Munții Făgăraș: Valea Doamnele

Data publicării: 01 oct 2021

Vara asta așa s-au aranjat lucrurile că am ajuns iarăși în Munții Făgăraș. A treia săptămână consecutiv. De data asta am parcurs, tot împreună cu Vlad, un alt traseu care mi s-a părut interesant. Și anume pe Valea Doamnele.

Plecăm dis-de-dimineață din Brașov și parcăm în zona Cabanei Bîlea Cascadă. Am ajuns la o oră potrivită, e lume puțină și liniște. Trecem de stația inferioară de telecabină și urmăm un marcaj comun triunghi albastru și cruce roșie.

Trecem apa pîrîului Bîlea pe un pod de lemn, urcăm puțin. Traseele se despart. Noi vom continua pe crucea roșie urmînd să ne întoarcem pe triunghiul albastru.

Urcăm constant dar nu foarte solicitant pînă ajungem pe Culmea Bîlei în apropiere de Vf. Piatra Vulturului, 1321m. Deocamdată zona e împădurită dar ceea ce ne impresionează cu adevărat e numărul imens de ferigi.

Urmează apoi o perioadă în care tot coborîm ușor. Această coborîre se oprește atunci cînd întâlnim pîrîul Doamnele și un marcaj triunghi roșu care pornește de undeva de jos înainte de începerea serpentinelor de pe Transfăgărășan.

Pădurea se mai rărește e plină de mușchi verde de zici că ești în Dumbrava minunată. Încă cîteva zone de urcare și gata am ieșit în golul alpin. Valea e spectaculoasă, puțin umblată. Apa are căderi mai mici sau mai mari.



Urcarea se asprește un pic dar nu o simțim pentru că ne tot oprim să admirăm cascadele.

Ajungem într-o zonă cu o construcție părăsită și părăginită, probabil o fostă stînă. Vegetația în zonă este mai mare așa că pierdem marcajul. Nu ne panicăm, peste cîteva sute de metri revenim în poteca oficială. Începem să zărim și creasta principală a Munților Făgăraș.



 

Mai urcăm o treaptă glaciară și vedem impresionantul vîrf Laița, care pare a fi străjerul Văii Doamnele. Întîlnim alte și alte cascade.Muchia din dreapta pare foarte spectaculoasă privită de jos. Căutăm cu privirea capre negre dar nu identificăm nici măcar una.



În capătul văii se află Lacul Doamnele. Nu e foarte mare ca suprafață dar este așezat într-un loc spectaculos și liniștit. Altitudinea este 1870 de metri. Facem un popas mai lung, ne refacem forțele fiindcă urmează partea cea mai solicitantă a traseului.

De la Lacul Doamnele avem o urcare abruptă pînă în Șaua Bîlea, pe care o și vedem și care se află cam la 2200m altitudine.







Urcăm voinicește sub privirile curioase ale unei turme de oi. Ciobanii sunt mult mai sus, aproape de șa. Cînd ajungem sus intrăm în vorbă cu ei. Aflăm că în ultimii ani pe Valea Doamnele caprele negre s-au împuținat iar urșii preferă zona Transfăgărășanului fiindcă acolo își găsesc hrană mai ușor.




Coborîm spre Bîlea Lac dar pentru a evita aglomerația ne hotărîm să scurtcircuitam zona. Mergem pe lîngă refugiul Salvamont Bîlea și surpriza! Găsim un marcaj bandă albastră. Acesta merge pe partea stîngă. Poteca nu e foarte umblată, pe alocuri nici măcar nu se vede. Inițial ea ne ține departe de șosea și merge pe la baza unor stînci.



Apoi dă pe fața aceea unde sunt montate parazăpezi metalice pentru evitarea sau reducerea efectelor avalanșelor. Văzute de pe șosea acestea par niște garduri vechi și ruginite. De aproape am văzut că e vorba de niște bare groase de metal. Multe din ele au fost îndoite violent de zăpezile plecate la vale. E impresionant.



De aici urmează coborâre abruptă care ne duce pe lângă un fel baraj menit să mai domolească apele unui pîrîu. Și aici au avut loc distrugeri evidente.



De la acest baraj coborîrea e și mai abruptă și se termină lîngă o serpentină a Transfăgărășanului. Schimbăm marcajul, mergem pe triunghiul albastru spre Bîlea Cascadă. Urcăm lîngă unul dintre zidurile care are rolul de a devia direcția zăpezii. Este impresionant, prin lungime, grosime și modul în care a fost construit din bolovani.

Urmează o zonă relativ dreaptă unde mergem în paralel cu șoseaua dar despărțiți de rîu. Ne oprim în zona stîlpului de Telecabină de deasupra Cascadei Bîlea. De aici e clar că ne așteaptă iar o coborîre abruptă. Ea nu începe promițător, poteca e alunecoasă și udă pe alocuri. Mai mult, în curînd vom intra în pădure.



Cu toate astea avem parte de cîteva puncte de belvedere frumoase cu Cascada Bîlea și Transfăgărășanul. De la un moment dat încolo coborîrea se face elegant, pe serpentine, spre bucuria genunchilor noștri.

Reîntilnim marcajul cruce roșie pe care îl urmasem de dimeneață și în cîteva minute ajungem în zona Bîlea Cascadă. Spre deosebire de dimineață zona este este acum un adevărat furnicar.

Traseu:
Balea Cascada - Valea Doamnele - Cascada Doamnele - Lacul Doamnele - Șaua Balea - Salvamont Balea( cruce roșie ) - Transfăgărășan(bandă albastră) - Balea Cascada(triunghi albastru).
Durata: 7 ore
Track GPS: https://www.strava.com/activities/5688147294

 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 5

  • Dan Hiker

    02 oct 2021 21:04:41

    Salut Bogdan. Avem o tara deosebita. Ador Fagarasii insa V Doamnele chiar nu am reusit sa o adaug pe lista. Multumim pt poze si track.

  • Bogdan

    04 oct 2021 06:04:15

    Salut Dan,

     

    Deși Valea Doamnele e foarte accesibilă, totuși e foarte puțin circulată. Majoritatea se concentrează pe vîrfurile înalte ale Făgărașilor.

  • Paul Manolachi

    09 oct 2021 12:29:32

    -foarte frumos ,o sa mergem vara viitoare

  • Bogdan

    14 oct 2021 07:10:01

    Dar de ce nu toamna asta?

  • Negoescu Mihai

    27 ian 2022 13:50:07

    Banda albastra pe care ați văzut-o a fost vechiul traseu de urcare pe Valea Bâlea în locul triunghiului albastru

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024