Munții Perșani: Tipia Racoșului

Data publicării: 17 nov 2021

Localitatea Racoș din județul Brașov este cunoscută pentru cîteva obiective foarte speciale. Sunt foarte cunoscute Coloanele de Bazalt. Apoi lacul de Smarald. Vulcanul stins și Castelul Bethlen.

Tot aproape de sat se mai observă două..arătări, ca să zic așa. Este vorba de două culmi abrupte și pe jumătate împădurite aflate de o parte și de alta a Oltului. Pînă și denumirile lor sunt ciudate: una este Tipia Ormenișului, pe malul stîng al Oltului. Pe maulul drept se găsește Tipia Racoșului.

Cu un an și jumătate în urmă am încercat să urcăm Tipia Ormenișului. Cum nu există traseu turistic am ales drumuri forestiere și poteci. Am rămas însă blocați undeva sub virf într-o zonă cu Lăstăriș des imposibil de trecut.

În toamna lui 2021 am decis să ne încercăm norocul la Tipia Racoșului. Există mai multe posibilități de abordare. Noi am ales-o pe cea care ni s-a părut cea mai ușoară avînd în vedere că urcăm cu copiii.

Așadar mergem cu mașina pînă la Racos. Trecem de gară și mergem pe un drum pietruit dar bun. Ne oprim în drept cu cariera de piatra. Acolo este un cîntar pentru camioane și un container-birou.

De la omul care lucrează aici aflăm mai cîteva informații. Cel mai important a fost drumul pe care să îl alegem. Nu de alta dar spre carieră duc vreo trei drumuri. Ca și regulă, trebuie intrat pe cel care urcă cel mai tare la început.

În doar cîteva minute ne găsim în carieră. Aceasta are mai multe zone de exploatare și etaje. De aceea insist că trebuie mers din prima pe varianta corectă fiindcă altfel e nevoie să faci cale întoarsă.

Drumul nostru merge de-a dreptul prin carieră iar pe o latură a ei urcă mai tare. Într-un final ajungem deasupra carierei și avem imagini panoramice. Cu ocazia asta observăm că pădurea s-a colorat suficeint de bine. De asemenea vedem că la Racoș nu a fost doar o singură carieră, ci mai multe.

 


De aici încolo drumul urcă ușor fără să ne supună la cine știe ce efort. Avem în permanență în raza vizuală obiectivul nostru de astăzi, Tipia Racoșului. Ajungem într-o zonă mai plană aflată în apropiere de tipie. La bază tipia Racoșului este împădurită și este nevoie să găsim un loc pe unde să trecem fiindcă pădurea e deasă și cel puțin pe primii 10 metri greu de traversat.

Totuși am găsit un reper. In acest loc plan se găsește un singur copac uscat, singuratic. La stînga lui este un loc pe unde se poate intra în pădure.

Ieșirea nu este deloc evidentă așa că o facem pe unde ni se pare nouă mai ușor. Dar odată scăpați de pădure avem o altă problemă. Suntem într-o zonă abruptă și nu se vede nici un fel de potecă. Strategia este să urcăm abrupt cîțiva metri și apoi să facem observații.


Tactica asta dă oarecum roade. De sus avem o privire mai de ansamblu. Nu găsim nici un fel de potecă dar observăm o brînă înierbată care urcă fix pe muchia stîncoasă. Pînă la această brînă ajungem mai greu după care ne așteaptă o bucată de urcuș abrupt. La final ajungem pe culmea stîncoasă. În partea opusă e foarte abrupt.

Aici facem un popas mai lung și ne tragem sufletul și noi și copiii. De aici hotărîm să ținem creata matematică pînă în virf. Care vîrf nu se vede. Nouă ni se pare că am urcat puțin și estimăm că mai avem pînă pe vîrf vreo 45 de minute.

Pornim voinicește la dea, plini de elan. Deși se urcă abrupt locurile devin mai prietenoase. Adică ai locuri suficiente unde să pui mîna sau piciorul și să poți merge în siguranță. Mare ne-a fost surpriza cînd după 15 minute am ajuns în vîrf. Acesta este marcat un băț cu o cîrpă albă. Ne aflăm la 820 de metri, altitudinea maximă de astăzi.

Stăm aici mai mult timp și ne bucurăm de peisaj. Căutăm variante de coborîre.Dar surpriză, Tipia Racoșlui este o piramidă abruptă pe toate părțile. Spre partea împădurită nu e chip să coborîm.

Tipia Ormenișului, în dreapta

Totuși pe partea cu iarbă se vede că iarba a fost călcată. O fi fost om, o fi fost animal? Asta nu vom ști dar vom folosi la coborîre această variantă. Care s-a dovedit a fi mai prietenoasă pînă la intrarea în pădure unde urmele se pierd.

După vreo două încercări eșuate de coborîre alegem o variantă care arată mai urît dar care ne scoate într-o zonă mai domoală aflată la marginea pădurii.E plin de brîndușe de toamnă. După doar cîteva minute de mers, traversăm pădurea și ieșim bine, tot la copacul uscat. De aici o luăm la vale pe drumul pe care am urcat.

Totuși, pentru variație atunci cînd ajungem lîngă carieră nu mai ținem drumul ci mergem o vreme pe niște poteci aflate pe buza carierei. Din loc în loc dăm de macieșe pe care le adunăm că sunt bune pentru ceai. Copiii au fost foarte încîntați de această activitate de și s-au mai zgîriat ori s-au înțepat. Parcă voiau să ia acasă toate măcieșele.

Revenim la un moment dat la drum foarte aproape de locul în care acesta coboară în carieră. Terminăm traseul exact acolo unde l-am început. Iar concluzia e asa: totuși nu e un traseu de făcut cu copii mai ales dacă aceștia nu sunt obișnuiți cu muntele

La final datele statistice:
Traseu: Cariera Racoș - Tipia Racoșului și retur
Durată: 4 ore
Marcaj: Nemarcat
Track GPS: https://www.strava.com/activities/6092390306

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024