Muzeul Oului din Vama

Data publicării: 26 sep 2022

Bucovina este o regiune cu particularități aparte. Sunt o serie de lucruri pe care nu le găsești decît aici. Ouăle încondeiate sunt ceva aparte. Pentru a le realiza este nevoie de talent, multă muncă și răbdare.

În satul Vama din județul Suceava există un mare muzeu al Oului. Și cînd spun asta nu mă joc cu cuvintele. Acest muzeu găzduiește o colecție de peste 10 000 de ouă. Nu toate sunt din Bucovina. Mai exact aproximativ 3500 de ouă provin din 82 de țări de pe mapamond.

Drumul pînă la muzeu este foarte bine semnalizat, cu indicatoare din loc în loc. Muzeul este găzduit de o casă frumoasă și mare aflată în imediata apropiere a căii ferate.

Doamna Letiţia Orşivschi, artist român recunoscut la nivel naţional şi internaţional, este cea care a adunat această impresionantă colecție. Ouăle din muzeu sunt aranjate în numeroase vitrine. Și sunt aranjate după criterii bine stabilite.

 

Intrăm în muzeu. Prima cameră în care intrăm este, spre surpriza noastră, populată cu păpuși. Iar după aceea am văzut ouă pe săturate. Ca să zic așa.

Secţiunile muzeului sunt următoarele :

- ouă bucovinene (unele cu o vechime între 50 şi 100 ani)
- ouă din alte zone ale României
- ouă tradiționale din alte țări
- creaţii ale artiştilor de diferite naţionalităţi aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicaţii,
- creaţiile doamnei Letiţia Orşivschi
- ouă diverse ( ouă din porţelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră).

În colecţie există şi ouă rare, cum sunt cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo. Și ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă. Ouă de fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ.

Și ce este și mai fain este că noi și noi exponate se adaugă acestui muzeu.Tehnicile de realizare sunt foarte variate. Există:

- ouă perforate din Cehia
- ouă pictate şi ouă potcovite din Ungaria,
- ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta,
- ouă ,,zgâriate” din Germania,
- ouă de lemn din Rusia,
- ouă din lavă vulcanică din Turcia,
- ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez,
- acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad din China,
- ouă din pietre semipreţioase, ouă oferite în dar cu ocazia diverselor evenimente precum naşterea şi căsătoria
- ouă cu pene din Bolivia
- ouă cu motive zoomorfe,
- ouă cu aplicaţii cu mărgele, textile,
- ouă cu modele realizate în tuş şi creion,
- ouă şlefuite din piatră, porţelan,
- ouă din lemn de diferite esenţe.

 
Printre atîtea mii de ouă se află evident și cîteva exponate vedetă:

 • un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen. Acesta are o vechime de peste 120 de ani
  - un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat cu motive zoomorfe
  - un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.
  - un ou ce are aplicate peste 2500 de fire de păr
  - un ou cu ceas,
  - ouă cu mecanisme muzicale,
  - ouă transformate în suporturi de parfum sau în casete de bijuterii,
  - carusele în coajă de ou,
  - replici ale vestitelor ouă Faberge,
  - ouă pe care sunt reproduse picturi celebre sau pe care sunt pictate clădiri, palate şi castele cunoscute,
  - ouă lucrate în tuş pe care apar citate din limbile arabă, ebraică, japoneză, franceză.

O întreagă secţiune a muzeului este destinată ouălor şlefuite din alte materiale.
Aici veţi întâlni ouă din lemn exotic: lemn de tec, amarant, santal, plută, abanos, măslin, eucalipt.

În muzeu există tipuri diferite de ouă din piatră şi pietre semipreţioase (ouă de jad, cuarţ de diferite culori, lapislazuli, malachit, labradorit, azurit ).

Tot în această secţiune veţi descoperi ouă din porţelan fin, precum cel de Meissen, Sevres, Rosenthal, Bavaria, Reuter din Germania, de Kutahya şi Iznik din Turcia, porţelan japonez de Satsuma, porţelan olandez de Delft, porţelan englezesc de Jasper, dar şi ouă lucrate în tehnica Cloisonee.

Printre exponatele bucovinene, un loc special îl ocupă ouăle moştenite de la bunici şi străbunici, cu o vechime între 50 şi 100 de ani. Ele care nu au fost golite și sunt decorate cu motivul crucii, cu simboluri ce redau ocupaţiile şi meşteşugurile locuitorilor, cu simboluri ale naturii sau ale vieţii.

Toate aceste vechi ouă bucovinene sunt lucrate în culori naturale obţinute din fierturi de plante. În muzeu există şi ouă provenite din zona huţulilor, dar şi ouă dominate de culorile celebrelor fresce ale mănăstirilor din zonă.

În Muzeul Oului de la Vama veţi mai întâlni şi câteva ouă vechi din alte zone ale României, ca Oltenia, Muntenia sau ouă lucrate cu tuş şi cu motive florale din zona Dornelor.
Evident o bună parte din creaţiile expuse în muzeu poartă semnătura Letiţiei Orşivschi. Unele sunt lucrate în stil tradiţional păstrând vechile motive bucovinene. De asemenea există și ouă lucrate cu ceară colorată cu pigmenţi naturali.

Muzeul ăsta merită fiecare bănuț. Dar înainte de asta asigurați-vă că nu vă grăbiți pe altundeva. Așadar este un loc de văzut în tihnă. De asemenea recomand să folosiți ghidul audio disponibil în mai multe limbi. Noi am fost mai norocoși, am fost ghidați chiar de sora doamnei Orșivschi.

 

 
 
 


Așadar fiți atenți atunci cînd plecați la drum prin Bucovina pentru că găsiți tot felul de lucruri insolite de văzut. Muzeul Oului, Muzeul Motocicletelor, Muzeul etnografic din Ciocănești sunt doar cîteva exemple. Că de mănăstiri știe toată lumea.

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024