Via Transilvanica: inaugurarea potecii de la Zărnești la Bran
Data publicării: 14 iul 2025
Din anul 2025 traseul clasic al viei Transilvanica a fost extins înspre Viscri și Brașov. Noua potecă a primit denumirea de Terra Borza Teutonica. Și astfel a mai apărut o poartă de intrare în acest traseu.
Cu acest prilej s-a organizat un eveniment de inaugurare. Acesta a constat în a parcurge un traseu între Zărnești și Bran.
Așadar adunarea s-a dat la ora 13 în fața primăriei din Zărnești. Acolo ne-am întîlnit cu Tibi Ușeriu, unul dintre inițiatorii traseului care a fost și conducător de grup. Grup e cam puțin spus că ne-am adunat acolo cîtă frunză, cîtă iarbă. Am prins o zi foarte călduroasă.
Pornim de la borna amplasată în centrul orașului Zărnești. Parcurgem cîteva străzi și ieșim din oraș unde întîlnim o nouă bornă. De aici începe chinul. E al naibii de cald, mergem pe un loc deschis unde efectiv nu ai unde să te ascunzi. Noi am plecat mai pe la coada rîului de oameni. Undeva ne oprim într-un loc mai înalt și abia acum ne dăm seama cît de mulți oameni s-au adunat. Drumul șerpuiește, oamenii merg fiecare în ritmul său.


Înaintăm mai apar copaci. Fiecare petec de umbră este valorificat. Nu ne oprim mergem cînd urcînd, cînd coborînd ușor. Prima pauză consistentă o facem după o zonă mlăștinoasă, acolo unde drumul intră cu adevărat în pădure. e umbră pe toată lumea și pauza asta face minuni mai ales pentru copii.
Mai ne întîlnim cu diverși cunoscuți, e prilej de bucurie și de schimbat impresii. Apoi ne ridicăm și plecăm la deal. Urmează o urcare destul de pronunțată dar destul de scurtă. Locul e cam noroios dar trecem cu bine. Următoarea bucată este prin pădure și în general în coborîre ușoară. Ajungem intr-un loc fain, cu belvedere frumoasă acolo unde poteca iese din pădure. Și aici este puzderie de lume aflată la admirat Bucegii, Măgura Codlei și dealurile brănene.


Noi stăm doar puțin și începem o coborîre lungă dar ușoară spre Bran. Undeva este un loc unde marcajul potecii lasă de dorit.
Instinctul îți spune să o iei în jos, pe un loc proaspăt cosit, dar în cîteva zeci de metri ajungi în fața unei bariere. Acolo e și o casă deci pare că intri în curtea cuiva. Noroc cu un voluntar. El ne-a zis că trebuie să trecem de barieră că de acolo de fapt începe un drum. Și așa și este. Drumul ocolește curtea și casa și coboară destul de tare. Se vede și castelul Bran.



Ajungem la un izvor cu debit bun aflat în loc umbros. E o adevărată binecuvîntare. După izvor începem iarăși să mergem prin pădure, pe malul pîrîului Turcu. Într-un loc unde traversarea ar fi fost riscantă a fost construit un podeț de lemn.
Apoi mai este ceva care ne atrage atenția. Odată aici a fost o cabană mare. Se numea Bran-Castel. Din păcate vorbim de ea la trecut.
Se aude muzică, semn că suntem aproape de destinația finală, Platoul Inima Reginei din Bran. Și așa a și fost. Am ajuns. E o coadă mare. organizatorii au promis pentru fiecare participant cîte un carnet al drumețului Via Transilvanica, vizat cu ștampila de Bran de la Via Transilvanica. Evident numărul de participanți a depășit cu mult așteptările așa că nu au existat suficiente carnete pentru toată lumea. Eu mă așteptam la așa ceva așa că am fost pregătit. Am pe acasă mai multe pașapoarte expirate pe care le folosesc pentru a colecta ștampile din diverse locuri: cabane, pasuri, vîrfuri, trasee.



Așa că, în timp ce unii plecau dezamăgiți de la coadă, eu am avut satisfacția de a adăuga a doua ștampilă de Via Transilvanica. Prima am pus-o chiar la sediul Tășuleasa Social, lîngă Piatra Fîntînele.
La Bran, pe platoul Inima Reginei, a fost dezvelită în cadru festiv o nouă bornă. Nu am mai rămas pentru restul manifestărilor. Eram deja destul de obosiți. Așadar iau autobuzul pînă la Rîșnov să-mi recuperez mașina.
Și aici am parte de o surpriză foarte plăcută. Mă întîlnesc cu Mădălina, veche cunoștință și colegă de școală generală. A fost și ea pe bucata asta nouă de Via Transilvanica.
Mă bucur că avem și la noi în ogradă o porțiune consistentă din Via Transilvanica. O parte a traseului am parcurs-o cu ani în urmă cînd încă nu se punea problema existenței sale. Mi-am propus să revin și să colecționez ștampile. Pentru copii va fi chiar distractiv.

- Distribuie pe retelele sociale
