altul este conservat, dar nu strălucește prin comparație cu cel descris mai devreme.

Monumentul Intemeietorilor Bulgariei de la Shumen

Acesta este un oras tipic comunist. De cind veneam cu masina am remarcat pe dealul de deasupra orasului o constructie mare, despre care initial am crezut ca este o cetate, sau un turn.

Ei bine linga Shumen se gaseste o cetate dar nu acolo. Ceea ce am vazut noi era un imens monument construit in stil comunist. Oficial se numeste Monumentul Intemeietorilor Bulgariei si a fost construit in 1982 pentru a celebra 1300 de ani de la intemeierea primului stat bulgar. Locul nu a fost ales intimplator fiindca orasul se gaseste foarte aproape de Pliska si Veliki Preslav, primele capitale ale Bulgariei.

Bulgarii nu s-au zgarcit deloc la betoane cind au facut costructia asta impunatoare. De departe s-a dorit ca silueta monumentului sa aminteasca de un leu. Eu zic ca nu le-a iesit.

Nu mai putin de opt blocuri de beton au fost asezate in spirale care ar fi simbolizat ascensiunea Bulgariei. Inauntru sunt niste statui mari si ciudate ce amintesc de robotroni, transformers si alte bazaconii imaginate de creatorii contemporani de desene animate si filme SF.

Revenind la un ton serios, sunt reprezentati urmatorii:

Hanul Asparuth, intemeietorul primului imperiu bulgar
Tervel, diplomatul
Krum, cuceritorul
Omurtag, ziditorul 

Un pic mai departe se afla statuia cneazului Boris, primul conducator crestin, si a tarului Simeon, care a domnit in veacul de aur, cand Bulgaria era una din cele mai puternice tari europene. La capat, un panou decorat cu mozaic prezinta trei teme importante din istoria tarii: invingatorii, crestinarea Bulgariei, si inventarea alfabetului chirilic. Monumentul este dominat de statuia unui imens leu de granit, construit dupa o imagine din secolul 7, descoperita langa Stara Zagora.

Pentru cei mai sportivi din fire, la monument se poate ajunge si pe jos, urcand pe drumul alcatuit din 1300 de trepte.

In apropiere de acest monument se afla si un Observator Astronomic.

In concluzie, monumentul asta este socant. In ciuda comunismului feroce care a bintuit Romania, la noi nu s-a construit ceva de genul asta. Dupa doua-trei zile inca te mai intrebi de fapt, ce naiba ai vazut?

Cetatea Shumen

Primele fortificatii au fost ridicate de traci, si intarite de romani, bizantini, si mai tarziu, de bulgari. Cetatea a trecut prin numeroase asedii, dar a fost distrusa aproape in totalitate abia in timpul cruciadelor, de catre crestinii care incercau sa o elibereze de sub stapanirea turceasca. Astazi ruinele sale sunt unul din cele mai studiate situri arheologice din Bulgaria. Strazile lungi, care se intersecteaza in unghiuri drepte tradeaza trecutul roman al cetatii. Unul din turnuri a fost refacut, si ofera o panorama frumoasa asupra orasului nou. Exista si un mic muzeu, in care sunt expuse obiecte descoperite in urma sapaturilor.

Intrarea costa 4 leva.

 

Orasul Shumen

De asemenea centrul orasului Shumen este destul de dragut. Exista o lunga zona de promenada, cu cafenele, cu restaurante, cu magazine. Paralel cu ea si mai sus, exista o strada larga cu parcare si cu cladiri administrative.

Pietonalul se numeste Slavinski si incepe destul de pesimist. Pleaca de linga Hotelul Madara linga care este o constructie demolata si un bloc inalt, cu multe etaje, dar neterminat. Pare-se ca asta e cea mai inalta cladire din oras. Dupa aceea insa plimbarea devine agreabila iar peisajul seamana cu ceea ce trebuie sa fie.

 

Catre poartea mai inalta a orasului se poate ajunge pe scari. Nu lipsesc statuile in stil bulgaresc pe care niciodata nu stii cum sa le abordezi: sa le admiri sau sa te oripilezi. Pe masura ce inaintam locurile devind tot mai bine aranjate, cochete si curate. Mergem pina la capat si venim inapoi pe bulevardul de sus. Aici se gasesc cladirile institutiilor din oras: Muzeul de Istorie, Biblioteca, Primaria, Tribunalul, Politia.

In cursul plimbarii ne mai atrage atentia o statuie de mari dimensiuni care este amplasata cumva in linie cu monumentul ciudat de pe deal.

Un pic in afara centrului se poate vizita si o moschee. Asadar, daca aveti vreme dati o raita si prin oras ca nu e chiar asa urit cum pare de la distanta.

Madara

Acest mic sat si-a castigat celebritatea datorita unui basorelief sculptat intr-o stanca din apropiere: Calaretul de la Madara, daltuit in piatra la 23 de metri inaltime. Initial, din pozele pe care le vazusem ma asteptam sa fie mare, ca mai toate monumentele  din Bulgaria.

Ca sa ajungi la el trebuie mai intai sa platesti 4 leva si sa urci o grmada de trepte, dar nu chiar 1300 ca la Shumen.

Basorelieful reprezinta un calaret care omoara cu sulita un leu. Se stie ca bulgarii sunt mari amatori de vinatoare de lei :))))

In fata sa zboara un vultur, iar in spatele sau alearga un caine. Inscriptiile din jur vorbesc despre hanul Tervel, diplomat si unul din primii conducatori ai bulgarilor. Se presupune ca sculptura a fost creata in jurul anului 710

De la treptele care urca pana la calaret se ramifica poteci care conduc spre alte locuri interesante.

Un indicator ne indreapta spre pesteri. O parte din ele au fost sanctuare ale tracilor, iar altele au servit ca adapost pustnicilor. Pestera cea mare nu este chiar o pestera, pentru ca are o mica lipsa, tavanul. 

Revenim apoi la calaret si o luam pe poteca exact in directia opusa. Mergem pe o poteca de padure si urcam usor. Ajungem la niste scari sapate in stinca si incepem sa urcam tare. Cumva parca imi aduce aminte de Meteora.

  

Ei bine de sus privelistea este tare faina. Dupa o plimbare de citeva minute ajungem la ruinele cetatii Madara. Zidurile in sine nu sunt atat de spectaculoase, in schimb peisajul merita efortul. In vale se vad ruinele ruinele unei vile rustice romane si un sanctuar, la care n-am mai ajuns, din lipsa de timp.

Chiar in zona abrupta cu stinci observam o veverita. Pare prietenoasa, ceea ce o face pe Maria sa o indemne cu glas mieros:
Veveritoooo, vino la Bubuluu!

Pliska

Este prima capitala a Bulgariei. Undeva pe un camp cu o parcare bine amenajata se ridica niste ziduri albe si stralucitoare. Cam asta a mai ramas din maretia de odinioara a unui oras interesant.Trecem prin arcul de piatra al unei porti enorme si patrundem in locul unde candva, multimi de oameni forfoteau la umbra zidurilor de aparare. Locul isi are povestea lui foarte interesanta dar nu vreau sa insist pe ea. Nu a mai ramas mare lucru in incinta insa iti poti forma o idee despre cum a fost organizat orasul. De asemenea exista si doua cladiri ce gazduiesc expozitii.

Dar ceea ce mi-a placut mie la Pliska nu se afla in interiorul cetatii. Se mai merge pe jos ori cu masina inca 2 kilometri de-a lungul unui drum roman. Acolo se afla ramasitele unei mari bazilici. Bulgarii au reconditionat-o si incearca sa o introduca in circuitul turistic. Nu este prea bine promovata si se pare ca sunt putini cei ce stiu de existenta ei.

 
Complexul includea pe linga catedrala, un plat arhiepiscopal si o manastire. Constructia a fost finalizata in jurul anului 875. Pina in secolul XVII a fost cea mai mare basilica crestina din Europa, fiind depasita in 1629 de basilica San Pietro din Vatican.

Si ca sa va faceti o idee despre cum arata, accesati linkul de mai jos:
http://archaeologyinbulgaria.com/2015/09/18/great-basilica-in-capital-of-first-bulgarian-empire-pliska-modeled-after-old-st-peters-basilica-in-rome-bulgarian-scholars-conclude/


Rezervatia Naturala Srebarna

Se gaseste linga satul omonim aflat pe granita cu Romania in apropiere de Calarasi. Este formata dintr-un mare lac care este casa unor mari colonii de pasari. Din pacate drumul de acces este un forestier destul de prost care merge prin padure si e in cea mai mare parte departe de apa. Exista doar citeva puncte de belvedere de unde se pot admira, in sezonul potrivit, pasarile.

Există mai multe legende despre originea numelui lacului. Una este legata de un han numit Srebrist, care a murit undeva în apropiere intr-o lupta luptă inegala cu pecenegii. O alta vorbeste despre o barcă plină de argint (srebro în bulgară) care a fost vazuta pe lac. A treia legenda pare mai aproape de realitate si spune ca numele provine din reflecțiile argintii de pe suprafața lacului în timpul lunii pline.

Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021