Munții Nemira: Piatra Astag și Tîrnovul Apa Roșie

Data publicării: 28 mar 2023

La un mijloc de martie am răspuns prezent la propunerea familiei Tătaru de a face o excursie cu copiii în Munții Nemira. Mihai s-a ocupat de pregătirea traseului de data.

Am mers pe traseul Brașov - Tîrgu Secuiesc - Lemnia. Prin acest sat am urmat un drum marcat cu triunghi roșu. De la ieșirea din sat începe un drum asfaltat care duce spre Cantonul Apa Roșie.

Noi am lăsat mașinile într-un pas și de acolo am pornit pe un drum forestier foarte noroios către Poiana varga și Piatra Astag. Ne-am folosit pentru orientare de aplicația Munții Noștri.

După cîteva minute de luptă cu noroaiele am observat că există posibilitatea de a ieși din pădure pe un plai cu iarbă. De acolo peisajul era foarte deschis. Se vedea o mare parte din creasta Munților Nemira. Am identificat ușor vîrfurile Șandru Mare, Nemira Mică și Nemira Mare.

Din cînd în cînd ne mai intersectăm cu drumul. Copiii se distrează cînd dau de o grămadă de bușteni. Acolo își exersează și testează echilibrul. Drumul ne duce în general pe plaiuri deschise. Cînd intră în pădure o face doar pentru porțiuni scurte. Înainte de Poiana Varga distingem pe un copac un vechi marcaj bandă roșie, de altfel singurul văzut pînă aici.

În Poiana Varga este o bifurcație. Noi o alegem pe cea dinspre dreapta care urcă. Intrăm iarăși în pădure unde găsim un marcaj punct roșu, de asemenea foarte vechi. Începem o coborîre destul de accentuată. Cînd ieșim din pădure vedem Piatra Astag și o stînă aflată în stare bună.

 
Coborîm și ocolim gardul stînei. De acolo pleacă un drum spre Piatra Astag. Mirela dă semne de oboseală. De aici o preiau eu spunîndu-i în glumă, că uneori mi se spune Tractorul.

În cîteva minute ajungem la Piatra Astag. Suntem ajunși din urmă de cîțiva oameni veniți aici cu ATV-ul. Ei ne mai povestesc cîteva detalii legate de continuarea traseului.

Piatra Astag se află pe un platou într-un loc foarte pitoresc. Și de fapt nu e vorba doar de o singură piatră ci și de mai mulțe stînci și bolovani ce par a fi fost cumva parașutați fix acolo.















Mirela e obosită și simte nevoia să tragă un pui de somn. Maria o supraveghează. Iar George se cațără pe toate pietrele cerîndu-mi să-i fac poze.





 

Creasta Munților Nemira se vede în toată splendoarea.



Coborîm ținînd un drumeag ce merge pe la marginea pădurii. Coborîm mereu și într-o poiană dăm de un stîlp indicator și de un marcaj cruce roșie. Traseul începe la Estelnic și duce la Cantonul Apa Roșie și pe Vîrful Șandru Mare.

De aici avem marcaj, nu e foarte des dar este aplicat cu consecvență. Mergem o perioadă destul de lungă prin pădure, în coborîre. Ieșim într-o poiană de unde putem observa zona mlăștinoasă ce poartă numele de Tîrnovul Apa Roșie.

Pe măsură ce coborîm terenul devine tot mai umed. Aproape de Islazul Sînzieni avem de făcut o trecere mai dificilă. Din fericire avem la îndemînă cîțiva bușteni și putem improviza o punte.

Mai jos însă ne așteaptă ceva și mai greu. Avem o zonă largă cu noroi, bălți, iarbă, mocirle. Cam de peste tot mustește apa. CU George mi-a fost ușor. L-am luat în brațe și l-am trecut relativ ușor. Cu prețul înoroierii bocancilor pînă la glezne.

Ceilalți găsesc un mod de traversare ceva mai bun dar și un pic riscant. Ocolesc zona și merg călcînd pe smocurile de iarbă înaltă, Apoi trebuie să meargă pe un trunchi de copac mai subțire și cam instabil. La sfîrșit trebuie sărit de pe buștean pe zona uscată.

Îi ajut și eu cum pot, adică mai degrabă cu indicații prețioase (!!!). Toată lumea se descurcă bine și nimeni nu face baie în mocirlă. Continuăm și undeva mai avem de traversat un pîrîu dar aici nu sunt probleme.

Alegem să părăsim drumul spre Cantonul Apa Roșie, care ne ocolește, și preferăm să străbatem Islazul Sînzieni pentru a mai scurta. Țelul nostru este să ajungem la drumul forestier și de acolo să urcăm în pas ca să recuperăm mașinile.

Drumul prin Islaz e foarte plictisitor și obositor, mai ales pentru copii. E cu smocuri de iarbă mare. Aproape de drum mai avem un ultim obstacol de trecut. E vorba de un canal cu apă. Din fericire nimerim într-o zonă unde apa este îngustă. Așadar coborîm, trecem apa și urcăm la loc. În două minute suntem în drum.

Copiii sunt deja destul de obosiți așa că ne împărțim: eu și Claudia vom merge mai repede pînă în pas pentru a lua mașinile. Avem de urcat în jur de 2km. Ramona și Mihai rămîn cu copiii și fac pauză de masă.

Începem să urcăm spre pas la început pe drum de pămînt și piatră. Intrăm în pădure și dăm de asfalt. De aici parcă avem mai mult spor. Într-o poieniță vedem cîteva căbănuțe cochete. Ajungem la mașini și închidem circuitul.

Apoi mergem să recuperăm restul trupei. Avem o surpriză fiindcă Ramona, Mihai și copiii au luat-o și ei la deal și au parcurs o bună bucată de drum.

La final mai avem parte de o surpriză plăcută. În pădure, în drum spre Lemnia un animal sălbatic ne taie calea și urcă tacticos un versant. Ne apropiem și vedem că e vorba de o pisică sălbatică.

La final, recapitularea:
Traseu: Pas - Poiana Varga - Piatra Astag - Tîrnovul Apa Roșie - Islazul Sînzieni - Pas
Marcaj: în mare parte nemarcat. De după Piatra Astag am avut marcaj cruce roșie pînă la Islazul Sînzieni.
Durata: 6 ore
Participanți: Claudia, Ramona, Mirela, Maria, Mihai, George și Bogdan
Track GPS: https://www.strava.com/activities/8742925541

 

 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024