Cehia, episodul 5: Cesky Raj

Data publicării: 14 iun 2024

Paradisul Boemiei, sau Český Ráj în limba cehă, este o zonă protejată din nordul țării, acoperită de păduri maiestuoase, castele în vârful dealurilor și stînci verticale de origine vulcanică.

Este întins pe o suprafață mare, sunt pe acolo trasee suficiente să îți consume cîteva zile. Noi am ales un traseu de o zi.

Printre siturile din zonă, orașul rupestru Hrubá Skála, este cel mai renumit. Și aici am ales și noi să ne plimbăm. Am pregătit excursia ca pe una adevărată de munte. Am studiat hărți trasee, iar aplicația mapy.cz a fost de un real ajutor.

Pe măsură ce ne apropiam de Hruba Skala, pe marginea drumului erau tot felul de locuri de unde puteai cumpăra înghețată. Chiar înainte de a începe urcarea am oprit și, profitînd de vremea neobișnuit de călduroasă, ne-am răcorit cu cîte o înghețată.

A urmat apoi un drum scurt dar cu ceva diferență de nivel pînă în zona castelului Hruba Skala. Parcarea de lîngă el era cam aglomerată drept pentru care nu am oprit ci am mers cîteva sute de metri mai sus unde am găsit o parcare aproape goală. Mai mult, de aici plecau și mai multe trasee turistice. În cehia marcajele sunt vopsite în benzi orizontale de diferite culori.

Noi am ales o combinație care să ne permită parcurgerea unui circuit. Am plecat pe un traseu marcat cu bandă galbenă. Inițial traseul pare unul banal dar pe măsură ce înaintezi dai de stînci înalte cu forme bizare. Undeva coborîm niște scări săpate meșteșugit în stîncă.



Banda galbenă ne duce la un punct de belvedere amenajat numit Zamecka vyhlidka. Acesta este cumva în afara traseului dar este greu de ratat.

De acolo putem admira Castelul Hruba Skala dar și multe alte stînci cu forme neobișnuite. Stăm o vreme și facem poze. Privim stîncile și ne punem imaginația la lucru spunînd cu ce seamănă fiecare stîncă.


 


  





 
Revenim în potecă și urmăm banda galbenă pînă la un alt punct de belvedere: Marianska vyhlidka. Aici locul pare mai deschis și parcă îți dă posibilitatea să vezi mai mult. În plus se găsește pe o stîncă înaltă și alungită pe care te poți plimba în voie. Peisajul este uimitor.
 


 

Coborîm apoi pe niște trepte, cînd din lemn cînd săpate în stîncă, care ne duc într-un fel de piațetă unde este amenajat un fel de memorial numit Symbolicky Hrbitov Horolezcu. Acest memorial este dedicat alpiniștilor. Pe un perete de stîncă au fost montate o sumedenie de plăcuțe care îi omagiază pe cățărători.



De aici traseul coboară și mai tare urmînd ca mai apoi să te poarte pe la baza imenselor stînci. Eu încă nu îmi doresc așa ceva și de aceea mă cațăr pe cîteva stînci în dorința de a mai surprinde niște cadre de la înălțime.

Revin la potecă și continuăm să folosim banda galbenă pînă la o intersecție. De aici urmăm o potecă nemarcată dar clară care ne va duce într-un alt traseu, de data asta marcat cu bandă verde.









 
 În fapt există o sumedenie de poteci care merg acum pe la baza turnurilor vulcanice. În felul ăsta poți să le admiri ,măreția de jos, unde ai sentimentul că ești doar o insectă. O vreme marcajul este aplicat pe un drum forestier apoi continuă pe o potecă îngustă ce se strecoară dibaci printre stînci. Mai apre și un alt marcaj, banda albastră.
 




Undeva marcajele se despart. Noi ținem banda verde care se strecoară printr-o crăpătură îngustă aflate între două stînci imense. Aici lumina abia pătrunde dar cu toate acestea au fost săpate trepte. Pasajul este mai scurt decît mi-aș fi dorit. El ne urcă repede fix în parcarea de lîngă castel.

Explorăm puțin locul. Pe o latură a parcării este o bisericuță numită Sfîntul Iosif. Din păcate este închisă. Vis-a-vis de ea se găsește un hotel.














 
Pe un pod suspendat ajungem într-una din curțile castelului. Din ce văd a fost și el transformat în hotel și restaurant. Mai trecem un pod și dăm într-o altă curte. Toată această plimbare prin curțile castelului te duce în alte și alte puncte de belvedere de unde poți admira peisajul de sus.
 


Revenim în parcare și ne îndreptăm spre un nou punct de belvedere. Avem de urcat abrupt însă doar pentru cîteva minute pînă la Prachovna vyhlidka. Traseul este ușor expus, trebuie avut grijă mai mare dacă aveți copii. Finalul este apoteotic: se urcă foarte abrupt pe niște trepte mari aflate între două stînci pînă se ajunge la locul de belvedere amenajat.De aici se poate admira castelul văzut de sus. Însă cîțiva copaci blochează vederea.

 
 
Ne-am mai plimbat puțin prin vecinătate apoi am coborît pe scările cele abrupte și mari pînă în parcare. Am luat-o în jos tot pe coridorul cel întunecos care ne-a dus la baza unor stînci mari.
 













 
Aici schimbăm marcajul, trecem pe bandă albastră, Urmează iarăși urcări printre stînci parcurgerea unui pod și a unui scurt tunel. La final iar avem de urcat mai susținut printre stînci. Și astfel ieșim foarte aproape de locul unde am parcat mașina. Închidem circuitul.

Timpul a fost prea scurt dar noi tot am fost mulțumiți cu ceea ce am văzut.

Track GPS: https://www.strava.com/activities/11296400077

Alte locuri de interes din Cesky Raj sunt:
Stâncile Prachov (Prachovské skály) din orășelul Jičín: https://prachovskeskaly.com/en/
Castelul Trosky: https://ro.dreamstime.com/un-castel-troian-ruinat-pe-stânca-cehă-minunată-dronă-aeriană-de-vedere-sus-ruina-castelului-troski-dealurile-stâncilor-din-video279835937

Am luat apoi o pauză de Cehia, însă doar pentru două zile. În prima am vizitat orașul Wroclaw din Polonia, iar a doua zi Podul Bastei din Germania. 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024