Circuit de vară la Șimon
Data publicării: 13 mar 2025
Mai jos urmează să vă povestesc cum a fost într-o tură de vară unde am avut în grijă o ciurdă de copii. Gabi a venit cu ideea unei excursii în zona satului Șimon, la poalele Bucegilor.
Ne strîngem cu trei mașini și șapte copii și șase adulți. Lăsăm o mașină lîngă biserica de sus din Șimon, că pe aici vom coborî. Apoi, cu celelalte două avansăm pe Valea Șimonului pînă puțin mai sus de zona în care traseele care duc spre Valea Gaura și Poiana Guțanu se despart.
Avem și marcaj, mergem pe un drum forestier dotat cu bandă albastră. O vreme acest drum este destul de bine întreținut și poate fi parcurs cam cu orice fel de mașină. Undeva este un platou unde se termină drumul cel bun. De aici încolo e ceva ce seamănă cu drum de TAF: noroaie, bălți, bolovani. E vară, e cald, în pădure deocamdată e numai bine.
Urcăm destul de consistent și ieșim din pădure. În fața noastră sunt niște stîncării ce seamănă cu un zid: e zona cu Colții Țapului și vîrful Bătrîna. Găsim o mare cireadă de vaci. Și sunt și ceva oi prin preajmă deocamdată doar le auzim.
Mai avem un pic de urcat, drumul o cotește brusc la dreapta. Într-un final ajungem lîngă fosta Cabană de Vînătoare Guțanu. Locurile sunt minunate, priveliști cît cuprinde. Ne gîndeam cum ar fi fost să existe aici o cabana. Ce ar fi mers o bere rece!


Facem o pauză mai consistentă. De aici urmează să schimbăm marcajul, vom trece pe bandă roșie ce urmează o vreme culmea Pleșa. Intrăm în pădure și mergem pe un drum destul de lat. Uneori pădurea se rărește și ne dă ocazia să admirăm Bucegii, Piatra Craiului sau Munții Leaota.
Undeva marcajul o ia spre dreapta lăsîndu-se spre Valea Șimonului. Noi preferăm să ținem culmea pentru că vom avea o sumedenie de belvederi. Și uite-așa trecem pe Plaiul Pleșei. Care se va dovedi a fi destul de solicitant din cauză de căldură, urcări și coborîri abrupte. Dar hai să nu vedem numai răul. Pe drum e plin de frăguțe și afine așa că intrăm în partea gustoasă a excursiei.



Viteza de deplasare scade că am făcut multe pauze de strîns și consumat fructe de pădure. Asta pînă cînd am observat că înspre Leaota s-au strîns nori negri și au început să se audă tunete.


Acest drum de creastă are multe intersecții cu alte și alte drumuri. Trebuie să fim atenți pe care din ele coborîm. Îl identificăm cu ajutorul hărților. Și dăi la vale. Dar credeți că am avut viteză? Aș! Pe aici e și mai plin de frăguțe. Așadar mergem în ritm de Hai-să-mai-luăm-o-frăguță combinat cu Hai-mai-repede-că-vine-ploaia.
În sfîrșit începem să dăm de locuri cunoscute, vedem de sus și biserica. Ajungem la mașină numai bine fix înainte să înceapă ploaia. Din fericire toată lumea scapă uscată.
Traseul de azi a fost foarte interesant, cel puțin pentru mine. Nu mai fusesem pe aici. Și privind în urmă, nici nu a fost foarte greu, doar lung.
Traseu: Valea Șimonului - Poiana Guțanu( banda albastră ) - Muntele Pleșa(bandă roșie) - Biserica de Sus Șimon ( nemarcat )
Durata: 6 ore
Track GPS: https://www.strava.com/activities/11614998167
- Distribuie pe retelele sociale
