Plimbare pe langa Balvanyos

Data publicării: 15 mar 2019

Intr-o zi autentica si geroasa de iarna am hotarit sa exploram un pic zona statiunii Balvanyos. Nu mai fusesem pe acolo pentru plimbari, doar trecusem o singura data cu masina. Am mers pe ruta Brasov - Targu Secuiesc - Balvanyos pentru ca sosaua este sensibil mai buna decit prin Bixad.

Pe drum savuram niste kurtos - kalacs. Ajungem in Targu Secuiesc, GPS-ul mai mult ne incurca decit ne ajuta. Dar partea faina este ca vedem cumva si centrul orasului. Apoi dibuim drumul spre Balvanyos folosind varianta clasica, adica ochi si indicatoare.

Statiunea propriu-zisa mi-a parut cam parasita si slab intretinuta. De acolo urcam voiniceste cu masina pina in Pasul Balvanyos unde se gaseste un mare si luxos hotel. De acolo vom incepe si noi traseu. Exista marcaje, indicatoare spre cele citeva puncte de interes de acolo. Afara este de-a dreptul ger insa asta nu ne descurajeaza. Copiii par a se simti si ei bine.

Ne echipam, pe George il punem in rucsacul port-bebe pentru prima oara. Planul nostru este sa facem un traseu usurel in circuit care sa ne duca la Grota Sulfuroasa si la capela Sf. Maria. Traseul este marcat cu punct albastru si merge o vreme alaturi de un marcaj banda rosie.

Urcarea incepe pe un drum asfaltat care trece pe linga restaurantul Gastrolab. Urmam marcajul si ajungem linga un teren de sport iar de acolo intram in padure. Este zapada, destul de mare pentru un copil de 3 ani si jumatate cum este Maria. Dar din fericire este si poteca.

Fetita noastra urca voiniceste insa ca de obicei entuziasmul ii piere repede, dupa citeva minute. Cind cere de mincare. Suntem obisnuiti, asta este un semn bun. Citisem ca pe traseul asta sunt si banci unde te poti odihni si ii promitem ca primeste ceva de mincare dupa ce ajungem la prima bancuta. Care nu era deloc departe.

Fetita are nevoie de energie si maninca bine. De aici incolo stim ca nu va mai avea probleme si va merge bine. Peste citeva sute de metri mai dam de o bancuta. Dar linga ea ne atrage atentia o piatra care are ceva scris pe ea si care seamana cu o piatra funerara. Prea multe nu intelegem in afara de anul 1856 care este inscriptionat pe ea.

Putin mai sus marcajele se despart. Noi continuam pe punct rosu si dupa o urcare scurta ajungem la Grota Sulfuroasa. Practic este vorba de o fosta galerie a unei mine de sulf care a fost amenajata pentru vizitare. Prin gura acestei pesteri iese la suprafata o mare cantitate de gaz mofetic.

Din cauza concentratiei mare de gaz se poate avansa doar citiva metri, restul grotei fiind inchisa cu un grilaj. In grota exista doua bancute pe care te poti odihni si trata in acelasi timp. Terapia sulfuroasa are efecte benefice in tratarea unor afectiuni cum sunt bolile reumatice, cardiovasculare, arteriale sau dermatologice.

Inainte de a intra in grota trebuie insa urmate niste recomandari:
Trebuie sa stati la gura pesterii 5-10 minute ca sa va obisnuiti cu aerul
Nu trebuie sa va aplecati dupa ce intrati in pestera ca este posibil sa nu mai aveti aer.
In caz ca aveti ameteli iesiti imediat din grota si respirati aer proaspat.

Mariei nu i-a placut deloc in grota si am scos-o de acolo repede. Linga Grota Sulfuroasa mai exista inca o mica pestera. Am intrat si noi in ea insa este scurta si nu are nimic spectaculos. Incercam sa ne continuam circuitul insa dupa numai citeva minute poteca se termina brusc. Zapada este prea mare pentru Maria asa ca facem cale intoarsa exact pe unde am venit. Totusi la coborire fetita noastra insista sa nu mai fie tinuta de mana.

Iar la final este mandra nevoie mare fiindca a reusit sa coboare singurica.

La final vizitam si noi Hotelul Grand Balvanyos. Ne interesau in principal conditiile legate de accesul la piscina. Hotelul este unul de patru stele. Arata bine si afara si inauntru. Pretul unei camere porneste de la 100 de euro, iar in banii astia ai acces si la spa, piscina, sala de forta.

Iesim din hotel si mergem spre un izvor, numit Fantana Fidelis, pe care il credeam cu apa minerala. Este insa doar cu apa obisnuita. Linga el se gasete o mica gradina zoologica unde se pot admira pasari, ponei si capre.

Ce ar mai fi de vizitat in zona Balvanyos:
Baile Fetelor Apor
Altarul Sfanta Maria
Izvoarele tamaduitoare
Cetatea Balvanyos
Tarnovul Bufago.
Ce asemenea se poate porni in drumetie pe creasta muntilor Bodoc.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022