Cehia, episodul 3: Peșteri din Moravia: Punkva, Katerinska, Balcarka

Data publicării: 03 iun 2024

A doua zi a excursiei din Cehia a fost dedicată explorării unor frumuseți naturale. A fost pentru noi ziua peșterilor din carstul Moraviei.

Dacă stai și citești, Cehia are o sumedenie de de peșteri frumoase. Majoritatea dintre ele sunt amenajate și exploatate să aducă bani.

Detalii despre toate aceste peșteri, program de vizitare, bilete online găsiți aici:

https://www.caves.cz/en


Peștera Punkva

Cea mai faimoasă dintre ele este peștera Punkva sau Punkevni Jeskyne. Evident, este și cea mai aglomerată. De aceea am optat pentru a ne cumpăra bilete online. Cam cu două săptămîni inainte. Vă sfătuiesc să faceți la fel, au fost zile pentru care nu mai erau efectiv bilete.

Mergem cu mașina pînă la Skalni Mlyn, loc în care există mai multe parcări cu plată. Pentru o zi am plătit echivalentul a 20 de lei. De acolo pînă la Peștera Punkva mai sunt de mers cam 2km. Puteți opta pentru a merge pe jos, ia cam 20-30 de minute, sau cu trenulețul turistic. Fiind cu copiii am optat pentru a doua variantă spre bucuria lor. Dacă ai bilet de intrare în peșteră nu plătești nimic.

Peștera e inundată, un rîu de culoare verzui-albăstruie iese din ea. Pe mal sunt cîteva bărcuțe. Lîngă este un loc unde poți citi cîteva lucruri despre peșteră, poți cumpăra bilete ( dacă mai găsesti ) sau suveniruri.

Iată ce aflăm:

În peșteră se intră cu ghid iar turul durează în jur de o oră. Nu se vorbește decît în limba cehă. Temperatura în interior este de 7-8 grade Celsius așadar sfatul este să vă îmbrăcați corespunzător.

Peșterile Punkva (Punkevní) se află în canionul Pustý Žleb, la aproximativ 1 km de centrul de informații Skalní mlýn. Peșterile au fost descoperite în etape, în anii 1909-1933, de către grupul de speologi al profesorului Absolon. Vizitatorii se pot plimba prin spații și pasaje subterane mărețe, decorate cu stalactite și stalagmite, până la fundul abisului Macocha (=Mama Pasăre), renumit în întreaga lume. Abisul are o adâncime de 138,7 m, cu dimensiuni fascinante ale solului: 174 x 76 m.

Traseul făcut pe jos este urmat de o plimbare cu barca cu motor de-a lungul râului subteran Punkva. Plimbarea include vizitarea Domului lui Masaryk, una dintre cele mai frumoase săli de peșteră din Carstul Moraviei. Peșterile Punkva sunt o extensie a celui mai lung sistem de peșteri din Republica Cehă, Peștera Amatorilor, ale cărei pasaje au o lungime de peste 35 km.

Suntem luați în primire de ghizi și intrăm în peșteră dar nu cu bărcuța așa cum ne așteptam, ci pe jos. Vizităm săli, urcăm, coborîm scări, ne minunăm de toate cele văzute.

Iar la final ieșim din peșteră. Ne aflăm pe fundul Prăpastiei Macocha ( Macocha Abyss ). Aici este un izbuc ce are forma unui lac. Iar culoarea este foarte frumoasă.

Intrăm din nou în peșteră pe un alt culoar. De data asta coborîm scări pînă la o galerie înfundată unde este amenajat un mic debarcader. În cîteva minute apare o bărcuță. Căpitanul o întoarce cu măiestrie într-un loc strîmt apoi ne spune ceva în limba cehă. Încheie cu cuvintele șup-șup și astfel înțelegem că ne putem urca în barca.

Barca poate duce undeva la 15-20 de persoane. Plimbarea cu barca a fost fenomenală. Eu mă așteptam să ne ducă așa..,mai în viteză spre ieșire. Dar nu a fost asa. Am mers in ritm domol și destul de mult. De nicăieri apăreau alte și aște galerii iar barcagiul ne surprinde cu schimbări bruște de direcție. Vorbitorii de cehă sunt întreținuți cu povești și cu glume.

Undeva suntem debarcați și suntem îndemnați să mergem pe o galerie. Aceasta se termină în sala numită Domul lui Masaryk.

Revenim la debarcader facem iar șup-șup și ne continuăm plimbarea pe apă prin cotloanele peșterii. După vreo 5 minute și un mic incident naval( adică o coliziune ușoară cu o altă barcă ) ajungem la ieșirea din peșteră. Suntem foarte entuziasmați. Vizita a fost una pe cinste.

Poze din Peștera Punkva















 

 

Abisul Macocha

Cam la 200 de metri de Peștera Punkva se află o telegondolă. Ea asigură urcarea rapidă în partea de sus a Abisului macocha unde se găsește și o cabană. Se poate ajunge și pe jos însă noi am optat pentru urcarea cu gondola din rațiuni legate de timp.

Gondola urcă foarte abrupt dar în 2-3 minute, cînd să te obișnuiești, trebuie să cobori. Ajungem rapid la Cabana Machoca unde mă uit cu jind la halbele de bere. Mai am de condus astăzi așa că spun pas.

Ne oprim și savurăm o limonadă și un fel de kurtos - kalacs. Apoi mergem spre două puncte de belvedere amenajate asupra abisului. Primul dintre ele este la o aruncătură de băț de cabana. E în fapt un mic baclonaș. Cînd te apropii de prăpastie te cam ia tremuratul, mie îmi trebuie ceva timp să mă obișnuiesc.

Apoi de aici se coboară circa 10 - 15 minute, pe traseu marcat și amenajat, spre un alt balcon. Poziția acestuia este ceva mai bună pentru că putem vedea izbucul și locurile pe unde pășisem cînd am vizitat Peștera Punkva.

Revenim la cabană și studiem un pic traseele marcate. Următoarea noastră țintă este peștera Katerinska. La ea putem ajunge cam într-o oră pe un traseu marcat prin pădure. Sau făcînd cale întoarsă pe unde am venit.

Evident alegem traseul prin pădure profitînd de vremea plăcută. Traseul ne poartă o perioadă pe o culme de unde avem și cîteva puncte de belvedere. Iar apoi se pune pe coborît pînă în vecinătatea peșterii Katerinska.

Peștera Katerinska

Ajungem cam cu 15 minute înainte de următorul tur, timp suficient să ne odihnim puțin. Găsim și bilete la casă și așteptăm cuminți ghidul. Între timp mai citim cîte ceva și iată ce aflăm:

Temperatura în peșteră este de 7-8 grade. Durata vizitei este undeva la 50 de minute.

Intrarea în peștera Kateřinská (Ecaterina) poate fi găsită în canionul adânc din Suchý Žleb, lângă centrul de informare Skalní mlýn. Accesul se face printr-un pasaj de intrare care duce la Domul Principal, cunoscut de veacuri. Cu o dimensiune de 96x44x20 m, Domul Principal este cel mai mare spațiu subteran accesibil publicului care se găsește pe teritoriul Republicii Cehe.

Pentru acustica sa excelentă, peștera este ocazional folosită pentru concerte vocale și instrumentale. Peștera a fost descoperită în 1909 de grupul de speologi al lui Karel Absolon.

Printre frumusețile peșterii se numără stalagmitele-vrăjitoare, luminate de spoturi de diferite culori, și Pădurea de Bambus, un grup de stalagmite rare, înalte de câțiva metri, în formă de băț. Portalul de intrare este un monument arheologic și paleontologic important. Există, de asemenea, descoperirea unei mari mase de schelete de urși de peșteră într-unul dintre cotloanele peșterii.

Așadar la ora indicată ajungem la intrarea în peșteră și urcăm niște trepte abrupte. Suntem preluați de o ghidă. Din fericire grupul nu e mare așa că putem savura mai pe îndelete vizita în această peșteră.

Ajungem destul de repede la Domul Principal. După niște explicații exclusiv în limba cehă începe o melodie alertă care îți produce emoții. Sunetul pare perfect muzica pare că te învăluie din toate părțile. Suntem foarte încîntați.

Melodia se termină iar noi continuăm urcarea pînă într-un loc unde este un schelet de urs. La această oprire o altă melodie pornește.

Următorul obiectiv este pădurea de bambus, un complex de stalagmite drepte și subțiri. Par fragile și delicate. Revenim în sala Domului Principal dar pe o altă rută. Din nou muzica începe să se înconjoare din toate părțile. Ghida apasă niște butoane iar culorile în care este iluminată peștera se schimbă.

Vine și vremea să ieșim. Faină și peștera asta. Nu atît de bogată sau spectaculoasă ca și Punkva. Aici punctul forte este muzica și acustica excepțională.

În cîteva minute suntem la centrul de vizitare de la Skalni Mlyn. Copiii se mai joacă puțin prin zonă. Astăzi ne-am mișcat bine și cît timp se joacă ei mai caut atracții în zonă. Mă opresc la Peștera Balkarka, e cam la 15 minute de mers cu mașina. Dar habar nu am dacă mai este deschisă.

Poze din Peștera Katerinska:










Peștera Balcarka ( se citește Balțarca )

Hai să mergem. Și s-a dovedit a fi o alegere inspirată. Peștera e deschisă, prindem ultimul tur ghidat. Luăm bilete și pînî să intrăm savurăm și cîte o Kofola. Kofola asta este o băutură cehească care se vrea, și în Cehia chiar este, o concurență pentru Coca Cola. Doar că este făcută din plante. Și nu este atît de dulce. Se servește asemeni berii, la halbă.

Ce mai aflăm: temperatura 8 grade. Turul ghidat durează o oră.

Peștera Balcarka este situată într-o vale carstică pitorească, în apropiere de Ostrov u Macochy. Labirintul subteran de pasaje, fisuri și peșteri are două etaje.

Portalul de intrare în peșteră este o localitate paleontologică și arheologică semnificativă. Este un loc în care au fost găsite oase de animale pleistocene, precum și instrumente din piatră și os și urme ale oamenilor din epoca timpurie a pietrei.

Alte părți ale peșterii au fost descoperite în etape, în anii 1923-1948. Aceste peșteri se pot lăuda cu decorațiuni unice, foarte bogate, variate și colorate de stalactite și stalagmite.

Părțile numite „Galeria” și „Coridorul natural” se numără printre cele mai frumoase locuri din Karstul Moraviei. Remarcabile sunt, de asemenea, abisurile circulare, „Rotundas”.

În fine vine și ghidul urcăm voinicește cîteva zeci de trepte pînă la ușa de intrare. Peștera asta e tare interesantă. Nu are săli ample ci e formată mai mult din coridoare. Se urcă și se coboară o mulțime de trepte. Pe mine m-au impresionat culoarele cilindrice din tavane pentru mine a fost ceva nou.

Și în Peștera Balkarca se pune muzică dar acustica nu este atît de bună ca la Katerinska.

La final urcăm pe niște scări strîmte și ajungem într-o sală mică unde sunt figurați niște urși și niște oameni ai cavernelor. E ultimul loc care se vizitează. Iesirea din peșteră se face pe un culoar scurt care dă foarte aproape de casa de bilete.

Poze din Peștera Balcarka:















 

Peștera Sloup-Šošůvka

Este aproape ora 17 suntem siguri că altă peșteră nu mai găsim deschisă azi. În apropiere se mai află una, Sloup-Šošůvka. Hai și pînă la ea să vedem măcar locul. Ce aflăm:

Este un complex mare de cupole subterane, pasaje, abisuri și are două niveluri de înălțime. Peștera Sloup-šošůvka este un loc important unde au fost găsite oase de animale de peșteră (urs, leu, hienă). Sala Elisabeta are o acustică excelentă și de aceea este uneori folosită pentru concerte de muzică de cameră. În timpul reconstrucției din 1997, abisul în trepte a fost traversat cu un pod, iar vizitatorilor le-a fost dezvăluită o nouă priveliște deosebită.

Abisul Nagel, cu o adâncime de 80 de metri, este cel mai mare abis subteran de acest tip din Republica Cehă. De pe cele două poduri-platformă, vizitatorii pot privi în jos până la fund. Din 1997, o parte din turul de vizitare a obiectivelor turistice este și localitatea arheologică de renume mondial - Peștera Kůlna - unde a fost găsit o parte din craniul omului de Neanderthal, vechi de aproximativ 120 000 de ani.

Zona Šošůvka, descoperită la începutul secolului al XX-lea, se caracterizează prin decorul fragil și colorat al stalactitelor și stalagmitelor.

O vizită în Peștera Sloup-Šošůvka durează aproape două ore.

Bineînțeles, am găstit peștera închisă dar zona în care se află este interesantă. Din peșteră curge un râu pe la baza unor pereți stîncoși. Acolo găsim un teren de hochei. Din tribunele lui admirăm cîțiva cățărători.

Mergem un pic in amonte pînă ma marele portal al intrării în peșteră. Acesta se îngustează treptat iar la un moment dat este închis cu un grilaj. Revenim afară, trecem rîul peste un pod și ne îndreptăm spre p stîncă solitară și foarte fotogenică.

Și ca să fie tacîmul complet și această stîncă are un culoar care permite trecere dintr-o parte într-alta. E ca o..mini-peșteră.

Zona este plină de trasee marcate, se pot face o serie de drumeții care leagă peșterile din vecinătate.

Ne punem iarăși la drum și ne oprim în orașul Svitavy unde avem cazarea în următoarea noapte. Facem un pic de aprovizionare în supermarketul Albert. Și dacă tot suntem în Cehia e musai să încercăm berea. Am luat berea locală, Svitavy, Pilsner Urquell, despre care cehii se laudă că e cea mai bună din lume, și Kozel, un brand care se găsește și în România.

Ziua asta cu peșteri a fost un foarte frumoasă, dar și obositoare. De acum e timpul să ne îndreptăm atenția și spre alt tip de obiective că simțim nevoia să luăm o pauză de la peșteri.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024