Cehia, episodul 8: Castelul Hluboka și Ceske Budejovice

Data publicării: 16 iul 2024

Revenim la mașină și ne îndreptăm spre Ceske Budejovice. Drumul e cînd pe drumuri naționale cînd pe autostradă. Prindem aglomerație de oprim în cîteva rînduri chiar pe autostradă dar în final ajungem cu bine.

Nu mergem direct în oraș, ci undeva în apropierea lui, în satul Hluboká nad Vltavou. Aici se găsește unul dintre cele mai frumoase castele din Cehia, Castelul Hluboka. Lăsăm mașina undeva în zona centrală și urcăm în jur de 10 minute dealul unde se află castelul.

Castelul Hluboka

Exteriorul arată magnific, dar hai să vedem cum e și înăuntru. Intrăm pe poarta principală care dă într-o curte interioară decorată din abundență cu coarne de cerb. Mergem apoi în a doua curte interioară unde se află și casa de bilete. Din fericire am ajuns numai bine, cam în 15 minute începe un tur ghidat în limba engleză care durează cam două ore. Avem ceva emoții, nu știm cîtă răbdare vor avea copiii.

Informații despre program de vizitare, prețuri găsiți aici:
https://www.zamek-hluboka.cz/en

Ne preia un tip simpatic și solid, așa cam la minim 0,12 tone. De la el aflăm și o scurtă istorie a locului în care ne aflăm.



Castelul Hluboká a fost fondat inițial ca un castel de pază la mijlocul secolului al XIII-lea de către regii cehi. Ca proprietate regală, a fost adesea gajat. Mai multe familii nobile au intrat pe rând în posesia acestuia. Printre cele mai importante s-au numărat familia Pernštejn, care a fondat iazul Bezdrev, aflat în apropiere, în 1490, al doilea ca mărime din Boemia.

O importantă familie nobiliară a lorzilor din Hradec a cumpărat moșia Hluboka în 1561. Doi ani mai târziu, noii proprietari au reconstruit castelul gotic original într-un castel renascentist.

La sfârșitul secolului al XVI-lea, următorul proprietar al domeniului a fost familia Malovec din Malovice. Fiind protestanți, au pierdut domeniul în 1619 și patru ani mai târziu, ca despăgubire pentru datoriile de război, domeniul a fost achiziționat de la împăratul Ferdinand al II-lea de către generalul spaniol Don Balthazar de Marradas. În 1661, Jan Adolf I Schwarzenberg a cumpărat Castelul Hluboka de la nepotul său.

Familia Schwarzenberg a rămas la Hluboká până la sfârșitul anului 1939, când ultimul proprietar, Dr. Adolf, a emigrat în străinătate pentru a scăpa de naziști. Ei și-au pierdut în cele din urmă proprietatea printr-o lege specială Lex Schwarzenberg în 1947.

Datorită proprietății lor bine gestionate și a activităților economice extinse, familia Schwarzenberg a reconstruit de două ori castelul Hluboká, mai întâi la începutul secolului al XVIII-lea în stil baroc. Iar mai târziu, între 1840 și 1871, a efectuat o reconstrucție amplă a castelului în stilul romantic nou gotic, inclusiv amenajarea parcului și a peisajului înconjurător.

A fost reconstruit sub influența călătoriilor în Anglia ale proprietarului de atunci, prințul Jan Adolf al II-lea de Schwarzenberg și ale soției sale, prințesa Eleonora, născută prințesă de Liechtenstein. Principalul model pentru proiect a fost castelul regal din Windsor. Reconstrucția a fost demarată conform planurilor arhitectului vienez Franz Beer. Arhitectul Damasius Deworetzky a proiectat interioarele.

Castelul merită văzut este foarte frumos. Să vă așteptați să vedeți, cel puțin la interior, ceva în stilul Peleșului de la noi.

Simpaticul ghid ne prezintă o serie de amănunte interesante. Stilul său, felul de a vorbi, ne captivează de-a dreptul air cele două ore ore curg repede. Și spre surpiza noastră, copiii s-au comportat exemplar, nici urmă de plictiseală.

După ce ieșim din castel ne propunem să vedem lumea din turnul castelului. Pentru asta urcăm un lung șir de scări. Casa scărilor este decorată din abundență cu coarne de cerb, înregistrîndu-se anul în care a fost vînat fiecare exemplar și greutatea sa.







Într-un final ajunge și în vîrful turnului. Acolo este un balcon de unde poți privi în tihnă către toate cele patru zări. Efortul a meritat din plin.

Revenim pe pămînt și facem o scurtă plimbare prin grădinile castelului. Din păcate vremea e cam închisă, stă să plouă.

Dar una peste alta, dacă ajungeți vreodată prin sudul Cehiei, o vizită la Castelul Hluboka este obligatorie.

Ceske Budejovice

Plecăm spre orașul Ceske Budejevice. Parcăm la Kaufland și de acolo pornim în a explora orașul vechi.

Partea aceasta este destul de restrînsă ca suprafață așadar sunt suficiente cîteva ore pentru a vedea cam tot ce merită.

Trecem rîul Vîltava peste podul Dlouhy și imediat pătrundem în zona veche a orașului. Mai întîi căutăm strada Panska, un loc plin de case zugrăvite în culori diverse. Intrăm pe stradă pe lîngă un turn.

Turnul Rabenštejn datează din secolul al XIV-lea și făcea parte din fortificațiile orașului. Este una dintre cele mai vechi construcții din oraș. Are patru etaje. Pe lângă scopul său inițial de apărare a orașului, acesta a fost folosit în secolul al XIX-lea ca închisoare. Acum adăpostește o galerie de artă și un atelier de artă. În afara turnului sunt câteva sculpturi frumoase.









 

Strada Panska este un loc minunat pentru a face fotografii sau pentru a vizita unele dintre magazinele și barurile din zonă. Evident trebuie savurată o bere Budvar la ea acasă.

Strada Panska ne aduce la interesanta Mănăstire Dominicană. Biserica are o clădire frumoasă și o grădină cu bănci și statui lângă intrare. Biserica face parte dintr-un complex mănăstiresc alături de o clopotniță numită Turnul Alb și câteva clădiri rezidențiale.







 

Această mănăstire era inclusă în fortificațiile medievale ale orașului, încă se mai poate vedea o parte din zidul orașului. În interior se pot vedea câteva picturi murale medievale. Manastirea datează de la sfârșitul secolului al XIII-lea, astfel este aproape la fel de veche ca orașul Ceske Budejovice.

Din păcate biserica nu am găsit-o deschisă.

Ne îndreptăm apoi spre piața centrală a orașului. Ne ghidăm după Turnul Negru care este înalt și ușor de reperat.

Turnul Negru din Ceske Budejovice are o istorie interesantă, clopote frumoase și oferă câteva priveliști minunate asupra orașului. Sunt 225 de trepte de urcat pentru a ajunge la punctul de belvedere. Când ajungeți în vârf, trebuie să plătiți pentru a intra. Taxa este de 40 de coroane cehești. Turnul Negru a fost construit între 1550 și 1577 și are peste 72 de metri înălțime. Inițial a fost folosit drept clopotniță și turn de veghe, în ideea pentru a proteja orașul de foc.

Ne îndreptăm apoi spre Dom St. Nikolaus, catedrala romano-catolică a orașului. Este destul de ușor de găsit, deoarece se află lângă Turnul Negru. Interiorul bisericii este destul de drăguț, incluzând câteva lucrări de artă religioasă interesante. Biserica are o istorie îndelungată, datând din 1265, când au fost puse bazele construcției. Ulterior, a fost sfințită în 1297, însă clădirea principală a fost finalizată abia la mijlocul secolului al XIV-lea.

Și astfel iată-ne ajunși în cel mai frumos loc din Ceske Budejovice, Namesti Premysla Otakara II sau, mai simplu spus, Piața Orașului. Locul este fabulos. Piața este mare și este străjuită pe toate cele patru laturi de clădiri frumoase și colorate divers.











 

E un loc perfect pentru o plimbare și o admirare a arhitecturii boeme, pentru a bea o bere sau a lua masa în oraș. Piața Přemysl Otakar II are o suprafață de peste un hectar, fiind astfel una dintre cele mai mari din țară. Clădirile și porticurile baroce și renascentiste înconjoară piața, făcând-o foarte fotogenică.

Piesa sa centrală este frumoasa fântână barocă Samson, construită în secolul al XVI-lea.







 

Piața Orașului este înconjurată de o arhitectură impresionantă. Una dintre clădirile remarcabile este Primăria. Ea găzduiește și Centrul Local de Informare Turistică, deci puteți să intrați și să aflați ce să vedeți și ce se întâmplă în Ceske Budejovice.

Grandoarea acestei clădiri baroce reflectă importanța și avântul economic al orașului la acea vreme. Orașul a avut o primărie încă din 1387, însă clădirea barocă actuală a fost construită între 1727 și 1730. Acesta a rămas același design de atunci.

Clădirea are o fațadă deosebită, cu stema orașului într-o poziție proeminentă sub fereastra centrală. Există statui în apropierea mansardei. Acestea înfățișează virtuțile burgheze ale dreptății, curajului, înțelepciunii și prudenței. De asemenea, pe fațada clădirii se află gargui cu dragoni de cupru.

Aspectul acestei clădiri o face o atracție obligatorie atunci când vizitați orașul. Sincer să fiu, nu aveți cum să o ratați atunci când vă plimbați prin apropiere, iese imediat în evidență.

Vremea este cam mohorîtă, copiii se plîng de foame. Deși orele nu sunt înaintate, majoritatea localurilor sunt închise. Și de aceea trebuie să căutăm un pic un loc unde să luăm masa.

După ce am ieșit de la restaurant vremea s-a mai îmbunat. Așa că profităm șii facem o plimbare în parcurile aflate lîngă cele două rîuri din Ceske Budejovice, Vltava și Malse. Avem cîteva locuri de unde putem face poze cu mănăstirea dominicană.



Vara se pot închiria bărci.

Revenim la mașină pe un pod pietonal care ne duce exact unde avem nevoie. Seara o petrecem la cumpărături. Am luat lucruri tradiționale: bere cehească, ciocolată Studenska, Oplatky, jucării Krtek și brînză Hermelina. Ceske Budejovice este ultimul oraș mare pe care îl vedem.

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2025