Cehia, episodul 7: Velka Amerika și Mexico Lom

Data publicării: 28 iun 2024

Călătoria noastră în Cehia a continuat. Am avut o cazare undeva la vreo 50 de km de Praga. Pe drum am văzut că și în Cehia se încearcă crearea unei rețele de autostrăzi. Există o sumedenie de șantiere deschise. Dar deocamdată mai este și la ei mult de lucru.

Velka Amerika este o fostă carieră de piatră. Am aflat de ea de pe site-ul Atlas Obscura. Și am profitat de faptul că am avut cazarea relativ aproape de acest loc. Am hotărît să facem o plimbare și aici.

Exploatarea calcarului în zonă a început la începutul secolului al XX-lea, cu o serie de situri miniere apărute relativ aproape unul de celălalt. Unul dintre cele mai mari a fost Velka Amerika, în traducere Cariera America Mare. În regiune a existat și o carieră Amerika Mică, care, împreună cu celelalte situri miniere, sunt conectate la Velka Amerika prin tuneluri lungi. Pe măsură ce mineritul a continuat de-a lungul anilor, crăpătura creată în pământ a devenit din ce în ce mai mare, până când a ajuns să fie o gaură de peste 2.600 de metri lungime și aproape 60 de metri adâncime.

Odată ce operațiunile miniere de la fața locului au încetat, apa a fost lăsată să se reverse în defileu, creând un lac albastru la fund. Acest nou lac a devenit adevărata atracție a carierei, contrabalansând faptul că omul a creat o cicatrice uriașă în pământ.

Acum, marele crater minier este uneori numit Marele Canion Cehesc și este un loc popular atât pentru excursioniști, cât și pentru fotografii care doresc să obțină o imagine perfectă a apelor de un albastru intens din adâncurile sale. Există trasee de drumeție care urmează perimetrul defileului, permițând oamenilor să exploreze circumferința zonei în aproximativ o oră, atât timp cât nu se lasă prea mult prinși de peisajul uimitor.

Parcăm mașina lîngă drumul principal și pornim în explorare. Din loc în loc sunt diverse puncte de unde putem observa cariera de sus. Locul are farmecul său. Se vede lacul, se vede un drum care duce spre fundul carierei dar și un pod. Oare se poate ajunge acolo?

Mergem și tot mergem pînă ajungem la capătul opus. În apropiere mai este o carieră numită Lom Mexico. Mergem să o vedem și pe ea. Aici peisajul este mai sălbatic, mai auster. Locul pare a fi fost abandonat fără a se mai face lucrări de întreținere. De aceea jos a apărut vegetația la marginea unei bălți cu apă verzuie și murdară.

Asupra carierei Lom Mexico există trei puncte de observație. Nu sunt prea bine securizate așadar trebuie să aveți grijă maximă mai ales dacă aveți copii.

Revenim la cariera Velka Amerika dar de data asta continuăm circuitul. Partea asta este mult mai spectaculoasă, Se merge mult pe buza prăpastiei iar vizibilitatea nu mai este obturată de copaci.

Încheiem circuitul dar eu tot vreau să văd cum putem ajunge pe fundul carierei. Observ un drum, coborâm cîteva minute și ajungem la intrarea într-un tunel. Acesta este închis.

Track GPS: https://www.strava.com/activities/11324099909

Dacă ajungeți în zonă merită să vă rupeți o oră să vedeți acest loc. Pe vreme bună sunt sigur că arată și mai spectaculos.

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024