Trei locuri de văzut lîngă Budapesta: Kavicsos, Godollo și Vac

Data publicării: 23 ian 2020

Cind spui Ungaria de multe ori spui Budapesta. Statul învecinat își concentrează cam tot ce are el mai bun in capitala sa. Budapesta este fără indoiala unul dintre cele mai frumoase orase din Europa si din lume.

Am ajuns în timp sa stiu orasul destul de bine. Am stat acolo cite o saptamana. De doua ori. Apoi cam la fiecare iesire cu masina spre vestul Europei m-am oprit pentru o zi in capitala Ungariei.

La finalul anului trecut am hotarît să facem o vizită la Budapesta la Târgul de Crăciun. Cu acest prilej am facut planul așa: vom merge în oras seara, cînd luminile și atmosfera dau farmec aparte..

Dar ce vizităm ziua?

Kavicsos

Lîngă Budapesta, foarte aproape de centura ocolitoare a orașului se află Lacul Kavicsos. Ce are el așa deosebit? Pai are. Si are 5 insulite pline de constructii, cu pontoane si barci pe maluri.

Locul l-am vizitat la sugestia lui Zoli care l-a descoperit pe Internet. Mi-a trimis un mail cu un link spre urmatorul site:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/edeni-szigetek-a-kavicsos-tonal/

Si cu intrebarea: Ghici unde e?

Aici am vazut zona pozata de sus, cu drona si am zis ca trebuie vazută neaparat.

Pentru cei ce stiu citi in limba maghiara este usor, eu m-am legat de citeva cuvinte si banuit, fără sa fac cercetări, că este pe undeva pe lîngă Budapesta.

Călătoria a fost surprinzătoare. La ora aceea încă nu văzusem zapada în Brasov, dar lîngă Budapesta era suficientă. Și mult mai frig. Am prins o zi încețoșată și foarte mohorîtă. Am ieșit de pe autostradă și peste vreo 300 de metri am cotit-o la dreapta pe un drum neasfaltat. Chiar la intrare erau niște panouri de avertizare. Ceva cu Tilos, care inseamnă interzis și încă ceva legat de faptul că zona este supravegheată video permanent.







 

Mai mergem putin cu mașina, trecem de un grup de case si oprim. Coborîm pe malul lacului și incepem să facem cunostință cu insulele de pe Lacul Kavicsos.

E ceata, e frig, iar atmosfera este de-a dreptul hipnotică. Nu prea îți vine să stai pe afară dar asta e. Locul ăsta are un farmec aparte și cu siguranță merită văzut și într-o zi în care condițiile meteo sunt mai generoase.

Godollo

Am plecat apoi la Godollo, un mic oraș aflat în estul Budapestei, tot aproape de șoseaua ocolitoare. Aici este iarnă de-a binelea, cu strat de zapada continuu, gros de vreo 10 cm, spre bucuria copiilor.

Aici se afla o construcție interesantă pe care în trecut a aparținut împăratuluilui Franz Jozef și soției sale, Sisi.

Ma tot gîndesc că pe ăștia nu i-o mai săturat Dumnezeu de castele și proprietăți( cum se zice la noi ) dar nici viață fericită nu le-a dat.

Frumosul Palat Gödöllő a fost construit inițial în secolul al XVIII-lea ca o casă pentru o familie maghiară aristocrată. Când ultimul membru al familiei a murit, la mijlocul secolului al XIX-lea, palatul a fost cumpărat de regalitate.

Franz Joseph I (conducătorul Austro-Ungariei) și soția sa Elisabeta (cunoscută și sub numele de Sisi) obișnuiau să petreacă fiecare vară la palat.

În perioada comunistă, o mare parte din clădire nu a mai fost întreținută, deși unele aripi au fost folosite ca azil de bătrâni.

Odată cu schimbarea regimului clădirea a revenit în atenția autorităților care au intuit potențialul ei. Lucrările de restaurare au fost finalizate în cea mai mare parte, iar palatul a fost redeschis acum vizitatorilor.









 
 

Nu am vizitat palatul, nu este cea mai buna idee să faci asta cînd ai doi copii mici. Însă ne-am plimbat prin grădinile din spatele lui. O doamnă foarte binevoitoare ne-a spus ceva în limba maghiară. Am înteles doar Mikulaș și atunci m-am prins ca pe aici pe undeva trebuie să fie Moș Nicolae. Părea plauzibil, mai ales că ne aflam pe 7 decembrie. Pînă să ne dezmeticim, doamna apare cu o hartă si ne desenează pe unde să o luăm.

 



 

Facem o plimbare pe aleile înzăpezite din spatele palatului. De fapt parcul este un fel de grădină botanică. Cu tot felul de specii de copaci, toate semnalizate corespunzător. În parc se găsesc cîteva statui și pavilioane.

Privind harta, ne dăm seama că trebuie să ajungem la orangerie. De fapt este vorba de niște sere unde acum este o lume feerica plină de decorațiuni pentru Crăciun. La intrare niște cetățeni prăjesc castane. Puțin mai încolo doi cai înhămați la o sanie se odihnesc sub un brad înalt.







 

Intrăm în clădire și ajungem într-o lume de basm. Cu decorațiuni frumoase parcă făcute de spiridușii din povești. Intr-un colț șade un Moș Nicolae tare simpatic și bucuros de vizita copiilor pe care îi răsplătește cu bomboane. Păcat că nu a putut comunica cu ei. Totuși Moșul ăsta cunoaște și limba germană pe lîngă cea maghiară.

Vac

De la Godollo ne punem iarași în mașină si ne oprim într-un mic orășel aflat pe malul Dunării. Se numește Vac și se citește Vaț.

Centrul orașului este construit in stil baroc. Noi am lăsat mașina pe o străduță aflată foarte aproape de o catedrală imensă. In engleza îi spune Assumtion Cathedral dar nu știu să traduc asta in românește.

Biserica principală este închisă din păcate dar putem face o incursiune la subsolul ei. Nu e nimic spectaculos de văzut acolo, doar multe plăci de marmură pe pereți și lumînări care ard.

În fața catedralei este o mare esplanadă de unde poți admira în voie statuile si coloanele masive ale construcției.

Mergem apoi pe jos cam la 10 minute și foarte încet în piața centrală a orașului, numită Piața 15 Martie.

Pe un colț al ei se află Biserica Albilor. Numele mi se pare ușor amuzant. Unii ar spune că e de-a dreptul rasist. Probabil că negrii din Vac nu s-au simțit însă jigniți. Interiorul ei este bine ingrijit, e plin de statui, banci masive din lemn și basoreliefuri.

În piată se desfășoară si un mic târg de Craciun. Cu mîncare bună, decorațiuni si jucării. În fața unei căsuțe de lemn, niște oameni care au aprofundat mai mult spiritul Crăciunului împart prăjituri delicioase trecătorilor.













 

Tot în piață este amenajat un patinoar. Nu este foarte aglomerat și de aceea stăm un pic și îi privim pe patinatori. Pe o scenă încep probele de sunet pentru un concert. Mergem pînă în capătul nordic al pieței și mai remarcăm citeva clădiri: Primăria, Muzeul Tragor Ignac, Spitalul, Liceul.

O luam apoi pe strada pietonala din Vac. Nu este prea lungă și profităm să retragem niște bani de la bancomat.

Una peste alta am petrecut vreo doua ore faine in acest mic orășel.

Apoi am intrat in Budapesta. În centru, deși este aglomerat, se circulă, măcar nu ai senzația că stai. Parcăm la o parcare subterană din buricul târgului, adica Vorosmarty Ter. 600 de forinți ora.





In piață este o scenă și concertează o formație din România. Care cîntă în romanește. Frumoasă surpriză..

Targul este chiar fain si se tine in mai multe zone din oras. Noi am fost in Vorosmarty Ter, Deak ter si la Catedrala Sf. Stefan.







In catedrala era concert de colinde. Afara, pe cladirea catedralei proiectie foarte faina cu lasere. Pentru mine a fost prima dată cînd am văzut așa ceva. În rest atmosfera caldă și relaxată. Lume multa altfel, fel de fel de bunatati si decoratiuni.

 
 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 6

  • Radu

    23 ian 2020 14:36:55

    Esztergom mai merita vazut, la nord de Budapesta. Catedrala e impresionanta, inauntru sau vazuta de pe malul celalalt al Dunarii, din Slovacia. Probabil vara e mai frumos.

  • Bogdan

    27 ian 2020 06:29:17

    Multumesc de sugestie. Am fost si la Esztergom dar asta a fost acum mai bine de 10 ani. Pe linga acest oras, aș mai adăuga Szenandre și Visegrad. Tot aproape de Budapesta.

  • Coni S

    24 feb 2020 09:42:32

    Assumption Cathedral s-ar traduce Catedrala Adormirii (e vorba de Adormirea Maicii Domnului sarbatorita pe 15 august).

  • Bogdan

    24 feb 2020 09:44:42

    Mulțumesc pentru ajutor.

  • Coni S

    24 feb 2020 11:02:51

    Cu placere. Vin si eu cu o propunere de oras de vizitat la sud de Budapesta. Se numeste Szekesfehervar si este orasul- cetate unde erau incoronati regii Ungariei si unii dintre ei au cripta/mormantul in catedrala, printre care si Matei Corvin.

  • Bogdan

    24 feb 2020 12:35:31

    Da, este interesantă sugestia. Și probabil voi ține cont de ea mai la vară cînd merg la o nuntă undeva lîngă Budapesta.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024