Plimbare ușoară pe Dealurile de la Holbav.

Data publicării: 09 dec 2024

Ca de fiecare dată cînd îmi doresc o excursie ușoară dar cu peisaje pe măsură am ales o excursie la Holbav. Am studiat un pic terenul și m-am oprit asupra unui traseu în circuit care pleacă de undeva de după finalul serpentinelor pe care le face drumul ce intră în sat.

Astăzi parcurgem traseul în varianta restrînsă a familiei, fără Maria, dar însoțiți de domnul profesor Marius Reit care ține cursuri de Ecoturism la Palatul Copiilor din Brașov.

Zis și făcut, ajungem în Holbav și ne ia un pic să găsim un loc de parcare unde să nu încurcăm pe nimeni. Apoi intrăm în traseu pe strada Pîrîul Maiului trecînd pe un pod cu balustrade vopsite în roșu și alb.



Nu după mult timp drumul cotește brusc la dreapta și urcă voinicește. În cîteva minute am ieșit din sat iar de la ultima casă putem admira satul de sus. Urcușul continuă pînă la intrarea în pădure. Apoi se merge mai domol. E toamnă și deja frunzele au prins multe culori. Drumul este în stare bună și poate fi parcurs și cu orice fel de mașină.

Urcușul molcom ne duce tot mai sus. La ieșirea din pădure dăm de o troiță aflată la o răscruce de drumuri. Deodată în mintea mea se produce un scurtcircuit. Am mai fost aici! Dar cînd a fost asta nu îmi mai amintesc.





De la troiță se mai poate urca pe o potecă pînă într-un vîrf aflat în apropiere. Avem o vedere panoramică dominată de Piatra Craiului, Munții Iezer-Păpușa și de Măgura Codlei. Locul e minunat iar vremea ne ajută de minune fiindcă nu bate vîntul deloc.



După ce terminăm pauza de privit și admirat revenim la troiță și o luăm pe un drum ce coboară ușor. De pe el avem mereu în vizor Măgura Codlei. După o curbă începem să coborîm și ajungem în drept cu niște case. Apoi ne așteaptă o urcare scurtă care ne duce lîngă o altă gospodărie. Aici cotim brusc la dreapta.



Intrăm într-o zonă cu umbră și temperatura scade brusc. Avem de urcat pînă în culmea dealului. Ajungem iarăși lîngă o casă și mai cotim o dată la dreapta. Iar dăm de o zonă umbroasă unde soarele pare că ajunge foarte puțin. Din cauza asta zăpada căzută acum ceva timp încă mai rezistă pe aceste locuri.



Începem să coborîm mai accentuat și imediat intrăm în pădure. La un moment dat ne oprim la o intersecție. Studiem puțin harta. Avem două variante. Un drum ne coboară la grădiniță, dar ne lasă mai departe de mașină. Asta înseamnă mai mult de mers pe jos, pe asfalt. Cealaltă variantă este cea câștigătoare: ea ne duce tot la drumul de asfalt dar ne lasă la ieșirea dinspre nord a satului.

Începem să coborîm destul de tare. George cînd vede astfel de coborîri zice că urmează o pistă. Și începe să alerge. Drumul alternează: cînd mergem prin pădure, cînd prin poieni largi de unde avem vizibilitate bună. Faptul că se merge la vale destul de abrupt pentru un drum forestier ne face să prindem viteză. După cîteva serpentine ajungem pe o vale iar de acolo nu mai este mult de mers pînă la asfalt. Traversăm pîrîul pe un pod și dăm de asfalt într-o zonă unde se află o troiță.

De aici e simplu mai avem de traversat satul pe drumul de asfalt și facem asta cam în 15-20 de minute. Închidem apoi circuitul.

Așa cum spuneam și la început Holbavul este un loc ideal pentru recreere. Ce îmi place mie foarte mult este faptul că ne oferă trasee variate și astfel poți alege inclusiv cît de tare să transpiri.

La final, cîteva date tehnice:
Traseu: Circuit pe dealurile de la Holbav
Marcaj: nemarcat
Durata: 3 ore și jumătate
Track GPS: https://www.strava.com/activities/12921014683

 
 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2025